ajde da postavimo pitanje drugacije
Jesu li ljudi oko tebe rasisti?
Kako tebe kao bjelca gledaju crnci, kinezi i ostale rase?
Ja imam koleginicu kineskinju sa kojom sam pravo dobar i ona otvoreno kaze ja se nikad nebi udala za bjelca niti bi to meni moja familija dozvolila. Druga koleginica je sa Trinidada i ona je dugo bila sa jednim Italijanom , sad je raskinula i rekla mi je da cijelo vrijeme nije bila prihvacena kod njegove familije a posteno govoreci ni njena mater nije volila njega sto je bio bjeli. Par puta smo posli na neke zabave i ona mi fino kaze "ti tu nepripadas....da si zensko ok ali kao bjelac-muskarac ne" i kraj price.
Da nenabrajam primjere i komentare u vezi vjere, nema govora da bi se udale za nekog ko je druge vjere. Ja sam imao jednu malu iz saudijske arabije, otac je posla ovdje da se skoluje, zavrsi univerzitet....fino mi rekla tu smo , bicemo zajedno ali nedo mi bog da mi otac sazna da sam s tobom...Na kraju je nasla nekog tipa iz Irana koliko mi se cini i sad je sa njim....
Mozemo mi pricat o rasiznu i pravdat se ali koliko god da smo mi rasisti prema drugima i drugi su rasisti prema nama u istoj mjeri
Jesam li rasista?
- ahuseino
#602 Re: Jesam li rasista?
Nisam siguran jeli pitanje meni upucheno, ali 'vako...exliberal wrote:ajde da postavimo pitanje drugacije
Ja imam koleginicu kineskinju sa kojom sam pravo dobar i ona otvoreno kaze ja se nikad nebi udala za bjelca niti bi to meni moja familija dozvolila. Druga koleginica je sa Trinidada i ona je dugo bila sa jednim Italijanom , sad je raskinula i rekla mi je da cijelo vrijeme nije bila prihvacena kod njegove familije a posteno govoreci ni njena mater nije volila njega sto je bio bjeli. Par puta smo posli na neke zabave i ona mi fino kaze "ti tu nepripadas....da si zensko ok ali kao bjelac-muskarac ne" i kraj price.
Da nenabrajam primjere i komentare u vezi vjere, nema govora da bi se udale za nekog ko je druge vjere. Ja sam imao jednu malu iz saudijske arabije, otac je posla ovdje da se skoluje, zavrsi univerzitet....fino mi rekla tu smo , bicemo zajedno ali nedo mi bog da mi otac sazna da sam s tobom...Na kraju je nasla nekog tipa iz Irana koliko mi se cini i sad je sa njim....
Mozemo mi pricat o rasiznu i pravdat se ali koliko god da smo mi rasisti prema drugima i drugi su rasisti prema nama u istoj mjeri
Mislim da niko ne osporava da rasizam postoji, ali to sto postoji ne znachi da je u redu, naprotiv...
Prirodni put tezi, kao entropija, direkciji manjeg uredjenja - znachi mjesanja - chestica, ljudi, jedinki... To je neizbjezno, samo je pitanje koliko che vremena prochi prije nego svo stanovnistvo zemlje bude homogenizirano. Drzavne, i uopche zajednichne, granice, kao i nasa 'nelagodnost' sa inim / 'drugim', se samo manji otpor (u globalnom / makro smislu) na putu ka totalnom "ujedinjenju".
Tvoji primjeri kao i sve sto znamo od nasheg zachecha potvrdjuju, da postoji zelja, znachi potencijal, a i da postoje prepreke / zakoni, znachi otpor.
-
lunci
#603 Re: Jesam li rasista?
