Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
shbc

#301 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by shbc »

Ja stvarno ne vidim sta je problem iskopat rupu i spustit covjeka u nju (za sta je uredno platio) bez prisustva hodze... Mislio sam da Islam uci kako su svi ljudi jednaki. Ocito sam bio u zabludi. Ni u smrti ne mozemo biti jedni pored drugih.
Connaisseur Karlin

#302 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Connaisseur Karlin »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
ponavljam: ne postoji pravilo koje je protiv sahranjivanja osobe druge religije ili pravilo protiv sahranjivanja bez religiijkskog rituala

odluka IZ je individulana u vezi dede, jer su istog dedu mogli sahraniti bez religijskog rituala, ali jednsotavno to nisu hjteli , kuzis
:roll: IZ je uporište u svojoj odluci pronašla u zokonu koji joj daje za pravo da kaže ovaj može ovaj ne jer nije musliman. Je li sada jasno konačno?
pa uvijek se moze pronaci izgovor, o tome cijelo vrijeme pisem :)
sve se moze, ako postoji dobra volja :oops: dedina prica jeste specificna, i mogli su odobriti :)
Slažem se ali eto očito nije postojala i pravdaju se (glupo ili ne) običajima i zakonom.
napokon :thumbup:

vjeruj mi, hodza dolsovno moze donjeti odluku i zakopati dedu sa surpugom u svom dzematu, jer je specificna slucja sa dedom rezultat nesporazuma, sto god , pa oduvijek su hodze suradjivale sa svojim gradjanima, ako se nesto desi, planira se sastanak, napravi se dogovor, ne mora se uvijek kontaktirati IZ za odobrenje, jer hodza je upravo dio IZ , pa ljudi smo, psotoje vanredne oklnosti u kojim se treba postaviti kao ljudsko humano bice :)
Connaisseur Karlin

#303 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Maraschino wrote:

sve se moze, ako postoji dobra volja :oops: dedina prica jeste specificna, i mogli su odobriti :)
Ti imas problem sa razumijevanjem.

Fino kaze, ako u tom mjestu nema drugog groblja, moze ali u odvojenom dijelu.
isto kao sto je dedina prica specificna, znaci, oba primjera su exception :)
Connaisseur Karlin

#304 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Po meni dosta gori primjer "poštovanja crkvenih pravila" je ovaj primjer... :roll:
Sveštenik nije hteo da sahrani troje dece jer nisu kršteni?!
Osmomesečnu Isidoru, Nikolu (2) i Nikolinu (4) Ramadani iz Vajske pravoslavni sveštenik iz Bača nije hteo da sahrani i održi opelo na seoskom groblju jer deca nisu bila krštena, kaže ogorčeni ujak dečice Dimitrije Bogoevski.

- Sramota je da sveštenik nije hteo da sahrani decu jer nisu krštena. Shvatam ja razlog, ali to su mala nevina deca, koja još nisu ni stigla da se krste. Neko je od komšija pitao katoličkog sveštenika i on je odmah rekao da hoće, rekao je: „I da su kršteni i nekršteni, svi su isti pred Bogom.“ On čak nije hteo ni dinar jedan da uzme, od tuge, koliko mu je bilo žao dece. Veoma me boli, kao i sve nas - zaključio je ujak.

Odbijanje sveštenika da održi opelo na sahrani troje mališana izazvalo je revolt građana Srbije, ali velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve kažu da je to u skladu s kanonima Crkve jer deca nisu bila krštena.

Dimitrije Kalezić, profesor i bivši dekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, kaže da je to u skladu s pravilima Crkve.

- Opelo se obavlja samo za članove SPC. Dete koje nije kršteno nije član. Jednostavno, mora se biti član Crkve da bi se obavljali crkveni obredi. Ta deca, nažalost, nisu tajnom krštenja uvedena u taj krug - objašnjava Kalezić za Kurir i dodaje da ništa ne menja to što su u pitanju veoma mala deca, jer su, kako kaže, crkveni kanoni vrlo jasni u vezi s tim.

S njim se slaže i protojerej-stavrofor Branko Mitrović, paroh i starešina crkve u Žarkovu, koji ističe da je izuzetak moguć samo u slučaju da je nad detetom obavljeno znamenje.

- To je postupak koji se primenjuje neposredno nakon rođenja deteta. Ono tada dobija ime do krštenja i u slučaju smrti moguće je kratko opelo - objašnjava Mitrović.

