Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SaraFina

#376 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by SaraFina »

Connaisseur Karlin wrote:
SaraFina wrote:

Ova tema postaje tragikomedija. Ljubinka, sinoć si me kvotala 11 puta.

Dakle, ako je neko kriv za ovaj slučaj rahmetli dede, krivi su oni u čijem je nadležnosti groblje bilo prije 99' godine. Progres...su trebali svima poslati obavještenje da je IZ preuzela mezarje i da ljudi znaju na čemu su.
Ovako čovjeku niko ne spori grobno mjesto jer ateist i komunjara nego je vjerski regulirano a i zakonski da se na tom mezarju ne kopaju ljudi koji nisu islamske vjere i koji dženazu kao zadnji ispraćaj ne žele.
Dakle ništa lično IZ nema protiv dede rahmetli samo se pridržava propisa.
Sad VI davite s tim "zašto ih nije zaobišla u vjerskom i zakonskom obliku"?
Tu može biti milion razloga. Moralno i ljudski bi bilo ispuniti zadnju želju rahmetliji ali zakonski regulativi kažu da ne moraju. I to je kraj.
IZ će vratiti novac naslednicima i kraj.
nisma te JA kvotala, to su multiple quotes :) i meni se to desava :)

IZ nije napisala svoja pravila na svojoj sluzbenoj stranici TOCKA :)

Nauči osnove kulture. Ti lično sa IZ nemaš po tvom sopstvenom priznanju ništa. Dakle, ni konstruktivna a ne smarajućedosadna i bezargumentiranoblesava kritika nije poželjna.
To su osnove kulturnog ophodjenja. Koje opet ti potenciraš stalno i armija ateista da se izbljuju bezpotrebno na temu.

Jedini grijeh IZ je u tome što nije 99 ' poslala obavještenje ali nije ni Progres i kraj.
Hakiz

#377 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Hakiz »

Ako je bilo kojoj religiji problem ukopati nekoga na "svom" groblju bez vjerskog obreda, ako bilo koja religija time kaže da će ta osoba "zagaditi" to groblje, ta religija, imajući pravo na takav stav, trebala bi uraditi samo jedno. Prestati koristiti pojmove kao što su humanost i čovjekoljublje kada o sebi govori.
edo_79

#378 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by edo_79 »

SaraFina wrote:Nauči osnove kulture. Ti lično sa IZ nemaš po tvom sopstvenom priznanju ništa. Dakle, ni konstruktivna a ne smarajućedosadna i bezargumentiranoblesava kritika nije poželjna.
To su osnove kulturnog ophodjenja. Koje opet ti potenciraš stalno i armija ateista da se izbljuju bezpotrebno na temu.

Jedini grijeh IZ je u tome što nije 99 ' poslala obavještenje ali nije ni Progres i kraj.
I što je uredno uzimala keš, znajući da dotični ne može biti sahranjen po svojoj želji..... HARAM I TO GOLEM!!!
spreca

#379 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by spreca »

arzuhal wrote:
Budeš ti vakif džamije, uvakufiš džamiju. Jel to znači da u toj džamiji trebaju da klanjaju samo muslimani ili mogu i ateisti klanjat
(jel smiješno ovo pitat?)? Onaj ko vakufi nešto jasno naglasi, ukoliko je vjerski vakuf, šta i kako, a za neke stavri i ne treba previše pojašnjenja. A može neko napraviti i hajr-česmu sa koje će svako piti vodu, i vjernik i nevjernik, i insan i hajvan - nijedan vakif nije sagradio česmu pa odredio da samo muslimani smiju piti s te česme. Postoje različite vrste vakufa, kao što postoje različite vrste vakufnama, odnosno želje onoga koji nešto daje u vakuf kako da se postupa s tim (recimo dva čovjeka daju u vakuf po komad zemlje iste veličine: jedan zahtijeva u oporuci da sav godišnji prihod s te zemlje, ako ga bude, da ide u narodnu kuhinju, a drugi zahtijeva da pola ide za stipendije učenika, a pola za održavanje škole, itd)

Ali ovdje, kao što rekoh, mnoge **be u zdrav mozak ili nedostatak logike ili nedostatak poštenja: nije medžlis IZ BiH u Doboju zabranio da se Dedo Trampić ukopa jer je ateista i partizan JER NA TOM MEZARJU VEĆ POSTOJE TAKVI LJUDI UKOPANI, KOJI SU BILI DEKLARISANI ATEISTI, KOMUNISTI, PARTIZANI, VRAŽIJEMATERE, nego su zahtijevali da se obavi sa islamskim obredom kao što je to uvijek bilo.

