Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Updated

#1 Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by Updated »

Jergovic: "Svoje tekstove ne objavljujem na zidu javnog zahoda, nego u novinama i medijima, a forumi i komentari koji nisu autorizirani su po mom misljenju isto kao i zid javnog WC-a. To se ne tice samo mene, nego je ozbiljan problem novina na webu i internetu, zapravo cijele nase virtualne ere"
(Miljenko Jergovic, u emisiji Nu2 8.11.2009.)
Cinjenica je da neautorizirani forum otvara prostor odredjenim osobama da, oslobodjeni odgovornosti uslijed skrivenog identiteta, ispolje svoje devijantne (ili neke druge) stavove, koje nakon predstavljanja ne bi iznijeli. Medjutim, postoje i situacije u kojim je skrivanje identiteta opravdano, npr. zbog sigurnosti ucesnika.

Da li je Jergovic u pravu? Smatrate li da anonimnost "forumasa" doprinosi kvalitetu rasprava, ili je steta od zloupotreba veca?
8. sekretar SKOJ-a

#2 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Drago mi je što sam doživio da mogu izreći ono što sam nekada želio napisati na nekom zidu, a nisam smio.
Skriven iza nick-a, skoro niko ne zna kako izgledam, gestikuliram, kakve su mi fizičke mane.

Internet za sve, svi na internet!

Jergović je profesionalni novinar, književnik,...Šta ti ja znam šta sve nije...Razumijem njegov interes...Ali, meni je drago što svako može o svačemu pričati. Izuzetak su...Vidi pravila Foruma,...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#3 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by Pera Trta »

8. sekretar SKOJ-a wrote:Drago mi je što sam doživio da mogu izreći ono što sam nekada želio napisati na nekom zidu, a nisam smio.
Skriven iza nick-a, skoro niko ne zna kako izgledam, gestikuliram, kakve su mi fizičke mane.

Internet za sve, svi na internet!

Jergović je profesionalni novinar, književnik,...Šta ti ja znam šta sve nije...Razumijem njegov interes...Ali, meni je drago što svako može o svačemu pričati. Izuzetak su...Vidi pravila Foruma,...
Kad bi još mnogi pioniri sa ovog foruma shvatili da u vrijeme koje oni slave NIJE bilo moguće pričati o svemu bez posljedica... :roll:
Nisam mislio na tebe, da ne bude zabune.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#4 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by KatarinaKosaca »

Pera Trta wrote:Kad bi još mnogi pioniri sa ovog foruma shvatili da u vrijeme koje oni slave NIJE bilo moguće pričati o svemu bez posljedica... :roll:
Do not dream dreams ;-)
metar_drva

#5 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by metar_drva »

cekajte malo, jel bolje sirit mrznju nekaznjeno?
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#6 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by Pera Trta »

metar_drva wrote:cekajte malo, jel bolje sirit mrznju nekaznjeno?
A ko je širi? :?
metar_drva

#7 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by metar_drva »

Pera Trta wrote:
A ko je širi? :?
pogledaj podforume politika i religija, sve ce ti se samo rec.
takodjer, osvrni se i na svijet u kojem zivis, ako zivis u bih.
KatarinaKosaca

#8 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by KatarinaKosaca »

alternativni wrote:
Pera Trta wrote:Kad bi još mnogi pioniri sa ovog foruma shvatili da u vrijeme koje oni slave NIJE bilo moguće pričati o svemu bez posljedica... :roll:
Mislis li da je danas bolje? Mozes li danas reci svoje misljenje bez posljedica?
Možeš. Inače bi pola foruma bilo u tvorza :D
Pera Trta

#9 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by Pera Trta »

alternativni wrote:
Mislis li da je danas bolje? Mozes li danas reci svoje misljenje bez posljedica?
Da.
Dokaz je i ovaj forum.
metar_drva

#10 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by metar_drva »

Updated wrote:
Jergovic: "Svoje tekstove ne objavljujem na zidu javnog zahoda, nego u novinama i medijima, a forumi i komentari koji nisu autorizirani su po mom misljenju isto kao i zid javnog WC-a. To se ne tice samo mene, nego je ozbiljan problem novina na webu i internetu, zapravo cijele nase virtualne ere"
(Miljenko Jergovic, u emisiji Nu2 8.11.2009.)
Cinjenica je da neautorizirani forum otvara prostor odredjenim osobama da, oslobodjeni odgovornosti uslijed skrivenog identiteta, ispolje svoje devijantne (ili neke druge) stavove, koje nakon predstavljanja ne bi iznijeli. Medjutim, postoje i situacije u kojim je skrivanje identiteta opravdano, npr. zbog sigurnosti ucesnika.

