Jesam li rasista?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
A-Wien

#151 Rasizam, Nazionalizam i Balkan brain.

Post by A-Wien »

Zanimljiva je ova diskusija koju vodite ovde neko vrijeme. Ima dosta dobroh stavova i razmisljanja.I ja smatram da nemam dodira sa nacionalistickim i rasistickim istupima,cak naprotiv velike simpatije imam premam sto raznovrsnijem drustvu.Imam iskustva sa barem 30 razlicitih nacija sirom svijeta i generalno to ne predstavlja problem. Imam sam djevojku koja je rodena 10 000 km od mjesta mog rodenja :)

Problem je sljedeci:

Inace sam iz Sarajeva ali ne zivim dole par godina. Problem nasih balkanaca je taj da oni ne prihvataju u stvarnosti nacela normalonog zivota i kada odu na zapad. Vecina tih gore Bosanaca i Bosanki u zemljama kao Svedska,Amerika,Danska samo su "formalno" da nemaju nista da zive sa drugim nacijama ili rasama, da sa njima imaju djecu itd. To je SAMO taok u prici. U stvarnosti balkanac iz npr. istocne Bosne i gore u Svedskoj itd. trazi svom sinu neku hanifu iz istocne Bosne itd...Srbin iz srednje Srbije trazi kakvu mladu Sabcanku itd.

To je taj kod koji je rijetko kada mijenja.

Balkanci su najdvoliciji ljudi na ovoj planeti.
Svemirski_Jebach

#152 Re: Jesam li rasista?

Post by Svemirski_Jebach »

vesela wrote:U ovom svedskom drustvu sam brzo shvatila da moja djeca imaju kontakt sa djecom razlicitih rasa. Kroz obdaniste, skolu i druzenje van skole. To je bilo nesto novo za mene, jer toga nije bilo u Sarajevu, kad sam ja isla u skolu i radila.

Tad sam shvatila da bi se moglo desiti da se zaljube i, mozda zasnuju bracnu zajednicu. Panika me uhvatila!!!!

Pogotovo zbog sina, koji jako naginje nekim tajlandjankama, vijetnamkinjama i irankama. Sve su te njegove djevojke bile lijepe i zgodne k'o san, ali ja sebe zamislim da dodjem u Sarajevo sa "unuce crnce ili arapce"...pa nikako da to svarim!

I stavim djeci zabranu! Dok sam mogla, naravno!

Kazu da sam rasista! A ja kazem da bi i oni i djeca imali bespotebne probleme!

Ima li neko od vas slicnih iskustava i kako reagujete na ovo?

Nemojte me samo napadati, molim vas! :roll:
Jesi rasista si. I k tomu još i konzervativna, puna predrasuda i zaustavljaš razvoj svoje djece.

zapamti! SVI SU LJUDI JEDNAKI!
Svemirski_Jebach

vesela wrote:
Bosanac sa dna kace wrote::shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
ne mogu da vjerujem da si to ti??????
da nije shejtan u tvom ruhu? :shock: :shock: :shock: :shock:
rasista neg sta!!!! :x

nemoj ba 'vako ostro!...pa zamisli da mi je unuk crnac!...ma ne mogu ni da zamislim!...ili kosook!?...kuku meni!

ko bi od vas to dozvolio, bez trunke razmisljanja?
ja. bez trunke razmišljanja...
Goran_35

#154 Re: Jesam li rasista?

Post by Goran_35 »

Svemirski_Jebach wrote:
vesela wrote:U ovom svedskom drustvu sam brzo shvatila da moja djeca imaju kontakt sa djecom razlicitih rasa. Kroz obdaniste, skolu i druzenje van skole. To je bilo nesto novo za mene, jer toga nije bilo u Sarajevu, kad sam ja isla u skolu i radila.

Tad sam shvatila da bi se moglo desiti da se zaljube i, mozda zasnuju bracnu zajednicu. Panika me uhvatila!!!!

Pogotovo zbog sina, koji jako naginje nekim tajlandjankama, vijetnamkinjama i irankama. Sve su te njegove djevojke bile lijepe i zgodne k'o san, ali ja sebe zamislim da dodjem u Sarajevo sa "unuce crnce ili arapce"...pa nikako da to svarim!

I stavim djeci zabranu! Dok sam mogla, naravno!

Kazu da sam rasista! A ja kazem da bi i oni i djeca imali bespotebne probleme!

Ima li neko od vas slicnih iskustava i kako reagujete na ovo?

Nemojte me samo napadati, molim vas! :roll:
Jesi rasista si. I k tomu još i konzervativna, puna predrasuda i zaustavljaš razvoj svoje djece.

zapamti! SVI SU LJUDI JEDNAKI!
Malo je gruba rijec "rasista" ali malogradjanka jeste sigurno :oops:
Svemirski_Jebach

bluesky wrote:Wow, koji je ovdje sovinizam i seksizam isplivao na povrsinu.