Što se mene tiče, rekao sam: klanjao bih Dedi dženazu, a familija nek ga spusti u mezar kako hoće, bez proučene bismile.
Ode ti daleko....pa zasto bi ateisti isli u dzamiju da klanjaju...i ti ga poce lafinati....kazes klanjo bi ti dzenazu Dedi...bez obzira sto on to nije htio.....jel nemislis da je to protiv islamskih pravila.....ili pravila vaze samo za nekoga......Arzo znam i ja ponesto.....nisam se ni ja rodio u Sekovicima
sumirprimus

#380 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by sumirprimus »

zato sam ja s vjerom i religijom na VI.. :D
ne dozvoljavam ni djeci dok ne budu punoljetni i sami mognu u svoje ime odlucivat sta valja sta ne valja da ih tim smaraju.
arzuhal

#381 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by arzuhal »

spreca wrote:....Arzo znam i ja ponesto.....nisam se ni ja rodio u Sekovicima
Nisam to ni rek'o, šta se odmah ljutiš... :mrgreen:

Namjerno sam napisao za klanjanje muslimana i ateista u džamiji jer vakuf ne znači da je odjednom za sve ljude, i džamija može biti vakuf i mezarje, itd.
sumirprimus

#382 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by sumirprimus »

arzuhal wrote:

Namjerno sam napisao za klanjanje muslimana i ateista u džamiji jer vakuf ne znači da je odjednom za sve ljude, i džamija može biti vakuf i mezarje, itd.
arzo jel musliman kad se ubije?
arzuhal

#383 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by arzuhal »

edo_79 wrote:
SaraFina wrote:Nauči osnove kulture. Ti lično sa IZ nemaš po tvom sopstvenom priznanju ništa. Dakle, ni konstruktivna a ne smarajućedosadna i bezargumentiranoblesava kritika nije poželjna.

I što je uredno uzimala keš, znajući da dotični ne može biti sahranjen po svojoj želji..... HARAM I TO GOLEM!!!
Jest haram ako zadrže pare a on ne bude ukopan tu. A pošto po svemu sudeći neće biti (možda i bude kasnije, sada je ukopan na gradskom gorblju), moraju vratiti pare i kraj priče.
SaraFina

#384 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by SaraFina »

edo_79 wrote:

Vratiće. Sudskim ako ne regularnim putem. I ti bi fakat to bljuvanje po sopstvenom Edo trebao zasvirati i za pas zaditi.
Dedo je plaćao Progresu, zemljiśte je postalo 99' odnosno vraćeno u nadležnost IZ. Obzirom da Progres nije obavijestio ljude koji su plaćali o promjeni, ni IZ nije zakonski to morala. Dedo rahmetli je izoliran slučaj i ako ima još neki obeštetiće ga i kraj priče.
Šta bljujete tri dana kao da prevara u pitanju a ne nesporazum. Nisi normalan jbt.
spreca

#385 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by spreca »

zunazu wrote:
edo_79 wrote:Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??
U čemu si ti vidio ovdje problem? Jesi li nekad na katoličkom groblju vidio islamske nišane? Jesi li na jevrejskom groblju vidio krstove? Jesi li čitao kada su islamskim migrantima koji su izginuli, Talijani postavili križeve na grobove? Jesi li se bunio? Čemu licemjerje? Kakvo dno? Licemjerje je problem. Islamska zajednica ovdje nikakvu grešku nije napravila. Na vjerska groblja se sahranjuju vjernici. Što je teško prihvatiti takav davno uspostavljen red i čemu lažno moralisanje?
Otidji u Petrinju(vec sam pisao na ovoj temi) i ne jedan nisan....2011 sam bio na dzenazi koja je klanjana pravo u groblju
spreca