Da li je Jergovic u pravu? Smatrate li da anonimnost "forumasa" doprinosi kvalitetu rasprava, ili je steta od zloupotreba veca?
iskreno, da sam na njegovom mjestu, isto bih napravio. pa pogledaj samo komentare na vijesti na sax portalu. prva dva komentara mogu i bit normalni, treci je vec nacionalisticko sranje, cak iako clanak nema ni blizu veze s politikom. najupecatljivi primjer je bio kada su komentari na clanak o nekom insektu koji ima pravo dobro razvijenu mimikriju, zavrsili na nacionalistickom preseravanju. i sad, zasto neko ko je stekao ugled dopusti da se za njegova djela vezu komentari koji su cisto neofasisticko izdrkavanje omoguceno anonimnoscu, dok miljenko jergovic (ili bilo ko drugi) potpise punim imenom, prezimenom, glavom i bradom svaki svoj clanak?
KatarinaKosaca

#11 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by KatarinaKosaca »

Zašto uvijek ili ili. Zašto se sve što se spomene da je bilo i da nije baš demokratično, je automatski odgovor (jer se ne može pobiti da je bilo drugačije), zar je bolje sad, zar je drugačije ovo.
Kao na primjer policajac te uhvati da voziš pijan , a ti kažeš.... A šta bi bilo da sam drogiran.
Niđe veze ta pitanja ili ili. Jel bolje il jel gore.
Rekao čovjek kako je bilo, tako je bilo to je diktatura i tačka. Nekome se sviđa, nekome ne i to je to.
metar_drva

#12 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by metar_drva »

KatarinaKosaca wrote:
Zašto uvijek ili ili. Zašto se sve što se spomene da je bilo i da nije baš demokratično, je automatski odgovor (jer se ne može pobiti da je bilo drugačije), zar je bolje sad, zar je drugačije ovo.
Kao na primjer policajac te uhvati da voziš pijan , a ti kažeš.... A šta bi bilo da sam drogiran.
Niđe veze ta pitanja ili ili. Jel bolje il jel gore.
Rekao čovjek kako je bilo, tako je bilo to je diktatura i tačka. Nekome se sviđa, nekome ne i to je to.
ok, dobro. ako ti bas trebam nacrtat svoje misljenje, sad je gore.
zijancer

#13 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by zijancer »

e, sada je jasno na sta bi to licilo ..kada bi mogli citati misli jedni drugima :P
otkrili smo the ultimate mind reading application
mostarac

#14 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by mostarac »

Pera Trta wrote:
alternativni wrote:
Da.
Dokaz je i ovaj forum.

Potpuno pogresna konstatacija. Ima ovdje tema koje su mnogima interesantne i koje bi pobudile sire zanimanje, a ostale su na jednocifrenom broju postova. Hoces da ti kazem zasto? Zato sto se ne smije reci ono sto se misli ili zna, jer mrak je opasna stvar.
Probaj napisati nesto o mafijasima koje poznajes, probaj napisati nesto o tajkunima u svom komsiluku, a koji znaju ko je "pero trta" pa ces viditi smije li se ili ne smije. Mene pisanje na jednom drugom forumu u sekundi nije glave kostalo jer sam spomenuo "pogresne" osobe i "zasluzne" gradjane. Znaci ne mozes reci misljenje bez posljedica i to je suplja prica koja moze proci negdje drugo.
Probaj makar u kafani onako glasno govoriti protiv lokalnih bandita pa ces viditi sta ce da se desi.

