Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply

Jeli zivot u CH zaista tako dobar?

Da
127
73%
Ne
47
27%

Total votes: 174

bubavi1

#176 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

filozofija wrote:Bachelor ti je prvi stepen visokog obrazovanja (traje tri do cetiri godine).

Fachhochschule ti je ustvari visoka skola, ali u svakom slucaju skola. Dakle, iako dobivas zvanje Bachelor, Diplomirani ili Master, nastava se izvodi po standardnom skolskom principu. Dakle, nemas potrebe samoorganizacije kao na normalnom univerzitetu. Na Fachochschule nemas doktorskog studija, samo do diplome/mastera. Iako su po sistemu rangiranja strucne spreme isti, ne daju ista prava. Recimo sa Masterom Fachhochschule u Njemackoj ne mozes da radis u javnoj sluzbi. U Svicarskoj takodjer postoje odredjena ogranicenja. Prijateljica iz Lucerna nije mogla upisati doktorat sa Fachhochschule masterom u Austriji.

Moglo bi se reci da je Fachhochschule strucni fakultet, ali nije isto sto i normalan fakultet. To je carlama njemackog govornog podrucja. Ustvari, to je nekadasnja nasa visoka skola, samo sto se ide po bolonji. Fachhochschule ti je fokusiran na strucno osposobljavanje, tj. vise si prakticno orjentiran, dok si na fakultetima vise znanstveno orjentiran.

Bas tako, samo bi jos dodao da posle Bachelor Fachhochschule nema Master vec Executive MBA iz razno razne oblasti, sto u stvari nije univerzitetski Master, i ne daje mogucnost upisivanja za doktorat, a plus pored toga nudi do 60 ectsa, dok univerzitetski Master kada se zavrsava je od 90 do 120 ectsa.

Kao navedeno iznad, Fachhochschule je strucni i specijalizovan za posao a ne za studiranje.
Nacin ucenja nije isti kao na univerzitetu.
dedovic.almir

#177 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by dedovic.almir »

filozofija wrote:Bachelor ti je prvi stepen visokog obrazovanja (traje tri do cetiri godine).

Fachhochschule ti je ustvari visoka skola, ali u svakom slucaju skola. Dakle, iako dobivas zvanje Bachelor, Diplomirani ili Master, nastava se izvodi po standardnom skolskom principu. Dakle, nemas potrebe samoorganizacije kao na normalnom univerzitetu. Na Fachochschule nemas doktorskog studija, samo do diplome/mastera. Iako su po sistemu rangiranja strucne spreme isti, ne daju ista prava. Recimo sa Masterom Fachhochschule u Njemackoj ne mozes da radis u javnoj sluzbi. U Svicarskoj takodjer postoje odredjena ogranicenja. Prijateljica iz Lucerna nije mogla upisati doktorat sa Fachhochschule masterom u Austriji.

Moglo bi se reci da je Fachhochschule strucni fakultet, ali nije isto sto i normalan fakultet. To je carlama njemackog govornog podrucja. Ustvari, to je nekadasnja nasa visoka skola, samo sto se ide po bolonji. Fachhochschule ti je fokusiran na strucno osposobljavanje, tj. vise si prakticno orjentiran, dok si na fakultetima vise znanstveno orjentiran.
Slazem se sa tobom, jako lijep i koristan post.
ivan_ch

#178 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by ivan_ch »

Život je odlican, ali zahtjeva da se radi žestoko!
slobodann

#179 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by slobodann »

ivan_ch wrote:Život je odlican, ali zahtjeva da se radi žestoko!
Da ali sve zavisi kako se snadjes, moja drugarica to govorim jer mi je drugarica pred rat radili u opstini Centar (clan izvrsnog odbora za ekonomska pitanja) a kadaje dosla u CH pocela sa ciscenjem biroa, restorani, kuhinje nekih skoro 7 godina i dok nije dobila dobila nostrifikaciju DIJELA diplome. Per aspera ad astra! Pretrnovit put, ali jedno sigurno: radne navike iz Sarajeva donijela ovdje, ma uzasno tesko se bilo gdje u CH zarajduje novac.
touch brain

#180 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by touch brain »

osobno, za mene je zakon...ja radim 4 god na rijecnom brodu i sljedece god cu steci pravo na mirovinu :D jeste da ce biti minimalna ali ni to nije lose za 5 god
aleckovic

#181 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by aleckovic »

touch brain wrote:osobno, za mene je zakon...ja radim 4 god na rijecnom brodu i sljedece god cu steci pravo na mirovinu :D jeste da ce biti minimalna ali ni to nije lose za 5 god
He he he, ti pravi bosanac, sto prije da mu je u penziju :-D
gigivele20

