jel moguće

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

anais_nin

#101 Re: jel moguće

Post by anais_nin »

madner wrote:Koristeci gore postavljene standarde i taj poljubac dok si bila u vezi, ispadas sta po svojim kriterijima?

pa jesam li ja nekog nazvala ruznim imenom :? mislim da nisam...i da, smatram da je taj moj postupak bio jako ruzan, kao i da je bio znak nezrelosti...ali isto tako za mene je to bio znak da ja ne volim tu osobu s kojom sam...

ljudi varaju...da li postoje osobe koje su spremne ostati u takvim vezama i brakovima? pa ocigledno...da li postoje osobe koje ce pronaci milion opravdanja za to varanje koje praktikuju? naravno...ali isto tako smatram da postoje osobe kojima varanje nije nesto normalno, nesto sto se moze ocekivati jer eto "shit happens" ljudima se omakne...niti sam rekla da ako volis nekog najednog postajes slijep za sve druge osobe oko sebe....ponovih to vec par puta....ali mislim da je drasticna razlika izmedju toga sto neko izvrne vrat okrecuci se za zgodnom zenskom na ulici, i seksa ili bilo kakve seksualne aktivnosti sa drugom osobom....kako se moze omaknuti? sta je dovoljno dobar razlog ili opravdanje? napio se? digao se, a on se nije mogao odbraniti od zelja donjeg njega? zena ga ne razumije? zena mu nije dala seksa? kolegica na poslu je suvise seksi? prenijelo ga u drugom gradu? izvinjavam se ako za mene sve gore navedeno zvuci suplje :)
ja ne bih mogla biti s nekim ko je izgubio moje povjerenje....ne kazem da je to ispravno za sve druge ljude....isto tako ne bih mogla biti s nekim koga sam ja prevarila...a vjerovatno tada ne bih mogla biti ni sama sa sobom jer bih izgubila postovanje prema samoj sebi....2 put se ista greska ne ponavlja....

i za mene nije normalno uci u brak i nadati se najboljem, pa sta bude....da muskarac kojeg ja volim ima ovakve sumnje, da nije siguran da cu mu ja biti dovoljna, da nije siguran da mu "cari drugih zena" nece predstavljati "preveliki izazov", ako nije siguran da sam bas ja ta osoba kraj koje zeli da se budi ostatak zivota, i zbog koje ce dubiti na trepavicima samo da je ne povrijedi, ja mu sigurno ne bih rekla DA, ma koliko on MISLIO da me voli....
madner

#102 Re: jel moguće

Post by madner »

Mislim da je momak trenutno savrseno ubjedjen da je to to, samo nije siguran da ce to moci reci za 10 ili 20 godina.

Znaci nema tu nekih zavrzlama, samo neka osnovna sumnja.
Mislim da je to sasvim prirodno, i ne treba se ponasat kao da je neki izrod.

Ne znam kako bi neko nekom mogao dati garanciju da ce mu bit dovoljan u buducnosti, otkud mu ta sigurnost?
The Nightwatchman

#103 Re: jel moguće

Post by The Nightwatchman »

Eme wrote:prijatelju, slobodno se ti zeni sta se toga tice.

stariji sam od tebe, ozenjen sam, i jos gledam za drugom zenom na cesti, to je muskarac.
a sta se tice tvojih ostali pitanja, potrebno je samo da pricas, da reknes sta zelis, a tako i ona, i onda ce te uzivati, ...
tako moja zena i ja to radimo i nema problema, ... jer jedno ti mogu reci, ljepsu uvjek mozes naci, ali bolju, to ne vjerujem !!!
nek ti je sretno, ... :-D
eeeeee, ovo je meni trebalo. pustite mi se price šbb kbb, jer većina vas priča tu priču. mene zanimaju iskustva ljudi koji su sve to vec prosli. @eme hvala na odgovoru. posebno mi se svidjela ova recenica:"ljepsu uvjek mozes naci, ali bolju, to ne vjerujem"

:thumbup:
Kjajević Majko

#104 Re: jel moguće

Post by Kjajević Majko »

madner wrote:Mislim da je momak trenutno savrseno ubjedjen da je to to, samo nije siguran da ce to moci reci za 10 ili 20 godina.