Prije nisi mogao govoriti protiv drzave sto je meni skroz uredu i opravdano i istina nisi mogao protiv partije i tita, a o ostalom svemu si mogao. Danas ne smijes mnogo vise stvari da spomenes jer bi te noc mogla progutat ili bi ti eventualno mogli reci da znaju gdje ti djeca idu u skolu i danas je mnogo manje demokratije nego onda, a uz to i mnogo manje pravne drzave. Znaci to sto ti smijes pricati o seadi palavric ili tihicu o kojima prica cijela zemlja nije pojam slobode, jer ne smijes pricati o svom komsiji za kojeg znas i eventualno si i gledao koliki je kriminalac i kako je bio neko ko nije imao za zvake, a danas ima milione. Probaj tog komsiju da spomenes u bilo kojem kontekstu pa ces vidit ima li demokratije. Nece te on tuziti za klevetu jer zna da je supalj, nego ce ti sprasit olovo ili poslati gorile da ti objasne kako funkcionise demokratija i sloboda :-) :-) :-)

I suplja je prica da na forumima pisu anonimni ljudi. Koga zanima sasvim sigurno moze vrlo lako doci do imena i prezimena top 50 forumasa na bilo kojem aktivnijem forumu. Forumska anonimnost je nesto sto ne postoji i sto je mozda nekad postojalo i kao takvo zamisljeno, ali sasvim sigurno toga vise nema i iako ljudi imaju nickove vrlo dobro se zna ko su i sta su i kako im je ime i gdje zive, tako da ovo sto Miljenko Jergovic govori kako bi ispao super vazan i pametan moze da ponese sa sobom u wc i da si obrise guzicu, kad vec koristi tu terminologiju, jer otprilike ima toliku upotrebnu vrijednost to sto je rekao.
Cuj anonimni likovi :roll: :roll:
Last edited by mostarac on 11/12/2009 02:03, edited 1 time in total.
Pera Trta

#15 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by Pera Trta »

Jedno je kad te ganjaju kriminalci...opasnost od njih postoji u svakom sistemu.
Sasvim drugo je kada te ganja država zbog misli i riječi..preko svojih legalnih institucija.
mostarac

#16 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by mostarac »

Pera Trta wrote:Jedno je kad te ganjaju kriminalci...opasnost od njih postoji u svakom sistemu.
Sasvim drugo je kada te ganja država zbog misli i riječi..preko svojih legalnih institucija.
a sasvim trece je kad drzava stiti te kriminalce koji te ganjaju :D

znaci prije si imao da te gonja drzava zbog misli i rijeci, a sad te gonjaju kriminalci i drzava zajedno :D

i da opet dolazimo do one teme, da te drzava u svim sistemima gonja zbog misli i rijeci.
Izadji sa svastikom na ulicu u Njemackoj i promovisi vrednote naciona-socijalizma pa ces vidit sta se dogadja :D
Svaka drzava ima u svom zakonu zabranu misli i rijeci, ama bas svaka. Negdje je to bilo govoriti protiv tita i partije, negdje velicati fasizam, negdje komunizam, negdje nesto trece, ali svaka drzava i razvijena demokratija i danas to ima i sve imaju jednu zajednicku stvar koju zabranjuju u misli i rijeci, a to je da se govori protiv drzave.
Pera Trta

#17 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by Pera Trta »

Primjera radi, naš drug Chmoljo je zbog svog avatara u onom režimu mogao završiti u zatvoru :) . E, o takvom ja vidu represije govorim, ni o kakvom "govoru mržnje".
softly

#18 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by softly »

ANONIMNOST nije uopce neispravno, ili kako neki smatraju - bolesno stanje. Naprotiv.

Anonimnost je zapravo pretpostavka za ISPRAVNO ocitovanje u vecini slucajeva.

Da nije tako ne bi, naprimjer, postojala institucija tajnog glasanja.

