Jemen

Post Reply
Co0l

#3376 Re: Jemen

Post by Co0l »

vivaldi wrote:
Co0l wrote:
Co0l wrote: Nastave li ovako Asadovim stazama revolucije,pocecu navijat za one zvakace khata.
mene vise cudi sto putin hutijancima nije slao "humanitarnu pomoc" nego sto je slao asadu.
S kim bi onda dogovarao smanjenje proizvodnje nafte :D
vivaldi

#3377 Re: Jemen

Post by vivaldi »

Co0l wrote:S kim bi onda dogovarao smanjenje proizvodnje nafte
na naftu sam i mislio. saudija je i oborila cijene i iz dzepa mu izbila ogormne cifre. hutijanci bi sa par brodova kvalitetne humanitarne pomoci mogli fino zatalasati u saudiji, a to bi diglo cijenu nafte. a dugorocno najbolji scenarij za ruse je da im sankcije ostanu jos jedno 5-10 godina, a da se nafta digne na 60 dolara ili bar 50.

od sirije nema nekog ekonomskog hajra. nafta cak danas opet pada. intervencija je imala politicke i vojne benefite, ali slabo sta u parama. a upravo zbog para mi je jos cudnije ovo izenadno povlacenje iz sirije.
Co0l

#3378 Re: Jemen

Post by Co0l »

vivaldi wrote:
Co0l wrote:S kim bi onda dogovarao smanjenje proizvodnje nafte
na naftu sam i mislio. saudija je i oborila cijene i iz dzepa mu izbila ogormne cifre. hutijanci bi sa par brodova kvalitetne humanitarne pomoci mogli fino zatalasati u saudiji, a to bi diglo cijenu nafte. a dugorocno najbolji scenarij za ruse je da im sankcije ostanu jos jedno 5-10 godina, a da se nafta digne na 60 dolara ili bar 50.

od sirije nema nekog ekonomskog hajra. nafta cak danas opet pada. intervencija je imala politicke i vojne benefite, ali slabo sta u parama. a upravo zbog para mi je jos cudnije ovo izenadno povlacenje iz sirije.
Ma kakvi Huti.Nemaju oni te snage da budu neciji igrac,sta god da im posalju.Oni mogu malo pobrkat planove u Jemenu,ali da strateski naude Saudiji ne mogu.Zna to i Putin.
vivaldi

#3379 Re: Jemen

Post by vivaldi »

ha cuj, sa malo vise kvalitetnih kalorija bi svakako bili zajebaniji nego sto jesu. a osim toga, nakon ovih zadnjih ratova, nesposobnost arpaskih armija se vise ne smije potcjenjivati. a iz dosadasnjih klipova se i vidi i saudijska sposobnost.
Co0l

#3380 Re: Jemen

Post by Co0l »

vivaldi wrote:ha cuj, sa malo vise kvalitetnih kalorija bi svakako bili zajebaniji nego sto jesu. a osim toga, nakon ovih zadnjih ratova, nesposobnost arpaskih armija se vise ne smije potcjenjivati. a iz dosadasnjih klipova se i vidi i saudijska sposobnost.
I Hutiji su Arapi. :D

Ma nema nista od toga,znaju to i Rusi.Nemoj mislit da se ne bi umjesali da ne misle drugacije.
vivaldi

#3381 Re: Jemen

Post by vivaldi »

Co0l wrote:
vivaldi wrote:ha cuj, sa malo vise kvalitetnih kalorija bi svakako bili zajebaniji nego sto jesu. a osim toga, nakon ovih zadnjih ratova, nesposobnost arpaskih armija se vise ne smije potcjenjivati. a iz dosadasnjih klipova se i vidi i saudijska sposobnost.

Ma nema nista od toga,znaju to i Rusi.Nemoj mislit da se ne bi umjesali da ne misle drugacije.
pa jesu ali nisu bas vojska vec gerila na odredjenim stimulansima.

ali ne bi njihov cilj ni bio rijad, avioni, kamioni...vec naftovodi i rafinerije. nisam bas siguran da je to nemoguce
Co0l

#3382 Re: Jemen

Post by Co0l »

vivaldi wrote:
Co0l wrote:

pa jesu ali nisu bas vojska vec gerila na odredjenim stimulansima.

ali ne bi njihov cilj ni bio rijad, avioni, kamioni...vec naftovodi i rafinerije. nisam bas siguran da je to nemoguce
Nista nije nemoguce ali mislim da bi lakse dosli do Rijada nego do onog sto Saudiju cini Saudijom :wink:
vivaldi

#3383 Re: Jemen

Post by vivaldi »