Znaci nema tu nekih zavrzlama, samo neka osnovna sumnja.
Mislim da je to sasvim prirodno, i ne treba se ponasat kao da je neki izrod.

Ne znam kako bi neko nekom mogao dati garanciju da ce mu bit dovoljan u buducnosti, otkud mu ta sigurnost?
Zašto onda trčati u brak nesiguran? Nikad mi to neće biti jasno, kao da nekome dokazuješ ljubav tim papirom. Partnerici sigurno ne ako je prava. :thumbup:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#105 Re: jel moguće

Post by pici »

anais_nin wrote:
madner wrote:Koristeci gore postavljene standarde i taj poljubac dok si bila u vezi, ispadas sta po svojim kriterijima?

pa jesam li ja nekog nazvala ruznim imenom :? mislim da nisam...i da, smatram da je taj moj postupak bio jako ruzan, kao i da je bio znak nezrelosti...ali isto tako za mene je to bio znak da ja ne volim tu osobu s kojom sam...

ljudi varaju...da li postoje osobe koje su spremne ostati u takvim vezama i brakovima? pa ocigledno...da li postoje osobe koje ce pronaci milion opravdanja za to varanje koje praktikuju? naravno...ali isto tako smatram da postoje osobe kojima varanje nije nesto normalno, nesto sto se moze ocekivati jer eto "shit happens" ljudima se omakne...niti sam rekla da ako volis nekog najednog postajes slijep za sve druge osobe oko sebe....ponovih to vec par puta....ali mislim da je drasticna razlika izmedju toga sto neko izvrne vrat okrecuci se za zgodnom zenskom na ulici, i seksa ili bilo kakve seksualne aktivnosti sa drugom osobom....kako se moze omaknuti? sta je dovoljno dobar razlog ili opravdanje? napio se? digao se, a on se nije mogao odbraniti od zelja donjeg njega? zena ga ne razumije? zena mu nije dala seksa? kolegica na poslu je suvise seksi? prenijelo ga u drugom gradu? izvinjavam se ako za mene sve gore navedeno zvuci suplje :)
ja ne bih mogla biti s nekim ko je izgubio moje povjerenje....ne kazem da je to ispravno za sve druge ljude....isto tako ne bih mogla biti s nekim koga sam ja prevarila...a vjerovatno tada ne bih mogla biti ni sama sa sobom jer bih izgubila postovanje prema samoj sebi....2 put se ista greska ne ponavlja....

i za mene nije normalno uci u brak i nadati se najboljem, pa sta bude....da muskarac kojeg ja volim ima ovakve sumnje, da nije siguran da cu mu ja biti dovoljna, da nije siguran da mu "cari drugih zena" nece predstavljati "preveliki izazov", ako nije siguran da sam bas ja ta osoba kraj koje zeli da se budi ostatak zivota, i zbog koje ce dubiti na trepavicima samo da je ne povrijedi, ja mu sigurno ne bih rekla DA, ma koliko on MISLIO da me voli....
Draga moja anannis :D nemoj se nervirati ,ovo sve sto si navela to je ŽIVOT i tako je kako je,postovanje......ahhhhh....zaista divna razumljiva ljudska osobina i gesta,ALI .......evo danas prolazim titovom pa ferhadijom i ne znam sta da ti kazem zenmskinja,sve ljepsa od ljepse,ma mora muskarac pogledat da je abuzenze :D vec kod fontane u centralnom parku jedna idilicna slika dvoje mladih u zagrljaju i nedaleko mladi bracni par s bebicom u kolicima.Zivot je takav,čupav i dlakav.Sve je prolazno pa i život.Možemo li remizirat il idemo dalje :D
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#106 Re: jel moguće

Post by Latina »

madner wrote:Momak nije bio siguran da li ce moci ostati vjeran.
Momak treba biti sretan sto ga ta cura hoce. On je spreman za brak isto koliko su djeca u obdanistu spremna za gradjenje autoputeva. Dilema je takodje na tom nivou otprilike.

