Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Straza

#1 Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by Straza »

Gledajuci nas narod primjetio sam da je izrazito mali dio fit s fizicke tacke gledista. Masa muskaraca ima stomacine i sasvim je ocigledno da se ne bavi niti se bavilo bilo kakvih sportom u zivotu. Stomacine, objesena ramena, uvijena prsa...Zasto se ljudi tako "opuste" i ne vode brigu o sebi?

Gledam malo i ove slike na nightlife stranici. Moram priznati da je jadno vidjeti tu silnu omladinu koja ne brine o svojoj fizickoj spremi. U svim europskim gradovima cete vidjeti masu ljudi koji trce ujutro ili navecer dok je to mizerna pojava u Bosni.

Zasto je to tako? Mislim tu nisu potrebne nikakve pare ili bilo sto drugo. To je samo stvar motivacije i brige o samom sebi.

https://www.youtube.com/watch?v=GJl2cP5LgYs
Straza

#2 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by Straza »

Evo siguran sam da 99% ne moze izdrzati 12 min ovog treninga

https://www.youtube.com/watch?v=jWc8gHlAkoM

12 minuta! Nivo 1 !
dezurni_ucenik

#3 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by dezurni_ucenik »

Bila je slicna tema prije godinu-dvije gdje je neki dif-ovac nas sve ubjedjivao da je taj fakultet po tezini i vaznosti jednak medicini.

Sto je tako ? Zivimo u drzavi sa milion nekih problema tako ljudima sigurno nije na pameti imaju li six pack ,veliku ruku,ramena itd.Nisu sve kompleksasi da pate od toga.
Last edited by dezurni_ucenik on 02/05/2014 20:32, edited 1 time in total.
samsung456

#4 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by samsung456 »

Pun grad bildera, ne bi se slozio sa tim :D
Mračajski proto

#5 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by Mračajski proto »

Straza wrote:Gledajuci nas narod primjetio sam da je izrazito mali dio fit s fizicke tacke gledista. Masa muskaraca ima stomacine i sasvim je ocigledno da se ne bavi niti se bavilo bilo kakvih sportom u zivotu. Stomacine, objesena ramena, uvijena prsa...Zasto se ljudi tako "opuste" i ne vode brigu o sebi?

Gledam malo i ove slike na nightlife stranici. Moram priznati da je jadno vidjeti tu silnu omladinu koja ne brine o svojoj fizickoj spremi. U svim europskim gradovima cete vidjeti masu ljudi koji trce ujutro ili navecer dok je to mizerna pojava u Bosni.

Zasto je to tako? Mislim tu nisu potrebne nikakve pare ili bilo sto drugo. To je samo stvar motivacije i brige o samom sebi.

Znaš li da je fraza ''U zdravom tijelu zdrav duh'' fašistiška? Hahaha, al' ne mogu vjerovati da čitam ovakve postove. Pun grad nadrogiranih likova steroidima, svi se bockaju u guze zbog tobožnjeg izgleda i onda pročitam ovo smeće od posta. Svi se hvale onim kantama steroida na Fejsu, postavljaju svoje ''proteinaške'' večere i sl. i onda naiđem na ovo. Ne daj bože da ko obrazovan progovori s njima. Isto su tuke. Nekidan gledam onaj bodybuilding i ta takmičenja za te gluposti. To su neke ceremonije, pehari i slično. Za šta? Rok trajanja im je 30 godina, najviše. Malo je onih koji se na pametan način bave ovim i ne zanemaruju bitnije od ovoga. :thumbup:

:lol:

KRALJ SI!
Last edited by Mračajski proto on 02/05/2014 20:38, edited 1 time in total.
Straza

#6 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by Straza »

dezurni_ucenik wrote:Bila je slicna tema prije godinu-dvije gdje je neki dif-ovac nas sve ubjedjivao da je taj fakultet po tezini i vaznosti jednak medicini.
Ne bih ulazio u to koji je fakultet "tezi". Ovdje se vise radi o cjelokupnom drustvu. Zasto ljudi ne brinu o svom vanjskom izgledu? Ne mislim na garderobu vec na fizicku spremu. Meni je bas srednja zalost vidjeti nekog tipa sa stomacinom ili "srusenim ramenima". Ili neku zenu koju zanose guzovi i koja je pogrbljena...