Mani sada koliko je ova prica suplja i nekonzistentna (spominjati neke koji ne odobravaju seks prije braka u istom dahu sa izbusenim zenama, fuj), ali moram priupitati da li bas ovdje nije niko svjestan toga da je prica o razlicitim ljudskim rasama prevazidjena? Ljudi su jedna rasa i tu je kraj price. Drugacija boja koze ne opravdava pricu o vise ljudskih rasa. To otvara vrata prici o superiornosti jednih nad drugima. Covjek je jedan, od krvi i mesa...

Kad vas ovako citam, bude mi jasno koliko smo daleko od onoga na sta se furamo: nekakvo demokratsko, sekularno drustvo, ljudska prava, sloboda, blahblah... Jedini ispravan covjek po vama je tipicni Bosanac sa svojim predstavama o moralu, vezi, braku, seksu, vjeri... Oni za istoka su previse nazadni, oni sa zapada nisu dovoljno cestiti. Muska djeca smiju da rade sta hoce, na zenska smo eto kao osjetljivi, one imaju da prate vec nesto stroziji kodeks ponasanja. Na istoku se ne seksaju prije braka, grozni su, ali necemo za sina ni izbusenu Skandinavku. Zene uzimaju muzevljevo prezime, oko toga su svi slozni, isto kao i o tome da su zene pod maramama jadne i potlacene.

Uglavnom, aman... I ja se jos naduravam sa mamom kako se bosansko drustvo promijenilo od njene mladosti. Jasta je.
kratko i jasno: BRAVO

Da, mi nismo rasisti, mi smo fini ali daleko im kuća od naše bila...

Kulturne razlike zaista mogu uticati na kvalitet odnosa, jer nekada mogu biti prevelike...

Ali rasne :roll: :roll:

i kako rece gore citirani post - mi smo kao viša rasa od crnaca??!

Posmatrati nekoga kao nazadnog ili nižeg, samo zbog boje njegove ili njene kože je najužasnije što ljudsko biže može učiniti drugom. A kada je tako, onda ih jelda možemo i u roblje upregnuti??! Ipak su oni niži i ne znaju da misle.
:roll: :roll:

A za ostale komentare - mislim da smo licemjerna gamad!

I HAVE A DREAM - THAT ALL HUMANS ARE BORN EQUAL!
Bosna_E

Post by Bosna_E »

vesela wrote:pa zamisli da mi je unuk crnac!...ma ne mogu ni da zamislim!...
Ovo me podsjeti na jedan film sa Zikom (Masmediologija na Balkanu).
Eto i on u tom filmu ima crnca za unuce i ipak ga prihvatio iako je tvrdio da nece pa bi vjeruj danas sutra i ti kad bi to toga doslo.
Kad i ako vec dodze do toga, krv vuce a boja se tad vise ne gleda. Ali jos nije doslo pa...

...da ti sad iskreno i konkretno odgovorim na tvoje pitanje.
1. Jesi rasista si.
2. Vjerovatno bi to i ja bio u slicnoj situaciji. U stvari SIGURNO a ne vjerovatno...

I bas me briga sto bi to ispao, tako da mislim da to ne treba da te brine. Ko da je to vaznije od djece. Pozdrav ;)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

kako je ovo kontradiktorna tema :) ... cudo jedno :)
neki od onih koji su do juce ljude nazivali nacionalistima zbog stava u mjesovitim brakovima :) danas prave dramu oko rasizma... dok neki ondasnji nacionalisti objasnjavaju suzivot sa kosookim crncima :)

hullo Afrika.... hullo midl ist :D ... dis iz Baznia :D ;)koling :D ;)

a mislim da i medjuvjerski i medjunacinonalni i medjurasni brakovi i veze... sa sobom nose istu vrstu problema :).... pitanje je gdje je kome triger :)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

ah da Vesela..... mislim da nisi rasista, jer ne znam kako bih nazvao onu majku koja sinu ne dozvoljava da ozeni zenu iz drugog sela, lose familije ili bez magistarskog :)
Baghira

Post by Baghira »

vesela wrote:pa zamisli da mi je unuk crnac!...ma ne mogu ni da zamislim!...
Nemoj bona tako, vidi sto je slatko :)

Image

Image

Razumijem te kad kazes da se brines zbog eventualnih problema koji bi mogli nastati u bracnim zajednicama gdje nisu partneri iste vjere ili kulture, ali da je problem sto je dijete crno ili kosooko, ne mogu, pored najbolje volje nikako shvatiti. Ne daj Boze nikome da mu dijete ima urodjenu manu, tada bi boja koze ili oblik ociju bili sasvim nevazni.
mr2

