Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply

Jeli zivot u CH zaista tako dobar?

Da
127
73%
Ne
47
27%

Total votes: 174

avantgarde

#401 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by avantgarde »

bubavi1 wrote:
sha_ba wrote:bubavi ba, tebi izgleda bas sve crno u svici :roll:
Nisam rekao da je sve crno ali dovoljno sivo da sam istu napustio!!
isti sam,mnogi se grebu za neku vizu,ebase se radeci i lizuci svicarcima sHupke,cast pojedincima koji mogu to da podnesu...ja to nisam mogao,...otisoa sam..
sha_ba

#402 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

avantgarde wrote:
bubavi1 wrote:
sha_ba wrote:bubavi ba, tebi izgleda bas sve crno u svici :roll:
Nisam rekao da je sve crno ali dovoljno sivo da sam istu napustio!!
isti sam,mnogi se grebu za neku vizu,ebase se radeci i lizuci svicarcima sHupke,cast pojedincima koji mogu to da podnesu...ja to nisam mogao,...otisoa sam..
avanti a gdje ti ode? :D
avantgarde

#403 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by avantgarde »

sha_ba wrote:
avantgarde wrote:
sha-bice,pa vaLda znas...tamo gdje se ne radi na smrt da im e.... svicarsku njihovu,dzaba im tamo.. ;-)
u svabiji bona 20 i nesto godina...
tacnije eo oDJe
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... m_Main.jpg
sha_ba

#404 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

bila sam prosle godine 2 puta... odusevljena :-D :-D

:thumbup: za izbor

:kiss: :kiss:
Šveđanin

#405 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Šveđanin »

avantgarde wrote:radio sma u svici 4,5 mjeseca,davno nekad...nikad vise ne bih,rekao sam to i sefu u facu nek se jebe i on i njegova svica i otisao...mnogo godina zivim u Svabiji,nije zlato ali nema svabije vise na svijetu...ebo i svicu i dansku.. ;-)
Koji razlog?

Ja sam mislio da je u tom trouglu Austrija, Njemačka, Švicarska.. Ova zadnja uvijek bila najelitnija i najpoželjnija?

Koje su razlike?

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#406 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Zviz »

avantgarde wrote:radio sma u svici 4,5 mjeseca,davno nekad...nikad vise ne bih,rekao sam to i sefu u facu nek se jebe i on i njegova svica i otisao...mnogo godina zivim u Svabiji,nije zlato ali nema svabije vise na svijetu...ebo i svicu i dansku.. ;-)
Mah lizu dupe Bosanci i u Austriji, mozda i vis enego u Svici, samo nece niko da prizna da je ku*vin sin - kako se to inace kaze. Veina Bosanaca u Njemackoj radi za dzaba, mislim i na prema standardu i sl. Vecina radi obicne poslove.

Ja koga god licno znam da zini u Njemackoj (od Bosanca) pretezno svi su nezadovoljni platama. Neko vise neko manje ali generalno sve koje sam upozno su imali komentar na tom polju.
bubavi1

#407 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

avantgarde wrote:
sha_ba wrote:
avantgarde wrote:
sha-bice,pa vaLda znas...tamo gdje se ne radi na smrt da im e.... svicarsku njihovu,dzaba im tamo.. ;-)
u svabiji bona 20 i nesto godina...
tacnije eo oDJe
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... m_Main.jpg
Prije 20 i kusur godina...vjeruj da se nista nije promjenilo osim veci radikalizam, vise taksi, i vise smeca sakrivenog pod tepihom.
avantgarde

#408 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by avantgarde »

sha_ba wrote:bila sam prosle godine 2 puta... odusevljena :-D :-D

pa sto ne rece sha_bice da ces doci da ti budem turisticki vodic nekoliko dana,da ti pokazem drazi Metropole iz prve ruke ;-) ...eto ako opet pozelis doci,javi ...
avantgarde

#409 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by avantgarde »

Šveđanin wrote:
Koji razlog?

Ja sam mislio da je u tom trouglu Austrija, Njemačka, Švicarska.. Ova zadnja uvijek bila najelitnija i najpoželjnija?

Koje su razlike?