#386 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by spreca »

arzuhal wrote:

moze samo zemlja pod mezarje.ne ljutim se ...samo konstatujem
edo_79

#387 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by edo_79 »

SaraFina wrote:
edo_79 wrote:

Vratiće. Sudskim ako ne regularnim putem. I ti bi fakat to bljuvanje po sopstvenom Edo trebao zasvirati i za pas zaditi.
Dedo je plaćao Progresu, zemljiśte je postalo 99' odnosno vraćeno u nadležnost IZ. Obzirom da Progres nije obavijestio ljude koji su plaćali o promjeni, 1 - ni IZ nije zakonski to morala. Dedo rahmetli je izoliran slučaj i ako ima još neki obeštetiće ga i kraj priče.
Šta bljujete tri dana kao da prevara u pitanju a ne nesporazum. 2 - Nisi normalan jbt.
1 - Kao strana koja je u nadležnosti dotičnog zemljišta IZ JE MORALA obavijestiti gospodina. Dedo je i poslije preuzimanja plaćao i IZ. Ovakvi ljudi nisu moji i uvijek ću bljuvati prema profiterima bez obzira na vjeru i naciju.

2 - Nećemo se vrijeđati. U gaćama ti nije normalno jbt.
Last edited by edo_79 on 08/11/2017 14:51, edited 2 times in total.
arzuhal

#388 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by arzuhal »

sumirprimus wrote: arzo jel musliman kad se ubije?
Može i musliman počiniti samoubistvo, ali ti me pitaš da li se smije klanjati dženaza samoubici jer znaš da se samoubici ne klanja dženaza?

Može se klanjati dženaza, koliko barem ja znam, jer su samoubice najčešće ljudi koji su to počinili u teškom psihičkom stanju, pa zbog toga se stvar vjere tu prepušta Bogu.

Dijete se baci sa zgrade ili se objesi jer je bio maltretiran od okoline: hem je dijete hem je bio žrtva, kako ne klanjati dženazu svejedno na čin samoubistva...
Fudo387

#389 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Fudo387 »

sumirprimus wrote:
arzuhal wrote:

arzo jel musliman kad se ubije?
Sto ga to pitas?
Da se nisi, gluho bilo, nanijeto samoumlatit? :cry:
SaraFina

#390 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by SaraFina »

spreca wrote:
arzuhal wrote:
Budeš ti vakif džamije, uvakufiš džamiju. Jel to znači da u toj džamiji trebaju da klanjaju samo muslimani ili mogu i ateisti klanjat
(jel smiješno ovo pitat?)? Onaj ko vakufi nešto jasno naglasi, ukoliko je vjerski vakuf, šta i kako, a za neke stavri i ne treba previše pojašnjenja. A može neko napraviti i hajr-česmu sa koje će svako piti vodu, i vjernik i nevjernik, i insan i hajvan - nijedan vakif nije sagradio česmu pa odredio da samo muslimani smiju piti s te česme. Postoje različite vrste vakufa, kao što postoje različite vrste vakufnama, odnosno želje onoga koji nešto daje u vakuf kako da se postupa s tim (recimo dva čovjeka daju u vakuf po komad zemlje iste veličine: jedan zahtijeva u oporuci da sav godišnji prihod s te zemlje, ako ga bude, da ide u narodnu kuhinju, a drugi zahtijeva da pola ide za stipendije učenika, a pola za održavanje škole, itd)

Ali ovdje, kao što rekoh, mnoge **be u zdrav mozak ili nedostatak logike ili nedostatak poštenja: nije medžlis IZ BiH u Doboju zabranio da se Dedo Trampić ukopa jer je ateista i partizan JER NA TOM MEZARJU VEĆ POSTOJE TAKVI LJUDI UKOPANI, KOJI SU BILI DEKLARISANI ATEISTI, KOMUNISTI, PARTIZANI, VRAŽIJEMATERE, nego su zahtijevali da se obavi sa islamskim obredom kao što je to uvijek bilo.