Post by mr2 »

ulicar wrote:Niko ne kaze da nisi dozivio verbalne, ili fizicke napade, ali nisu svi iracani dosli tebi i fizicki te i mentalno zlostavljali, ili jesu? Ako jesu, onda nije rasizam kada kazes da su Iracani siledzije, a ako nisu, onda si rasista. Kratko, jasno i vrlo jednostavno.
mr2 wrote:
vecina mojih kolega je dozivila ....verbalne ili fizicke napade......vjerovatno smo za razliku od tebe stalno suoceni sa problematikom.
I sada fakt da je njoj neko razbio auto, ko je igrom slucaja Iracanin, terba da bude dokaz da si ti u pravu :) Hehehehehe. Da li su svi Iracani dosli pred centar i razbili automobile, ili je jedan isfrustrirani covjek razbio automobil? Ako su svi Iracani, onda nisi rasista, a ako nisu, vec jedan covjek, onda si rasista.

Usput, jesul' to Iracani krivi sto njoj osiguranje ne pokriva vandalizam? Ti si onaj tipicni rasista. Skolski primjer. On ce raditi u izbjeglickom centru, jer je tamo jedino mogao dobiti posao, upravo zbog svog porijekla i onda postati "bolji" od onih s kojima je u redu skupa do juce stajao. Aferim.
mr2 wrote:mojoj kolegici je prije 2 sedmice iracanin,nakon urucenja odluke o obustavljanju azilske procedure.....njegovoj zeni...on je nakon povratka iz grada auto unistijo drvenom palicom....????steta je 2380 eura... ako zelis poslat cu ti njen mail na pm pa joj ti fino objasni o statistikama rasizma i netrpeljivosti...usput njeno osiguranje ne pokriva vandalizam.....
80% SVIH ubistava izvrse clanovi porodice i "prijatelji". Kako prelazis preko toga? Kako mozes gledati u svoju porodicu i prijatelje i znati da ukoliko tvoj zivot bude ugasen nasilno, postoji 80% sanse da ce to uraditi neko od njih. Jel' ti sada jasno koliko ti je glupa ta statistika? Ne, haj'mo k'o Gebels, iskriviti informaciju u smijeru u kojem nam odgovara. Mozda ce se naci maloumni bilmezi koji ce se upecati.
mr2 wrote:koliko mi je poznato zivis u holandiji :roll: :roll: kako prelazis preko cinjenice da je 11 djevojaka-zena ubijeno..u prvih 5 mjeseci ove godine,od strane familije...:x :x i slicne stavri radi kojih ne bi dozvolijo brak kcerki sa pripadnikom druge rase....sto i jeste tematika diskusije..
ulicaru imam osjecaj da zivis u zemlji zvanoj PIPI DUGA CARAPA..........problematika integracije u zemljama zapadne evrope je i te kako prisutna....otvorene diskusije ....izbori...politicka ubistva...terorizam....nezaposlenost ....nasilje prema, zenama ,zidovima homoseksualcima.....prica za sebe....

posto sugeriras da sam bivsi azilant....nisam moji su davne 71 napustili jugu.....cak sta vise zena mi je holandanka......radi toga ti tvrdim ,da je se vecini evropljana zgadilo vise ......ne zele da izgube otvoreno drusvo niti svoj nacin zivota........
posto si i ti predpostavljam vani,nadam se slozit ces se sa tezom da su zapadni evropljani pragmaticari....reci mi sta oni dobijaju od svih navedenih problema.....sa arapima i turcima ???????
radi svega ovoga vecina se protivi brakovima sa arapima... ti ukoliko imas kcerku molim lijepo odgajaj kako zelis....ja cu kao i vecina evropljana,nadstojati da zastitim kcerku od mogucih problema....brakovi arapi...bjelkinje.
ulicar

Post by ulicar »

Da, ljudi koji u azilantskim centrima prosipaju svoj rasizam su jedan od preduslova za integraciju? Koliko ti zaista razmisljas o tome sto pises? To sto su u alkaidi arapi, znaci da su svi arapi teroristi? To sto su neki arapi ubili nekog fasistu, znaci da svi arapi vrse politicka ubistva? To sto su neki arapi nezaposleni, znaci da su svi arapi ljencuge? To sto neki arap udari svoju zenu znaci da su svi arapi nasilni spram svojih zena? To sto neki arap mrzi Zidove znaci da su svi arapi antisemiti? To sto neki arap mrzi homoseksualce znaci da su svi arapi homofobi? Evo ti mala skola.