''What a disgrace it is for a man to grow old without ever seeing the beauty and strength of which his body is capable''
Socrates

To je rekao Socrates. Ostaris a nikad nisi vidio koje su maximalne mogucnosti tvog dijela.

Nije u pitanju da sad svi budu bodybilderi...Ali da je covjek fit. Ispravam kad hoda, ravna ramena, bez stomacine...
Pogledaj ove :

https://www.youtube.com/watch?v=twlBJnBvpSY
Straza

#7 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by Straza »

Mračajski proto wrote:
Straza wrote:Gledajuci nas narod primjetio sam da je izrazito mali dio fit s fizicke tacke gledista. Masa muskaraca ima stomacine i sasvim je ocigledno da se ne bavi niti se bavilo bilo kakvih sportom u zivotu. Stomacine, objesena ramena, uvijena prsa...Zasto se ljudi tako "opuste" i ne vode brigu o sebi?

Znaš li da je fraza ''U zdravom tijelu zdrav duh'' fašistiška? Hahaha, al' ne mogu vjerovati da čitam ovakve postove. Pun grad nadrogiranih likova steroidima, svi se bockaju u guze zbog tobožnjeg izgleda i onda pročitam ovo smeće od posta. Svi se hvale onim kantama steroida na Fejsu, postavljaju svoje ''proteinaške'' večere i sl. i onda naiđem na ovo. Ne daj bože da ko obrazovan progovori s njima. Isto su tuke. Nekidan gledam onaj bodybuilding i ta takmičenja za te gluposti. To su neke ceremonije, pehari i slično. Za šta? Rok trajanja im je 30 godina, najviše. Malo je onih koji se na pametan način bave ovim i ne zanemaruju bitnije od ovoga. :thumbup:

KRALJ SI!

Mračajski proto = 175cm/110kg :roll:
dezurni_ucenik

#8 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by dezurni_ucenik »

Straza wrote:
dezurni_ucenik wrote:Bila je slicna tema prije godinu-dvije gdje je neki dif-ovac nas sve ubjedjivao da je taj fakultet po tezini i vaznosti jednak medicini.
Ne bih ulazio u to koji je fakultet "tezi". Ovdje se vise radi o cjelokupnom drustvu. Zasto ljudi ne brinu o svom vanjskom izgledu? Ne mislim na garderobu vec na fizicku spremu. Meni je bas srednja zalost vidjeti nekog tipa sa stomacinom ili "srusenim ramenima". Ili neku zenu koju zanose guzovi i koja je pogrbljena...

''What a disgrace it is for a man to grow old without ever seeing the beauty and strength of which his body is capable''
Socrates

To je rekao Socrates. Ostaris a nikad nisi vidio koje su maximalne mogucnosti tvog dijela.

Nije u pitanju da sad svi budu bodybilderi...Ali da je covjek fit. Ispravam kad hoda, ravna ramena, bez stomacine...
Pogledaj ove :

https://www.youtube.com/watch?v=twlBJnBvpSY
Dobio si odgovor u prvom komentaru kojeg si koliko vidim,odstranio tokom citiranja.
BHfanatik

#9 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by BHfanatik »

Sta ti je ba? Imam podlakticu ko od fapa sofer. :gunjastajl:
Mračajski proto

#10 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by Mračajski proto »

Straza wrote:
Mračajski proto wrote:

KRALJ SI!

