_drunken_santa_ wrote:
ako te mogu zamoliti samo da obrazlozis ove tvrdnje da je federacija prakticno nemoguca i da je rs teritorija neophodna da bi bosnjaci bioloski opstali. mozda si u pravu, ali ja to ne vidim i jos nisam cuo neke argumente za ovu tvrdnju pa me zanima da ih cujem mozda cu se sloziti. i nisam salonac, sto se mene tice i rs i srbija se mogu ukinuti.
Ocekujes elaborat mozda o teritorijalnoj povezanosti, resursima, komunikacijama, vezu sa unskosanskim kantonom, opcenito infrastrukturu, pa onda valutu,... mislim - ako sam ne kontas - onda nema tih argumenata i realnosti koju ja mogu predociti.
A to redovno srecem u Sarajevu gdje urbana elita jednostavno ima shvatanje drzave dokle pogled seze i nije svjesna koliko ta idila u njihovoj kuci moze zacas ekonomski i politicki da se urusi. Bosnajci su zavisni od cijelog teritorija, jednostavno tako. Komunikacije, ceste, protok novca, struje, infrastruktura,... a gdje je tek buducnost gdje ce mozda u fildzanu biti i pretjesno.
Znam ja dobro da bi sarajevska elita halalila i vise od pola drzave zarad veceg luksuza, ono barem sto misle da bi dobili nesto time. Ali na srecu ima ljudi koji ne razmisljaju tako.
Konkretno u ovoj situaciji nece doci do puske u ruke i branjenja domovine. Treba prvo sazriti i politicki i nacionalno a tvoje pisanje je jasan dokaz da smo jos daleko od toga. Bez uvrede, ali izjavio si veceras nesto za sto si zasluzio itekako kritike. Nije u pitanju pateticna nostalgija, srcedrapajuci patriotizam i principi. Ko zna - zna.