Podsetimo, nesrećna deca stradala su rano u subotu, kad je u njihovom porodičnom domu izbio požar. Marija Ramadani, majka dece, u tom trenutku se nalazila u dvorištu, tridesetak metara od kuće, dok je otac Zoran bio na poslu.

primjer kretennizma :roll:
sunceKOtepsija

#305 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by sunceKOtepsija »

Vizionar 1985 wrote:
enko 1964 wrote:Žao mi je što se miješam u ovu, punu argumenata i nadasve tolerantnu :D raspravu, tim prije što nisam veliki poznavalac ove materije ali uz dva-tri klika dobiješ informaciju. Ako krovna organizacija muslimana u BiH kaže ovako:
http://www.islamskazajednica.ba/smrt-dz ... om-mezarju,
koji hodža ili bilo ko ima pravo uraditi drugačije?
Sve se svodi na to da li prihvataš ili ne prihvataš pravila određene udruge. Ko voli nek izvoli.
I u jevreja je ovako ako se ne varam.
Talmud

“We support the indigent of the non-Jews with the indigent of the Jews and we
visit the sick of the non-Jews with the sick of the Jews and we bury the dead of
the non-Jews with the dead of the Jews because of the ways of peace.”

A da procitas sta dalje pise?!

https://www.google.ba/url?sa=t&source=w ... f3Jz8FiemV
insomnia78

#306 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by insomnia78 »

Da ali ce istovremeno klanjati dzenazu, drzati opelo il sta vec bogatom samoubici, djecoubici, ratnom zlocincu...
I jedni i drugi a bgm i treci kurac ostre na sirotinji, nemocnima i onima koje smatraju neprijateljima.
Connaisseur Karlin

#307 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

sunceKOtepsija wrote:
Talmud

“We support the indigent of the non-Jews with the indigent of the Jews and we
visit the sick of the non-Jews with the sick of the Jews and we bury the dead of
the non-Jews with the dead of the Jews because of the ways of peace.”

ama znam, Talmud je izvor poput islamskih hadisa :D

ali to i dalje nije sprijecilo danasnje jevreje da sahranjuju mjesane parove na svom jevrejskom groblju , kuzis :)
sunceKOtepsija

#308 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by sunceKOtepsija »

sunceKOtepsija wrote:

ali to i dalje nije sprijecilo danasnje jevreje da sahranjuju mjesane parove na svom jevrejskom groblju , kuzis :)

Ne kuzim, jer je lijepo objasnjeno na koji nacin je to moguce, uz apsolutno iskljucenje bilo kakve druge vjerske "ceremonije" osim jevrejske. Kuzis? :)
Sanjarko

#309 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Sanjarko »

insomnia78 wrote:Da ali ce istovremeno klanjati dzenazu, drzati opelo il sta vec bogatom samoubici, djecoubici, ratnom zlocincu...
I jedni i drugi a bgm i treci kurac ostre na sirotinji, nemocnima i onima koje smatraju neprijateljima.
Ne bi smjeli po objavi a sto neki rade to je drugo. Zove se licemjerstvo.
Connaisseur Karlin

#310 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

sunceKOtepsija wrote:

Ne kuzim, jer je lijepo objasnjeno na koji nacin je to moguce, uz apsolutno iskljucenje bilo kakve druge vjerske "ceremonije" osim jevrejske. Kuzis? :)
halo, na koliko jevrjeksih zajednica si bio prisutan :-)

svaka jevrejska zajedica ima svoja inividulana pravla u vezi sahranjivanja clanova porodice mejsanh brakova

ne mora se sahraniti ni sa jevrejskim ritualom
sunceKOtepsija

#311 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by sunceKOtepsija »

sunceKOtepsija wrote:

svaka jevrejska zajedica ima svoja inividulana pravla u vezi sahranjivanja clanova porodice mejsanh brakova

Halo, samo sam se nadovezao na djelo iz kojeg si citirala ono sto tebi odgovara. :-)

Tu su misljenja i tumacenja razlicitih jevrejskih autoriteta, a na kraju se svodi sve na jedno. Da, moze biti ukopan, na odvojenom (razdvojeno putivem i slicno) dijelu jevrejskog groblja, uz iskljucenje bilo kojeg drugog rituala/ceremonije, osim jevrejske.
Connaisseur Karlin

#312 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

sunceKOtepsija wrote:
sunceKOtepsija wrote:

Halo, samo sam se nadovezao na djelo iz kojeg si citirala ono sto tebi odgovara. :-)

Tu su misljenja i tumacenja razlicitih jevrejskih autoriteta, a na kraju se svodi sve na jedno. Da, moze biti ukopan, na odvojenom (razdvojeno putivem i slicno) dijelu jevrejskog groblja, uz iskljucenje bilo kojeg drugog rituala/ceremonije, osim jevrejske.
ja sam citiriala sa ciljem koji ti ne kuzis

naravno da su misljenja i stavovi razlicti, a koji se ne uklapaju sa osnvnom ideom Talmuda :D

ali, to nije sprijecilo jevreje da na svom grbolju, znaci jevjskom groblju izdvoje dio za mejsane parove, to je znak kooperacije sa gradjanima, kuzis :D

da li je to moguce uraditi kod muslimana, katolika, pravolssavaca? naravno da je moguce, ali sve ovisi od dobre volje

mejsani parovi najcesce ne traze relgiijske rituale, oni to znaju prije njihove smrti, jer postoji dogovor sa rabinom
Ci-Nick

#313 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Ci-Nick »

Vizionar 1985 wrote:
Ci-Nick wrote:
Zejnep wrote:Zaboravljate da su ukopi, sahrane, dženaze pos'o, ko svaki drugi, ljudima koji tamo rade.
Ne baš ko i svaki drugi,.. ko zelenaški posao to se može već prihvatiti.
Kupe zemljište po 10 KM po m2 a onda 2 m2 naplate 800 KM, pa kopanje naplate 600 KM kao da kopaju kašikom, povrh toga kažu red bi bio da se nešto da tim ljudima koji kopaju, pa onda naplate plahtu 100 KM . A onda nastave naplaćivati godišnje održavanje, naplate i taksu ako se porodica odluči za neke radove.
Ponašaju se ne kao firma nego kao gospodari života i smrti.
2 km se mjesecno placa zakup grobnog mjesta. Mom strom svaki mjesec od penzije 2 km odbija. Sad 2*12*koliko godina, recimo 25, to izadze 600 km. Tako ide. Ne znam mozda je negdje drugacije, i tu su porodicno svi ukopani. Mislim Prasnice da su, Zenica.
To je samo članarina, zemljište se plaća prije ukopa.
Ovdje neki iz petnih žila brane lešinare u IZ.
Zemljište na Prašnicama su kupovali od ljudi po desetak KM po m2 i zašto onda košta ukop na Prašnicama skoro 2.000 KM ako u seoskim grobljima košta 600 do 800 KM. Sve se obavi potpuno isto i kod jednog i kod drugog ukopa, troškovi su isti a kao što sam već naveo ni cijena zemljišta ne igra neku značajniju stavku.
kamberovica polje

#314 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by kamberovica polje »

Ne smije se kritikovat IZ, sve su uradili po...
Image
Sanjarko

#315 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Sanjarko »

Ci-Nick wrote:
Vizionar 1985 wrote:
2 km se mjesecno placa zakup grobnog mjesta. Mom strom svaki mjesec od penzije 2 km odbija. Sad 2*12*koliko godina, recimo 25, to izadze 600 km. Tako ide. Ne znam mozda je negdje drugacije, i tu su porodicno svi ukopani. Mislim Prasnice da su, Zenica.
Zemljište na Prašnicama su kupovali od ljudi po desetak KM po m2 i zašto onda košta ukop na Prašnicama skoro 2.000 KM ako u seoskim grobljima košta 600 do 800 KM. Sve se obavi potpuno isto i kod jednog i kod drugog ukopa, troškovi su isti a kao što sam već naveo ni cijena zemljišta ne igra neku značajniju stavku.
Ne znam. Mislim da je grobno mjesto ali da se dzenaza dodatno placa. Grobno mjesto 2 km mjesecno a ostalo kopanje groba itd., da se dodatno placa. Kazem ne znam i ne sjecam se.
arzuhal

#316 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by arzuhal »

Ja bih Dedi Trampiću klanjao dženazu makar bio sam, pred džamijom, makar on bio protiv toga za života, i makar se porodica bunila, a onda neka ga ukopaju kako hoće, pored rahmetli Almase. Da parafraziram Dacu: Nije što sam kapriciozni, bezobrazni vjernik koji se inati, već što je Dedo to zaslužio... :mrgreen:

I to bi bio neki kompromis...
dustaban

#317 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by dustaban »

Ma te religije treba ukinuti i tacka.
Ko vjeruje u boga i hoce da mu se obraca eno mu internet, bog je sveprisutan, dakle stalno online...
aurora313

#318 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by aurora313 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Dimitrije Kalezić, profesor i bivši dekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, kaže da je to u skladu s pravilima Crkve.