Mračajski proto = 175cm/110kg :roll:
Viri ti kanta steroida iz ušiju.
JohnnyS

#11 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by JohnnyS »

Ne bih govorio o tim nabildanim spodobama koji su nakrkani steroidima jer je to krajnost druge vrste. Pričajmo o skoro pa prosječnom Bosancu i/ili Hercegovcu. Tu se jede pita/burek za doručak (i sam sam takav), ćevap je ručak, salama je za večeru. Sportom se rijetko tko bavi, a i oni koji igraju recimo mali nogomet skrše 7 piva nakon termina. Omiljeni kolač je ili baklava ili hurmašica. Omiljena uzreka je "Jebo muškarca bez sto kila". Kad dođe tanjur na stol, prvo se soli bez da se proba. Kako je u ostatku zemlje ne znam, ali u Mostaru se i u kiosk ide autom. Kako radim u zdravstvu vidim kolika je to epidemija postala. Ja ne zagovaram sad da se jede trava, ali za umjerenost sam svakako. A od umjerenosti smo svjetlosnim godinama daleko.
Straza

#12 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by Straza »

dezurni_ucenik wrote:
Sto je tako ? Zivimo u drzavi sa milion nekih problema tako ljudima sigurno nije na pameti imaju li six pack ,veliku ruku,ramena itd.Nisu sve kompleksasi da pate od toga.

Ovaj dio si kasnije dodao pa zato nisam citirao. Ne bih se slozio s tobom. Mislim da vecina voli sjediti uz kafu, kiselu i cigaru ili pivu i popunjati kladionicarski listic nego trcati 30min. Ne treba ti nista posebno da trcis 30 minuta na dan. To je stvar mentaliteta i volje. Niko ne govori o tome da ljudi trebaju biti bodybilderi... vec da budu fit. A kao nacija smo daleko od toga.

Procitaj ono sto je pisao/govorio Socrates. Potpuno se slazem s njim.

Opet meni je ruzno i negudno vidjeti te ljude koji su se tako opustili. Sta ocekivati od nekoga ko s 25-30 godina ima stomacinu. Pa taj je vec u 50-toj tezi invalid. :roll:
JohnnyS

#13 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by JohnnyS »

šteta što je prebačena tema na manje atraktivan pdf, vjerujem da bismo "gore" imali življu diskusiju... :D
Straza

#14 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by Straza »

JohnnyS wrote:šteta što je prebačena tema na manje atraktivan pdf, vjerujem da bismo "gore" imali življu diskusiju... :D

Slazem se. Diskusija bi se bolje razvila na prvensteno postavljenoj poddiskusiji.
Straza

#15 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by Straza »

Ozil wrote:A djevojke ne pominjes? gay? :D puno je ruznije vidjeti djevojku sa "stomacinom" nego muskarca...
Pomenuo sam i njih. Procitaj pazljivije. No to se vise vidi na muskarcima
Straza

#16 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by Straza »

Ozil wrote:
Straza wrote:
Ozil wrote:A djevojke ne pominjes? gay? :D puno je ruznije vidjeti djevojku sa "stomacinom" nego muskarca...
Pomenuo sam i njih. Procitaj pazljivije. No to se vise vidi na muskarcima
A ne gledaj u muskarce...nase ti zenske i vole te sa 100kg :lol: a bas me zanima kako li se ugoje toliko...ja se slamam jeduci da nabacim 6-9 kg ali slabo mi ide.
Ne znam. Imao sam ja poznanika koji je govorio da covjek nije covjek ako nema 100kg. I on se "borio" da uvjek ima iznad 100kg. Uvjek je bio zadihan i onako gegao se kao patka kad je hodao.

A to da zenske vole "tesku kategoriju". Hm cisto sumnjam.

