Mislim samo da ste se previse zaletili, predizborna kampanja nije sprint nego maraton
A sto se jergovica / foruma i svih ostalih povrijedjenih sujeta tice, ima tema na Elektronski i drugi mediji na kojoj se ovo odavno obradjuje.
Hajd opet procitaj temu od pocetka.metar_drva wrote:pa sta sad? ti bi da ti neko plati brabonjanje po forumu? jergovic je po profesiji pisac, a ne mudroser u slobodno vrijeme kao vecina forumasasamo malo wrote:Jergovic je izraziti licemjer, forumasi ne dobijaju masne honorare za svoju pisanu rijec, kao on sto dobija.
To je njegov izbor, i neka manje kenja, nije mu ovo prvi put da su ga pogodili komentari njegovih tekstova. Smijesan tip, pise provokacije iz dana u dan, a onda se naljuti kad provokacija upali.
Cini mi se da je on jedini autor na portalu Jutarnjeg ciji se tekstovi i ne mogu komentarisati, valjda na njegov zahtjev.
Updated wrote:Cinjenica je da neautorizirani forum otvara prostor odredjenim osobama da, oslobodjeni odgovornosti uslijed skrivenog identiteta, ispolje svoje devijantne (ili neke druge) stavove, koje nakon predstavljanja ne bi iznijeli. Medjutim, postoje i situacije u kojim je skrivanje identiteta opravdano, npr. zbog sigurnosti ucesnika.Jergovic: "Svoje tekstove ne objavljujem na zidu javnog zahoda, nego u novinama i medijima, a forumi i komentari koji nisu autorizirani su po mom misljenju isto kao i zid javnog WC-a. To se ne tice samo mene, nego je ozbiljan problem novina na webu i internetu, zapravo cijele nase virtualne ere"
(Miljenko Jergovic, u emisiji Nu2 8.11.2009.)
Da li je Jergovic u pravu? Smatrate li da anonimnost "forumasa" doprinosi kvalitetu rasprava, ili je steta od zloupotreba veca?
sta to sad znaci? neki suk, sta li? odgovorio sam na tvoj post koji smatram besmislenim i odgovorio u skladu s tim. procitaj ti temu od pocetka, pa pogledaj sta sam ranije napisao, a tog nekog satro sukanja u 3 rijeci me postedi.samo malo wrote:Hajd opet procitaj temu od pocetka.metar_drva wrote:pa sta sad? ti bi da ti neko plati brabonjanje po forumu? jergovic je po profesiji pisac, a ne mudroser u slobodno vrijeme kao vecina forumasasamo malo wrote:Jergovic je izraziti licemjer, forumasi ne dobijaju masne honorare za svoju pisanu rijec, kao on sto dobija.
To je njegov izbor, i neka manje kenja, nije mu ovo prvi put da su ga pogodili komentari njegovih tekstova. Smijesan tip, pise provokacije iz dana u dan, a onda se naljuti kad provokacija upali.
Cini mi se da je on jedini autor na portalu Jutarnjeg ciji se tekstovi i ne mogu komentarisati, valjda na njegov zahtjev.
A stoooo? Je li i Jergovic u talu sa mafijasima?callmethebreeeze wrote:jergovic, ma sta ko o njemu mislio, svoje tekstove potpisuje imenom i prezimenom, a raznorazni kreteni koriste anonimnost koju internet pruza da lijece svoje frustracije pisuci gadosti. zanima me koliko bi se "komentatora" javno usudilo kritikovati jergovica ili bilo koga drugog.
Pa, volonteri moderatori već postoje. Svako od učesnika u diskusiji, ali i onih koji samo čitaju može kliknuti na ovaj trokutić sa uskličnikom, kao znak opšte opasnosti, u gornjem desnom uglu i prijaviti zvaničnom moderatoru, objasniti zbog čega misli da je post nepravilan u odnosu na pravila itd.,...Sto puta sam prijavio kada sam uočio problem, a da uopšte na temi nisam učestvovao u diskusiji.softly wrote: Sad nesto razmislja - ne bi bilo lose da su moderatori profesionalci i javno poznati likovi. Tu bi se cak mogla napraviti i nekakva hijerarhija u smislu da se uvedu moderatori - volonteri (anonimni) i moderatori profesionalci - glavni urednici po temama sa punim imenom i prezimenom. Tim "vrhovnim" moderatorima bi se forumasi mogli pozaliti na neke diskvalifikacije od strane "opcinskih" moderatora...