1. zacetnici modernog terorizma su Jevreji
2. vise politickih ubistava su izvrsili protestanti i katolici nego svi drugi skupa
3. u australiji vise cistokrvnih australijanaca ima na socijali, nego svih drugih skupa
4. nasilje spram zena nije limitirano na jednu grupu ljudi, ili narod
5. najveci antisemita svih vremena nije bio arap, vec europljanin i intelektualac, k'o taletov jaran.
6. u Rusiji su prije par dana zabranili paradu homoseksualaca, iz sigurnosnih razloga(pobili bi sve pedere). U Zagrebu, Beogradu i Sarajevu je protivzakonito biti homoseksualac.
mr2 wrote:ulicaru imam osjecaj da zivis u zemlji zvanoj PIPI DUGA CARAPA..........problematika integracije u zemljama zapadne evrope je i te kako prisutna....otvorene diskusije ....izbori...politicka ubistva...terorizam....nezaposlenost ....nasilje prema, zenama ,zidovima homoseksualcima.....prica za sebe....
Uh, ja se izvinjavam, ti si starosjedilac. Koji si ti blecak chudo jedno :) Sta mislis da to ima nekog uticaja u ocima nekog rasiste Holandjana koji TEBE gleda kao manje vrijednog? Tako kako ti vidis Turke, neko vidi tebe. Moj prijatelj, jedan od najpoznatijih strucnjaka na svijetu u svojoj oblasti, covjek koji je citiran u vise naucnih casopisa, nego 90% svjetskih naucnika, je bio "glupi Bosanac" u nekoliko navrata. Sta ti mislis, da si specijalan, jer su tvoji u Holandiji od 1971? Sta mislis, da li je to "pravedna odluka", da ti neko kaze da si "balkanska svinja", a ja ti garantujem da cu naci u Holandiji ljude koji ce te tako nazvati, samo zato sto si iz nasih krajeva, makoliko ti bio asimiliran i radio u azilantskom centru. Ako mislis da si ti poseban slucaj, malo si gluplji nego mislis. Ozbiljno. Rasizam jenajgluplja stvar upravo jer sa najgorim izjednaci i najbolje, pa tako i ti spadas u "glupog bosnju"
mr2 wrote:posto sugeriras da sam bivsi azilant....nisam moji su davne 71 napustili jugu.....cak sta vise zena mi je holandanka......radi toga ti tvrdim ,da je se vecini evropljana zgadilo vise ......ne zele da izgube otvoreno drusvo niti svoj nacin zivota........
posto si i ti predpostavljam vani,nadam se slozit ces se sa tezom da su zapadni evropljani pragmaticari....reci mi sta oni dobijaju od svih navedenih problema.....sa arapima i turcima ???????
Care, ti svoju kcerku odgajaj da bude sta hoces, to je fakat tvoj problem. Ti si rasista, toga si vjerovatno i sam svjestan, ali je fol sto si ti iz "manjine", makoliko ti mislio da si iz "vecine", tako da vjeruj ima ljudi koji tebe jednako tako gledaju zato sto si iz BiH. Koliko to pokazuje tvoj mozdani sklop, to ti procijeni.
mr2 wrote:radi svega ovoga vecina se protivi brakovima sa arapima... ti ukoliko imas kcerku molim lijepo odgajaj kako zelis....ja cu kao i vecina evropljana,nadstojati da zastitim kcerku od mogucih problema....brakovi arapi...bjelkinje.
BigBoss

Post by BigBoss »

mr2 wrote: ulicaru imam osjecaj da zivis u zemlji zvanoj PIPI DUGA CARAPA..........problematika integracije u zemljama zapadne evrope je i te kako prisutna....otvorene diskusije ....izbori...politicka ubistva...terorizam....nezaposlenost ....nasilje prema, zenama ,zidovima homoseksualcima.....prica za sebe....

posto sugeriras da sam bivsi azilant....nisam moji su davne 71 napustili jugu.....cak sta vise zena mi je holandanka......radi toga ti tvrdim ,da je se vecini evropljana zgadilo vise ......ne zele da izgube otvoreno drusvo niti svoj nacin zivota........
radi svega ovoga vecina se protivi brakovima sa arapima... ti ukoliko imas kcerku molim lijepo odgajaj kako zelis....ja cu kao i vecina evropljana,nadstojati da zastitim kcerku od mogucih problema....brakovi arapi...bjelkinje.
Pa to je to, treba dati savjet jer to svako radi. Koliko pricaju o Arapima koji otimaju djecu poslije razvoda, npr. kad se razvedu od zapadnjacke zene, djeca obicno pripadnu majci. Medjutim, mnogi otmu djecu i odsele u svoje zemlje. Pa zasto onda svi napadaju veselu da je rasista? Rizikuje da nikada ne vidi vise to unuce kakvo je da je. A tek kcerka ako je ima. Nije sve u ljubavi, ljubav bude i prodje.

Ono svi smo jednaki, gdje to nadjose???? Jos nisam cuo da je u Bosni otac ubio kcerku zato sto se nije htjela udati za nekog rodjaka iz svoje zemlje. Aranzirani brakovi. Dobro nisu svi takvi, samo i oni sto su se udavali ili zenili za njih nisu znali kakvi su dok nisu nahebali.