E ti si bas neke lose srece.Bezveze je od nas ocekivati da je neka nacija cijela ovakva ili onakva.Ljudi su jedinice.Losih ,dobrih....... koliko hoces i svugdje u svijetu.Nemozes da mijenjas druge ali mozes da im pokazes primjerom svojim.exliberal wrote:ajde da postavimo pitanje drugacije
Radi na sebi i svom zivotu.Bice ti zivot bogatiji i srecniji.Mislim da je najzalije da sam sebe ogranicavas u takvim stvarima.Tipa svi su kinezi ovakvi.Po tome ti kinezi i dalje zive svoj zivot ali u tvojoj glavi se cuda desavaju.Samo to razmisljanje ili takvo nesto na pameti ti blokira ili truje dobre misli.Manjak dobrih misli dovodi do stresa i nazalost najvise bolesti.Zato rijesi sebe tih stvari kakvi su takvi su ako su ok primi ih srcu ako ne isti su ko i neki zadrti Bosanac iz tvog rodnog grada, izbjegavaj ga.
A kad bi gledali da su svi kao nacija isti.Onda smo mi najgora nacija na cijelom svijetu..Znam da se cijela Evropa i pola svijeta jezi od nas i nase jadne politike.Popeli smo se i bogu i naradu na glavu.Nevalja nevalja a nista neradimo po tom pitanju.Samo kukamo po televizijama i u dokumentarcima.Sta ocekujemo da ce neko iz Haga dodji i promjeniti nam zemlju.I to promjeniti samo onako kako mi zelimo.Da je velika Bosna.Da sva dijeca u skolama imaju tu ili ovu vjeronauku.Da se druge nacije izvinu nasoj zbog rata.A mi nista nismo uradili samo se branili.Po cemu se razlikuje majka Hrvatica koja je izgubila sina od Srpkinje ili Muslimanke.Ili cemo da razmisljamo sta imaju zajednicko i to je ono sto njih boli..Ebe se njima za vjerom ili nacijom.Dok mi nevolimo ovo ili ono ili volimo ovo ili ono.
Nevolimo crnce,zute i crvene
Nevolimo ni bijelce iz Njemacke, Austrije ,Amerike ,Ruse i....
Nevolimo ni Sloveniju,Hrvatsku,Srbiju,Crnu Goru i....
Nevolimo ni sve Bosance Srbe , Hrvate ili Muslimane
Nevolimo ni sve gradove Bosne Mostar,Bihac,Jace,Banja Luka i.....
Nevolimo ni sve dijelove naseg grada ...
Nevolimo ni sve komsije..
Nevolimo ni pola svoje familije
Naj bolje da sve pustimo roditeljima u ruke i neka nas oni udaju i zene.Onda necemo voljeti ni sopstvene muzeve ili zene.
Mozda su ljudi drugi i upravi Bosanci ko bukve.Tvrdoglavi uvijek u pravu a svi ostali krivi.Tim krivim nebi oprostili nikad za nikad a svoje greske ne vidimo ili uvijek opravdavamo.
Zar ne ispadne tako na kraju??? Rasizma ima svugdje ali ovoliko nigdje ...
- exliberal
#604 Re: Jesam li rasista?
Lunci..nekontam zasto mene prozivaslunci wrote:E ti si bas neke lose srece.Bezveze je od nas ocekivati da je neka nacija cijela ovakva ili onakva.Ljudi su jedinice.Losih ,dobrih....... koliko hoces i svugdje u svijetu.Nemozes da mijenjas druge ali mozes da im pokazes primjerom svojim.exliberal wrote:ajde da postavimo pitanje drugacije
Radi na sebi i svom zivotu.Bice ti zivot bogatiji i srecniji.Mislim da je najzalije da sam sebe ogranicavas u takvim stvarima.Tipa svi su kinezi ovakvi.Po tome ti kinezi i dalje zive svoj zivot ali u tvojoj glavi se cuda desavaju.Samo to razmisljanje ili takvo nesto na pameti ti blokira ili truje dobre misli.Manjak dobrih misli dovodi do stresa i nazalost najvise bolesti.Zato rijesi sebe tih stvari kakvi su takvi su ako su ok primi ih srcu ako ne isti su ko i neki zadrti Bosanac iz tvog rodnog grada, izbjegavaj ga.
