insomnia78 wrote:Ne bih ja bas potcjenjivao viziju Irana
Zajebani su to igraci, nisu njima Arapi ni do koljena
Slazem se u potpunosti. Medjutim ubjedjen sam da su sa Jemenom zagrizli mnogo vise nego sto mogu progutati. Arapske, a pogotovo zaljevske, zemlje se sada osjecaju ugrozenima i iz vana i iz unutra. Sa jedne strane ih pritisce Iran a sa druge strane gube legitimitet u ocima naroda jer su Irancima previse dozvolili. Cak i u najtvrdjim diktaturama arapskog poluostrva mediji, intelektualci, ulema su poceli kritikovati stanje Arapa i ukazivati na cinjenicu da su sami Arapi dozvolili Irancima da preuzmu cetiri arapske prijestolnice uz nezaobilazno pitanje: "koja je slijedeca".
Morali su reagovati da bi sacuvali svoj legitimitet. Pitanje je bilo samo kada i na koji nacin. Jesu Iranci zajebani igraci i nadmocniji Arapima ali ovo je rat koji ne mogu dobiti, ide Arapima na ruku. Dovoljno im je samo igrati na vjersku kartu i sacuvace legitimitet na arapskoj ulici dok vec kod Iranaca nije tako. Uz to jos dodaj i IS koji je najvise poena kupio upravo na tome da vladari nista ne rade kako bi sacuvali sunnite u Iraku i Siriji. Svako daljne odlaganje zestokog odgovora bi znacilo jacanje IS-a u njihovim zemljama.
Medjutim siguran sam da Iranci vec imaju odgovor na novonastalu situaciju i da im nece trebati vremena da reaguju onoliko koliko je trebalo ovim debilima. Pitanje je samo gdje ce sada planuti: istocne provincije S. Arabije, Kuvajt ili ponovo Bahrein.