Svedjan,mozes ti zivjet bilo gdje u Europi,ali ako si obican radnik uglavnom je slicno,bijah nekad davno 89' u Svici,Chur,Savognin,nedaleko od St Moritza,radio sam po mojoj nekoj procjeni kao budala,gastronomija :(...nikakve pare zaradio,nemas minutu mira,koliko god uradis malo im je...i otisao...teski su ljudi,jako teski,arogantni i previse nadmeni...,necu reci da toga nema i u Austriji ili Njemackoj i drugim drzavama ali ovi su spica svega..
mislim da Svica ima jaci standard od D ili A prilicno,ali su zato i extremno skupi,preskupi,vecina njihovih ljudi iz Svice dolazi u D kupovato mnoge stvari(bar oni blizu granice) jer je mnogo jeftinije...ok,znam mnogi nasi ljudi zele u Svicu zbog te zarade koja je nesto veca nego drugdje ali teske su to pare,preteske za moj ukus...
tacno je da je u D placa manja,prilicno manja,ali je ovdje uglavnom sve nesto i jeftinije...i kao sto rekoh,obicni svicarci mahom idu u D da kupuju stvari i hranu,nesto kao kad Hrvati u Bosnu idu jer je sve u Bosni jeftinije a obican hrvatski covjek nema novac za Hrvatsku skupocu..
D ima slabiju radnicku placu od CH ali u D moras stvar uzet u svoje ruke,ne cekati da ides radit u firmi na satnicu ili fiksnu placu,nego ides i radis sam neki posao,nesto sto znas,moras se osamostalit i onda mora da ide...od toga mozes uglavnom solidno zivit..ja licno ne mogu prezivit ovim standardom bez 3500-4000 € mjesec,ustvari nisam nikad nasao hrabrosti da to tacno izracunam,vise se koncetrisem da idem naprijed,vise gledam da odradim stvari tako da se novac zaradi itd...i ne bih u detalje,ali ide..
avantgarde

#410 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by avantgarde »

Zviz wrote:
Mah lizu dupe Bosanci i u Austriji, mozda i vis enego u Svici, samo nece niko da prizna da je ku*vin sin - kako se to inace kaze. Veina Bosanaca u Njemackoj radi za dzaba, mislim i na prema standardu i sl. Vecina radi obicne poslove.

Ja koga god licno znam da zini u Njemackoj (od Bosanca) pretezno svi su nezadovoljni platama. Neko vise neko manje ali generalno sve koje sam upozno su imali komentar na tom polju.

isto ono kao sto sam i svedjaninu rekao,u D moras stvari uzet u svoje ruke,ne cekat da ti drzava ili neki biro daju,nema od toga nista...D je jedno vrlo jako trziste,82 mil. ljudi,od toga mnogi imaju lovu,nekad su D bili pojam za sve,moje musterije mi cesto kazu kako su oni prije nekad dobru lovu zaradjivali i imaju sve to sto imaju itd...ta vremena su se promijenila,lopovluk teski zavlado,u D nemas vise normalnih firmi da uzimaju radnije kao nekad(Hochtief,Philip-Holzmann,Frankfurter Aerodrom,Printfirme nekadasnje itd)...znao sam mnogo nasih ljudi koji su davno tu dosli koji su zaradjivali pon 4-5 hiljada DM netto(bez neke posebne skole ili ikakve)a nisu radili puno,to su velike pare bile tada...toga vise nema,sve je usitnjeno,radna snaga se prodaje kao stoka,ako neko nema jace zanimanje i ne moze puno zaradit...s druge strane dobili smo veoma mnogo vrlo bogatih ljudi,prebogatih...ide sve u pravcu USA sistema,samo bogati i siromasni,izmedju nista...
ali opet kazem D je :thumbup: ...jer je posebna,i tako i tako hrani skoro cijelu Europu..
BadCopy

#411 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by BadCopy »

Zviz a zasto ti imas tako misljenje o ljudima iz Bosne a koji zive u Njemackoj,Austriji,Danskoj ili nekoj drugoj zemlji u EU?
A i koji je problem u tome da neko radi usluzni posao?Neko ko radi,bilo koji posao meni nikako ne moze biti manje vrijedan od nekoga ko nece da radi i zivi od socijalnih pomoci
sha_ba

#412 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

avantgarde wrote:
sha_ba wrote:bila sam prosle godine 2 puta... odusevljena :-D :-D

pa sto ne rece sha_bice da ces doci da ti budem turisticki vodic nekoliko dana,da ti pokazem drazi Metropole iz prve ruke ;-) ...eto ako opet pozelis doci,javi ...
Pa nisam znala, sad znam :-D