Što se mene tiče, rekao sam: klanjao bih Dedi dženazu, a familija nek ga spusti u mezar kako hoće, bez proučene bismile.
Ode ti daleko....pa zasto bi ateisti isli u dzamiju da klanjaju...i ti ga poce lafinati....kazes klanjo bi ti dzenazu Dedi...bez obzira sto on to nije htio.....jel nemislis da je to protiv islamskih pravila.....ili pravila vaze samo za nekoga......Arzo znam i ja ponesto.....nisam se ni ja rodio u Sekovicima

Spreča, ovo bljuvanje po IZ zbog previda i greške je prešlo sve granice dobrog ukusa.
Znači ti imaš tel prijavljen kod M-Tel i taj mobilni operater preuzme hrvatski VIP. Tebi ugovor važi do 2017 i to 12 mjeseca. M - tel te nije obavijestio o tom preuzimanju i ti si izgubio sve pogodnosti. Izmedju ostalog ne možeš zamijeniti tel i dobiti novi u decembru a nemaš više ni 1000 SMS gratis ni 1000 min sa EU.
Ko je kriv? Primjer IZ života.
sumirprimus

#391 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by sumirprimus »

arzuhal wrote:
Može i musliman počiniti samoubistvo, ali ti me pitaš da li se smije klanjati dženaza samoubici jer znaš da se samoubici ne klanja dženaza?

Može se klanjati dženaza, koliko barem ja znam, jer su samoubice najčešće ljudi koji su to počinili u teškom psihičkom stanju, pa zbog toga se stvar vjere tu prepušta Bogu.

Dijete se baci sa zgrade ili se objesi jer je bio maltretiran od okoline: hem je dijete hem je bio žrtva, kako ne klanjati dženazu svejedno na čin samoubistva...
ok hvala vidim vladas sa materijom zato i pitam, jer znam vise slucajeva ovde kod nas..
nikakcih problema nema,a kazu da ne smije???jos i u haremu dzamije moze ako se plati skuplja varijanta?
sumirprimus

#392 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by sumirprimus »

Fudo387 wrote:
Sto ga to pitas?
:lol: kakvo to, nema promjene dresa, zene, ni dizanja ruke na sebe.. :lol:
SaraFina

#393 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by SaraFina »

edo_79 wrote:
SaraFina wrote:

Dedo je plaćao Progresu, zemljiśte je postalo 99' odnosno vraćeno u nadležnost IZ. Obzirom da Progres nije obavijestio ljude koji su plaćali o promjeni, 1 - ni IZ nije zakonski to morala. Dedo rahmetli je izoliran slučaj i ako ima još neki obeštetiće ga i kraj priče.
Šta bljujete tri dana kao da prevara u pitanju a ne nesporazum. 2 - Nisi normalan jbt.
1 - Kao strana koja je u nadležnosti dotičnog zemljišta IZ JE MORALA obavijestiti gospodina. Dedo je i poslije preuzimanja plaćao i IZ. Ovakvi ljudi nisu moji i uvijek ću bljuvati prema profiterima bez obzira na vjeru i naciju.

EVO ti pitanje IZ svakodnevnice :

Znači ti imaš tel prijavljen kod M-Tel i taj mobilni operater preuzme hrvatski VIP. Tebi ugovor važi do 2017 i to 12 mjeseca. M - tel te nije obavijestio o tom preuzimanju i ti si izgubio sve pogodnosti. Izmedju ostalog ne možeš zamijeniti tel i dobiti novi u decembru a nemaš više ni 1000 SMS gratis ni 1000 min sa EU.

Ljudi zahtijevaju novi ugovor i nove uvjete dobijaš. Šta bi ti?
edo_79

#394 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by edo_79 »

SaraFina wrote:
edo_79 wrote:
SaraFina wrote:

Ako je VIP preuzeo M-Tel i nije mi ponudio novi ugovor, redovno uzima novac od pretplate koji sam ja plaćao M-telu a sad VIP-u, naravno da je VIP kriv .....