#182 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by gigivele20 »

Treba mi informacija od vas koji ste tamo, sigurno znate dosta više nego ja.
Naime, po zanimanju sam farmaceutski tehničar, tek sam stekao zvanje te ću početi uskoro raditi. Želim ptići u Švicarsku te me zanima da li bih tamo mogao raditi u ovoj struci, da li je deficitarno zanimanje... Počeo sam učiti njemački, dakle imaću neko znanje, engleski znam prilično dobro, te ću steći neko radno iskustvo ovdje kod nas. Da napomenem imam rodbinu u Cirihu koji su mi dali mogućnost stanovanje kod njih... Molim pomoć. :| :|
TicTac

#183 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by TicTac »

Kakav je zivot u Svedskoj ?
musa_2004

#184 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by musa_2004 »

gigivele20 wrote:Treba mi informacija od vas koji ste tamo, sigurno znate dosta više nego ja.
Naime, po zanimanju sam farmaceutski tehničar, tek sam stekao zvanje te ću početi uskoro raditi. Želim ptići u Švicarsku te me zanima da li bih tamo mogao raditi u ovoj struci, da li je deficitarno zanimanje... Počeo sam učiti njemački, dakle imaću neko znanje, engleski znam prilično dobro, te ću steći neko radno iskustvo ovdje kod nas. Da napomenem imam rodbinu u Cirihu koji su mi dali mogućnost stanovanje kod njih... Molim pomoć. :| :|

sto se tice posla nebih trebao biti problem
http://ch.jobrapido.com/?w=pharma&l=z%C3%BCrich&r=auto
(kao primjer)

mada neznam da se davaju vize za to znanje (da je toliko deficitarno) a nijedna ozbiljnija firma u toj branzi te nece zaposliti na crno, jer je previse rizicno i opasno i kaznama stvarno deru manje tebe ali vise firmu.

osim ako nisam sta pogresno skontao i ti imas vec boravisnu/radnu vizu.
gigivele20

#185 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by gigivele20 »

Hvala puno musa_2004. Dobro si shvatio, nemam dozvolu. Potrudiću se da nešto učinim oko posla u struci, ali ako ne uspijem prihvatiću i nešto niže za početak, planirao sam naknadno (kad već pređem i nađem posao) da možda upišem i fax. Ali dobro, ima do tada još dosta vremena. :)
musa_2004

#186 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by musa_2004 »

ja bih ti samo preporucio da puno ne rizikujes sa poslom na crnjaka, jel ako te uhvate onda je poveci belaj.

iskreno neznam kako momentalno do vize, niti znam nekoga ko je u zadnje vrijeme uspio osim preko zenidbe/udaje.
sretno.
bubavi1

#187 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

musa_2004 wrote:ja bih ti samo preporucio da puno ne rizikujes sa poslom na crnjaka, jel ako te uhvate onda je poveci belaj.

iskreno neznam kako momentalno do vize, niti znam nekoga ko je u zadnje vrijeme uspio osim preko zenidbe/udaje.
sretno.

Viza za radnike bez EU drzavljanstva...gotovo nemoguc, rijetko koja firma da se trudi za nekog tehnicara kada ga mogu naci i u sobstvenoj zemlji, sad ako je zanimanje ono rijetko i potrazeno onda ce uci u proceduru. To je bar moje misljenje...Vize su izuzetno tesko za dobiti, ove godine su upravo Zatvorili kvote za Bugarsku i Rumuniju (u CH te drzave iako u EU se smatraju nizeg ranga, cista diskriminacija).
linux

#188 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by linux »

Pozdrav svima. Puno puta sam bio u Švicarskoj jer tamo imam sestru. Oduševljen sam i u zadnje vrijeme intenzivno razmišljam da sa obitelji odem tamo. Inače živim u Zagrebu, pa me zanima šta mislite kad sljedeće godine uđemo u EU, da li imam više šanse. Inače radim u IT kao help desk tehničar.Nemam faks, ali posjedujem 3 međunarodna IT certifikata: MCITP - Desktop Support Technician, CompTia A+, MCITP Enterprise Administrator.
Znam odlično engleski jezik, a njemčki srednje s tim da ga učim.
Znate li je li netko pomoću IT certifikata dobio posao u CH i da li je striktno uvjet njemački jezik?
bubavi1

