Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post Reply
aurora313

#1 Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by aurora313 »

Prema izvorima iz Bijele Kuće i pisanju mnogih zapadnih listova, Trump treba danas da potpiše premještanje Američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Ovo je bila dugogodišnja polemika u SAD, ali se niko pametan nije usudio da to učini.

Da, pametan.

Čemu? Jerusalem nije neka pogodna lokacija ili sigurnija za zaposlene u ambasadi. Izrael je odavno svjetski priznata država izuzev od par susjeda, iako su uslovi njegovog fizičkog rasta trn u oku Palestincima i uglavnom islamskim zemljama. Da li je potrebno da se ovim doda ulje na vatru u ionako nestabilnom području svijeta?

Zašto se zamjerati komšijama ili Iranu, kada takav potez ništa bolje ne donosi Izraelu?
Crvena Tifoza

#2 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Crvena Tifoza »

Sve će uraditi samo da skrene pažnju sa sebe i istrage protiv njega. Pokušao je to sa porezom u petak kad je Flynn propjevao. Nadao se da će mediji više pažnje dati reformi poreza nego li Flynnu. Nije to upalilo, pa je pokušao sa nacionalnim parkovima, pa će sad sa ovim. Imam osjećaj da se nešto veliko iza brda valja čim ovako užurbano radi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Truba »

ovo je najavljeno kao predizborno obećanje kako se sjećam

mada sam protiv ove odluke mora se poštovati da je od riječi :D
hAZNADAR

#4 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by hAZNADAR »

aurora313 wrote:Prema izvorima iz Bijele Kuće i pisanju mnogih zapadnih listova, Trump treba danas da potpiše premještanje Američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Ovo je bila dugogodišnja polemika u SAD, ali se niko pametan nije usudio da to učini.

Da, pametan.

Čemu? Jerusalem nije neka pogodna lokacija ili sigurnija za zaposlene u ambasadi. Izrael je odavno svjetski priznata država izuzev od par susjeda, iako su uslovi njegovog fizičkog rasta trn u oku Palestincima i uglavnom islamskim zemljama. Da li je potrebno da se ovim doda ulje na vatru u ionako nestabilnom području svijeta?

Zašto se zamjerati komšijama ili Iranu, kada takav potez ništa bolje ne donosi Izraelu?
Donosi cionistima.
To je isto kao proglasiti BiH nacionalnom drzavom Bosnjaka da se udovolji bosnjackim nacionalistima.

Jerusalem je uvijek predmet spora i svojine jer tri religije ga smatraju svojim gradom ili barem otvorenim.
Vatikan i vaseljenska patrijarsija nisu nikada priznale Jerusalem kao jevrejski grad. Medjutim - posto u jeku ovog ludila strigmatizacije islama cute - Palestinci ostaju usamljeni.

Dalje - posto je Jerusalem cesto mjesto palestinskog revolta - taman ce visoki zidovi americke ambasade biti idealna meta za frustracije - i time jos jedan poen cionistima koji su uvijek znali nesto drugo poturiti kao glavnu vijest i u pozadini nastavljati etnicko ciscenje.

Trumpova administracija je samo za razliku od prethodnika malo direktnija i otvorenija.

Paradoksalno - ali Palestince vise moze Sveta Stolica u Rimu i pojedine hriscanske drzave pomoci. Jer vise se pika njihovo nepriznavanje Jerusalema kao samo jevrejskog grada nego svih muslimana svijeta zajedno. Ako do toga uopce dodje.
aurora313

#5 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by aurora313 »

hAZNADAR wrote:Donosi cionistima.
To je isto kao proglasiti BiH nacionalnom drzavom Bosnjaka da se udovolji bosnjackim nacionalistima.
Cionistima se ionako ništa ne može jer oni svoje guraju bez obzira na sve. Ali nisu valjda Nixon, Regan, Carter, Clinton i oba Busha bili bleasavi pa da ne ‘iskoriste priliku‘ i premjeste ambasadu.