A kad bi gledali da su svi kao nacija isti.Onda smo mi najgora nacija na cijelom svijetu..Znam da se cijela Evropa i pola svijeta jezi od nas i nase jadne politike.Popeli smo se i bogu i naradu na glavu.Nevalja nevalja a nista neradimo po tom pitanju.Samo kukamo po televizijama i u dokumentarcima.Sta ocekujemo da ce neko iz Haga dodji i promjeniti nam zemlju.I to promjeniti samo onako kako mi zelimo.Da je velika Bosna.Da sva dijeca u skolama imaju tu ili ovu vjeronauku.Da se druge nacije izvinu nasoj zbog rata.A mi nista nismo uradili samo se branili.Po cemu se razlikuje majka Hrvatica koja je izgubila sina od Srpkinje ili Muslimanke.Ili cemo da razmisljamo sta imaju zajednicko i to je ono sto njih boli..Ebe se njima za vjerom ili nacijom.Dok mi nevolimo ovo ili ono ili volimo ovo ili ono.
Nevolimo crnce,zute i crvene
Nevolimo ni bijelce iz Njemacke, Austrije ,Amerike ,Ruse i....
Nevolimo ni Sloveniju,Hrvatsku,Srbiju,Crnu Goru i....
Nevolimo ni sve Bosance Srbe , Hrvate ili Muslimane
Nevolimo ni sve gradove Bosne Mostar,Bihac,Jace,Banja Luka i.....
Nevolimo ni sve dijelove naseg grada ...
Nevolimo ni sve komsije..
Nevolimo ni pola svoje familije
Naj bolje da sve pustimo roditeljima u ruke i neka nas oni udaju i zene.Onda necemo voljeti ni sopstvene muzeve ili zene.
Mozda su ljudi drugi i upravi Bosanci ko bukve.Tvrdoglavi uvijek u pravu a svi ostali krivi.Tim krivim nebi oprostili nikad za nikad a svoje greske ne vidimo ili uvijek opravdavamo.
Zar ne ispadne tako na kraju??? Rasizma ima svugdje ali ovoliko nigdje ...
Ja sam samo rekao da rasizam nije nesto sto je karakteristinco samo za nas.
Manje vise rasizam je postao "normalna stvar"
Nas nevolevole crnci a njih mrze vole kinezi, pakistanci nemogu indijce a ovi mrze white britance i tako ukrug.
Dokle god taj rasizam ostaje na niskom nivou (znam da ruzno zvuci ali mi nedolazi bolje objasnjenje sad na pamet) sve je ok, kad rasizam postane zvanicno oruzje ili smisao zivota onda nevalja. A rasizma je uvijek bilo i uvijek ce ga biti.
Sto se mene tice ja na to negledam ....nema veze dali je zuta ili garava ako je dobro zensko ja se za njom okrenem....e ovo je balkanski muski sovinizam jel da ?
- samson
#605 Re: Jesam li rasista?
vesela wrote:U ovom svedskom drustvu sam brzo shvatila da moja djeca imaju kontakt sa djecom razlicitih rasa. Kroz obdaniste, skolu i druzenje van skole. To je bilo nesto novo za mene, jer toga nije bilo u Sarajevu, kad sam ja isla u skolu i radila.
Tad sam shvatila da bi se moglo desiti da se zaljube i, mozda zasnuju bracnu zajednicu. Panika me uhvatila!!!!
Pogotovo zbog sina, koji jako naginje nekim tajlandjankama, vijetnamkinjama i irankama. Sve su te njegove djevojke bile lijepe i zgodne k'o san, ali ja sebe zamislim da dodjem u Sarajevo sa "unuce crnce ili arapce"...pa nikako da to svarim!
I stavim djeci zabranu! Dok sam mogla, naravno!
Kazu da sam rasista! A ja kazem da bi i oni i djeca imali bespotebne probleme!
Ima li neko od vas slicnih iskustava i kako reagujete na ovo?