Ima dosta brakova koji su uspjesni, ali vecinom ne ide to. Ali moze nahebat i da se uda ili ozeni za svoga/svoju, kako kome grah padne.
mr2

Post by mr2 »

[quote="ulicar"] To sto su u alkaidi arapi, znaci da su svi arapi teroristi? To sto su neki arapi ubili nekog fasistu, znaci da svi arapi vrse politicka ubistva? To sto su neki arapi nezaposleni, znaci da su svi arapi ljencuge? To sto neki arap udari svoju zenu znaci da su svi arapi nasilni spram svojih zena? To sto neki arap mrzi Zidove znaci da su svi arapi antisemiti? To sto neki arap mrzi homoseksualce znaci da su svi arapi homofobi? Evo ti mala skola.

1. zacetnici modernog terorizma su Jevreji
2. vise politickih ubistava su izvrsili protestanti i katolici nego svi drugi skupa
3. u australiji vise cistokrvnih australijanaca ima na socijali, nego svih drugih skupa
4. nasilje spram zena nije limitirano na jednu grupu ljudi, ili narod
5. najveci antisemita svih vremena nije bio arap, vec europljanin i intelektualac, k'o taletov jaran.
6. u Rusiji su prije par dana zabranili paradu homoseksualaca, iz sigurnosnih razloga(pobili bi sve pedere). U Zagrebu, Beogradu i Sarajevu je protivzakonito biti homoseksualac.

prije svega ubijeni nije bijo fasista nego reditelj????.znas sloboda govora i misljenja??????.....nisam se slagao uvijek sa njim,ali daleko od toga da banaliziram njegovo ubistvo kao ti u stilu tamo neki arapi...
posto mi nisi odgovorijo na pitaanje....sta evropa dobija sa ovim.....pitam te nesto drugo ,kako bi nasi u bosni reagovali da im useljenici prave ovakve probleme..
na centralinm vijestima prosle godine je prikazan snimak iz amsterdamske damije....dje marokanski muftija djeci u mektefu govori.....zene su kao mlado stene ,koje ponekad treba ukoriti...pri ukoru,nemojte lomiti ruke ili noge,jer to je zlostavljanje...... o tome ti pricam ....sa kojim idejama,uzgajaju djecu....reakcije stanovnistva i parlamenta mislim da ti ne trebam objasnjavat...to je nazalost jedan od stotine primjera......

sto se tice zidova 1996 kada je koalicija vladajucih stranka d66-wwd pokrenula pitanje oduzimanja a -azil statuta bosancima....PRVA SE DIGLA ZIDOVSKA ZAJEDNICA....zahvaljujuci njihovom utjecaju...su bosanci ostali....
uporedivati slobode u rusiji ...ili na balkanu sa evropom je apsurd :lol: :lol:
ulicar

Post by ulicar »

Ubijeni je bio po zanimanju reziser. NJega nisu ubili zato sto je bio reziser, vec zato sto je bio fasista. Ja nicije ubistvo ne banaliziram, jer mene su "europljani" htjeli ubiti jer se zovem kako se zovem, mada u dzamiji nisam nikada bio, izuzev k'o turista. Ja ti o tome pricam.
mr2 wrote: prije svega ubijeni nije bijo fasista nego reditelj????.znas sloboda govora i misljenja??????.....nisam se slagao uvijek sa njim,ali daleko od toga da banaliziram njegovo ubistvo kao ti u stilu tamo neki arapi...
Bolje se pitaj sta bi izgubili da uklone sve arapsko.
mr2 wrote:posto mi nisi odgovorijo na pitaanje....sta evropa dobija sa ovim.....pitam te nesto drugo ,kako bi nasi u bosni reagovali da im useljenici prave ovakve probleme..
na centralinm vijestima prosle godine je prikazan snimak iz amsterdamske damije....dje marokanski muftija djeci u mektefu govori.....zene su kao mlado stene ,koje ponekad treba ukoriti...pri ukoru,nemojte lomiti ruke ili noge,jer to je zlostavljanje...... o tome ti pricam ....sa kojim idejama,uzgajaju djecu....reakcije stanovnistva i parlamenta mislim da ti ne trebam objasnjavat...to je nazalost jedan od stotine primjera......
Ali vidis, postoje snage u Holandiji koje ce tebe strpati u isti kosh sa ostalim prizemnim balkancima, makoliko ti bio Holandjanin u srcu i dusi. To je rasizam. Apliciranje najlosijeg iskustva sa jednom osobom na citavu zajednicu. Zasto Apsurd? Gdje je to Balkan, na Marsu, ili u Evropi? Ja ih sve i jednog gledao na Eurosongu? Ako nisu Evropa, sta su?
mr2 wrote:sto se tice zidova 1996 kada je koalicija vladajucih stranka d66-wwd pokrenula pitanje oduzimanja a -azil statuta bosancima....PRVA SE DIGLA ZIDOVSKA ZAJEDNICA....zahvaljujuci njihovom utjecaju...su bosanci ostali....
neocekivana_sila

Post by neocekivana_sila »

Postoje dvije Evrope. Jedna je Evropa demokratije, slobode i postovanja ljudskih prava. Druga je Evropa genocida, progona i straha.