Sada kada je malo splasnula rasprava oko ‘uobičajenih terorista‘, Trump je najprije donio zabranu dolaska nekih muslimana u SAD, a zatim dodao i ovo. Odjednom, svi rezoni da Amerika želi sve najbolje islamskom svijetu, padaju u vodu. Totalan promašaj.
aurora313

#6 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by aurora313 »

Evo i zvanično Trump objašnjava odluku da će prebaciti ambasadu u Jerusalem:
https://youtu.be/X_EPXyqJqik
kamen spoticanja

#7 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by kamen spoticanja »

jel to ispalio?
seln

#8 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by seln »

pasha078 wrote:Mislim da BiH ima dovoljno svojih problema da stvara nove.

Ovu odluku ne treba ni kritikovati ni podrzati. Potpuno neutralno.
Ma ja, ba... haman je trebalo ostati neutralno i kada su nacisti ubijali Jevreje.
aldinjo

#9 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by aldinjo »

A BiH kao neko nešto pita!? :lol:
zunazu

#10 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by zunazu »

Trump je priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela i tim činom se markirao kao glavni krivac za pokolje koji slijede.
seln

#11 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by seln »

pasha078 wrote:
aldinjo wrote:A BiH kao neko nešto pita!? :lol:
Problem je sto ne pita al et mi uvijek volimo reklamirat nase misljenje :-)
Jedan poseban halvat u dzehennemu je rezervisan za one koji ostaju "neutralni" u kriznim vremenima.
Dixi et salvavi animam meam!
It_is_a_Leclerc

#12 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by It_is_a_Leclerc »

hAZNADAR wrote:
aurora313 wrote:Prema izvorima iz Bijele Kuće i pisanju mnogih zapadnih listova, Trump treba danas da potpiše premještanje Američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Ovo je bila dugogodišnja polemika u SAD, ali se niko pametan nije usudio da to učini.

Da, pametan.

Donosi cionistima.

Jerusalem je uvijek predmet spora i svojine jer tri religije ga smatraju svojim gradom ili barem otvorenim.
Vatikan i vaseljenska patrijarsija nisu nikada priznale Jerusalem kao jevrejski grad. Medjutim - posto u jeku ovog ludila strigmatizacije islama cute - Palestinci ostaju usamljeni.

Dalje - posto je Jerusalem cesto mjesto palestinskog revolta - taman ce visoki zidovi americke ambasade biti idealna meta za frustracije - i time jos jedan poen cionistima koji su uvijek znali nesto drugo poturiti kao glavnu vijest i u pozadini nastavljati etnicko ciscenje.

Trumpova administracija je samo za razliku od prethodnika malo direktnija i otvorenija.

Paradoksalno - ali Palestince vise moze Sveta Stolica u Rimu i pojedine hriscanske drzave pomoci. Jer vise se pika njihovo nepriznavanje Jerusalema kao samo jevrejskog grada nego svih muslimana svijeta zajedno. Ako do toga uopce dodje.
Papa Franjo je danas pozvao SAD da se poštuje status quo Jerusalema i da se ne ugrožavaju mirovni napori u regiji.
seln

#13 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by seln »

pasha078 wrote:
seln wrote:
pasha078 wrote:
Problem je sto ne pita al et mi uvijek volimo reklamirat nase misljenje :-)
Jedan poseban halvat u dzehennemu je rezervisan za one koji ostaju "neutralni" u kriznim vremenima.
Dixi et salvavi animam meam!
A izvinte ja konto ovo sekularni forum....

Svakakvih odgovora na moje postove sam se nagledao al prvi put da neko baci prokletstvo na mene..... :-)
Nisi razumio, al' nema veze..
seln

#14 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by seln »

pasha078 wrote:
seln wrote:
pasha078 wrote:
A izvinte ja konto ovo sekularni forum....