Anonimnost nije kukavicluk, kako se zeli prikazati, mada ponekad jeste i to. Anonimnost je oblik SLOBODNOG izjasnjavanja, a sloboda nije nikad upitna.
Ako bi smo svu nasu komunikaciju ogranicili samo na onu sa punim imenom bili bi smo uskraceni za mnoga vrijedna djela i mnoge briljantne tekstove.
U anonimnom obracanju ima i nesto NESEBICNO - autor nekog teksta koji zeli ostati anoniman unaprijed se ODRICE AUTORSTVA nad svojim rijecima. Tako danas imamo jedan fenomen - citiranje anonimnih autora kojima je jedina i najveca satisfakcija to da ih je neko cuo/procitao i da to smatra vrijednim.

I konacno, PRAVI anonimac pise samo ono cega se ne bi stidio cak i u slucaju otkrivanja !

Tako bar ja mislim o tome.

_________
Ja i dalje zelim ostati anoniman jer su mi vec pokusali obiti garazu kod skenderije gdje cuvam ovaj moj unikatni oldtajmer - ljubicasti Ford iz 1957! :)
mostarac

#19 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by mostarac »

Pera Trta wrote:Primjera radi, naš drug Chmoljo je zbog svog avatara u onom režimu mogao završiti u zatvoru :) . E, o takvom ja vidu represije govorim, ni o kakvom "govoru mržnje".
Onda ti nikad nisi vidio naslovne strane "Mladine" :D

ne kazem da je moglo sad da se sere po titu i partiji jer nije, ali da je bilo zajebancije jeste, posebno u osamdesetim, a ne mislim bas da bi u americi sezdesetih ili sedamdesetih godina prosao bolje da si isticao crvene petokrake ili se smijao njihovoj politici kontra rusa
Ja_Ja

#20 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by Ja_Ja »

Anonimnost je jedno ali ono sto se radi po vecini foruma i komentara na vijesti je sasvim nesto drugo. Mi mozemo razgovarati anonimno ukoliko postoji jedan intelektualni nivo razgovora gdje se poprecna misljenja kulturno suocavaju. Ono sto mi danas imamo na svim forumima pa i komentarima na vijesti jeste 70% pa i vise neizivljene balavurdije kojoj je glavni cilj napisati "prvi" na komentaru ili lupiti neku glupost samo da je nesto rekao ili nabio post radije no uci i normalnu diskusiju i iznijeti svoje misljenje.

Naravno ukoliko jos dodamo i to da je prakticno nemoguce kontrolisati sa 100% ucinkovitoscu forume i komentare dobijamo recept za katastrofu gdje su ljudi krijuci se iza anonimnosti totalno drski,bezobrazni i nasilnicki orijentirani (verbalno za sada) prema svakom misljenju koje kontrira njihovom.
fakat

#21 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by fakat »

Komentari tamo gdje nema moderacije jesu javni wc, i takve portale zaobilazim, ili ako vec moram posjetiti (recimo youtube) probam ih ignorisati koliko se moze. Medjutim, ima rijetkih foruma koji opravdavaju svoje postojanje poput ovog sa jakom moderacijom, gdje postoje jasna pravila za svakog forumasa, i bljuvotine se brzo odstrane (a sa njima i agresivni posjetitelji), i tu ne vidim problem. A za anonimnost se slazem da je vrlo relativna, zavisi od nakane i sposobnosti nekoga da pronadje ip adresu.

Pa ipak, jos uvijek je lakse se raspravljati na forumu sa nekim iz australije, nego pred punom kafanom, a to je prilika za puno vise ljudi da kazu misljenje, i predstave razne informacije. Ja dosta toga saznam bas citajuci forume, ne u smislu da uzmem nesto zdravo za gotovo, vec da cujem za neke stvari za koje inace nisam znao, i ko zna kada bih cuo. Forumi su jako demokraticni i informativni (opet relativno, ima tu naravno i dezinformacija, lupetanja, itd), naravno ako su ozbiljni, to jest imaju jaku moderaciju.
softly

#22 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by softly »

Ma naravno da na forumima ima svega i svacega i da je moderacija neophodna.