O ljudi! Uistinu, Mi smo vas stvorili od muška i ženska, i učinili vas narodima i plemenima, da biste se upoznavali. Uistinu! Najplemenitiji od vas kod Allaha, je najbogobojazniji između vas. Uistinu, Allah je Znalac, Obaviješteni.” (Kur’an, 49:13)
BigBoss

Post by BigBoss »

neocekivana_sila wrote:Postoje dvije Evrope. Jedna je Evropa demokratije, slobode i postovanja ljudskih prava. Druga je Evropa genocida, progona i straha.

O ljudi! Uistinu, Mi smo vas stvorili od muška i ženska, i učinili vas narodima i plemenima, da biste se upoznavali. Uistinu! Najplemenitiji od vas kod Allaha, je najbogobojazniji između vas. Uistinu, Allah je Znalac, Obaviješteni.” (Kur’an, 49:13)
Izgleda da si pogrijesio temu.
Shoshana

Post by Shoshana »

Vesela, samo jos jedno pitanje, ako jos uvijek citas ovo...a i pojasnjenje pitanja o djeci u skoli...

Kad su ti djeca bila mala, sta si im pricala? Da treba da se zene/udaju samo za onoga koga vole, da su svi ljudi isti, da nikoga ne treba cijeniti prema odjeci (obuci, obrazovanju, hrani koju jede, boji koze itd)?

Trebas biti ponosna svojom djecom Vesela ako su ti takvi i ispali. I treba da se boris, do zadnje kapi krvi, ako treba, da njihova djeca, bez obzira na boju koze i kosinu ociju budu tretirana kao i sva ostala djeca na svijetu!

I, posteno da ti kazem, bravo, Vesela, jer se sa svojim predrasudama suocavas, sto je i jedini put da se predrasuda oslobodi!
Shoshana

Post by Shoshana »

A za ove ostale, sto misle da nisu rasisti, ne morate ici i kopati po definicijama Ujedinjenih nacija. KOnvencije UN su pisane da bi ih potpisivale drzave, a ne pojedinci.

Otvori, brate, rjecnik, vidi rijec "rasista". Lijepo kaze: diskriminacija ili predrasude bazirane na rasnoj osnovi. (ja, licno, bih dodala i neke druge osnove, al' da ne "zakeram").

Nije rasista samo onaj ko mrzi druge, ili misli da su srugi manje vrijedni. Rasista je i onaj ko ima predrasude prema drugima.

Banalan primjer: Prica moj komsija nekidan kako se zamalo pobio kad mu je tip udario nov auto... I kaze: "Ja izlazim iz auta da mu je... sve po spisku, kad iz onog auta izlazi ovoliiiiki crnac...."

Da je iz auta izasao ovoliiiki bijelac, mislis li da bi rekao "bijelac"? - Ne! rekao bi jednostavno da je izasao ovoliiiki tip. Sto znaci da rijec crnac implicira jos neko drugo znacenje (osim cisto konstatacije boje koze - sto pak ne bi imalo nikakvog smisla). Da skratim pricu, za njega rijec "crnac" implicira neku sirovinu, grmaljcinu, nekoga ko se rado tuce, i boga pitaj sta jos... E to su predrasude... rasne predrasude!

Jos mnogo cesce ces cuti:"Nisam ja rasista, al' onaj moj gazda - pravi jevrejin"... I to je impliciranje da su jevreji pohlepni, cicije, profiteri itd.

Sve je to rasizam.

Jednostavno je osloboditi se predrasuda. Treba samo zeljeti!
pisko

Post by pisko »

Hop, ja onako u prolazu !
Osjetim da si časna osoba i ko god da kaže da si rasista, nije u pravu…
Znaš onu – “Beri gljive oko svoje njive”, ono može malo i preko međe i do šume, al’ da se čovjek može vratiti.
Preveliki je civilizacijski jaz između nas i Azije, ili Arapa.
Ukoliko djetetu ne možeš objasniti ono što te instiktivno plaši, pokušaj ga(ili njih dvoje) nagovoriti da zajedno posjetite djevočinu familiju – po mogućnosti bez najave.Tu je pravo suočavanje i tu se ruše iluzije.
Puno uspjeha !!!
Shoshana

Post by Shoshana »

pisko wrote:...zajedno posjetite djevočinu familiju – po mogućnosti bez najave.Tu je pravo suočavanje i tu se ruše iluzije.
De, zivota ti, pojasni s cim ce se to tamo suociti? Da ne jedu zive ljude? :shock:
pisko

Post by pisko »

Da !
Prvo ih malo pokajmače…
BigBoss

Post by BigBoss »

Shoshana wrote:A za ove ostale, sto misle da nisu rasisti, ne morate ici i kopati po definicijama Ujedinjenih nacija. KOnvencije UN su pisane da bi ih potpisivale drzave, a ne pojedinci.