Svakako da ću ponovo doći da posjetim, doduše i nisam nešto puno ni vidjela, vise sam bila u Hanau...
I javljam se obavezno :-D

:kiss:
avantgarde

#413 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by avantgarde »

sha_ba wrote:
Pa nisam znala, sad znam :-D

Svakako da ću ponovo doći da posjetim, doduše i nisam nešto puno ni vidjela, vise sam bila u Hanau...
I javljam se obavezno :-D

eto sad znas.. :wink: :lol:
Hanau je vise industrijski grad,dodji ti da ti pokazem cijelu Frankfurtsku okolinu,Mainz,Wiesbaden,Darmstadt pa sve do Heidelebrga i Rajne i Majne :lol:
@mba

#414 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by @mba »

avantgarde wrote:
Šveđanin wrote:
Koji razlog?

Koje su razlike?

Svedjan,mozes ti zivjet bilo gdje u Europi,ali ako si obican radnik uglavnom je slicno,bijah nekad davno 89' u Svici,Chur,Savognin,nedaleko od St Moritza,radio sam po mojoj nekoj procjeni kao budala,gastronomija :(...nikakve pare zaradio,nemas minutu mira,koliko god uradis malo im je...i otisao...teski su ljudi,jako teski,arogantni i previse nadmeni...,necu reci da toga nema i u Austriji ili Njemackoj i drugim drzavama ali ovi su spica svega..
mislim da Svica ima jaci standard od D ili A prilicno,ali su zato i extremno skupi,preskupi,vecina njihovih ljudi iz Svice dolazi u D kupovato mnoge stvari(bar oni blizu granice) jer je mnogo jeftinije...ok,znam mnogi nasi ljudi zele u Svicu zbog te zarade koja je nesto veca nego drugdje ali teske su to pare,preteske za moj ukus...
tacno je da je u D placa manja,prilicno manja,ali je ovdje uglavnom sve nesto i jeftinije...i kao sto rekoh,obicni svicarci mahom idu u D da kupuju stvari i hranu,nesto kao kad Hrvati u Bosnu idu jer je sve u Bosni jeftinije a obican hrvatski covjek nema novac za Hrvatsku skupocu..
D ima slabiju radnicku placu od CH ali u D moras stvar uzet u svoje ruke,ne cekati da ides radit u firmi na satnicu ili fiksnu placu,nego ides i radis sam neki posao,nesto sto znas,moras se osamostalit i onda mora da ide...od toga mozes uglavnom solidno zivit..ja licno ne mogu prezivit ovim standardom bez 3500-4000 € mjesec,ustvari nisam nikad nasao hrabrosti da to tacno izracunam,vise se koncetrisem da idem naprijed,vise gledam da odradim stvari tako da se novac zaradi itd...i ne bih u detalje,ali ide..

zemljace ako je svabija toliko dobra, pitam se onda zasto je svica trenutno prepuna svaba, trenutno ih je preko 300 hiljada u svici i svake godine sve vise i vise!

posljedica njihove invazije je i rast cijena stanova, trenutno su ko paraziti, svugjde ih ima!
bubavi1

#415 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

Trenutno je 280000 njemaca i nisu se nastalili tu preko noci vec od duzeg vremena. Prepuno kazes, zavisi za sta i za koga, za populiste nacionaliste jesu previse ali za ekonomiju CH nisu dovoljni!!
Portugalaca, Talijana, Kosovara ih ima isto toliko...

Ljudi idu onde gdje im se pruza prilika da rade i zarade, ne idu svi iz D prema CH vec samo oni koji imaju ono sta donjeti, to su ljekari, mehanicari, nastavnici, itd

Sta je 280 000 na 82miliona, to je ...0.3%!!!

Tako isto ima CH koje rade vani, zar niko nije cuo za 5u svicarsku, to je 2miliona CH drzavljanina koje zive vani, da im je toliko dobra CH vratili bi se, ali ne odlazi se iz jedne zemlje samo radi posla, plate, skole i sl. ima tu mnogo faktora, nekima je dovoljno zaraditi 30% manje plate ali raditi malo manje, ici na penziju ranije i biti bolje lijecen itd Drugima je super raditi 45sata sedmicno, zaraditi 5000chf, kupiti zadnji Iphone, i auto na leasing kako bi se prosipao po Balkanu.

