Jemen

Post Reply
Co0l

#2801 Re: Jemen

Post by Co0l »

mirsek wrote:
Co0l wrote:
mirsek wrote:Pa nenapadnuti rokaju stanovnike druge drzave u toj drugoj drzavi plus okupiraju njen teritorij sa vojskom. Cista agresija. Uostalom proguglaj malo pojam vojne agresije :skoljka:
O Iranu i Hezbolahu u Siriji na drugoj temi.
Zao mi je losa ti je analogija. Sa hutima se zajedno bori vecina jemenske vojske a Iran sa svojom avijacijom ne roka po civilima u Siriji niti okupira njenu teritoriju.
To za vecinu jemenske vojske nije tacno ali nije ni bitno jer je poenta da se o agresiji radi taman ko i o agresiji spomenutih u Siriji.Dakle,Advance opet lupa a kolega propagandista opet prenosi njihovo lupanje.
Challenger__

#2802 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Niti sam ja propagandist, niti Advance lupeta, niti je Iran agresor u Siriji.
Co0l

#2803 Re: Jemen

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Niti sam ja propagandist, niti Advance lupeta, niti je Iran agresor u Siriji.
Po kriterijumima koje koristis za odredjivanje ko je agresor u Jemenu,otprilike je onda i Iran u Siriji.Situacija nije identicna kao sto nigdje nije 100% identicna ali tu je to negdje.Ja bih imao stosta tu prigovoriti ali to su standardi koje vi postavljate,ne ja.Mada odavno znamo da principe koristite kako vam odgovara.
A prvo dvoje je suvisno i komentarisat :D
Avetinho

#2804 Re: Jemen

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:Niti sam ja propagandist, niti Advance lupeta, niti je Iran agresor u Siriji.
Naravno da lupeta. Advance je agencija koja probire i tumaci vijesti i prepisuje ih onako kako odgovara njihovoj bijednoj uredjivackoj politici. Nemaju novinare na licu mjesta, nego probiru i prebiru po vijestima iz RT i IRNA, i mozda malo iz Kine.

Ne mogu vjerovati kako ti kao veliki geopoliticki strateg nisi to do sada shvatio.

A da si ti propagandist, to ne znaju samo najnoviji clanovi foruma. Svi ostali znaju da jesi. Treba li opet da se podsjecamo krimskih plaza i Kapetana Dragana iz Ukrajine?
mirsek

#2805 Re: Jemen

Post by mirsek »

Co0l wrote:
Po kriterijumima koje koristis za odredjivanje ko je agresor u Jemenu,otprilike je onda i Iran u Siriji.Situacija nije identicna kao sto nigdje nije 100% identicna ali tu je to negdje.Ja bih imao stosta tu prigovoriti ali to su standardi koje vi postavljate,ne ja.Mada odavno znamo da principe koristite kako vam odgovara.
Imas definiciju vojne agresije pa opleti i dokazi da je Iran agresor kao sto su KSA, UAE i Bahrein.
Co0l

#2806 Re: Jemen

Post by Co0l »

mirsek wrote:
Co0l wrote:
Imas definiciju vojne agresije pa opleti i dokazi da je Iran agresor kao sto su KSA, UAE i Bahrein.
A Egipat? :D
Ja ne kazem da je Iran agresor nego da ova 'koalicija' nije,tj.da je Iran agresor kolko su i ovi.
Nego,de ti nama prvo reci ko je legitimni predsjednik Jemena,na ciji poziv je 'koalicija' intervenisala,sta su pobunjenici u svemu tome i tako to,prije nego sto se pocnes razbacivat advancetovim etiketama i propagandom.