Otvori, brate, rjecnik, vidi rijec "rasista". Lijepo kaze: diskriminacija ili predrasude bazirane na rasnoj osnovi. (ja, licno, bih dodala i neke druge osnove, al' da ne "zakeram").

Nije rasista samo onaj ko mrzi druge, ili misli da su srugi manje vrijedni. Rasista je i onaj ko ima predrasude prema drugima.

Banalan primjer: Prica moj komsija nekidan kako se zamalo pobio kad mu je tip udario nov auto... I kaze: "Ja izlazim iz auta da mu je... sve po spisku, kad iz onog auta izlazi ovoliiiiki crnac...."

Da je iz auta izasao ovoliiiki bijelac, mislis li da bi rekao "bijelac"? - Ne! rekao bi jednostavno da je izasao ovoliiiki tip. Sto znaci da rijec crnac implicira jos neko drugo znacenje (osim cisto konstatacije boje koze - sto pak ne bi imalo nikakvog smisla). Da skratim pricu, za njega rijec "crnac" implicira neku sirovinu, grmaljcinu, nekoga ko se rado tuce, i boga pitaj sta jos... E to su predrasude... rasne predrasude!

Jos mnogo cesce ces cuti:"Nisam ja rasista, al' onaj moj gazda - pravi jevrejin"... I to je impliciranje da su jevreji pohlepni, cicije, profiteri itd.

Sve je to rasizam.

Jednostavno je osloboditi se predrasuda. Treba samo zeljeti!
E de ti sad reci sta to nije rasizam. Ispade da ne smijes nikoga lose pogledat a da ne ispadnes rasista.
ulicar

Post by ulicar »

avaz wrote:Uhapšen Muhamed Ali Fejzić zvani Srbija * Kroz prozor bacio kompjuter i TV * Mjesecima mi se htio približiti, ali sam ga odbila, kaže Alma Sivić
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... z=8&isasp=
Svi Bosanci su stoka koja siluje i tuce zene. Sve vas glupe Bosance treba pobiti, otjerati iz Evrope, fuj, vidi kakvi ste odvratni!

Jel' ovo postena konstatacija?
avaz wrote: Ipak, o svemu se šuti. U gradu se ne može čuti da neko komentira ovaj skandal. Naša ekipa posjetila je naselje Simetrale u blizini Policijske uprave Tešanj, gdje se sve i događalo. Gotovo stravično zvuči podatak koji su nam saopćili stanari, insistirajući na anonimnosti, da dovođenje maloljetnica u Delićev podrum traje skoro tri godine i da su svi u ovom dijelu grada to znali.
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... z=8&isasp=
U Tesnju su svi pedofili, vidi ovo, svi znali da je on pedofil, niko ni prstom da mrdne. Svi Bosanci su pedofili, fuj, vidi kakvi ste pogani!

Jel ovo postena konstatacija?
BigBoss wrote:E de ti sad reci sta to nije rasizam. Ispade da ne smijes nikoga lose pogledat a da ne ispadnes rasista.
tempora

Post by tempora »

ulicar wrote:Ubijeni je bio po zanimanju reziser. NJega nisu ubili zato sto je bio reziser, vec zato sto je bio fasista. Ja nicije ubistvo ne banaliziram, jer mene su "europljani" htjeli ubiti jer se zovem kako se zovem, mada u dzamiji nisam nikada bio, izuzev k'o turista. Ja ti o tome pricam.
mr2 wrote: prije svega ubijeni nije bijo fasista nego reditelj????.znas sloboda govora i misljenja??????.....nisam se slagao uvijek sa njim,ali daleko od toga da banaliziram njegovo ubistvo kao ti u stilu tamo neki arapi...

mr2 wrote:posto mi nisi odgovorijo na pitaanje....sta evropa dobija sa ovim.....pitam te nesto drugo ,kako bi nasi u bosni reagovali da im useljenici prave ovakve probleme.. na centralinm vijestima prosle godine je prikazan snimak iz amsterdamske damije....dje marokanski muftija djeci u mektefu govori.....zene su kao mlado stene ,koje ponekad treba ukoriti...pri ukoru,nemojte lomiti ruke ili noge,jer to je zlostavljanje...... o tome ti pricam ....sa kojim idejama,uzgajaju djecu....reakcije stanovnistva i parlamenta mislim da ti ne trebam objasnjavat...to je nazalost jedan od stotine primjera......
Ali vidis, postoje snage u Holandiji koje ce tebe strpati u isti kosh sa ostalim prizemnim balkancima, makoliko ti bio Holandjanin u srcu i dusi. To je rasizam. Apliciranje najlosijeg iskustva sa jednom osobom na citavu zajednicu. Zasto Apsurd? Gdje je to Balkan, na Marsu, ili u Evropi? Ja ih sve i jednog gledao na Eurosongu? Ako nisu Evropa, sta su?
mr2 wrote:sto se tice zidova 1996 kada je koalicija vladajucih stranka d66-wwd pokrenula pitanje oduzimanja a -azil statuta bosancima....PRVA SE DIGLA ZIDOVSKA ZAJEDNICA....zahvaljujuci njihovom utjecaju...su bosanci ostali....
Zaista je strasno i pomisliti da jedan takav profil kao ti radi u ustanovi kao sto je azilski centar. Ali ako cemo pricati tvojim jezikom, onda tu cinjenicu mozemo pravdati time te generalizirajuci reci da nije ni cudno jer su uposleni takvih ustanova uglavnom volonteri ili placeni radnici koji nisu skolovani niti obuceni da profesionalno obavljaju svoj posao.