Svako nalazi sebi neku ravnotezu u zivotu.

Meni se CH zgadila, tu sam bio 8 godina, i Hvala Bogu sto sam se rodio u Francusku, odrastao tu i sto imam Francuske papire, jer da sam cisti Balkanac bez EU pasosa, nebi imao izbora, sjedio bi u toj CH i nastavio bi biti sluga i ovca.
translater

#416 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by translater »

Gruss narode

ovako, ako Bog da uskoro bih trebao ici kao student(fizikalna terapija) na praksu u CH u trajanju od 3 mjeseca

nakon sto se vratim iz CH u skorom roku bih diplomirao pa me zanima kakve su mogucnosti priznavanja nasih diploma u CH jer sam cuo da je skoro pa nemoguce ali mi neko rece da sa odradjenom praksom kod njih postoje vece sanse za zaposljavanje i samim tim i priznavanje diploma

jeli ima neko iskustva da podijeli?

poz
Seyfo

#417 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Seyfo »

Koliko znam, do poslodavca je hoće li ti priznati diplomu koju imaš. To je ostavljeno kao individualna stvar.
translater

#418 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by translater »

hvala na odgovoru :)

vec sam imao neke slicne informacije do sada, ali ipak koliko sam se uputio vrlo vrlo tesko je upast sa "samo" nasom diplomom...iz tog razloga sam se odlucio i "rizikovat" sa ovom praksom jer...nakon 3 mjeseca dobivas neku vrsu potvrde da si obavio praksu kod njih i prilikom aplikacija za posao uveliko pomaze taj papir...mozda cak vise i od same diplome

sto mi covjek rece :" svabo vise cijeni papir na kojem pise da imas 10 dana radnog iskustva kod nekog drugog Svabe koji je taj isti potpisao nego da imas 10 godina iskustva u bosni" (naravno...poznavanje jezika je iznad svega)
bubavi1

#419 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

translater wrote:hvala na odgovoru :)

vec sam imao neke slicne informacije do sada, ali ipak koliko sam se uputio vrlo vrlo tesko je upast sa "samo" nasom diplomom...iz tog razloga sam se odlucio i "rizikovat" sa ovom praksom jer...nakon 3 mjeseca dobivas neku vrsu potvrde da si obavio praksu kod njih i prilikom aplikacija za posao uveliko pomaze taj papir...mozda cak vise i od same diplome

sto mi covjek rece :" svabo vise cijeni papir na kojem pise da imas 10 dana radnog iskustva kod nekog drugog Svabe koji je taj isti potpisao nego da imas 10 godina iskustva u bosni" (naravno...poznavanje jezika je iznad svega)
U svakom slucaju sretno!
Daje se certifikat rada ukoliko je radnik radio vise od jedne godine dana u istoj firmi, ispod 1 god rada daje se priznanje zaposljavanja i nista drugo. U certifikatu stoji polozaj, steceno iskustvo na polozaju kao i ponasanje, to je naj bitnije. Dok priznanica o radu nista ne vazi jer nista ne pise na tom dokumentu osim vrijeme rada i polozaj za koji si bio primljen.
Zviz

#420 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Zviz »

BadCopy wrote:Zviz a zasto ti imas tako misljenje o ljudima iz Bosne a koji zive u Njemackoj,Austriji,Danskoj ili nekoj drugoj zemlji u EU?
A i koji je problem u tome da neko radi usluzni posao?Neko ko radi,bilo koji posao meni nikako ne moze biti manje vrijedan od nekoga ko nece da radi i zivi od socijalnih pomoci

Ljudi iz BiH, mada to nije samo iz BiH nego iz citavog tog regiona kukaju pa da im neko da i milione oni bi kukali. Taj neki kukanje mentalitet mi ide na zivice.

A da na nase negativno gledam pa sta cu drugo nego da gledam negativno kad o nasima samo mozes negativno i da procitas. Izvinite ljudi ali ja u zadnjih godina redovno mogu da procitam KRIMINAL+ORUZIJE+MADE IN BIH - ponekad koji od uhvacenih je iz HR ili iz SRB ali pretezno pise BOSNIEN!

