Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Arminovski

#326 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Arminovski »

Svi su pogrijesili. U muslimanski harem ne mozes sa predznakom ateiste. Ne mozes ni u druga groblja. Valjda se to zna. No IZ je pogrijesila mnogo vide jer nije obavijestila porodicu na vrijeme pa da to znaju i da se mogu pripremiti ili naci neki izlaz i uzimala je novac. Sakrivati se iza toboznjih zemaljskih pravila je sramno i trebali bi vratiti pare uz nadoknadu. To je neki moj stav.
insomnia78

#327 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by insomnia78 »

Jedini problem u svemu ovom je njegova biografija. Komunjara, bezboznik, mjesanac.
Oni bi prije nasli zajednicku i ukopali cetnika koji je uz to pravoslavni pop nego nekog ovakog. Da se ne lazemo
Drvosjeca iz Dejcica

#328 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

aurora313 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Dimitrije Kalezić, profesor i bivši dekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, kaže da je to u skladu s pravilima Crkve.

- Opelo se obavlja samo za članove SPC. Dete koje nije kršteno nije član. Jednostavno, mora se biti član Crkve da bi se obavljali crkveni obredi. Ta deca, nažalost, nisu tajnom krštenja uvedena u taj krug - objašnjava Kalezić za Kurir i dodaje da ništa ne menja to što su u pitanju veoma mala deca, jer su, kako kaže, crkveni kanoni vrlo jasni u vezi s tim.
Naravno, da voziš, piješ alkohol ili kupuješ cigarete, treba da napuniš 16 ili više godina. Po crkvi, kao infant treba da si podvrgnut njenim pravilima, ili ideš na đubrište.
To po onoj nema spasa izvan Crkve?
Drvosjeca iz Dejcica

#329 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Bodkin wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Bodkin wrote:
Nisam to pitao. Pitao sam jel ok ako je po zakonu?
Rekao sam već, moralno i ljudski nije OK.
Sto onda pricamo o zakonu? Koji btw nije kako smo saznali obavezujuci, a i da jeste, zakon u bih? Jel se to pridrzavaju svih drugih zakona?
IZ (ne samo ona već i ostale vjerske zajednice) opravdanje nalaze u zakonima u BiH generalno za mnoge stvari što rade. Konkretno u ovom slučaju IZ je obrazložila svoje stajalište, koje meni i tebi glupo, ali oni su pored vjerskih razloga i u zakonu našli argument kojim brane svoj stav. To što se neki drugi ne pridržavaju zakona nije argument da se ni ostali ne trebaju pridržavati. Napravi sutra saobraćajni prekršaj, ili bilo koji drugi, pa se pred sudijom brani argumentom kako se u BiH svakako niko ne pridržava zakona pa nisi ni ti pa ćeš vidjeti šta će ti reći sudija i kakvu kaznu će ti "odrezati". Dakle po meni problem u ovom slućaju pored nakaradnog tumačenja IZ je i zakon RS-a o grobljima, vjerovatno i F.BiH.
Ci-Nick

#330 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Ci-Nick »

insomnia78 wrote:Jedini problem u svemu ovom je njegova biografija. Komunjara, bezboznik, mjesanac.
Oni bi prije nasli zajednicku i ukopali cetnika koji je uz to pravoslavni pop nego nekog ovakog. Da se ne lazemo
Kad je dženaza kakvom lokalnom kabadahiji, zelenašu, kriminalcu koji je stekao milione pljačkajući ljude niko ništa ne pita.
Ne pita se da li je prekršio osnovne principe islama nego se na dženazi pojavi bar 5 imama jer je koverta dobra, ne pitajući jesu li to halal pare.
Čak će ga i pohvaliti kao uzornog vjernika,... ukoliko se nekad sjetio i dao neku siću za uređenje džamije.
Svi zakoni i propisi i ovozemaljski i božji važe samo za siromaha koji ne treba da se žali i buni jer će on svoj dio kolača dobiti na onom svijetu.
Last edited by Ci-Nick on 08/11/2017 13:11, edited 1 time in total.
arzuhal

#331 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by arzuhal »

insomnia78 wrote:Jedini problem u svemu ovom je njegova biografija. Komunjara, bezboznik, mjesanac.
Glupost.
spreca

#332 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by spreca »

Zakon IZ je osmislila grupa lica u IZ a nas niko nije pitao za saglasnost......vazno je da placamo.
spreca

#333 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by spreca »

Ci-Nick wrote:
Kad je dženaza kakvom lokalnom kabadahiji, zelenašu, kriminalcu koji je stekao milione pljačkajući ljude niko ništa ne pita.
Ne pita se da li je prekršio osnovne principe islama nego se na dženazi pojavi bar 5 imama jer je koverta dobra, ne pitajući jesu li to halal pare.
Čak će ga i pohvaliti kao uzornog vjernika,... ukoliko se nekad sjetio i dao neku siću za uređenje džamije.
Svi zakoni i propisi i ovozemaljski i božji važe samo za siromaha koji ne treba da se žali i buni jer će on svoj dio kolača dobiti na onom svijetu.
:thumbup:
U to smo se ubjedili mnogo puta .....cinizam i lazi ce najvise njima stetiti
triconja