Svakakvih odgovora na moje postove sam se nagledao al prvi put da neko baci prokletstvo na mene..... :-)
Nisi razumio, al' nema veze..
Jesam al ja sam ateista, kako ce ateist u dzehenem ba????
Mani me trumpizma, ba...
znas i sam (bar se nadam) da je to parafrazirana izreka muftije fjorentinskog, Dante Alighier-ja.
Mozda Bosna ne moze nista uciniti, ali moze imati stav.
dembele

#15 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by dembele »

Pa dobro, Trumpu kao nedvojbeno dokazanom idiotu i ne treba puno zamjeriti. Istu stvar će prećutno odobriti glavonja iz Egipta i debeloguza oligarhija iz S. Arabije.
Vidjećemo koliko će Erdogan biti dosljedan.
seln

#16 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by seln »

pasha078 wrote: A doba nije oportuno ni za stavove. Pogotovo ako ocekujes ili trazis nesto od strane koju ces kritikovat
Ko ceka od Trumpa, neka sam sebi iskopa grob.
Draza mi je ona domaca samohotka nego sva podrska.
Rob_Atl

#17 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Rob_Atl »

Clinton je potpisao neki sporazum da se ameri oglasavaju svakih 6 mjeseci da li ce ambasadu prebaciti u juresalem ili ne. I tako 20 godina se svakih 6 mjeseci potpise papir za da ili ne. Trump je u maju potpisao ne, danas je stavio da. To je to otprilike.
vivaldi

#18 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by vivaldi »

halabuka oko rusa, a donaldo ispade najveci gogleter u istoriji izraela...jos ako udari po iranu...bar micva
General War

#19 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by General War »

Ovaj Donald se ubio za naseg predsjednistva...ovi troluju BiH a ovaj budalas troluje ameriku :-)
Maraschino

#20 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Maraschino »

General War wrote:Ovaj Donald se ubio za naseg predsjednistva...ovi troluju BiH a ovaj budalas troluje ameriku :-)
Danas mi na um padne on i Dodik. Veca dva trola zemaljska kugla nije vidjela. :-)
uglavnomja

#21 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by uglavnomja »

dva poteza:

1. proglasi jerusalem gavnim gradom
2. preporuci amerikancima da ne putuju tamo :D

hebo je i alana forda :izet:
animals

#22 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by animals »

Zaboli me..
seln

#23 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by seln »

animals wrote:Zaboli me..
Jevreji i muslimani se ubijaju medjusobno... san svakog katolibana. :wink:
arzuhal

#24 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by arzuhal »

Sad kase bijes milijardu muslimana sruči iz njihovih glava te se prelije, preko ruku i tatstature, pa zapljusne nepregledna prostranstva interneta...Lažem, nije cijela milijarda muslimana čak ni pismena niti imaju svi priključak na internet. Mnogi nemaju ni priključak na vodu, struju, plin...U Jemenu djeca nemaju priključak ni na hranu ili lijekove, umiru gladna...

Muslimane uznemiri vijest da će Amerika svoju ambasadu prebacit u Kuds, a na satiranje Palestinaca su već dobro oguglali...

U Kudsu ili Jerusalimu se nalazi, po svojoj svetosti i značaju za muslimane, treći hram, džamija el-Aksa. Prva, najvažnija i najsvetija je Ka'ba u Mekki, a evo šta je rekao Poslanik islama za nju:

- Čast tebi sveta kućo. Ti si veličanstvena i veličanstvena je tvoja svetost, ali je svetost i čast vjernika kod Allaha veća od tvoje svetosti. Allah je tebe učinio svetom iz jednog razloga a kod vjernika je troje učinio svetim: njegov život, njegov imetak i da se o njemu ima lijepo mišljenje.

Pošto je temeljito izgažena sva svetost života, imetaka i mišljenja spram muškaraca, žena, djece i staraca u Palestini, muslimani će sad ustat da brane svetost Kudsa...Šou počinje...
Fudo387

#25 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Fudo387 »

Da su pametni samo bi izignorisali budalu.
Post Reply