Brakom se povezuje zivot, dobro i zlo sa drugom ljudskom osobom, obavezuje se pred svijetom i pred sobom narocito da od tog trenutka te dvije osobe grade zivot zajedno. Za takvo nesto bi svaka osoba koja stupa u brak trebala posjedovati integritet i znati sta znaci licna odgovornost. On se ne pita hoce li imati djecu za desetak godina, kako ce ih odgajati, cemu ce ih uciti, kako ce ih izdrzavati sa buducom suprugom, ne pita se gdje ce i kako zivjeti, kako ce izgraditi nesto sto vrijedi s tom zenom, njegova prevashodna dilema je da li ce se moci oduprijeti prilivu testosterona u medjunozje.

Ukoliko neko posjeduje razum, u stanju je vladati nagonima. Ako nije, nije se odmakao od nivoa bilo koje zivotinje, koja nema bilo kakve moralne dileme, vec djeluje instinktivno i pravolinijski. Ko voli, neka izvoli.
Latina

#107 Re: jel moguće

Post by Latina »

pici wrote:
Latinica wrote:
Niko nije ispoljio sigurnost da mu se to nece desiti. Svi osim tebe i @picija su pisali o vaznosti povjerenja, uzajamnog postovanja i ljubavi u vezi, dok ste vas dvojica minimizirali efekat koji na vezu/brak ima prevara. Kao "Nisam ja, to su hormoni/ukazala se prilika ( dje ces propustiti :zzzz: )", i slicne musko-sovinisticke gluposti.
uh,uh a sto ga ti potkosuri,pa to je za ne povjerovat.Volim idealiste,jer i ja sam u jednu ruku,a s druge ruke volim da sam cvrsto nogama na zemlji.Sta to znaci ? ..........pa kada razmisljas o svim mogucnostima a ne ona zenmska"Princ na bijelome konju" i "Ja sam se udala e sada sam postala velika curica" :D neko puno cita ljubavne romane i gleda romantika filmove.
Ako si zenu s kojom zivis prokuzio onoliko koliko ti je poslo za rukum da mene prokuzis ( ni blizu ) neka ti je Bog na pomoci.
E sada sta ne valja u ovome predhodnome,pa to da se brak ne moze shvatiti kao jedina opcija i sto ljudi pri trazenju opustanja od monotonije braka prave greske i to je to sto @madner(jesam sad dobro pogodio nick :D ) spominje od krvi smo i mesa i ne mozemo u datim trenutcima vladati emocijama,to ne moze niko na dunjaluku,ko tvrdi da moze taj prvo laze sebe,pa sve oko sebe.
Sta ti znaci pojam posten odnos, ili fer play ? Koliko sam mogla procijeniti ti taj odnos ne vezujes uz rijec zena/e. Tvoje shvatanja braka je naravno tvoja stvar, samo nisam primijetila da si u bilo kom postu napisao da bi imao podjednaku toleranciju za eventualnu prevaru tvoje zene prema tebi.