Co0l wrote:Nista nije nemoguce ali mislim da bi lakse dosli do Rijada nego do onog sto Saudiju cini Saudijom
nakon new yorka, pariza i to nekoliko puta, dubrovke, londona, madrida...stotine kilometara saudijskih naftovoda mi se bas i ne cine misson imposible
Co0l

#3384 Re: Jemen

Post by Co0l »

vivaldi wrote:
Co0l wrote:Nista nije nemoguce ali mislim da bi lakse dosli do Rijada nego do onog sto Saudiju cini Saudijom
nakon new yorka, pariza i to nekoliko puta, dubrovke, londona, madrida...stotine kilometara saudijskih naftovoda mi se bas i ne cine misson imposible
Nisu Hutiji teroristi,vise lice na teritorijalnu odbranu :)
vivaldi

#3385 Re: Jemen

Post by vivaldi »

s obzirom da ih saudijci rokaju cime stignu, napad na naftovod i to vjerovatno bez ikakvih zrtava ne da nije terorizam vec legalna vojna meta jer se upravom tom naftom kupuju bombe koje hutijancima padaju na glavu
Challenger__

#3386 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Mala korekcija i dopuna. Ako govorimo o dešavanjima koja su otpočela u avgustu 2014 (demonstracije Huta u Sani) i traju do dan danas, moramo reći sljedeće:

1. u tim dešavanjima, uz Hute učestvuju i lojalisti Ali Abdullah Saleha, bivšeg predsjednika Jemena.
2. prije i tokom tih dešavanja, izaslaniici Huta i Abdullah Saleh su bili u kontaktu sa ruskim diplomatama a delegacije su boravile i u Moskvi.

Kakav je ishod tih razgovora stvar je špekulacija, ali se pretpostavlja da je savez Salehovih lojalista i Huta jedan od ishoda tih razgovora. Saudijska intervencija je izazvala velika materijalna razaranja i ljudske žrtve u Jemenu, ali je skupo koštala Saudijsku Arabiju koja zbog direktnih i indirektnih ratova po prvi put nakon deset godina traži novac od međunarodnih kreditora, a situacija u zemlji nije ni približno stabilna kao što je bila prije sirijske i jemenske avanture.

Dakle, ako su prsti Kremlja na neki način umješani u ova dešavanja, oni su svakako postigli cilj: Saudi's are bleeding.
Co0l

#3387 Re: Jemen

Post by Co0l »

vivaldi wrote:s obzirom da ih saudijci rokaju cime stignu, napad na naftovod i to vjerovatno bez ikakvih zrtava ne da nije terorizam vec legalna vojna meta jer se upravom tom naftom kupuju bombe koje hutijancima padaju na glavu
Pod onim sam mislio da oni nisu spremni na takve akcije a ne na politicke konotacije istih.
Za neke kratkotrajne inkurzije u saudijsku terotoriju i povratak na pocetne polozaje da,ali ne bih rekao da su kadri poput spomenutih terorista da djeluju duboko u neprijateljskoj pozadini i vrse sabotaze niti da uopste imaju zelju za tim jer bi to vjerovatno bile samoubilacke akcije a njihova ideologija mi ne izgleda takva.A pitanje je da li bi im to i poslo za rukom.
Ponavljam,sve je moguce,ali neke stvari su manje a neke vise vjerovatne.
Challenger__

#3388 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

EDIT: ruske diplomate su imale kontakte i sa drugim stranama u Jemenu, na njihov zahtjev. Primjer, ustanici sa juga zemlje. Kontakata je bilo mnogo, sasvim dovoljno da se eventualno utiče na cijelu situaciju.
Co0l

#3389 Re: Jemen

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Mala korekcija i dopuna. Ako govorimo o dešavanjima koja su otpočela u avgustu 2014 (demonstracije Huta u Sani) i traju do dan danas, moramo reći sljedeće:

1. u tim dešavanjima, uz Hute učestvuju i lojalisti Ali Abdullah Saleha, bivšeg predsjednika Jemena.
2. prije i tokom tih dešavanja, izaslaniici Huta i Abdullah Saleh su bili u kontaktu sa ruskim diplomatama a delegacije su boravile i u Moskvi.

Kakav je ishod tih razgovora stvar je špekulacija, ali se pretpostavlja da je savez Salehovih lojalista i Huta jedan od ishoda tih razgovora. Saudijska intervencija je izazvala velika materijalna razaranja i ljudske žrtve u Jemenu, ali je skupo koštala Saudijsku Arabiju koja zbog direktnih i indirektnih ratova po prvi put nakon deset godina traži novac od međunarodnih kreditora, a situacija u zemlji nije ni približno stabilna kao što je bila prije sirijske i jemenske avanture.

