Jemen

Post Reply
insomnia78

#601 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Challenger__ wrote:Bolje pitanje je koliko je šiita, a njih je između 35 i 40 %.
Mislio sam koliko ljudi imaju pod oruzjem, pogresno sam formulis'o

Ovaj rat je, za sada skroz slabo medijski pokriven
Ni na twitteru nema skoro nista
Za razliku od Sirije i Iraka
Challenger__

#602 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

insomnia78 wrote:
Challenger__ wrote:Bolje pitanje je koliko je šiita, a njih je između 35 i 40 %.

Tačan broj je nepoznanica iako se operiše o cifri od 100.000 ljudi pod oružjem.
dječak sa šibicama

#603 Re: Jemen

Post by dječak sa šibicama »

Image
Challenger__

#604 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

insomnia78 wrote:Ni na twitteru nema skoro nista
Ima, ima.

:arrow: Yemen
insomnia78

#605 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Challenger__ wrote:
insomnia78 wrote:Ni na twitteru nema skoro nista
Ima, ima.

:arrow: Yemen
Ma tanko, pratim vec
dječak sa šibicama

#606 Re: Jemen

Challenger__ wrote:
insomnia78 wrote:

Tačan broj je nepoznanica iako se operiše o cifri od 100.000 ljudi pod oružjem.
Hutisti navodno imaju do 150.000 ljudi pod oruzjem.

Saudi Arabija ima mocnu armiju, bar sto se tice naoruzanja, sve najmodernije AO rakete, Abramse, Bradlije, F-15 i Eurofighter lovce, apashe i jos stosta. Ko kad imaju para.
insomnia78

#607 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

dječak sa šibicama wrote:Image
:thumbup:
Opetja033

#608 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Ono sto je fascinantno jeste da se dobar dio ovih plemenskih konfederacija na karti po prvi put spominje jos u antickom dobu.

Jos nesto: Jemen nije Irak ili Sirija. Ne treba ovo gledati najvise kroz vjersku prizmu. Dobar dio Zejdija (siitski pravac koji je u Jemenu) je protiv Houthija, smatraju ih prikrivenim dzaferijama (dominantni sitski pravac, onaj iz Iraka i Irana) i iranskim pudlicama. Pogotovo onaj konzervativniji dio Zejdija. Houthi su militantni pokret koji, prema svojim sopstevnim navodima, predstavlja zejdijsku zajednicu. Sto ne znaci da ih vecina te zajednice i prihvata kao svoje predstavnike.
dječak sa šibicama

#609 Re: Jemen

Istina, ovo je karta iz 2002.

Danas Yemen ima preko 20 miliona stanovnika, 24 ako se ne varam.

Ko zecevi :D
Sanjarko

#610 Re: Jemen

Post by Sanjarko »

dječak sa šibicama wrote:Istina, ovo je karta iz 2002.

Danas Yemen ima preko 20 miliona stanovnika, 24 ako se ne varam.

Ko zecevi :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Yemen
ne bas normalan rast od 2000-2010 godine
Opetja033

#611 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Houthi izgleda oborili sudanski vojni avion. Pilot zarobljen.

Sudan je inace odlican primjer posljedica sektaske politike Irana. Do prije samo par godina Sudan je bio glavni iranski saveznik u Africi. Sektaskom politikom Iran je doveo do toga da Sudan prije par dana zatvori sve iranske centre i predstavnistva u toj zemlji (ne znam sta je sa ambasadom) i da posalje borbene avione u Jemen.
Jos od kako su se aktivno uvukli u sirijski gradjanski rat pisao sam kako je ova politika Irana ravna samoubistvu. Ali hajde, i to se moze gledati kroz geostratesku prizmu. Medjutim guranjem Houthija i sasvim nepotrebno otvaranje novog fronta je katastrofalna greska, pljuvanje u facu zaljevskim monarhijama. Arapi jesu debili, ali nisu bas toliki debili. Mule u Teheranu su svojom politikom dovele do toga da se Arapi, po prvi put u 30-tak godina, samoorganizuju i da sami - bez vanjske prisile i bica - udare po stranom proxyu na svojoj teritoriji. Bravo glupani. Ne kontam sta su ocekivali da ce Arapi uraditi? Pustiti ih da se usetaju u Mekku i Medinu? Rijad?
I prije uspostave ove koalicije sam pisao da je za Saudijce neprihvatljivo da iranski proxy kontrolise Jemen i da ce ulazak Houthija u Sanu imati za posljedicu zblizavanje Saudije, Turske, Katara i MB (vrlo jaki u Jemenu). I bio sam u pravu. Ne zato to sam genije vec sto je u pitanju zdrav razum. A to dovoljno govori o tome kakvi zaslijepljeni sektasi i fanatici vode vanjsku politiku Irana.
Avetinho

#612 Re: Jemen

Post by Avetinho »

Opetja033 wrote:Houthi izgleda oborili sudanski vojni avion. Pilot zarobljen.