...lupam, jelda?
ma, jok. vecina onih koji pisu gadosti po netu su misevi koji se nikada ne bi usudili u lice reci to sto pisu u komentarima ispod clanaka.Abacija wrote:A stoooo? Je li i Jergovic u talu sa mafijasima?callmethebreeeze wrote:jergovic, ma sta ko o njemu mislio, svoje tekstove potpisuje imenom i prezimenom, a raznorazni kreteni koriste anonimnost koju internet pruza da lijece svoje frustracije pisuci gadosti. zanima me koliko bi se "komentatora" javno usudilo kritikovati jergovica ili bilo koga drugog.
upravo tako.callmethebreeeze wrote:ma, jok. vecina onih koji pisu gadosti po netu su misevi koji se nikada ne bi usudili u lice reci to sto pisu u komentarima ispod clanaka.Abacija wrote:A stoooo? Je li i Jergovic u talu sa mafijasima?callmethebreeeze wrote:jergovic, ma sta ko o njemu mislio, svoje tekstove potpisuje imenom i prezimenom, a raznorazni kreteni koriste anonimnost koju internet pruza da lijece svoje frustracije pisuci gadosti. zanima me koliko bi se "komentatora" javno usudilo kritikovati jergovica ili bilo koga drugog.
slazem se da moderatori nekada imaju dilemu da li da dopuste duhovito zacatavanje, ili da li da banuju neku psovku koja je mozda najbolji odgovor imbecilskom pitanju. Ipak, ostaje da se odrede prema tome sta stoji iza nekog posta - zachatavanje, provociranje, duhovita opaska, ili nesto cetvrto ili peto. Ni oni nisu savseni. Moj stav je da se svako vrlo brzo razotkrije sa svojim namjerama. Za druge forume ne mogu komentirati ali za ovaj do sada dajem prolaznu ocjenu, cak i vise od toga, evo da ne ureknem..... bilo mi je drago kada su mnogi likovi bili banovani jer su fakat serendali, da izvinis.softly wrote:Ma naravno da na forumima ima svega i svacega i da je moderacija neophodna.
E sad sto se moderacije i moderatora tice, tu ima dosta razlika i dosta lutanja kod njih samih.
Od intelektualnih kapaciteta moderatora zavisi i kvalitet samog foruma. Moderator mora prepoznati forumski vrijedne postove i ostro sankcionisati one koji su na forum dosli iz bolesnih razloga.
Medjutim, moderatori su tu na muci - najlakse je izbrisati i zabraniti. Ali isto tako treba prepoznati one PRAVE forumske postove - one koji POZITIVNO PROVOCIRAJU.
Medjutim dosta takvih postova biva maknuto ne zato sto spadaju u klasicne diskvalifikatorne kategorije - zacatavanje, vrijedjanje, prijetnje..vec zato sto se "moderator ne slaze sa postom!
Ako ce svi postovi biti "na partijskoj liniji" to onda nije forum i brzo se gasi.
Sad nesto razmislja - ne bi bilo lose da su moderatori profesionalci i javno poznati likovi. Tu bi se cak mogla napraviti i nekakva hijerarhija u smislu da se uvedu moderatori - volonteri (anonimni) i moderatori profesionalci - glavni urednici po temama sa punim imenom i prezimenom. Tim "vrhovnim" moderatorima bi se forumasi mogli pozaliti na neke diskvalifikacije od strane "opcinskih" moderatora...
...lupam, jelda?
Postoje zaista teme o kojima ne volim započinjati sa poznanicima, rodbinom, kolegama na poslu...JBT wrote:Tesko je kod nas biti objektivan ako nisi anoniman. Svak svakog zna i onda, da se covjek ne bi zamjerio kumu, tetki, zetu (koja je ziva sirovina).... moze reci sta misli samo pod pseudonimom. Nije mi bitno ko sta govori, bitno mi je sta ko govori. Naravno, moderiranje koje imamo na ovom forumu je neophodno inace bi budale unistile kredibilitet samog foruma i time bi mnogo ljudi, koji iamju sta rec, izgubilo mjesto gdje ce to uraditi. Dobro je da postoji mjesto gdje se bljuvotine napisane od raznih vrsta budala svode na minimum.
fakat wrote:slazem se da moderatori nekada imaju dilemu da li da dopuste duhovito zacatavanje, ili da li da banuju neku psovku koja je mozda najbolji odgovor imbecilskom pitanju. Ipak, ostaje da se odrede prema tome sta stoji iza nekog posta - zachatavanje, provociranje, duhovita opaska, ili nesto cetvrto ili peto. Ni oni nisu savseni. Moj stav je da se svako vrlo brzo razotkrije sa svojim namjerama. Za druge forume ne mogu komentirati ali za ovaj do sada dajem prolaznu ocjenu, cak i vise od toga, evo da ne ureknem..... bilo mi je drago kada su mnogi likovi bili banovani jer su fakat serendali, da izvinis.softly wrote:Ma naravno da na forumima ima svega i svacega i da je moderacija neophodna.