#334 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by triconja »

spreca wrote:Zakon IZ je osmislila grupa lica u IZ a nas niko nije pitao za saglasnost......vazno je da placamo.
Valja zavrsiti te ćkole pa da te neko sta pita :lol:
arzuhal

#335 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by arzuhal »

spreca wrote:Zakon IZ je osmislila grupa lica u IZ a nas niko nije pitao za saglasnost......vazno je da placamo.
Ko god dobrovoljno plaća nešto s čime nije upoznat ili s čime nije suglasan, nek plaća, ..bat ga...
Niemand

#336 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Niemand »

Ci-Nick wrote: Kad je dženaza kakvom lokalnom kabadahiji, zelenašu, kriminalcu koji je stekao milione pljačkajući ljude niko ništa ne pita.
Covjece Boziji, nece IZ glumiti Boga i prebirati necije grijehe. Ako si se izjasnio ko musliman, klanjace se dzenaza, a s tobom i grijesima nek se Bog bakce. Ako si se ubio, po propisima se ne bi trebala klanjati dzenaza, al vecina i to prepusti Bogu.

Cak su bili spremni i ateisti klanjati dzenazu. O cemu pricas uopce vise.
triconja

#337 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by triconja »

Znaci citajuci temu dolazim do zakljucka da je sto se kopanja tice sve regularno ako si placao ali mora da se obavi vjerski ritual koji prati vlasnik te parcele. Jel to fazon ili ima jos nesto?
spreca

#338 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by spreca »

arzuhal wrote:
Ko god dobrovoljno plaća nešto s čime nije upoznat ili s čime nije suglasan, nek plaća, ..bat ga...
ma ko ih je pitao slazu li se ili ne a ako nebudes placo , ne ode "ti" na onaj svijet ko ostali......citao sam odgovor Ljevakovica na valjda jucerasnji slucaj.....smjesan mu je odgovor....ko god je dao zamlju za mezarje nije insistiro na tome da se samo mogu kopati deklarisani muslimani nego mogu i oni manji muslimani..... obicno kad nesto dajes u hajr nedajes samo muslimanima ....ili nisam u pravu....a da nepisem sada o (ne)brizi IZ za vakufe po cijeloj BiH....Sramota
arzuhal

#339 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by arzuhal »

spreca wrote:
arzuhal wrote:
ma ko ih je pitao slazu li se ili ne a ako nebudes placo , ne ode "ti" na onaj svijet ko ostali......citao sam odgovor Ljevakovica na valjda jucerasnji slucaj.....smjesan mu je odgovor....ko god je dao zamlju za mezarje nije insistiro na tome da se samo mogu kopati deklarisani muslimani nego mogu i oni manji muslimani..... obicno kad nesto dajes u hajr nedajes samo muslimanima ....ili nisam u pravu....a da nepisem sada o (ne)brizi IZ za vakufe po cijeloj BiH....Sramota
Budeš ti vakif džamije, uvakufiš džamiju. Jel to znači da u toj džamiji trebaju da klanjaju samo muslimani ili mogu i ateisti klanjat (jel smiješno ovo pitat?)? Onaj ko vakufi nešto jasno naglasi, ukoliko je vjerski vakuf, šta i kako, a za neke stavri i ne treba previše pojašnjenja. A može neko napraviti i hajr-česmu sa koje će svako piti vodu, i vjernik i nevjernik, i insan i hajvan - nijedan vakif nije sagradio česmu pa odredio da samo muslimani smiju piti s te česme. Postoje različite vrste vakufa, kao što postoje različite vrste vakufnama, odnosno želje onoga koji nešto daje u vakuf kako da se postupa s tim (recimo dva čovjeka daju u vakuf po komad zemlje iste veličine: jedan zahtijeva u oporuci da sav godišnji prihod s te zemlje, ako ga bude, da ide u narodnu kuhinju, a drugi zahtijeva da pola ide za stipendije učenika, a pola za održavanje škole, itd)

Ali ovdje, kao što rekoh, mnoge **be u zdrav mozak ili nedostatak logike ili nedostatak poštenja: nije medžlis IZ BiH u Doboju zabranio da se Dedo Trampić ukopa jer je ateista i partizan JER NA TOM MEZARJU VEĆ POSTOJE TAKVI LJUDI UKOPANI, KOJI SU BILI DEKLARISANI ATEISTI, KOMUNISTI, PARTIZANI, VRAŽIJEMATERE, nego su zahtijevali da se obavi sa islamskim obredom kao što je to uvijek bilo.