Sudan je inace odlican primjer posljedica sektaske politike Irana. Do prije samo par godina Sudan je bio glavni iranski saveznik u Africi. Sektaskom politikom Iran je doveo do toga da Sudan prije par dana zatvori sve iranske centre i predstavnistva u toj zemlji (ne znam sta je sa ambasadom) i da posalje borbene avione u Jemen.
Jos od kako su se aktivno uvukli u sirijski gradjanski rat pisao sam kako je ova politika Irana ravna samoubistvu. Ali hajde, i to se moze gledati kroz geostratesku prizmu. Medjutim guranjem Houthija i sasvim nepotrebno otvaranje novog fronta je katastrofalna greska, pljuvanje u facu zaljevskim monarhijama. Arapi jesu debili, ali nisu bas toliki debili. Mule u Teheranu su svojom politikom dovele do toga da se Arapi, po prvi put u 30-tak godina, samoorganizuju i da sami - bez vanjske prisile i bica - udare po stranom proxyu na svojoj teritoriji. Bravo glupani. Ne kontam sta su ocekivali da ce Arapi uraditi? Pustiti ih da se usetaju u Mekku i Medinu? Rijad?
I prije uspostave ove koalicije sam pisao da je za Saudijce neprihvatljivo da iranski proxy kontrolise Jemen i da ce ulazak Houthija u Sanu imati za posljedicu zblizavanje Saudije, Turske, Katara i MB (vrlo jaki u Jemenu). I bio sam u pravu. Ne zato to sam genije vec sto je u pitanju zdrav razum. A to dovoljno govori o tome kakvi zaslijepljeni sektasi i fanatici vode vanjsku politiku Irana.
Dobar.
insomnia78

#613 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Ne bih ja bas potcjenjivao viziju Irana
Zajebani su to igraci, nisu njima Arapi ni do koljena
Avetinho

#614 Re: Jemen

Post by Avetinho »

insomnia78 wrote:Ne bih ja bas potcjenjivao viziju Irana
Al sjebase ih ajatolasi.
Challenger__

#615 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Sasvim se precjenjuje uloga Irana. Ne kažem da ga nema, ali se zaboravlja da sve te zemlje, uključujući i Jemen, imaju svoje unutrašnje razlike, a vidimo sada i antagonizme.

Antiiranska naracija je mnogo više izraz saudijske fobije (koja se reciklira po medijima) a ne relanosti.
Challenger__

#616 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Nesanice.

Image

- Hajd' nam :arrow: prevedi ovaj članak da ne idem na google translate.
Avetinho

#617 Re: Jemen

Post by Avetinho »

Bogami im je pusiona.
Opetja033

#618 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Slazem se u potpunosti. Medjutim ubjedjen sam da su sa Jemenom zagrizli mnogo vise nego sto mogu progutati. Arapske, a pogotovo zaljevske, zemlje se sada osjecaju ugrozenima i iz vana i iz unutra. Sa jedne strane ih pritisce Iran a sa druge strane gube legitimitet u ocima naroda jer su Irancima previse dozvolili. Cak i u najtvrdjim diktaturama arapskog poluostrva mediji, intelektualci, ulema su poceli kritikovati stanje Arapa i ukazivati na cinjenicu da su sami Arapi dozvolili Irancima da preuzmu cetiri arapske prijestolnice uz nezaobilazno pitanje: "koja je slijedeca".
Morali su reagovati da bi sacuvali svoj legitimitet. Pitanje je bilo samo kada i na koji nacin. Jesu Iranci zajebani igraci i nadmocniji Arapima ali ovo je rat koji ne mogu dobiti, ide Arapima na ruku. Dovoljno im je samo igrati na vjersku kartu i sacuvace legitimitet na arapskoj ulici dok vec kod Iranaca nije tako. Uz to jos dodaj i IS koji je najvise poena kupio upravo na tome da vladari nista ne rade kako bi sacuvali sunnite u Iraku i Siriji. Svako daljne odlaganje zestokog odgovora bi znacilo jacanje IS-a u njihovim zemljama.
Medjutim siguran sam da Iranci vec imaju odgovor na novonastalu situaciju i da im nece trebati vremena da reaguju onoliko koliko je trebalo ovim debilima. Pitanje je samo gdje ce sada planuti: istocne provincije S. Arabije, Kuvajt ili ponovo Bahrein.
insomnia78

#619 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Challenger__ wrote:Nesanice.