- Opelo se obavlja samo za članove SPC. Dete koje nije kršteno nije član. Jednostavno, mora se biti član Crkve da bi se obavljali crkveni obredi. Ta deca, nažalost, nisu tajnom krštenja uvedena u taj krug - objašnjava Kalezić za Kurir i dodaje da ništa ne menja to što su u pitanju veoma mala deca, jer su, kako kaže, crkveni kanoni vrlo jasni u vezi s tim.
Naravno, da voziš, piješ alkohol ili kupuješ cigarete, treba da napuniš 16 ili više godina. Po crkvi, kao infant treba da si podvrgnut njenim pravilima, ili ideš na đubrište.
Bodkin

#319 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Bodkin »

Bodkin wrote:
Nisam to pitao. Pitao sam jel ok ako je po zakonu?
Rekao sam već, moralno i ljudski nije OK.
Sto onda pricamo o zakonu? Koji btw nije kako smo saznali obavezujuci, a i da jeste, zakon u bih? Jel se to pridrzavaju svih drugih zakona?
Haris.ba

#320 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Haris.ba »

Došo naopak vakat. Više se ni ateista ne može pokopati na muslimanskom mezarju.
Ci-Nick

#321 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Ci-Nick »

Vizionar 1985 wrote:
Ci-Nick wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Ne znam. Mislim da je grobno mjesto ali da se dzenaza dodatno placa. Grobno mjesto 2 km mjesecno a ostalo kopanje groba itd., da se dodatno placa. Kazem ne znam i ne sjecam se.
Moj otac plaća članarinu IZ u Zenici i da bi bila obavljana dženaza moraš ukoliko nisi plaćao članarinu izmiriti sve dugove. Dakle nema "ići na onaj svijet" dok se sve ne izmiri. Gori su od porezne,.. Tek onda ide obračun zemljište, kopanje, gasuljenje, opremanje,..
Iz tog razloga on plaća i dalje članarinu IZ ali plaća i članarinu u rodnom selu gdje ukop košta tri puta manje a i članarina je duplo niža.
Očito da IZ nema jedinstven cjenovnik a ni milosti za socijalno ugrožene.
BHCluster

#322 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by BHCluster »

Nista drugo ne preostaje nego ne umirati.
BHCluster

#323 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by BHCluster »

Vizionar 1985 wrote:
BHCluster wrote:Sta je vamo ovo cudno. IZ ima svoje propise i to je to.
Armina Mujić je 2009. godine sahranila majku Fatimu Mujkanović na lokalnom mezarju u Kozarcu kod Prijedora. Ispoštovala je njenu posljednju želju, sahranila ju je pored Armininog oca Rešida Mujića i podigla joj isti nadgrobni spomenik kakav su podigli i ocu 1989. godine. Međutim, što je nekad bilo prihvatljivo, danas više nije. Tako ni spomenik Armininoj majci nije bio po ukusu lokalnih dužnosnika Islamske zajednice pa su ga srušili.
https://static.klix.ba/media/images/vij ... 5.1_mn.jpg
http://www.gradprijedor.com/wp-content/ ... arcu-1.jpg
Mujic i Mujkanovic. Razlicita prezimena, pa vjerovatno razliciti dzemati. On ukopan kod svojih na jednom greblju a ona kod svojih na drugom. Ko moji sto ce mislim. Jedno na Prasnicama drugo Tetovo.
Zena je sahranjena na tom mjestu 2009, spomenik izgradjen kao njem ocu 2011 a po nalogu IZ srusen 2012 zato sto nije sagradjen po pravilima koja su donesena 2009 po ovom pitanju.
broj dva

#324 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by broj dva »

Dakle nakon hiljada godina sranja vama je i dalje cudno kada religija uradi nesto ogavno i neljudski ?
Pa kako, sta vi u stvari ocekujete od tih lesinara ?
spreca

#325 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by spreca »

BHCluster wrote:Nista drugo ne preostaje nego ne umirati.
ne radjati se
Post Reply