Nemojte me samo napadati, molim vas!
e vako jeli ti gledas sta ce ti neko drugi da kaze ili gledas sama sebe?
-
shupljak
#606 Re: Jesam li rasista?
Haj' ti fino nazad pa vodaj kak'o seljanche.
Nije Shveda za tebe.
Nije za tebe nisht'...
Peace
Nije Shveda za tebe.
Nije za tebe nisht'...
Peace
-
PalaSa Marsa
#607 Re: Jesam li rasista?
Mislim da sve ima svoje, pa tako i ovaj "rasizam" koji spominjete..Ne mislim da je neko rasista, ako bira "istu" boju koze itd...dakle istu rasu za djevojku ili momka..I isto tako ne mislim da nije rasista neko ko ima trenutno djevojku ili momka druge rase (nema pravila)..Svejedno rase postoje i postoje ljudi koji zive s'tim, dakle imaju mijesano Porodicno Stablo...Ja licno nisam nikad imala momka druge rase, cak nisam imala momka druge vjere..Nije sto nisam htjela, nego eto valjda sto mi je takva sudbina, vjerovatno... Nisam rasista ni u kojem stepenu rasizma, ne mrzim nikog, postujem ljude po njihovom ljudstvu, imam za poznanike prijatelje razlicite rase, nacije itd..i sa svakom od njih, recimo imam fine relacije (dakle, prijateljstva, izlasci, drugarstvo itd..) Medjutim, nisam ni sa kim od njih oprobala kako je bit' u vezi..niti imam zelju..
Nemam predrasuda o rasama, ali imam stav..koji je sastoji u tome, da razlicitosti cine raznolikost, kultura zivota jedne Zemlje nije jednaka kulturi druge...pa tako ni sve rase nemaju istu kulturu..I prema tome, mozda cak i da mi se svidi neko (mada sumnjam) od druge rase, nece mi bit' presudna boja koze i sl...nego recimo, drugacija kultura zivljenja i svega sto nosi zivot i na sto ne bismo recimo reagovali isto. Bas ta kultura koja se uvjek bitno razlikuje od Zemlje do Zemlje (a o rasama da ne pricam) moze da bude jedan "problem" samog "odnosa" u vezi (kao momak i djevojka ili u braku) jer prosto mislim da bas eto ta kolektivna kultura jedne zemlje ne moze bit' jednaka kulturi druge zemlje, recimo.... Dakle sebe ne bih mogla nazvati rasistom ni nacionalistom, niti bi me bilo ko drugi mogao "osudit" da sam nesto od ovog..
PS: Svi imaju pravo na svoje misljenje, pa tako i ja...

Nemam predrasuda o rasama, ali imam stav..koji je sastoji u tome, da razlicitosti cine raznolikost, kultura zivota jedne Zemlje nije jednaka kulturi druge...pa tako ni sve rase nemaju istu kulturu..I prema tome, mozda cak i da mi se svidi neko (mada sumnjam) od druge rase, nece mi bit' presudna boja koze i sl...nego recimo, drugacija kultura zivljenja i svega sto nosi zivot i na sto ne bismo recimo reagovali isto. Bas ta kultura koja se uvjek bitno razlikuje od Zemlje do Zemlje (a o rasama da ne pricam) moze da bude jedan "problem" samog "odnosa" u vezi (kao momak i djevojka ili u braku) jer prosto mislim da bas eto ta kolektivna kultura jedne zemlje ne moze bit' jednaka kulturi druge zemlje, recimo.... Dakle sebe ne bih mogla nazvati rasistom ni nacionalistom, niti bi me bilo ko drugi mogao "osudit" da sam nesto od ovog..
PS: Svi imaju pravo na svoje misljenje, pa tako i ja...
-
PalaSa Marsa
#609 Re: Jesam li rasista?
Ma ne postoji rasizam u sustini za mene, samo postijo razlika u odnosi ljudi i ne ljudi..Rasizam su izmislili ne ljudi, da bi se rugali ljudima...jer ne mogu da se dive njihovim idejama (ljubomorni su
)