I jos nesto : za monotoniju u braku si kriv barem onoliko koliko i druga strana, tako da ti to nije nikakav izgovor za izvanbracne izlete, a prica o 'emocijama kojima ne mozes vladati' je za malu djecu.
Ne supljiramo musko-sovinisticki vec stvar gledamo iz drugog ugla(ko mi napise iz pticije perspektive,ima lizalo :D ) s nogama na zemlji a glavom daleko od oblaka.
Lizalo ostavi sebi, imam osjecaj da ce ti zatrebati.
anais_nin wrote:i zene vole dramu
Kolicina drame je direktno proporcionalna nedostatku svijesti osoba koje su u vezi, a obrnuto proporcionalna stepenu kreativnosti.
madner

#108 Re: jel moguće

Post by madner »

Latinica wrote: Momak treba biti sretan sto ga ta cura hoce. On je spreman za brak isto koliko su djeca u obdanistu spremna za gradjenje autoputeva. Dilema je takodje na tom nivou otprilike.
Pitanje da li je covjek spreman provesti ostatak zivota sa osobom X nije bas tolko trivijalno. Sem toga, ne znam(o) ostale predispozicije.
Latinica wrote: Brakom se povezuje zivot, dobro i zlo sa drugom ljudskom osobom, obavezuje se pred svijetom i pred sobom narocito da od tog trenutka te dvije osobe grade zivot zajedno. Za takvo nesto bi svaka osoba koja stupa u brak trebala posjedovati integritet i znati sta znaci licna odgovornost. On se ne pita hoce li imati djecu za desetak godina, kako ce ih odgajati, cemu ce ih uciti, kako ce ih izdrzavati sa buducom suprugom, ne pita se gdje ce i kako zivjeti, kako ce izgraditi nesto sto vrijedi s tom zenom, njegova prevashodna dilema je da li ce se moci oduprijeti prilivu testosterona u medjunozje.
Mozda je to vec rijeseno? I da se ne lazemo, ako bi primjenili ovaj kriterij na cijelu zemaljsku kugli, broj ozenjenih bi bio puno manji.
Priliv testatorona :D trivilizira problem, tako gledano sve je hemija.

Latinica wrote: Ukoliko neko posjeduje razum, u stanju je vladati nagonima. Ako nije, nije se odmakao od nivoa bilo koje zivotinje, koja nema bilo kakve moralne dileme, vec djeluje instinktivno i pravolinijski. Ko voli, neka izvoli.
Nagoni su dio naseg mehanizma odlucivanja. Sve drugo je idealizacija, koja ne stoji.
planamac

#109 Re: jel moguće

Post by planamac »

The Nightwatchman wrote:jel moguće da jedan 26-ogodišnjak ostane sa jednom 24-godišnjakinjom do kraja života u ljubavnoj vezi (braku) u kojemu će istu osobu voljeti i cijeniti, ali prije svega koja će ga seksualno zadovoljavati cijelo to vrijeme, bez da u jednom trenutku pomisli kako je mogao bolje ili više ili kvalitetnije, i bez da ga privlače cijelo vrijeme druge žene? je li to moguće? ta osoba je stvarno fantastična, kako fizički tako i duhovno, i slažemo se i sve... ali, jebi ga, ja ne mogu a da se ne okrenem za drugom ženom na ulici ili da ne pomislim kakav bi bio sex s nekim drugim. naravno, nastojim da to i sakrijem od moje voljene, ali to mi dodje kao neki instinkt. :D
je li moguće da te jedna žena seksualno zadovoljava cijelo vrijeme? jer ako jeste...
da je ženim odma jebaji ga :D
Moguće je – jednako kao i što je bilo šta drugo moguće. No, uvijek treba imati na umu da moguće neizostavno dolazi u paketu sa sposobnosću.
Ovo bi bio suhoparan, 'jednostavan', nedorečen... i naravno – pogrešan odgovor (mislim na ono 'moguće je'), a kako takvo što nikome ne koristi, potruditi ću se da budem dorečen, ne baš jednostavan i, svakako, intelektualno poticajan (ponajprije The Nightwatchman-u), jer bi (mu) ta poticajnost trebala omogućiti što manju vjerovatnost greške, odnosno (kako je svaka greška-grijeh promašaj cilja) približiti (ga) 'cilju' - a cilj je da sazna „jel moguće...“ ili pak, preciznije, "kad/kako je moguće".