Jos jednom se pitam, sto bi ti kolege i klijenti rekli na ta tvoja razmisljanja. No srecom, drustvo je nauceno da daje DRUSTVENO ZELJENE odgovore, pa ces se ti svakako u svim prilikama snaci da odgovoris diplomatski kako iz tebe ne bi izvirio rasista, fasista, covjek pun predrasuda i straha.

Pitam se koliko tvoje razmisljanje utjece na tvoje klijente, koji zasigurno imaju manja ovlastenja i prava kako bi se zastitili od takvih.

Mislim da bi trebao onda biti iskren i pravedan pa napisati i to da svako malo u nekom od azilskih centara azilanti budu premlaceni, muceni, silovani, intimidirani i sl? Ili je to opravdano sobzirom da je ljudima kako kazes pun nos Arapa i ostalih koji ruse drzavu?
:x :x :x
mr2

Post by mr2 »

tempora@
vjerovatno je muhamed b,kada je u ranjm jutarnjim satima klao...ponavljam klao uz obavezno alahu ekber u centru grada,pridonijo integraciji svih stranaca islamske vjeroispovjesti???????
vjerovatno svi oni imami koji po damijama, pozivaju na lincovanje ....bacanje na glavu homoseksualaca..... stvarno integracija top :thumbup:
vjerovatno je laz da su vecinom zene islamskog porijekla u zasticenim kucama...potrazi broj ubijenih u prvih 5 mjeseci ove godine.

posebna je laz kada parlament raspravlja o zastiti mladih djevojaka....koje vecinom imaju adhd.. od loverboya....nazalost vecinom marokanskog porijekla...
svjesna si nadam se i sama,da ti vise ne navodim primjere...PREVISE IH JE

ispada da se problemi nesmiju....ponavljam nesmiju izloziti....kao i cinjenica da osoba koja je u drzavnoj sluzbi nema pravo na licno misljenje...u sustini sa svojih 10-15 godina ovdje..jos nisi svatila kako funkcijonise otvoreno drustvo...vjerovatno bi oduzela pravo glasa...svim uposlenicima ind...policije opstine i slicnih distanci....kada je jedan od gradskih upravnika amsterdama izjavijo jebeni marokanci....vjerovatno si to svatila kao rasizam, a ne kao iritaciju....koja je sve prisutnija kod stanovnistva.....
da li si ti uopste upoznata sa otvorenom diskusijom koja se vodi u tvojoj novoj domovini...ukoliko je tako smatras?????? glasovima,koji dolaze iz marokanske zajednice...islamskih udruzenja...zakonima kojima se dodatno pokusava zastititi zenska populacija....prije svega iz islamskih zemalja....mene neces naci na disksijama o politickim dogadanjima u bosni posto nisam dovoljno upoznat.....NE ZELIM DA LUPAM,UKOLIKO MATERIJU NE POZNAJEM....

strucna sprema i profesijonalnost djelatnika ind je vidim upitna????
pitam te, da li smo bili tako glupi i neobrazovani bili tokom razmatranja
tvog f1 zahtijeva??????? uzmi svoj udijo u participaciji ovoga drustva.

radim na organizovanju prisilnog povratka,odbijenih azilanata....sprovodimo sudske odluke u zadnjoj distanci... nadam se da bar to postujes????????
ukoliko smatras da se moje misljenje kosi sa slobodama misljenja i govora....molim....znas gdje trebas da se obratis.ind....mozda nesto naucis o svojoj novoj domovini..... na pm mozes dobiti moje podatke..

moje prvo iskustvo sa marokancima je bilo sa 14 god....pokusao sam zastititi svoju 15 godisnju sestru,od proganjanja..jednom sam rekao da mi ostavi sestru na miru..zavrsilo se tako sto me je sutra,grupa od 6 sto brace sto rodaka prebila :x :x :x prosle su vec 22 godine od toga......zapitaj se koliko je slicnih slucajeva svakodnevno????
Post Reply