Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

vratnik

#26 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by vratnik »

Vidim, blizi se godina izbora. Poznati smradovi foruma ustaju iz mrtvih, treba valjda kolicinom postova ubijediti potencijalne poslodavce.
Mislim samo da ste se previse zaletili, predizborna kampanja nije sprint nego maraton ;-)

A sto se jergovica / foruma i svih ostalih povrijedjenih sujeta tice, ima tema na Elektronski i drugi mediji na kojoj se ovo odavno obradjuje.
:thumbup:
JThomas

#27 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by JThomas »

zaista ne kontam zašto se jedan profesionalni pisac, i to vrhunski, očigledno osjeća ugroženim od strane foruma. diletante i lafo novinare i razumijem, ali jednog jergovića baš i ne.

forum jeste u neku ruku "zid od hale" zato što se piše manje-više anonimno i bez odgovornosti (mada ni to ne mora biti slučaj), ali i na zidu od hale se zna često naći nešto pametno 8-)
black

#28 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by black »

samo malo

#29 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by samo malo »

metar_drva wrote:
samo malo wrote:Jergovic je izraziti licemjer, forumasi ne dobijaju masne honorare za svoju pisanu rijec, kao on sto dobija.

To je njegov izbor, i neka manje kenja, nije mu ovo prvi put da su ga pogodili komentari njegovih tekstova. Smijesan tip, pise provokacije iz dana u dan, a onda se naljuti kad provokacija upali.
Cini mi se da je on jedini autor na portalu Jutarnjeg ciji se tekstovi i ne mogu komentarisati, valjda na njegov zahtjev.
pa sta sad? ti bi da ti neko plati brabonjanje po forumu? jergovic je po profesiji pisac, a ne mudroser u slobodno vrijeme kao vecina forumasa
Hajd opet procitaj temu od pocetka.
callmethebreeeze

#30 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by callmethebreeeze »

Updated wrote:
Jergovic: "Svoje tekstove ne objavljujem na zidu javnog zahoda, nego u novinama i medijima, a forumi i komentari koji nisu autorizirani su po mom misljenju isto kao i zid javnog WC-a. To se ne tice samo mene, nego je ozbiljan problem novina na webu i internetu, zapravo cijele nase virtualne ere"
(Miljenko Jergovic, u emisiji Nu2 8.11.2009.)
Cinjenica je da neautorizirani forum otvara prostor odredjenim osobama da, oslobodjeni odgovornosti uslijed skrivenog identiteta, ispolje svoje devijantne (ili neke druge) stavove, koje nakon predstavljanja ne bi iznijeli. Medjutim, postoje i situacije u kojim je skrivanje identiteta opravdano, npr. zbog sigurnosti ucesnika.

Da li je Jergovic u pravu? Smatrate li da anonimnost "forumasa" doprinosi kvalitetu rasprava, ili je steta od zloupotreba veca?

meni je drago sto na ovom forumu postoje moderatori, ali mi je zao sto niko ne cenzurise komentare ispod clanak na saxu. tamo se moze procitati takvih bljuvotina da mi bude muke i da se stidim sto pripadam istoj vrsti kao pojedini kreteni.
metar_drva

#31 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by metar_drva »

samo malo wrote:
metar_drva wrote:
samo malo wrote:Jergovic je izraziti licemjer, forumasi ne dobijaju masne honorare za svoju pisanu rijec, kao on sto dobija.

To je njegov izbor, i neka manje kenja, nije mu ovo prvi put da su ga pogodili komentari njegovih tekstova. Smijesan tip, pise provokacije iz dana u dan, a onda se naljuti kad provokacija upali.
Cini mi se da je on jedini autor na portalu Jutarnjeg ciji se tekstovi i ne mogu komentarisati, valjda na njegov zahtjev.
pa sta sad? ti bi da ti neko plati brabonjanje po forumu? jergovic je po profesiji pisac, a ne mudroser u slobodno vrijeme kao vecina forumasa
Hajd opet procitaj temu od pocetka.
sta to sad znaci? neki suk, sta li? odgovorio sam na tvoj post koji smatram besmislenim i odgovorio u skladu s tim. procitaj ti temu od pocetka, pa pogledaj sta sam ranije napisao, a tog nekog satro sukanja u 3 rijeci me postedi.
poenta nepostojanja verbalnog delikta je da svako moze rec sta zeli, ali isto tako posotje tuzbe, krivicne i druge prijave za one koji pretjeraju. jergovic je ocigledno izabrao laksu opciju; nema komentarisanja i vozdra. uostalom, ne vidim smisla zasto bi dopustio komentarisanje svojih clanaka? da bi mu neko poput tbe mogao "suknut" u 3 rijeci i kurcit se okolo kako je sukunuo jergovicu, eee!
callmethebreeeze