E sad sto se moderacije i moderatora tice, tu ima dosta razlika i dosta lutanja kod njih samih.
Od intelektualnih kapaciteta moderatora zavisi i kvalitet samog foruma. Moderator mora prepoznati forumski vrijedne postove i ostro sankcionisati one koji su na forum dosli iz bolesnih razloga.
Medjutim, moderatori su tu na muci - najlakse je izbrisati i zabraniti. Ali isto tako treba prepoznati one PRAVE forumske postove - one koji POZITIVNO PROVOCIRAJU.
Medjutim dosta takvih postova biva maknuto ne zato sto spadaju u klasicne diskvalifikatorne kategorije - zacatavanje, vrijedjanje, prijetnje..vec zato sto se "moderator ne slaze sa postom!
Ako ce svi postovi biti "na partijskoj liniji" to onda nije forum i brzo se gasi.
Sad nesto razmislja - ne bi bilo lose da su moderatori profesionalci i javno poznati likovi. Tu bi se cak mogla napraviti i nekakva hijerarhija u smislu da se uvedu moderatori - volonteri (anonimni) i moderatori profesionalci - glavni urednici po temama sa punim imenom i prezimenom. Tim "vrhovnim" moderatorima bi se forumasi mogli pozaliti na neke diskvalifikacije od strane "opcinskih" moderatora...
...lupam, jelda?
Elem, ne bi trebali komentarisati moderaciju pa da ovdje zavrsimo, licno mislim da je moderacija ovdje za sada sasvim okej, da ne ureknem. Ne mislim da su "placeni" niti da su "jave licnosti" ali isto tako ne mislim da ista lupas, ima toga ovdje i previse, mada je sa-x na koncu svih konaca ipak sasvim dobar forum.
Nije nikakav suk, vec prilicno jasno kazem da je Jergovic licemjer kad zahtjeva da sa njim moze polemizirati samo onaj ko se predstavi imenom i prezimenom, a svi oni koji se usude (kako su se samo usudilimetar_drva wrote: sta to sad znaci? neki suk, sta li? odgovorio sam na tvoj post koji smatram besmislenim i odgovorio u skladu s tim. procitaj ti temu od pocetka, pa pogledaj sta sam ranije napisao, a tog nekog satro sukanja u 3 rijeci me postedi.
poenta nepostojanja verbalnog delikta je da svako moze rec sta zeli, ali isto tako posotje tuzbe, krivicne i druge prijave za one koji pretjeraju. jergovic je ocigledno izabrao laksu opciju; nema komentarisanja i vozdra. uostalom, ne vidim smisla zasto bi dopustio komentarisanje svojih clanaka? da bi mu neko poput tbe mogao "suknut" u 3 rijeci i kurcit se okolo kako je sukunuo jergovicu, eee!
Ne znam, meni zvuci kao da je M.J. pojeo povece govno ovom izjavom. Njegovo razvisljanje ide u pravcu onoga da pojedinci (kao sto je on) imaju pravo da misle i pisu sta im je volja i ono sto napisu se nikada ne moze smatrati smecem jer je to kobajagi napisao M.J. ili neki drugi pisac, dok anonimusi sta god napisu mora ici u kantu za smee samo zato sto u potpisu ne stoji M.J. ili neki drugi pisac.Jergovic: "Svoje tekstove ne objavljujem na zidu javnog zahoda, nego u novinama i medijima, a forumi i komentari koji nisu autorizirani su po mom misljenju isto kao i zid javnog WC-a. To se ne tice samo mene, nego je ozbiljan problem novina na webu i internetu, zapravo cijele nase virtualne ere"
(Miljenko Jergovic, u emisiji Nu2 8.11.2009.)
Potpuno se slazemtherrarrius wrote: Ne znam, meni zvuci kao da je M.J. pojeo povece govno ovom izjavom. Njegovo razvisljanje ide u pravcu onoga da pojedinci (kao sto je on) imaju pravo da misle i pisu sta im je volja i ono sto napisu se nikada ne moze smatrati smecem jer je to kobajagi napisao M.J. ili neki drugi pisac, dok anonimusi sta god napisu mora ici u kantu za smee samo zato sto u potpisu ne stoji M.J. ili neki drugi pisac.
Glupo.
Na kraju krajeva pravo na vlastito misljenje je demokratko pravo i *ebe se meni sta M.J. ili neki drugi pisci misle o tome.