Hrvatski gradjanin dobio 3 godine zatvora zbog uvoza oruzija + deport. Jedan otpusten tuzbe. Jedan iz BiH 2,6 godina zatvora + deport. Jedna iz BiH isto pritvorena 1 godinu + deport a sina kojeg je uvukla u to je dobio manju kaznu.

Vijest stara 20 dana! http://jyllands-posten.dk/indland/krimi ... -faengsel/ A inace je na sudu od ljeta.

Mah nasi su posebna prica jer tako zele da budu samo sto su samo zavrse u crnoj prici.
muminovic

#421 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by muminovic »

GDJE SE NAJBOLJE RODITI 2013.
Švicarska na prvom mjestu
Hrvatska u sredini: Slovenija deset mjesta ispred, Srbija deset mjesta iza nas!

Švicarska je najbolje mjesto na svijetu za bebe koje će na svijet doći 2013. godine. Ona maksimalno zadovoljava sve kriterije važne za bogat, zdrav, sretan i prosperitetan život sljedećih godina. Visoka razina socijalne osjetljivosti, jaka zdravstvena skrb, niska stopa kriminala i, baš zbog svega toga, povjerenje građana u javne institucije osigurali su Švicarskoj prvo mjesto na ljestvici od čak 80 zemalja. Među prvih pet najpoželjnijih zemalja za život nalaze se tri skandinavske zemlje Norveška, Švedska i Danska, jer kriteriji koji su uzeti u obzir pogoduju upravo tim državama koje su ne samo bogate i stabilne, nego su u njima razvijene institucije koje se brinu o zdravstvenoj i socijalnoj skrbi građana.

Pad američkog sna

Ljestvicu je izradio Economist Intelligence Unit (EIU), sestrinska tvrtka uglednog časopisa The Economist koji je htio ispitati koja će zemlja bebama koje se rode 2013. godine pružiti najkvalitetniji život.

Među prvih deset zemalja je Australija, na drugom mjestu, Singapur dolazi nakon tri skandinavske zemlje, zatim Novi Zeland, koji raznim beneficijama zadnjih dest godina privlači mnoge mlade ljude, slijede Nizozemska, Kanada i Hong Kong. Hrvatska se nalazi na sredini ljestvice, na 46. mjestu, Slovenija je desetak mjesta ispred, a Srbija desetak mjesta iza Hrvatske. Razvijene zemlje koje su u sličnim istraživanjima visoko na ljestvici sada su pale. Tek 16. mjesto dijele SAD i Njemačka, Francuska je na 26. mjestu, a Velika Britanija na 27.

U istraživanju indeks kombinira rezultate subjektivnih anketa o zadovoljstvu životom s objektivnim odrednicama kvalitete života u pojedinim zemljama. Jedan od najvažnijih faktora je bogatstvo, ali i drugi faktori poput stope kriminala, povjerenja u javne institucije i zdravlja obiteljskog života. Indeks uzima u obzir 11 pokazatelja, među kojima su stalni faktori poput geografije, položaja zemlje te oni koji se polako mijenjaju s vremenom kao što su demografski parametri, socijalne i kulturne karakteristike i stanje u gospodarstvu. Usporedili su indeks kvalitete života s rezultatima osobnog doživljaja sreće. Indeks uvažava i procjenu koliki će biti dohodak po glavi stanovnika u 2030., u vremenu kada će djeca rođena 2013. ući u odraslu dob.

Tu smo gdje i spadamo

Profesorica Vlasta Ilišin s Instituta za društvena istraživanja kaže da je vrh ljestvice predvidljiv i uvjerljiv, kao i začelje, a pojedine zemlje u sredini su je iznenadile, no taj je dio i najskloniji promjenama, ovisi koji kriterij prevlada.

- Skandinavske zemlje, Australija, Kanada, Novi Zeland posve su očekivane. Amerika na 16. mjestu mi je prilično visoko s obzirom na kriterije kojima su se vodili u istraživanju. Vjerojatno je na to utjecala Obamina zdravstvena reforma jer je kod njih taj segment inače jako problematičan, kao i stopa kriminala te socijalna neosjetljivost. Zbog toga je vjerojatno i Britanija na 27. mjestu i to mi se čini realnim. S obzirom na svoj položaj i situaciju, Izrael je, recimo, malo visoko. A Hrvatska u sredini, mislim da tu i pripada - komentira ljestvicu prof. Ilišin.