Edit:Zaboravih i priupitat kako se u tim vasim definicijama agresije karakterise 'agresija na pobunjenike',dakle ne na drzavu nego na pobunjenike,a kojoj advancetovoj konstrukciji sam se i smijao? :-D
Last edited by Co0l on 08/09/2015 00:38, edited 1 time in total.
Challenger__

#2807 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Co0l wrote: Po kriterijumima koje koristis za odredjivanje ko je agresor u Jemenu,otprilike je onda i Iran u Siriji.Situacija nije identicna kao sto nigdje nije 100% identicna ali tu je to negdje.Ja bih imao stosta tu prigovoriti ali to su standardi koje vi postavljate,ne ja.Mada odavno znamo da principe koristite kako vam odgovara.
Ti ne znaš šta pričaš.
Co0l

#2808 Re: Jemen

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
Co0l wrote: Po kriterijumima koje koristis za odredjivanje ko je agresor u Jemenu,otprilike je onda i Iran u Siriji.Situacija nije identicna kao sto nigdje nije 100% identicna ali tu je to negdje.Ja bih imao stosta tu prigovoriti ali to su standardi koje vi postavljate,ne ja.Mada odavno znamo da principe koristite kako vam odgovara.
Ti ne znaš šta pričaš.
Ti,opet,veceras briljiras odgovorima :D
Avetinho

#2809 Re: Jemen

Post by Avetinho »

Pala cijena nafte, pa je panika u ruskim redovima.
walter kurtz

#2810 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

Image
sunceKOtepsija

#2811 Re: Jemen

Post by sunceKOtepsija »

:lol:
walter kurtz

#2812 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

walter kurtz

#2813 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

Gojeni H

#2814 Re: Jemen

Post by Gojeni H »

Izgleda da se grabezljivci okupljaju za easy kill.
Katar izjavljuje da je spreman da posalje 1000 vojnika.
Bahrein jutros izjavljuje da su spremni da posalju vojnike.
Svi su spremni da kazu da su ucestvovali. :D

Izgleda da ce Saudijci i ostali uskoro zauzeti (skoro) sve strateske tacke pa Katar i Bahrein zele da poberu svoj dio kajmaka.
walter kurtz

#2815 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

Gojeni H wrote:Izgleda da se grabezljivci okupljaju za easy kill.

Izgleda da ce Saudijci i ostali uskoro zauzeti (skoro) sve strateske tacke pa Katar i Bahrein zele da poberu svoj dio kajmaka.
Samo vratiti ce ih se dosta u sanducima
Gojeni H

#2816 Re: Jemen

Post by Gojeni H »

walter kurtz wrote:
Gojeni H wrote:Izgleda da se grabezljivci okupljaju za easy kill.

Samo vratiti ce ih se dosta u sanducima
Mislim da niko nikada i nije drzao Jemen u potpunosti pod kontrolom pa nece ni sada.
Bitno je Jemen dovesti u poziciju de-facto saudijske provincije, pa se onda proglasiti liderom arapskog svijeta u borbi protiv mrskog Irana.
Vidjecemo hoce li to funkcionisati.
insomnia78

#2817 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Koalicija zestoko bombarduje Saanu cijelo jutro
Opetja033

#2818 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

insomnia78 wrote:Koalicija zestoko bombarduje Saanu cijelo jutro
I opet potpuno neselektivno nazalost. Ovako zestoka bombardovanja dolaze uvijek nakon sto dosta koalicionih vojnika izgine. Onaj masakr o kojem si ti pisao se desio dan nakon pogibije UAE vojnika.
insomnia78

#2819 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Deru redom, navodno su pogodili neku policijsku skolu
Challenger__

#2820 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

- Vojnicima KSA, Sudana, Emirata i Bahreina u invaziji na Jemen se pridružilo i 1000 vojnika iz Katara.

:arrow: LINK
Novak20

#2821 Re: Jemen

Post by Novak20 »

Jemenska vojska i pokret otpora Saudijskoj Arabiji dali ultimatum od 72 sata da napusti okupirane teritorije

piše: V.P.

Jemenska vojska i narodne snage otpora pokreta Ansarullah i Houti boraca su saudijskom agresoru dali rok od 72 sata da se povuče s okupiranih teritorija u Jemenu, za medije je izjavio viši jemenski zapovjednik u subotu. Ultimatum ističe sutra poslijepodne.