#32 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

jergovic, ma sta ko o njemu mislio, svoje tekstove potpisuje imenom i prezimenom, a raznorazni kreteni koriste anonimnost koju internet pruza da lijece svoje frustracije pisuci gadosti. zanima me koliko bi se "komentatora" javno usudilo kritikovati jergovica ili bilo koga drugog.
Abacija

#33 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by Abacija »

callmethebreeeze wrote:jergovic, ma sta ko o njemu mislio, svoje tekstove potpisuje imenom i prezimenom, a raznorazni kreteni koriste anonimnost koju internet pruza da lijece svoje frustracije pisuci gadosti. zanima me koliko bi se "komentatora" javno usudilo kritikovati jergovica ili bilo koga drugog.
A stoooo? Je li i Jergovic u talu sa mafijasima? :-)
8. sekretar SKOJ-a

#34 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

softly wrote: Sad nesto razmislja - ne bi bilo lose da su moderatori profesionalci i javno poznati likovi. Tu bi se cak mogla napraviti i nekakva hijerarhija u smislu da se uvedu moderatori - volonteri (anonimni) i moderatori profesionalci - glavni urednici po temama sa punim imenom i prezimenom. Tim "vrhovnim" moderatorima bi se forumasi mogli pozaliti na neke diskvalifikacije od strane "opcinskih" moderatora...
...lupam, jelda?
Pa, volonteri moderatori već postoje. Svako od učesnika u diskusiji, ali i onih koji samo čitaju može kliknuti na ovaj trokutić sa uskličnikom, kao znak opšte opasnosti, u gornjem desnom uglu i prijaviti zvaničnom moderatoru, objasniti zbog čega misli da je post nepravilan u odnosu na pravila itd.,...Sto puta sam prijavio kada sam uočio problem, a da uopšte na temi nisam učestvovao u diskusiji.

Desilo se da je ''jedan anamo'' pozivao omladinu na svojoj temi da se prijavi za ''nosača bombi oko pasa'' dajući e-mail adresu, prijavio sam moderatoru,...Tema izbrisana.
callmethebreeeze

#35 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Abacija wrote:
callmethebreeeze wrote:jergovic, ma sta ko o njemu mislio, svoje tekstove potpisuje imenom i prezimenom, a raznorazni kreteni koriste anonimnost koju internet pruza da lijece svoje frustracije pisuci gadosti. zanima me koliko bi se "komentatora" javno usudilo kritikovati jergovica ili bilo koga drugog.
ma, jok. vecina onih koji pisu gadosti po netu su misevi koji se nikada ne bi usudili u lice reci to sto pisu u komentarima ispod clanaka.
metar_drva

#36 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by metar_drva »

callmethebreeeze wrote:
Abacija wrote:
ma, jok. vecina onih koji pisu gadosti po netu su misevi koji se nikada ne bi usudili u lice reci to sto pisu u komentarima ispod clanaka.
upravo tako.
JBT

#37 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by JBT »

Tesko je kod nas biti objektivan ako nisi anoniman. Svak svakog zna i onda, da se covjek ne bi zamjerio kumu, tetki, zetu (koja je ziva sirovina).... moze reci sta misli samo pod pseudonimom. Nije mi bitno ko sta govori, bitno mi je sta ko govori. Naravno, moderiranje koje imamo na ovom forumu je neophodno inace bi budale unistile kredibilitet samog foruma i time bi mnogo ljudi, koji iamju sta rec, izgubilo mjesto gdje ce to uraditi. Dobro je da postoji mjesto gdje se bljuvotine napisane od raznih vrsta budala svode na minimum. :)
fakat

#38 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by fakat »

softly wrote:Ma naravno da na forumima ima svega i svacega i da je moderacija neophodna.