Image

Ističe je da je teško prognozirati što će biti 2030. i kakva će tada biti situacija u pojedinoj zemlji. Tako smo pronašli istraživanje od prije 24 godine, 1988., kada je na prvom mjestu bila Amerika, slijedile su Njemačka, Francuska, Italija... Danas tih zemalja nema ni među prvih 15.

Podneblje više ne igra

Iako je među prvih deset zemalja polovica europskih, zaostaju države s juga Europe pogođene krizom poput Grčke, Portugala i Španjolske, unatoč prednostima povoljnog podneblja, a u sredini su i zemlje istočne Europe. Unatoč ekonomskoj dinamici, nijedna od BRIC zemalja (Brazil, Rusija, Indija i Kina) nema impresivan rezultat, sve su pri kraju, a na samom začelju su Sirija, Pakistan, Bangladeš, Ukrajina, Kenija i, zadnja, Nigerija.
bubavi1

#422 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

To je cista projekcija ili spekulacija na osnovu ove sadasnje ekonomske situacije u CH.
Ali...procitaj samo ovu titulu artikla koji se izasao jucer
"http://www.lematin.ch/suisse/couts-sant ... y/26010470" Troskovi lijecenja se razvijaju brze nego rate...

Sto isto znaci da u skoroj buducnosti ce rate za lijecenje eksplodirati jer CH posjeduje puno starih ljudi i koji su sve stariji i stariji, te ljude se treba lijeciti, u isto vrijeme Svicarcima je dosta imigracija, dosta im je stranaca, a ne radjaju dovoljno djece, cini mi se da je oko 1.4 djete po porodici.

Sada kada to sve izmiksiras, ko nadje posao od tog posla ce puno otici u placanju za zdravstvo, stanarina sve skuplja, CFF svake godine sve kuplji itd itd...Sretno onoj bebi koja se danas rodila u CH!!!
avantgarde

#423 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by avantgarde »

@mba wrote:
zemljace ako je svabija toliko dobra, pitam se onda zasto je svica trenutno prepuna svaba, trenutno ih je preko 300 hiljada u svici i svake godine sve vise i vise!

posljedica njihove invazije je i rast cijena stanova, trenutno su ko paraziti, svugjde ih ima!
jooj pajdo,ovo "zemljace" je jako tezak izraz,hajd' se malo zamisli pa ono svjesno prevedi sam sebi ovaj izraz-zemljak.... :izet: :D ...budi iskren i priznaj,prvo na sta pomislis je krompir,jel tako?!...krompir je iz zemlje,krompir je zemljak..si skuzio? :D :lol: ...ok,nejse...

nego,djes' bolan svabe nazivat tako pogrdnim imenima?..cuj paraziti,pa ono-invazija,znaci parazitska invazija!... :roll: ..nemoj tako,nije fer...i oni su ljudi..
ako ces pravo,sad cu je tebi objasnit kako to hoda...svabe jesu "juce,danas" dosli u Svicu,to stoji....,ti si dosao prije 20-30 godina...ok..,ali opet su svabe,ovaki kakvi su-stranci prvog reda a ti nisi jos ni cisto iz drugog reda stranaca,u najboljem slucaju si mjesavina izmedju stranaca drugog i treceg reda...to je tako...
ti si balkanac,a ako si jos srbin ili musliman-eto te iznad "dvice" na ljestvici "pozeljih" stranaca u Svici.. :D :evil:
znaci,prvo blizi(stari)EU stranci(oko trebadne pojasnim ti),pa onda oni drugi red EU stranaca(katolika),pa onda ostali iz raznoraznih svjetskih zemalja...poput keine EU balkanaca,znaci srbijanci,muslimani iz Bosne,albanci,turci,afrikanci,azijci,juznoamerikanci...itd..
ok
i ne zaboravi,u Svici se prica njemacki,talijanski,francuski i Romanski jezik!..jedan dio je talijanima,jedan nijemcima,jedan francuzima...jel ti to sta kaze?!
a i Nazi zlato i bogatstvo je deponovano u Svici,onomad.. :D :izet:
toliko za ovaj puta...a ja ih inace ne simpatisem...arogantna brdska bagra..
Zviz