I nemoj branit IZ svega ti .... sit sam te šuplje IZ merhametli, IZ dobra, IZ vaka, IZ naka ......
arzuhal

#395 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by arzuhal »

sumirprimus wrote:
arzuhal wrote:

ok hvala vidim vladas sa materijom zato i pitam, jer znam vise slucajeva ovde kod nas..
nikakcih problema nema,a kazu da ne smije???jos i u haremu dzamije moze ako se plati skuplja varijanta?
Ja koliko znam nikome neko grobno mjesto nije, ako to tako mogu da kažem, babovina. Neko želi da bude ukopan u haremu neke gradske džamije, da mu je mezar u strogom centru, ali tu je broj mjesta veoma ograničen, dok na nekom gradskom groblju ili prigradskom mezarju imaš triput jeftinije. Jok, hoće lola da bude i za smrti u VIP loži (ne liježe u kabur u haremu neke čaršijske džamije ko more nego ko je naučio, kaže poslovica), neće na selo, hoće u centru da ima vječni dom. Ok, plati 5 puta skuplje grobno mjesto.

Tako i za života: neko ima garsonjericu na Alipašinu, nego se razbaškario na bijednih 100 m2 u Centru...

Osim zaslužnih građana koji po tom osnovu mogu biti ukopani u haremima džamija.
O'zone
Globalni moderator

#396 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by O'zone »

Kad su rahmetli/pokojnom Nijazu Durakoviću klanjali dženazu sa Reisom na čelu u haremu Alipašine džamije e vala su mogli i Dedi pa barem jednu brzinsku s nogu.
Fudo387

#397 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Fudo387 »

sumirprimus wrote:
Fudo387 wrote:
Sto ga to pitas?
:lol: kakvo to, nema promjene dresa, zene, ni dizanja ruke na sebe.. :lol:
Eh, dobro je onda.
Glede samoubistva, stavovi su oprecni, bar od ovih koji su kao pozvani da to tumace. Neki tvrde da moze, neki opet da ne moze ni pod razno. Arzuhalovo objasnjenje je najlogicnije, niko to ne napravi pri zdravom razumu, te mi je blesavo da ga se okrivi zbog toga i shodno tome odbije klanjanje dzenaze.
arzuhal

#398 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by arzuhal »

O'zone wrote:Kad su rahmetli/pokojnom Nijazu Durakoviću klanjali dženazu sa Reisom na čelu u haremu Alipašine džamije e vala su mogli i Dedi pa barem jednu brzinsku s nogu.
I opet se slažem. To je IZ i predložila, porodica odbila.
SaraFina

#399 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by SaraFina »

edo_79 wrote:
SaraFina wrote:

Ako je VIP preuzeo M-Tel i nije mi ponudio novi ugovor, redovno uzima novac od pretplate koji sam ja plaćao M-telu a sad VIP-u, naravno da je VIP kriv .....

I nemoj branit IZ svega ti .... sit sam te šuplje IZ merhametli, IZ dobra, IZ vaka, IZ naka ......

Nije tačno. Kriv je M - tel s kojim imaš sklopljen ugovor. Niko ne brani IZ ali ovo bljuvanje prelazi u patologiju lagano.
Connaisseur Karlin

#400 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Connaisseur Karlin »

SaraFina wrote:
Connaisseur Karlin wrote: nisma te JA kvotala, to su multiple quotes :) i meni se to desava :)

IZ nije napisala svoja pravila na svojoj sluzbenoj stranici TOCKA :)
Nauči osnove kulture. Ti lično sa IZ nemaš po tvom sopstvenom priznanju ništa. Dakle, ni konstruktivna a ne smarajućedosadna i bezargumentiranoblesava kritika nije poželjna.

pff, jadna IZ :lol:

znam mnogo vise, zato tebi smetaju moje izjave na temi :-D
Post Reply