E sad sto se moderacije i moderatora tice, tu ima dosta razlika i dosta lutanja kod njih samih.
Od intelektualnih kapaciteta moderatora zavisi i kvalitet samog foruma. Moderator mora prepoznati forumski vrijedne postove i ostro sankcionisati one koji su na forum dosli iz bolesnih razloga.
Medjutim, moderatori su tu na muci - najlakse je izbrisati i zabraniti. Ali isto tako treba prepoznati one PRAVE forumske postove - one koji POZITIVNO PROVOCIRAJU.
Medjutim dosta takvih postova biva maknuto ne zato sto spadaju u klasicne diskvalifikatorne kategorije - zacatavanje, vrijedjanje, prijetnje..vec zato sto se "moderator ne slaze sa postom!
Ako ce svi postovi biti "na partijskoj liniji" to onda nije forum i brzo se gasi.

Sad nesto razmislja - ne bi bilo lose da su moderatori profesionalci i javno poznati likovi. Tu bi se cak mogla napraviti i nekakva hijerarhija u smislu da se uvedu moderatori - volonteri (anonimni) i moderatori profesionalci - glavni urednici po temama sa punim imenom i prezimenom. Tim "vrhovnim" moderatorima bi se forumasi mogli pozaliti na neke diskvalifikacije od strane "opcinskih" moderatora...

...lupam, jelda?
samo malo

#23 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by samo malo »

Jergovic je izraziti licemjer, forumasi ne dobijaju masne honorare za svoju pisanu rijec, kao on sto dobija.

To je njegov izbor, i neka manje kenja, nije mu ovo prvi put da su ga pogodili komentari njegovih tekstova. Smijesan tip, pise provokacije iz dana u dan, a onda se naljuti kad provokacija upali.
Cini mi se da je on jedini autor na portalu Jutarnjeg ciji se tekstovi i ne mogu komentarisati, valjda na njegov zahtjev.
metar_drva

#24 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by metar_drva »

samo malo wrote:Jergovic je izraziti licemjer, forumasi ne dobijaju masne honorare za svoju pisanu rijec, kao on sto dobija.

To je njegov izbor, i neka manje kenja, nije mu ovo prvi put da su ga pogodili komentari njegovih tekstova. Smijesan tip, pise provokacije iz dana u dan, a onda se naljuti kad provokacija upali.
Cini mi se da je on jedini autor na portalu Jutarnjeg ciji se tekstovi i ne mogu komentarisati, valjda na njegov zahtjev.
pa sta sad? ti bi da ti neko plati brabonjanje po forumu? jergovic je po profesiji pisac, a ne mudroser u slobodno vrijeme kao vecina forumasa
KatarinaKosaca

#25 Re: Jergovic : ...ne na zidu javnog wc-a.

Post by KatarinaKosaca »

mostarac wrote:
Pera Trta wrote:Primjera radi, naš drug Chmoljo je zbog svog avatara u onom režimu mogao završiti u zatvoru :) . E, o takvom ja vidu represije govorim, ni o kakvom "govoru mržnje".
Onda ti nikad nisi vidio naslovne strane "Mladine" :D

ne kazem da je moglo sad da se sere po titu i partiji jer nije, ali da je bilo zajebancije jeste, posebno u osamdesetim, a ne mislim bas da bi u americi sezdesetih ili sedamdesetih godina prosao bolje da si isticao crvene petokrake ili se smijao njihovoj politici kontra rusa
đ

@Pera Trta, uzalud je. Ne možeš, jer neće. Sad se prihvatio neke Mladine, koja se pojavila pred sam kraj raspada sistema čiji glavni i odgovorni urednik i jeste imao problema, ali krajem osamdesetih. Režimski novinari diljem ex Zu ga trehali. Sad će još malo pa početi pisati kako braniš kriminalce. To im je stil, to im je partijska škola.
Jer d aje tako kako kažu prvi bi oni bili u zatvoru, jer ne prestaju da pričaju protiv. Samo neka svoje pisanje prebace u onaj sistem. Ali to neće, jer nemaju ni srama ni obraza. Zato ti kažem.... UZalud je, ali ti nastavi sa njim ako imaš živaca :D
Post Reply