#189 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

linux wrote:Pozdrav svima. Puno puta sam bio u Švicarskoj jer tamo imam sestru. Oduševljen sam i u zadnje vrijeme intenzivno razmišljam da sa obitelji odem tamo. Inače živim u Zagrebu, pa me zanima šta mislite kad sljedeće godine uđemo u EU, da li imam više šanse. Inače radim u IT kao help desk tehničar.Nemam faks, ali posjedujem 3 međunarodna IT certifikata: MCITP - Desktop Support Technician, CompTia A+, MCITP Enterprise Administrator.
Znam odlično engleski jezik, a njemčki srednje s tim da ga učim.
Znate li je li netko pomoću IT certifikata dobio posao u CH i da li je striktno uvjet njemački jezik?
Pozdrav,

Zavisi gdje trazis, u vecim kompanijama engleski je vrijedniji od drzavnih jezika, a diploma ponekad zna biti nebitna zavisi od poslova..A sa EU drzavljanstvom mozes otici tamo bez brige!
linux

#190 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by linux »

Hvala na pozitivnom i ohrabrujućem odgovoru.
olensoner

#191 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by olensoner »

Imaj u vidu da svicarski njemacki nije ni blizu onome sto se uci na kursevima. :mrgreen:
linux

#192 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by linux »

olensoner wrote:Imaj u vidu da svicarski njemacki nije ni blizu onome sto se uci na kursevima. :mrgreen:
Znam da švicarski njemački nije ni blizu hoch deutsch - u, ali za normalnu komunikaciju je dovoljan. Svi švicarci uče u školama i znaju i hoch deutsch.
amra67

#193 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by amra67 »

zivot ovdje ondje je onako kako se snadjes i organizujes. svugdje vrijedi jedno pravilo a to je ako zelis da uspijes moras da se "klimatizujes" tamo gdje zivis inace bit ces prosjecan ili donji. zivim u Nl i znam da niko ne voli strance koji traze da se domacin prilagodi strancu. kad dodjes u necijoj kuci normalno je da postujes one koje su te primili i postujes njihova pravila zar ne?? ako ti se ne svidja onda sve sto radis radis prvo protiv sebe a takvog te niko nece voliti.svi pricaju o platama. nije vazno koliko zaradis nego koliki su ti troskovi. otvarac ovog posta kuka kako ne moze da ima bjesno auto u NL !! holandjani i ljudi koji su se klimatizovali u ovo podneblje su jako skromni. rade i zive skromno i stede. holandjani imaju ukupno oko 400 milijardi eura ustedjevine na bankama po statistici 2009. i oko 89 milijardi eura u dionicama. ovdje svi se voze na posao biciklima bilo kisa snijeg.. oni koji se voze na posao atom imaju auto jer drugacije ne mogu doci na posao. znam ljude koji svaki dsan putuju iz groningena u amsterdam i nazad na posao znaci prelaze svaki dan 300 km posao-kuca. prije nekoliko godina odem u banku i vidim ulazi covijek skida kisnu kabanicu sa sebe kad ono podpredjednik drzave i predsjednik stranke voza se na biciklu i to jos po kisi. parlemenmtarci se voze javnim prevozom. do skora su to radili i clanovi kabineta i premijer dok su nekad vremena bila "relax". u amsterdamu vidis ljude sa aktovkama i kravatama idu na posao biciklom. kod nas sanjaju samo o autu i to ako je neko da bi dosao u bosnu da se provoza. ja licno idem stalno avionom i jeftinije. i to sa dvoje djece i muzem. dodjem tamo i iznajmim auto onoliko koliko mi je potrebno. sjednem opet u avion i za dva sata opet u nl. ne namjeravam praviti dole kucu imam vec stan nasledjen a i njega cu prodati nekad jer ne zelim se dole vracati jer nemam kome i ni zasto. putujem cesto ali na druga mjesta izvan eu i zivim pristojno. nemam auto vozim se na vespi kuca-posao..nije da ne mogu sebi priustiti ali ne zelim da budem mljekara koju ce drzava muziti .toga sam svjesna a ko nije i bas ga briga nek ga muze. svako sebi da prioritete. nekome auto, nekome putovanja..holandjani uglavnom trose pare na putovanja i to na daleka..sa dvije plate se moze ziviti i dvije plate ako si se snasao su oko 4000-5000 eura. to su plate dobrih majstora svog zanata. inace ovdje premijer drzave zaradjuje 15.000 eura bruto..
Last edited by amra67 on 26/08/2012 11:16, edited 1 time in total.
pirmin

#194 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by pirmin »

bubavi1 wrote:ove godine su upravo Zatvorili kvote za Bugarsku i Rumuniju (u CH te drzave iako u EU se smatraju nizeg ranga, cista diskriminacija).
Nema to sa diskriminacijom nista, jednostavno su stvari nazvane pravim imenom.
Te zemlje su bile i ostace fukara, taman da jos 200 godina provedu u EU.
Treca liga jednostavno.
Bosonog