"Saudijska Arabija i njezini saveznici imaju tri dana da napuste Jemen, inače će se u narednim danima suočiti velikim vojnim operacijama", poručio je visoki jemenski vojni zapovjednik, prenosi Al Alam.

Jemenski zapovjednik je međuvremenu pozdravio borbene operacije raketnih vojnih jedinica u regiji Al-Safer u kojima su život e izgubili koji najmanje 45 vojnika UAE, preko 16 Saudijaca i 5 bahreinskih vojnika.

On je istaknuo da je UAE poslao sudanskih i senegalske plaćenike jemenske južne pokrajine, koji dobivaju 200 dolara mjesečno da se bore za Saudijsku Arabiju, te rekao: "UAE su odlučili nastaviti okupaciju Jemena i sada će vidjeti rezultate svoje odluke."

U međuvremenu je izvor iz glavnih jemenskih plemena za državnu televiziju rekao da su iz ruševina zračne baze u provinciji Ma'rib, koja je bila cilj raketnog napada jemenskih oružanih snaga i snaga narodnog otpora, izvučena tijela 103 strana vojnika.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, izvor je rekao da su vojne vlasti identificirale 45 državljana UAE, kao i pet bahreinskih građana među ubijenim vojnicima, dodajući da ostali leševi pripadaju pojedincima koji potječe iz drugih arapskih zemalja, prenosi arapska televizija Al-Masirah.

On je dalje naveo da je najmanje 70 ljudi, uglavnom vojnika, UAE također ranjeno u napadu u petak popodne, a neki od njih su u kritičnom stanju.

Izvor je rekao da je u napadu uništeno više od 40 oklopnih vozila i vojnih kamiona, kao i da su u izgorjela tri borbena helikoptera Apache.

Saudijska Arabija je pokrenula agresiju na Jemen prije 166 u nadi da će na vlast vratiti odbjeglog predsjednik Mansoura Hadija, bliskog saveznika Rijada. U agresiji je dosad poginulo preko 5,5 tisuća Jemenaca, uključujući stotine žena i djece.

Hadi je podnio ostavku u siječnju i odbio sve pozive na pregovore koje su mu uputili pokret Ansarullah i revolucionari pokreta Houti.

Unatoč tvrdnjama Rijada da bombardira položaje boraca pokreta Ansarullah, saudijski borbeni zrakoplovi uglavnom provode zračne udare po stambenim četvrtima i uništavaju civilnu infrastrukturu.

http://www.altermainstreaminfo.com.hr/v ... rabiji-641
insomnia78

#2822 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Izgleda da je koalicija gadjala, i pogodila indijski brod u blizini obale
Navodno preko 20 mrtvih
Challenger__

#2823 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Izgleda da je koalicija gadjala, i pogodila indijski brod u blizini obale
Ja "koalicije" i *ovana.
insomnia78

#2824 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Ups
Middle East
Sep. 09, 2015 | 03:58 PM
Egypt sends up to 800 ground troops to Yemen war: Egyptian security sources

RSS
FOLLOW
EMAIL
PRINT

SHARE
Reuters
SANAA: As many as 800 Egyptian soldiers arrived in Yemen late on Tuesday, Egyptian security sources said, swelling the ranks of a Gulf Arab military contingent which aims to rout the Iran-allied Houthi group after a five-month civil war.

It was the first reported deployment of ground troops there by Egypt, which has one of the Arab world's strongest armies.

A coalition led by Saudi Arabia has scored major gains against the militia and its allies in Yemen's army, backing a push by Yemeni fighters to seize much of the country's south and now setting its sights on the Houthi-controlled capital Sanaa.

Four Egyptian units of between 150 to 200 troops along with tanks and transport vehicles arrived in Yemen late on Tuesday, two Egyptian security sources said.

"We have sent these forces as part of Egypt's prominent role in this alliance ... the alliance fights for the sake of our brotherly Arab states, and the death of any Egyptian soldier would be an honor and considered martyrdom for the sake of innocent people," a senior Egyptian military source said.
insomnia78

#2825 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

@cheli, sad je malo jaca koalicija a?
Post Reply