#424 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Zviz »

avantgarde wrote:
@mba wrote:

jooj pajdo,ovo "zemljace" je jako tezak izraz,hajd' se malo zamisli pa ono svjesno prevedi sam sebi ovaj izraz-zemljak.... :izet: :D ...budi iskren i priznaj,prvo na sta pomislis je krompir,jel tako?!...krompir je iz zemlje,krompir je zemljak..si skuzio? :D :lol: ...ok,nejse...

nego,djes' bolan svabe nazivat tako pogrdnim imenima?..cuj paraziti,pa ono-invazija,znaci parazitska invazija!... :roll: ..nemoj tako,nije fer...i oni su ljudi..
ako ces pravo,sad cu je tebi objasnit kako to hoda...svabe jesu "juce,danas" dosli u Svicu,to stoji....,ti si dosao prije 20-30 godina...ok..,ali opet su svabe,ovaki kakvi su-stranci prvog reda a ti nisi jos ni cisto iz drugog reda stranaca,u najboljem slucaju si mjesavina izmedju stranaca drugog i treceg reda...to je tako...
ti si balkanac,a ako si jos srbin ili musliman-eto te iznad "dvice" na ljestvici "pozeljih" stranaca u Svici.. :D :evil:
znaci,prvo blizi(stari)EU stranci(oko trebadne pojasnim ti),pa onda oni drugi red EU stranaca(katolika),pa onda ostali iz raznoraznih svjetskih zemalja...poput keine EU balkanaca,znaci srbijanci,muslimani iz Bosne,albanci,turci,afrikanci,azijci,juznoamerikanci...itd..
ok
i ne zaboravi,u Svici se prica njemacki,talijanski,francuski i Romanski jezik!..jedan dio je talijanima,jedan nijemcima,jedan francuzima...jel ti to sta kaze?!
a i Nazi zlato i bogatstvo je deponovano u Svici,onomad.. :D :izet:
toliko za ovaj puta...a ja ih inace ne simpatisem...arogantna brdska bagra..
Svicarci koji govore "njemackim dijalektom" sebe nevide uopste kao svabe niti zele biti na bilo kojem pogledu postavljeni kao primjer ili kakva bliskost. Ako ko vise mrzi Njemce onda su to Svicarci koji inace govore "njemackim". Svicarci koji govore franucksim sebe vide kao Francuze. Kad odes u Geneve / Genf ljudi manje vise i nemaju pojma da im Pariz nije glavni grad. Svicarci koji govore italijanski opet gledaju nato da su bolji od samih italijana - mada su svi u Svici tj. domacini jako uzviseni i sebe vide kao nesto posebno. Nista protiv.

Ko nije skonto Alpski mentalitet taj nema pojma gdje je. Austrija, Slovenija i Svica su tako razlicite po brojnim pitanjima ali po mentalitetu su 1 na prema 1. Skrtost i sve gledanje kroz novac im je najhobi.
bubavi1

#425 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

Svicarci su naslijedili od pamtivjeka edno primitivno ponasanje, a to jest sto kazu Francuzi "Esprit de clocher" preveo bi to kao Duh zvonika.
Svako selo je susjednom selu neprijatelj, svako selo se drugog sela plasi, i sumnjiv mu je. Sto znaci da od pamtivjeka, taj svicarski narod je zivio okruzen neprijateljima, tako da nije mogao mentalno napredovati. Sta ces drugo kada u svakom selu ima po dva ili tri glavna prezimena, to se mijesalo medjusobno!

Sad kada je u pitanje danasnja situacija nista se nije toliko promjenilo, svi koji su u CH ili van CH su prijetnja, cak vukovi, lisovi, medvjedi, sve se to treba eksterminisati. Jednog jedinog medvjeda su prije par mjeseci ubili jer se priblizavao selima , umjesto da ga uhvate i odvedu dalje, oni ga ubili!

A svicarcima smetaju njemci to je tacno, svicarac isfrustriran se osjeca nizeg ranga, tesko mu prihvatiti da mu je njemac sef ili gazda jer vecu skolu i vece iskustvo ima.
Sta se moze svicarac ravnati sa zanatom, taj njihovi "doktorat" sto zovu "Eidgenössisches Fähigkeitszeugnis" je srednja tehnicka skola.

Znaci povucen narod, isfrustriran i policajskog duha, kada to sve pomjesas dobijes jednog cistog patriota , ja bih rekao nacionalista
Post Reply