Znači, u skladu sa činjenicom da su mogućnosti uvijek povezane sa sposobnostima, treba znati za šta i koliko je ko od vas dvoje sposoban, pa će i odgovor na 'jel moguće' biti dostupniji. Pošto je riječ o međuodnosu u svako razmatranje je, kao neizostavne i najvažnije čimbenike, potrebno 'pod obavezno' uključiti oboje.
Iako je bilo koja fukncionalna cjelina, pa i ona koju biste činili vas dvoje, redovito više od zbira pojedinačnih elemenata, te da je odlučujuća njihova (vaša) strukturalna i funkcionalna povezanost (što je temelj svake veze, pa i braka), trenutno je jasno k'o dan da bi vaš zbir bio 'negativan broj' a vaša zajednica 'imaginaran skup' te da si upravo ti čimbenik koji takvu 'operaciju' čini neprovodivom (što zaključujem na osnovu jedino mogućeg, tvojih postova).
Direktnije, trenutno tvoja psihofizička struktura nije ni blizu takve konstitucije da bi (vam) što takvo bilo ostvarivo.
Samo zajednica koja se temelji na spoznaji je zajednica koja ima mogucnost da uspije u svojoj zamisli.

Naime, sam si vrlo precizno i direktno 'opisao' u čemu je 'problem':
The Nightwatchman wrote:... ali to mi dodje kao neki instinkt.
jako mi je tesko to prihvatiti, ali pricaju ljudi da je to moguce...
ne znam kako da se pomirim s time da sam osuđen samo na jednu osobu u krevetu. nema vise one night stands, nema vise flertovanja, uzbuđenja itd....
ja se volim valjati u svim baščama, kukuruzištima, njivama :D mislim da je to ok
to su stvari koje su van moje kontrole. izvini brate, ja tebe limvo ( :D ) i sve.... ali kad nateknu "damu", ne pitam te ni za sta :D
jer će ćundara pomutit mozak :D
ja ne mogu a da se ne okrenem za drugom ženom na ulici ili da ne pomislim kakav bi bio sex s nekim drugim... to mi dodje kao neki instinkt. :D
i to sve s osmijehom?!

I tako će biti sve dok ne budeš volio (voljeti=razumjeti), prvo samog sebe (potom i partnera), na način da ćeš učiniti sve što je u tvojoj moći da se ne rukovodiš instinktima, da ti ćundara ne muti mozak i da ne dospijevaš u situacije u kojima ćeš biti van kontrole (o onome što nije u domenu tvojih moći besmisleno je raspravljati, ali nikako nije besmisleno dati sve od sebe da toga bude što manje, prije svega radi samog sebe/tebe).
A neka ti uvijek bude na umu i to da ljudi redovito imaju tendenciju da sa osobom sa kojom su emocionalno vezani stupe u seksualne odnose, ali i da se također, sa druge strane, još redovitije emocionalno vežu uz osobe sa kojima imaju spolne odnose.

The Nightwatchman wrote:moje pitanje- kako da prevaziđem strah da je neću iznevjeriti?
Ne prevazilazi ga nipošto već ga obavezno ispoštuj pošto ćeš je, u suprotnom, sigurno iznevjeriti.
Dakle, sad zasad, nemoj ni pomišljati da 'je ženiš odma' jer će to biti baš 'jebaji ga', što zbilja nije nikakva sreća, već naprotiv.