Ma svako se moze utoviti kao svinja. Meni se gade ti ljudi.
granita

#17 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by granita »

Medju nasim ljudima, naravno ne svima, ne postoji svijest o zdravom nacinu zivota, od ishrane, pa do tjelovjezbe. Za pametnu ishranu i vjezbanje ti ne treba neki poseban novac jer voce, povrce, domaci hljeb i sl. su jeftiniji od McDonalds-a, pita, cevapa i bureka svaki dan za dorucak, a moze proci i za rucak, a trcanje, pa cak i duze hodanje, vjezbanje u kuci i sl. ne iziskuju niti 1 KM. Medjutim, kod nas sto si deblji to si zdraviji, cim smrsas svi te pitaju jesi li dobro, ako vjezbas pitaju te sta ce ti to, mani se corava posla, a ako pazis na ishranu pravo si cudan. Ljudi ovdje nalaze izgovore za sve ono sto ne zele da rade, pa kazu da nemaju vremena da kuhaju i vjezbaju zbog djece, posla, ovoga ili onoga, ali istina je da ustvari ne zele to da rade. Da, puno je lakse otici u Mercator kupiti gotovo pile, djeci stuci sendvic od Polija i majoneze, pa sjesti i gledati sapunicu ili ispijati kafe po trznim centrima. To je moje misljenje, pa nek' se ljuti ko god hoce. Eto :D
co211

#18 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by co211 »

Ko kaže da ženske vole tešku populaciju, laže k'o pas. Zaboravili da i one imaju internet i da su i one moderne. Prva stvar koju mi je rekla - smršaj, pa ćeš onda možda i je*at.
Mislim da je postavljač ovde postavio pogrešno pitanje, nije pitanje jesmo li 'fit' već jesmo li zdravi. A odgovor je da nismo. Ljudi nisu svjesni kakve sve bolesti donosi prekomjerna kilaža. Isto kao što nisu (ma, bome, nismo) svjesni šta ti se dešava sa tijelom i organima kada jedeš onako kako mi jedemo - masno, preslano i općenito preslatko. Kada odeš kod doktora i uhvatiš se da ti, dvadesetinešto godišnjak, imaš zdravstvene probleme koje ne bi imao da nisi debeo. Isto tako, tu je i onaj naš tipični "vidi debila" mentalitet. Tužno je što kod nas ljudi sve gledaju skeptično i kroz neke ekstreme. Čak i ako se trudiš i vježbaš (imam prijatelja koji redovno trči i vježba) onda si odmah, kako te oni papci zovu, bAdibilder jelte, odmah se šutaš u guzu sa injekcijama i ostalo. Dovoljno ti je ovdje vidjeti komentare i sve ti je jasno.
Straza

#19 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by Straza »

granita wrote:Medju nasim ljudima, naravno ne svima, ne postoji svijest o zdravom nacinu zivota, od ishrane, pa do tjelovjezbe. Za pametnu ishranu i vjezbanje ti ne treba neki poseban novac jer voce, povrce, domaci hljeb i sl. su jeftiniji od McDonalds-a, pita, cevapa i bureka svaki dan za dorucak, a moze proci i za rucak, a trcanje, pa cak i duze hodanje, vjezbanje u kuci i sl. ne iziskuju niti 1 KM. Medjutim, kod nas sto si deblji to si zdraviji, cim smrsas svi te pitaju jesi li dobro, ako vjezbas pitaju te sta ce ti to, mani se corava posla, a ako pazis na ishranu pravo si cudan. Ljudi ovdje nalaze izgovore za sve ono sto ne zele da rade, pa kazu da nemaju vremena da kuhaju i vjezbaju zbog djece, posla, ovoga ili onoga, ali istina je da ustvari ne zele to da rade. Da, puno je lakse otici u Mercator kupiti gotovo pile, djeci stuci sendvic od Polija i majoneze, pa sjesti i gledati sapunicu ili ispijati kafe po trznim centrima. To je moje misljenje, pa nek' se ljuti ko god hoce. Eto :D
To to. Nije ista tema ali prosle godine sam isao kod jedne rodice(dalje). Imaju dvoje male djece. Sjedimo i jedan mali se igra igrica na ocevom mobitelu. Njegov otac(suprug od moje rodice) kaze ; ma samo ti njemu daj ove igrice i nemas brige". Mislio sam reci ma krasna edukacija, sjajna interakcija otac-sin ali opet...nemam zivaca. To je isto kao sa tim sendvicima. Lahko, brzo i daje vremena za sapunice. Zapanim se u Bosni koliko narod trosi vremena na te sapunice i gluposti. A sve hanume oko stoje.