E sad sto se moderacije i moderatora tice, tu ima dosta razlika i dosta lutanja kod njih samih.
Od intelektualnih kapaciteta moderatora zavisi i kvalitet samog foruma. Moderator mora prepoznati forumski vrijedne postove i ostro sankcionisati one koji su na forum dosli iz bolesnih razloga.
Medjutim, moderatori su tu na muci - najlakse je izbrisati i zabraniti. Ali isto tako treba prepoznati one PRAVE forumske postove - one koji POZITIVNO PROVOCIRAJU.
Medjutim dosta takvih postova biva maknuto ne zato sto spadaju u klasicne diskvalifikatorne kategorije - zacatavanje, vrijedjanje, prijetnje..vec zato sto se "moderator ne slaze sa postom!
Ako ce svi postovi biti "na partijskoj liniji" to onda nije forum i brzo se gasi.

Sad nesto razmislja - ne bi bilo lose da su moderatori profesionalci i javno poznati likovi. Tu bi se cak mogla napraviti i nekakva hijerarhija u smislu da se uvedu moderatori - volonteri (anonimni) i moderatori profesionalci - glavni urednici po temama sa punim imenom i prezimenom. Tim "vrhovnim" moderatorima bi se forumasi mogli pozaliti na neke diskvalifikacije od strane "opcinskih" moderatora...

...lupam, jelda?
slazem se da moderatori nekada imaju dilemu da li da dopuste duhovito zacatavanje, ili da li da banuju neku psovku koja je mozda najbolji odgovor imbecilskom pitanju. Ipak, ostaje da se odrede prema tome sta stoji iza nekog posta - zachatavanje, provociranje, duhovita opaska, ili nesto cetvrto ili peto. Ni oni nisu savseni. Moj stav je da se svako vrlo brzo razotkrije sa svojim namjerama. Za druge forume ne mogu komentirati ali za ovaj do sada dajem prolaznu ocjenu, cak i vise od toga, evo da ne ureknem..... bilo mi je drago kada su mnogi likovi bili banovani jer su fakat serendali, da izvinis.

Elem, ne bi trebali komentarisati moderaciju pa da ovdje zavrsimo, licno mislim da je moderacija ovdje za sada sasvim okej, da ne ureknem. Ne mislim da su "placeni" niti da su "jave licnosti" ali isto tako ne mislim da ista lupas, ima toga ovdje i previse, mada je sa-x na koncu svih konaca ipak sasvim dobar forum.
iz dna duše

#39 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by iz dna duše »

JBT wrote:Tesko je kod nas biti objektivan ako nisi anoniman. Svak svakog zna i onda, da se covjek ne bi zamjerio kumu, tetki, zetu (koja je ziva sirovina).... moze reci sta misli samo pod pseudonimom. Nije mi bitno ko sta govori, bitno mi je sta ko govori. Naravno, moderiranje koje imamo na ovom forumu je neophodno inace bi budale unistile kredibilitet samog foruma i time bi mnogo ljudi, koji iamju sta rec, izgubilo mjesto gdje ce to uraditi. Dobro je da postoji mjesto gdje se bljuvotine napisane od raznih vrsta budala svode na minimum. :)
Postoje zaista teme o kojima ne volim započinjati sa poznanicima, rodbinom, kolegama na poslu...
To bi dovelo do konfrontacija koje bi završile žučnim diskusijama, svađom, ljutnjom...niti je na poslu dopustivo takvo što, niti je u rodbini preporučljivo (Nasekiraju se roditelji itd...)
Jer, mnogi od njih su drugačije politički orijentisani, imaju drugačije poglede na neka događanja itd...
Sa takvima izbjegavam da pričam o ovim stvarima, o kojima pričam na forumu (mislim na ozbiljne teme).
Lično se trudim da nikoga ne uvrijedim, nego samo da iznesem svoj stav i protustav.
Najteže je sa ljudima koji su isključivi i imaju nula tolerancije za drugo i drugačije.
Gore namjerno nisam navela prijatelje, jer moji prijatelji u principu imaju slične poglede na neke elemntarne stvari, koje se dešavaju oko nas, tako da tu nema problema.
viva_castro

#40 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by viva_castro »

Forum je jedna od, ako ne i najbolja stvar na netu.

Internet je izuzetno kompliciran. On bi se trebao gledati prije kao ploča a ne kao mreža.

Forum za internet ima značaj koliko i forumi u grčkim gradovima za današnju civilizaciju.