#195 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Bosonog »

Zdravo raja

Jel mi moze ko reci gdje u svici zivi najvise Bosanaca (Bosnjaka)? Mislim u kojem gradu ili kantonu...
Ko to smat

#196 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Ko to smat »

Bravo Amra sve si u pravu.Pozdrav od sugradjana iz NL.Jedino mi se sa platom nije sve poklopilo ostalo si rekla sve za 10.
bubavi1

#197 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

Amra, 100% se slazem!! Nasa raja voli se dokazivati kada dodju u BIH a kuci zive s roditeljima, rade na bausteli i jedu grah svaki dan...
BiTa

#198 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by BiTa »

Ne zivim u CH, ali sam redovan, pa imam iskustva dosta...
Prosjecna plata Bosanaca u Svicarskoj je nekih 4000CHF, kazem prosjecna jer vecina radi neke nizerazredne poslove i to je otprilike neka standardna plata za takve poslove, doduse zavisi onda i od kantona do kantona, ima razlike. A sa fakultetskom diplomom plate su negdje oko 10000CHF, naravno i tu zavisi od zanimanja, ali za IT inzinjere, menadzere, farmaceute, ljekare je to otprilike neki minimalni standard ispod kog se ne ide.
Sto se tice troskova zivotnih, pa usudim se reci da je osim cijena nekretnina (kuca u predgradju Züricha 150m2 je oko 550000CHF) je vecinom jednako kao i u BiH, pa cak dosta stvari je i jefitnije nego i BiH.
A ta auta sto vidis bjesna, to ti je vise do mentaliteta nasih ljudi, nego mogucnosti. Uglavnom doseljenici najvise trose, dok su Svicarci oprezni sa finansijama i gledaju svaki rap gdje su utrosili. Ja redovno vidjam starija auta u Svicarskoj i naravno sva ta mala jeftina i stara auta voze Svicarci, ali su zato na racunu milioni, koje ne nacinju nego prenose na slijedecu generaciju ili daju za dobrobit zajednice pred smrt...
Melami

#199 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Melami »

BiTa wrote:Ne zivim u CH, ali sam redovan, pa imam iskustva dosta...
Prosjecna plata Bosanaca u Svicarskoj je nekih 4000CHF, kazem prosjecna jer vecina radi neke nizerazredne poslove i to je otprilike neka standardna plata za takve poslove, doduse zavisi onda i od kantona do kantona, ima razlike. A sa fakultetskom diplomom plate su negdje oko 10000CHF, naravno i tu zavisi od zanimanja, ali za IT inzinjere, menadzere, farmaceute, ljekare je to otprilike neki minimalni standard ispod kog se ne ide.
Sto se tice troskova zivotnih, pa usudim se reci da je osim cijena nekretnina (kuca u predgradju Züricha 150m2 je oko 550000CHF) je vecinom jednako kao i u BiH, pa cak dosta stvari je i jefitnije nego i BiH.
A ta auta sto vidis bjesna, to ti je vise do mentaliteta nasih ljudi, nego mogucnosti. Uglavnom doseljenici najvise trose, dok su Svicarci oprezni sa finansijama i gledaju svaki rap gdje su utrosili. Ja redovno vidjam starija auta u Svicarskoj i naravno sva ta mala jeftina i stara auta voze Svicarci, ali su zato na racunu milioni, koje ne nacinju nego prenose na slijedecu generaciju ili daju za dobrobit zajednice pred smrt...
Sve zavidi o kojem kantonu pricas, tamo je velika razlika od kantona do kantona.
bubavi1

#200 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

Melami wrote:
BiTa wrote:Ne zivim u CH, ali sam redovan, pa imam iskustva dosta...
Sve zavidi o kojem kantonu pricas, tamo je velika razlika od kantona do kantona.
Samo to sto je boldirano. moram napomenuti da 10000chf je moguce ako si u Zurich ili Genevi i to s nekoliko godina iskustva.
Najbolje place dobijaju ekonomisti, pocetna im plata oko 80000CHF godisnje, kada uzmes u obzir da dobijaju 13 plata to je malo vise od 6100CHF/mjesecno...opet zavisi od kantona do kantona. Jedan momak koji je zavrsio kao inzinjer u mehanici s Bachelorom mu se ponudilo platu od 5100chf za pocetak
Da napomene da mediana placa u CH se krece oko 5700 mjesecno.
Toliko sto se tice placa
Post Reply