Dakle, ako su prsti Kremlja na neki način umješani u ova dešavanja, oni su svakako postigli cilj: Saudi's are bleeding.
Ma nemaju Rusi nista s tim.Shvatam tvoje zelje da ih prikazes kao neke aman-zaman mastermindove ali niti Saudija krvari zbog Jemena niti Rusi imaju nesto s tim.
Challenger__

#3390 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Nemaš ti potencijala da razumiješ sebe a kamo li mene. Drži se teme i ne lupetaj.
Challenger__

#3391 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

p.s.

Upis sam ostavio radi Vivaldija, a ne radi Tugomira.
vivaldi

#3392 Re: Jemen

Post by vivaldi »

Co0l wrote:
vivaldi wrote:s obzirom da ih saudijci rokaju cime stignu, napad na naftovod i to vjerovatno bez ikakvih zrtava ne da nije terorizam vec legalna vojna meta jer se upravom tom naftom kupuju bombe koje hutijancima padaju na glavu
Pod onim sam mislio da oni nisu spremni na takve akcije a ne na politicke konotacije istih.
Za neke kratkotrajne inkurzije u saudijsku terotoriju i povratak na pocetne polozaje da,ali ne bih rekao da su kadri poput spomenutih terorista da djeluju duboko u neprijateljskoj pozadini i vrse sabotaze niti da uopste imaju zelju za tim jer bi to vjerovatno bile samoubilacke akcije a njihova ideologija mi ne izgleda takva.A pitanje je da li bi im to i poslo za rukom.
ako iran stvarno ima uticaj na njih, ako ih pomaze vojno i finansijski onda ne vidim razlog zasto nesto zarad i svog interesa, ali vise zbog ljubavi rusko-iranskim sponzorima nesto ne bi odradili za njih.

uz jaku logistiku satletiske snimke, obavjestajne podatke i par savjeta par puta minirat nafotovod mi ne djeluje kao nemoguce misija.

cudi me zasto se do sada nije culo ni za jedan cak i pokusaj.

cudi me to prije svega od rusa, bas kao sto me cudi i ovo expresno napustanje sirije - juce javise, danas vec krenuse, ko da su na titaniku bili.

putinove poteze nisam mogao predvidjeti, ali se nakon sto ih nacini do sada u svakom vidjeo smisao i logika.

ovo povlacenje zasad mi neka nikakvog smisla i vise mi vuce na zajeb, nego na neku mudroliju. vidjecemo. ako se ne pokaze neka korist uskoro, onda cu vjeorvati da su se zajebali i sa hutijancima
Co0l

#3393 Re: Jemen

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Nemaš ti potencijala da razumiješ sebe a kamo li mene. Drži se teme i ne lupetaj.
I ocekivao sam ovakav primitivan odgovor.

To o cemu ti pricas su samo puste zelje koje nisu zasnovane ni na kakvim cinjenicama.Ruski angazman i uticaj Rusije na desavanja u Jemenu je nikakav.Nisu ruski diplomati jedini koji kontaktiraju sa svima.To im je u opisu posla,na kraju krajeva.Sto se tice Jemena,njihov uticaj niko bitan ne potencira.Nebitnih likova sa svojim zeljama ce uvijek biti,kao sto i vidimo,ali njihove puste zelje ne obikuju stvarnost.
Co0l

#3394 Re: Jemen

Post by Co0l »

vivaldi wrote:
Co0l wrote:
ako iran stvarno ima uticaj na njih, ako ih pomaze vojno i finansijski onda ne vidim razlog zasto nesto zarad i svog interesa, ali vise zbog ljubavi rusko-iranskim sponzorima nesto ne bi odradili za njih.

uz jaku logistiku satletiske snimke, obavjestajne podatke i par savjeta par puta minirat nafotovod mi ne djeluje kao nemoguce misija.

cudi me zasto se do sada nije culo ni za jedan cak i pokusaj.

cudi me to prije svega od rusa, bas kao sto me cudi i ovo expresno napustanje sirije - juce javise, danas vec krenuse, ko da su na titaniku bili.

putinove poteze nisam mogao predvidjeti, ali se nakon sto ih nacini do sada u svakom vidjeo smisao i logika.

ovo povlacenje zasad mi neka nikakvog smisla i vise mi vuce na zajeb, nego na neku mudroliju. vidjecemo. ako se ne pokaze neka korist uskoro, onda cu vjeorvati da su se zajebali i sa hutijancima
Pa rekoh ti vec,takva direktna konfrotacija sa Saudijom trenutno ne bi bila u ruskom interesu.I to pogotovo ne zbog jednog Jemena.Zbog Sirije bi mozda i rizikovali tako nesto,ali zbog Jemena ne.
vivaldi