Jergoviću ne lupaj, idi objavi knjigu, nisi vala ima i dvije sedmice. Kad smo kod toga, ne bi bilo loše da nekad razmisliš pa tek onda zapišeš.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#41 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by ladyblue18 »

fakat wrote:
softly wrote:Ma naravno da na forumima ima svega i svacega i da je moderacija neophodna.

E sad sto se moderacije i moderatora tice, tu ima dosta razlika i dosta lutanja kod njih samih.
Od intelektualnih kapaciteta moderatora zavisi i kvalitet samog foruma. Moderator mora prepoznati forumski vrijedne postove i ostro sankcionisati one koji su na forum dosli iz bolesnih razloga.
Medjutim, moderatori su tu na muci - najlakse je izbrisati i zabraniti. Ali isto tako treba prepoznati one PRAVE forumske postove - one koji POZITIVNO PROVOCIRAJU.
Medjutim dosta takvih postova biva maknuto ne zato sto spadaju u klasicne diskvalifikatorne kategorije - zacatavanje, vrijedjanje, prijetnje..vec zato sto se "moderator ne slaze sa postom!
Ako ce svi postovi biti "na partijskoj liniji" to onda nije forum i brzo se gasi.

Sad nesto razmislja - ne bi bilo lose da su moderatori profesionalci i javno poznati likovi. Tu bi se cak mogla napraviti i nekakva hijerarhija u smislu da se uvedu moderatori - volonteri (anonimni) i moderatori profesionalci - glavni urednici po temama sa punim imenom i prezimenom. Tim "vrhovnim" moderatorima bi se forumasi mogli pozaliti na neke diskvalifikacije od strane "opcinskih" moderatora...

...lupam, jelda?
slazem se da moderatori nekada imaju dilemu da li da dopuste duhovito zacatavanje, ili da li da banuju neku psovku koja je mozda najbolji odgovor imbecilskom pitanju. Ipak, ostaje da se odrede prema tome sta stoji iza nekog posta - zachatavanje, provociranje, duhovita opaska, ili nesto cetvrto ili peto. Ni oni nisu savseni. Moj stav je da se svako vrlo brzo razotkrije sa svojim namjerama. Za druge forume ne mogu komentirati ali za ovaj do sada dajem prolaznu ocjenu, cak i vise od toga, evo da ne ureknem..... bilo mi je drago kada su mnogi likovi bili banovani jer su fakat serendali, da izvinis.

Elem, ne bi trebali komentarisati moderaciju pa da ovdje zavrsimo, licno mislim da je moderacija ovdje za sada sasvim okej, da ne ureknem. Ne mislim da su "placeni" niti da su "jave licnosti" ali isto tako ne mislim da ista lupas, ima toga ovdje i previse, mada je sa-x na koncu svih konaca ipak sasvim dobar forum.
:wink:
samo malo

#42 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by samo malo »

metar_drva wrote: sta to sad znaci? neki suk, sta li? odgovorio sam na tvoj post koji smatram besmislenim i odgovorio u skladu s tim. procitaj ti temu od pocetka, pa pogledaj sta sam ranije napisao, a tog nekog satro sukanja u 3 rijeci me postedi.
poenta nepostojanja verbalnog delikta je da svako moze rec sta zeli, ali isto tako posotje tuzbe, krivicne i druge prijave za one koji pretjeraju. jergovic je ocigledno izabrao laksu opciju; nema komentarisanja i vozdra. uostalom, ne vidim smisla zasto bi dopustio komentarisanje svojih clanaka? da bi mu neko poput tbe mogao "suknut" u 3 rijeci i kurcit se okolo kako je sukunuo jergovicu, eee!
Nije nikakav suk, vec prilicno jasno kazem da je Jergovic licemjer kad zahtjeva da sa njim moze polemizirati samo onaj ko se predstavi imenom i prezimenom, a svi oni koji se usude (kako su se samo usudili :-) ) kritikovati njegove tekstove na forumima pod laznim imenima odnosno nickovima, oni su za njega u rangu javnog wc-a.
Usput kazem da je on placen za svoje ime i prezime, forumasi nisu placeni i imaju pravo na anonimnost. Ako mu je do svadje, neka se registruje kao Mujo Sahbazovic i pravac forum, a "wc stil pisanja" mu nije stran.