Trcanje ne zahtjeva nikakav ogroman trosak. Patike, sorc i majica. i volja....
Wolf Angel

#20 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by Wolf Angel »

Nisam baš najviše u toku, ali mislim da je ženska populacija naprednija po ovom pitanju nego muška.
Koliko mogu da vidim, žene ipak više posvećuju pažnju svojoj figuri i spretnosti nego muški koji u velikoj većini kada prebace 30 - tu izgledaju kao krmci ili kanidati za svinjogojstvo, užas.

Imam godina taman toliko da sam sa Marijom Terezijom išao u gimnaziju, ali zbog prirode posla moram održavati neku kondiciju i inače kući dosta fizički radim, te tako na 180 cm vagam 72 kg, nemam neku masu ali niti grama sala.

Što me je frapiralo je da me je prije neki dan radna kolegica koja ima 36 g. , 170 cm i 60 kg skoro prebila! :roll:
U pitanju je bio neki glupi sparing, šef je naredio po njenom zahtjevu da ima kolegu radi provjere forme, lika od 100 kg i visine skoro 2m je brzinom munje demolirala udarcima nogu da sam odvalio gledajući, mene je nešto manje oštetila,možda zbog mojih refleksa koji su me izvukli ali mi je uspjela zadati nogu (koljeno-ekstemrno je brza!!!, mada sam i sam prilično brz ali za nju ipak nedovoljno) pod rebra da mi je fleka i sada modra nakon sedam dana, da se nastavilo sa polugama - zadavila bi me jer sam jedva do daha došao a nisam joj ni sekunde popuštao!

Inače, žena koja koja na 100 m istrči 11 sec , digne na benchu oko 100 kg :shock: , i ima takav razoran udar noge da bi mogla rebra da polomi, ruši stereotip o ženama ali i podiže svijest.
Ova naizgled sasvim prosječna ženica, koja uglavnom radi sa papirima (i ne baš uvijek to ) a sa takvim fizičkim perfomansama može bez problema prebiti prosječnog muškog trbonju, koji osim lokanja pive i žderanja bureka ne zna za dalje.

Da, generalno jesmo nacija po ovom pitanju katastrofa, pogotovo muški dio populacije.
Last edited by Wolf Angel on 03/05/2014 03:30, edited 4 times in total.
gnjev

#21 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by gnjev »

E cuj ona sa 60 kila digne na bencu 100 :D
Wolf Angel

#22 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by Wolf Angel »

gnjev wrote:E cuj ona sa 60 kila digne na bencu 100 :D
Jedan,dva puta - ne više , ali digne tu kilažu , zaista.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#23 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by Velkoski »

Najmanji problem je imat' 60 kila, jedeš klen i piletinu mjesec dana i eto te, al' budi mangup i drži 100 kila!
Wolf Angel

#24 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by Wolf Angel »

Jbg, ja po sebi gledam na starinski način, ako mogu 5 m kubnih i preko toga, (zavisi jesu li kvrgava, cjepka, sirova) drva iscijepati na dan ili oko 2m pijeska "sitna obala" sa cementom za miješalicom, je po meni neko mjerilo snage više nego bench.
JThomas

#25 Re: Jesmo li dovoljno fit kao nacija?

Post by JThomas »

obzirom na procenat stanovništva koji more mnogo veće i preče brige, ja mislim da smo i više nego dovoljno fit. teško je razmišljati o fitnesu kad ne znaš kako ćeš vratiti ratu, ili kad u 35oj nemaš kučeta, mačeta ni dana upisanog radnog staža (a u stvarnosti radiš 10 godina k'o konj).
Post Reply