#3395 Re: Jemen

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:EDIT: ruske diplomate su imale kontakte i sa drugim stranama u Jemenu, na njihov zahtjev. Primjer, ustanici sa juga zemlje. Kontakata je bilo mnogo, sasvim dovoljno da se eventualno utiče na cijelu situaciju.
ma jebes kontakte i jebes mir. nije on predsjednik unhcr-a vec rusije. njegov posao je da stiti nacionalne i ekonomske rusa. sta ga boli tuki za mirom u jemenu, ako mu je ekonomski interes nemir u saudiji.

svi rade stvari iz svog interesa pa tako i on. to je do sada i radio jer su svi potezi imali smisla. ovaj mi se za sada ne cini takvim, ali vidjecemo uskoro ječ zajeb ili ipak neke koristi
Challenger__

#3396 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:ma jebes kontakte i jebes mir. nije on predsjednik unhcr-a vec rusije. njegov posao je da stiti nacionalne i ekonomske rusa. sta ga boli tuki za mirom u jemenu, ako mu je ekonomski interes nemir u saudiji.
*ebem ga Vivaldi, pratiš ekonomiju a ne vidiš kakve infro kruže za Saudijsku Arabiju. Budžetski deficit, prvo zaduživanje nakon deset godina, rast cijena, inflacija, glasine o dubokim podjelam unutar Kuće... Sve bi to bilo znatno drugačije da nisu ušli u jemensku avanturu. A ako su (ne tvrdim ali nije isključeno) Rusi imali mogućnost uticaja na Saleha i Hute onda je svaka tvoja primjedba deplasirana.
vivaldi

#3397 Re: Jemen

Post by vivaldi »

Co0l wrote:Pa rekoh ti vec,takva direktna konfrotacija sa Saudijom trenutno ne bi bila u ruskom interesu.I to pogotovo ne zbog jednog Jemena.Zbog Sirije bi mozda i rizikovali tako nesto,ali zbog Jemena ne.
mislim da me nisi razumio. ovo nema nikakve veze sa nesretnim jemencima.

saudijci kad su srozali cijenu naftu su namjerno ili nenamjerno rusima udarili na kasiku. taj potez saudije im je iz dzepa izbio desetine, a ako se ovo nastavi i stotine milijardi dolara. toliki manjak u kasi ne odgovara ni obicnom rusu, a ni putinovoj popularnosti.

pored brojnih rzaloga intervencije u siriji je svakako i skretanje fokusa javnosti sa unutrasnjih problema na vanjske. to je stara taktika koja traje stotianam godina.

sad kad se povukao, vijesti iz sirije vise nece dominirati ruskim javnim prostorom, a ond se ziza javnosti opet moze okrenuti prema domacim problemima, a mislimd a to putinu nije interes.

sa nekim lokalnim sranjem u arabiji bi se cijene nafte podiglo koliko toliko, a negdje sam procitao da samo 1 dolar po barelu za ruse znaci 2 milijarde dolara vise ili manje prihoda.
vivaldi

#3398 Re: Jemen

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:
vivaldi wrote:ma jebes kontakte i jebes mir. nije on predsjednik unhcr-a vec rusije. njegov posao je da stiti nacionalne i ekonomske rusa. sta ga boli tuki za mirom u jemenu, ako mu je ekonomski interes nemir u saudiji.
*ebem ga Vivaldi, pratiš ekonomiju a ne vidiš kakve infro kruže za Saudijsku Arabiju. Budžetski deficit, prvo zaduživanje nakon deset godina, rast cijena, inflacija, glasine o dubokim podjelam unutar Kuće... Sve bi to bilo znatno drugačije da nisu ušli u jemensku avanturu. A ako su (ne tvrdim ali nije isključeno) Rusi imali mogućnost uticaja na Saleha i Hute onda je svaka tvoja primjedba deplasirana.
ali sta ima od toga obican rus? sta ga boli tuki za arapskim deficitom kad se povecava deficit u njegovom novcaniku?
Challenger__

#3399 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Običan građanin nema vizuru državnika. Građanih hoće odmah i sad a državnik gleda dugoročno: pad Sauda koji dugoročno puni državni budžet i novčanik građanina.
vivaldi

#3400 Re: Jemen

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:Običan građanin nema vizuru državnika. Građanih hoće odmah i sad a državnik gleda dugoročno: pad Sauda koji dugoročno puni državni budžet i novčanik građanina.
do pada sauda nece dovesti rusi vec njihova vlastita politika. otkako je ovaj balavac zavladao sjeba ih skorz. danas sam procitao izjavu nekog saudijskog princa koji nesto ko fol shuka obami nakon barakovog intervju atlanticu neki dan.

sami sebi grob kopaju. ako vako nastave jedino pitanje ce biti hoce li im glave doci unutranji ili vansjki neprijatelji.
Post Reply