Meni se cini da smo iz vremena jednoumlja i zabrane iznosenja misljenja odavno izasli, ako Jergovic nije, savjetujem mu da izadje.

Ili da prestane pisati uvrede i provokacije na sve strane, pa mu ljudi nece imati razloga odgovarati. Jer Jergovic je covjek koji obozava vrijedjati sve oko sebe, kad je otisao iz Sarajeva po hrvatskim medijima je pisao bljuvotine o Sarajevu, o Bosni, sada vrijedja zagrepcane, zagorce naziva pijanicama (to mu je zadnje sto sam citao, ne znam ima li sta novo), i onda je ljut kada mu na nekom forumu neko napise da je kreten.
Ne znam koliko je moguce da recimo neki novinar koji je u Sarajevo dosao iz Novog Pazara, u nekim novinama napise da su Sarajlije napuhani umisljeni malogradjani, a da mu na to bas niko ne odgovori.

Inace mi je nevjerovatna ta razlika izmedju Jergovica knjizevnika i Jergovica kolumniste novinara. Dok su mu knjige prepune neke dobrocutne energije, u novinskim clancima cesto pise odvratne bljuvotine.
sarlo

#43 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by sarlo »

Cijenim Jergovica ali ova izjava ili misljenje mu ne dolikuje. Zvuci mi kao privatiziranje javne rijeci. On ima pravo da o svemu i svacemu iznese svoje misljenje putem raznoraznih medija i da namece svoje stav (u vecini se slazem sa njegovim stavovima). Dok drugi, "anonimni", ne da nemaju pravo nego ih treba uvrijediti mijesajuci njihovo misljenje i javni wc. Ovdje govorimo o stavovima, ipak je manje bitno ko iznosi stav od stava samoga.
Jergovic neka ukuce svoje ime i nek raspravlja sa drugima, to jeste misljenje protiv misljenja.
Komentari ispod portala su sve i svasta, ali su nam donijela Pipa-Bosna4ever.
therrarrius

#44 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by therrarrius »

Jergovic: "Svoje tekstove ne objavljujem na zidu javnog zahoda, nego u novinama i medijima, a forumi i komentari koji nisu autorizirani su po mom misljenju isto kao i zid javnog WC-a. To se ne tice samo mene, nego je ozbiljan problem novina na webu i internetu, zapravo cijele nase virtualne ere"
(Miljenko Jergovic, u emisiji Nu2 8.11.2009.)
Ne znam, meni zvuci kao da je M.J. pojeo povece govno ovom izjavom. Njegovo razvisljanje ide u pravcu onoga da pojedinci (kao sto je on) imaju pravo da misle i pisu sta im je volja i ono sto napisu se nikada ne moze smatrati smecem jer je to kobajagi napisao M.J. ili neki drugi pisac, dok anonimusi sta god napisu mora ici u kantu za smee samo zato sto u potpisu ne stoji M.J. ili neki drugi pisac.
Glupo.
Na kraju krajeva pravo na vlastito misljenje je demokratko pravo i *ebe se meni sta M.J. ili neki drugi pisci misle o tome.
uroborus

#45 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by uroborus »

therrarrius wrote: Ne znam, meni zvuci kao da je M.J. pojeo povece govno ovom izjavom. Njegovo razvisljanje ide u pravcu onoga da pojedinci (kao sto je on) imaju pravo da misle i pisu sta im je volja i ono sto napisu se nikada ne moze smatrati smecem jer je to kobajagi napisao M.J. ili neki drugi pisac, dok anonimusi sta god napisu mora ici u kantu za smee samo zato sto u potpisu ne stoji M.J. ili neki drugi pisac.
Glupo.
Na kraju krajeva pravo na vlastito misljenje je demokratko pravo i *ebe se meni sta M.J. ili neki drugi pisci misle o tome.
Potpuno se slazem :thumbup:

Ako se baziramo na Miljenkovo pisanje u nekim kolumnama kako se on sam odnosi prema nekim svojim dojucerasnjim kolegama i prijeteljima, onda ja ne vidim razloga da ga nekakav obican forumaski polusvijet propisno popljuje!
Na kraju, bosanski forumi su nula, u odnosu na hrvatske (pogotovo forum.hr) gdje Jergovica konstantno "vuku za nos", neki dosta prizemno, dok velika vecina klasicnim "retorickim nokautom"!
Post Reply