Što se mene tiče, rekao sam: klanjao bih Dedi dženazu, a familija nek ga spusti u mezar kako hoće, bez proučene bismile.
kamberovica polje

#340 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by kamberovica polje »

Ci-Nick wrote:
Pa naravno!
Njima je draži lokalni kriminalac iz prvog safa ili klupe nego pošten čovjek ali koji je ateist.
Niemand

#341 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Niemand »

arzuhal wrote:
Što se mene tiče, rekao sam: klanjao bih Dedi dženazu, a familija nek ga spusti u mezar kako hoće, bez proučene bismile.
Hajd priznaj fino da je zbog koverte.
Fudo387

#342 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Fudo387 »

Ovo je stvarno van pameti, deklarisani ateista trazi da ga ukopa IZ, al’ da mu ne klanjaju dzenazu?
nidje veze...
kamberovica polje

#343 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by kamberovica polje »

I ja kažem...da je deklarisani član SDA pa haj, ali ovo je sramota šta si neki umišljaju.
Last edited by kamberovica polje on 08/11/2017 13:53, edited 1 time in total.
arzuhal

#344 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by arzuhal »

Niemand wrote:
arzuhal wrote:
Hajd priznaj fino da je zbog koverte.
Image
Fudo387

#345 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Fudo387 »

kamberovica polje wrote:I ja kažem...da je deklarisani član SDA pa haj, ali ovo je sramota šta si neki umišljaju.
Nema bolan logike.
Muslimansko groblje, ljudi se tu ukopavaju godinama, bude dzenaza, obavi se sta se mora obaviti i razlaz.
I sad lik trazi, ukopajte me tu, al’ sam’ me onako zatrpajte, bez vjerskog obreda, u muslimanskom groblju?
Connaisseur Karlin

#346 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Connaisseur Karlin »

Fudo387 wrote:Ovo je stvarno van pameti, deklarisani ateista trazi da ga ukopa IZ, al’ da mu ne klanjaju dzenazu?
nidje veze...
njegova zelja je bila da se sahrani pored supruge !
Fudo387

#347 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Fudo387 »

Connaisseur Karlin wrote:
Fudo387 wrote:Ovo je stvarno van pameti, deklarisani ateista trazi da ga ukopa IZ, al’ da mu ne klanjaju dzenazu?
nidje veze...
Pa eto, nesporazum. Zeni mi klanjali dzenazu a njemu niko nije javio da ce morati i njemu ako hoce da se ukopa pored nje. Desava se.
arzuhal

#348 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by arzuhal »

nidje veze...
Nije tražio Dedo prvobitno od IZ da ga ukopa nego od "Progresa". Želio je da osigura sebi mjesto pored Almase rahmetli, makar platio i četnicima. Možda nije ni vjerovao da će nekada biti vraćeno upravljanje IZ-u BiH koje, opet, ukopavanje obavlja samo po vjerskim propisima, nebitno da li se radi o vjerniku ili ateisti...
Connaisseur Karlin

#349 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

arzuhal wrote: Budeš ti vakif džamije, uvakufiš džamiju. Jel to znači da u toj džamiji trebaju da klanjaju samo muslimani ili mogu i ateisti klanjat (jel smiješno ovo pitat?)? Onaj ko vakufi nešto jasno naglasi, ukoliko je vjerski vakuf, šta i kako, a za neke stavri i ne treba previše pojašnjenja. A može neko napraviti i hajr-česmu sa koje će svako piti vodu, i vjernik i nevjernik, i insan i hajvan - nijedan vakif nije sagradio česmu pa odredio da samo muslimani smiju piti s te česme. Postoje različite vrste vakufa, kao što postoje različite vrste vakufnama, odnosno želje onoga koji nešto daje u vakuf kako da se postupa s tim (recimo dva čovjeka daju u vakuf po komad zemlje iste veličine: jedan zahtijeva u oporuci da sav godišnji prihod s te zemlje, ako ga bude, da ide u narodnu kuhinju, a drugi zahtijeva da pola ide za stipendije učenika, a pola za održavanje škole, itd)

Ali ovdje, kao što rekoh, mnoge **be u zdrav mozak ili nedostatak logike ili nedostatak poštenja: nije medžlis IZ BiH u Doboju zabranio da se Dedo Trampić ukopa jer je ateista i partizan JER NA TOM MEZARJU VEĆ POSTOJE TAKVI LJUDI UKOPANI, KOJI SU BILI DEKLARISANI ATEISTI, KOMUNISTI, PARTIZANI, VRAŽIJEMATERE, nego su zahtijevali da se obavi sa islamskim obredom kao što je to uvijek bilo.

a ti si arzulah iskreno receno jako cudan :roll: ti bi klanjao covjeku dzenazu, a to doticni nije zelio :D :-)

covjek je mogao biti shranjen bez islamskog obreda :) IZ nigdje nije napisala takvo pravilo na svojim strannicama :D

istovremeno IZ je prekrsila vlastito pravilo sahranjivanja nemuslimana u svom mezarluku :lol:
Connaisseur Karlin

#350 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Fudo387 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
nidje veze...
Pa eto, nesporazum. Zeni mi klanjali dzenazu a njemu niko nije javio da ce morati i njemu ako hoce da se ukopa pored nje. Desava se.
dobro Fudo, haj'mo se malo praviti mutavi i glupi :D
Post Reply