Image

- Hajd' nam :arrow: prevedi ovaj članak da ne idem na google translate.
Evo sad cu napisati
JohnnyS

#620 Re: Jemen

Post by JohnnyS »

Ne da mi se čitati 15 strana teme napisanih u zadnja dva dana, može li mi samo netko reći tko su ovdje američko-izraelsko-masonski plaćenici da znam za koga navijati...
Avetinho

#621 Re: Jemen

Post by Avetinho »

Opetja033 wrote:
Slazem se u potpunosti. Medjutim ubjedjen sam da su sa Jemenom zagrizli mnogo vise nego sto mogu progutati. Arapske, a pogotovo zaljevske, zemlje se sada osjecaju ugrozenima i iz vana i iz unutra. Sa jedne strane ih pritisce Iran a sa druge strane gube legitimitet u ocima naroda jer su Irancima previse dozvolili. Cak i u najtvrdjim diktaturama arapskog poluostrva mediji, intelektualci, ulema su poceli kritikovati stanje Arapa i ukazivati na cinjenicu da su sami Arapi dozvolili Irancima da preuzmu cetiri arapske prijestolnice uz nezaobilazno pitanje: "koja je slijedeca".
Morali su reagovati da bi sacuvali svoj legitimitet. Pitanje je bilo samo kada i na koji nacin. Jesu Iranci zajebani igraci i nadmocniji Arapima ali ovo je rat koji ne mogu dobiti, ide Arapima na ruku. Dovoljno im je samo igrati na vjersku kartu i sacuvace legitimitet na arapskoj ulici dok vec kod Iranaca nije tako. Uz to jos dodaj i IS koji je najvise poena kupio upravo na tome da vladari nista ne rade kako bi sacuvali sunnite u Iraku i Siriji. Svako daljne odlaganje zestokog odgovora bi znacilo jacanje IS-a u njihovim zemljama.
Medjutim siguran sam da Iranci vec imaju odgovor na novonastalu situaciju i da im nece trebati vremena da reaguju onoliko koliko je trebalo ovim debilima. Pitanje je samo gdje ce sada planuti: istocne provincije S. Arabije, Kuvajt ili ponovo Bahrein.
Zajebani su igraci, ali kao iz onog vica "nemoj me ti vise, Mujo, braniti". Iranski ajatolasi su pod sankcijama, placu da se popusti malo, a mesetare tamo gdje im nije mjesto. Ovaj im je potez s Jemenom vrlo pogresan. Svaki naredni pokusaj destabilzacije BI je ravan postepenom samoubistvu. Cak ni dobronamjerni O^ama nece ovo trpjeti do beskraja.

KSA, Kuvajt i Bahrein su bezbijedni. Evo samo pogledaj sta Sisonja iz Egipta radi.
Challenger__

#622 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

insomnia78 wrote:Evo sad cu napisati

Hajde, jer ono malo fr. što znam plus translate daju senzaciju. A ne bih da se zaljećem...
Last edited by Challenger__ on 28/03/2015 00:54, edited 1 time in total.
asurbanipal

#623 Re: Jemen

Post by asurbanipal »

Opetja033 wrote:Houthi izgleda oborili sudanski vojni avion. Pilot zarobljen.

Kao što su bili ujedinjeni od 1980 do 1988, pa poslije po "velikom braci" Sadamu udariše, prije toga su bili ujedinjeni protiv Izraela, pa ih ovi namlatiše. Nemaju Arapi mudrosti i znanja da bi se hrvali sa ostalim rivalima. Džaba im petrodolari, ima nešto i u glavi...
Challenger__

#624 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Đe si Azure, mostarska kišo, zdravo, zdravo.

:-D
insomnia78

#625 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Challenger__ wrote:
insomnia78 wrote:Evo sad cu napisati

Hajde, jer ono malo fr. što znam plus translate daju senzaciju. A ne bih da se zaljećem...
U pravu si, jeste senzacija :lol:
Halali, s telefona sam pa je potrajalo
Jemen: Rusija salje svoje brodove i prijeti iskrcavanjem u roku 24 sata

Rusija upozorava na to da je protiv rasplamsavanja rata u Jemenu i poziva na hitnu obustavu napada protiv stanovnistva ove zemlje

Moskva ce, prema upozorenju, ako rat ne bude zaustavljen u roku 24h poslati i iskrcati svoje vojnike na teritoriju Jemena
Prema izvoru ruski brodovi su vec na putu prema luci Bab el Mandeb
Post Reply