Svakako je korisno to što si se odlučio preispitati prije nego napraviš 'potez viška' i porazmisliti o tome da li je 'zaista' moguće nešto oko čega dvojiš, a nadasve je pozitivno to što si time smanjio mogućnost povrijeđivanja osobe koju 'stvarno voliš i koja predstavlja ispunjenje tvojih želja i nadanja'.
The Nightwatchman wrote:
Eme wrote:prijatelju, slobodno se ti zeni sta se toga tice ...
... jer jedno ti mogu reci, ljepsu uvjek mozes naci, ali bolju, to ne vjerujem !!! nek ti je sretno, ... :-D
eeeeee, ovo je meni trebalo. pustite mi se price šbb kbb, jer većina vas priča tu priču. mene zanimaju iskustva ljudi koji su sve to vec prosli. @eme hvala na odgovoru. posebno mi se svidjela ova recenica:"ljepsu uvjek mozes naci, ali bolju, to ne vjerujem" :thumbup:
Nadam se da iznesene stavove, poglede i zaključke nećeš doživjeti na način 'eeee, ovo meni nije trebalo' i kao 'šbb kbb priču', iako ćeš zasigurno pročitati štošta što ti se baš i ne sviđa, zato što je to i takvo viđenje upravo proizvod iskustva osobe koja je 'sve to' prošla, a mislim da bi trebao uvažiti i činjenicu da je više vremena i truda trebalo za napisati 'ovo' nego što će trebati da ga se pročita.

Sretno 'The Nightwatchman',
Pozdrav!
kijameta

#110 Re: jel moguće

Post by kijameta »

The Nightwatchman wrote:jel moguće da jedan 26-ogodišnjak ostane sa jednom 24-godišnjakinjom do kraja života u ljubavnoj vezi (braku) u kojemu će istu osobu voljeti i cijeniti, ali prije svega koja će ga seksualno zadovoljavati cijelo to vrijeme, bez da u jednom trenutku pomisli kako je mogao bolje ili više ili kvalitetnije, i bez da ga privlače cijelo vrijeme druge žene? je li to moguće? ta osoba je stvarno fantastična, kako fizički tako i duhovno, i slažemo se i sve... ali, jebi ga, ja ne mogu a da se ne okrenem za drugom ženom na ulici ili da ne pomislim kakav bi bio sex s nekim drugim. naravno, nastojim da to i sakrijem od moje voljene, ali to mi dodje kao neki instinkt. :D

je li moguće da te jedna žena seksualno zadovoljava cijelo vrijeme? jer ako jeste...

Normalno da nije.I mis voli zamijeniti rupu a kamoli ne covjek.
Zena se bira po tome iz kakve je familije,da li je bogata i skolovana,normalno trebala bi biti i dosta mladza i solidna sa ljepotom.A sto se tice sexualnog zadovoljavanja,normalno da dodze do monotonije s vremenom.
A nemoj ti gledati druge zene,nego guzi,svaku koju stignes i koju budes u prilici,bez obzira na zenu.Zivot je jedan,zivi ga,do kraja,do koske :D :D
walkabout

#111 Re: jel moguće

Post by walkabout »

kijameta, jesil ti zensko.... :oops:
sapati srca

#112 Re: jel moguće

Post by sapati srca »

kijameta wrote:

Normalno da nije.I mis voli zamijeniti rupu a kamoli ne covjek.
Zena se bira po tome iz kakve je familije,da li je bogata i skolovana,normalno trebala bi biti i dosta mladza i solidna sa ljepotom.A sto se tice sexualnog zadovoljavanja,normalno da dodze do monotonije s vremenom.
A nemoj ti gledati druge zene,nego guzi,svaku koju stignes i koju budes u prilici,bez obzira na zenu.Zivot je jedan,zivi ga,do kraja,do koske :D :D
Da malo postavis suprotno...Jel ti nju zadovoljavas cijelo vrijeme? A osjecaji i fiziologija su joj mnogo jaci i kompleksniji nego tvoji. Da ona tebe bira iz kakve si falimije, da li si bogat i školavan? I da se ona tebe vremenom nasiti, i bude joj s tobom monotono s vremenom..Tad joj reci:
" Slušaj draga nemoj ti gledati druge muškarce nego lezi sa svakim s kojim stigneš i s kojim budeš u prilici, bez obzira na mene...Ako kakvu bolest dobiješ, pa je meni doneseš ili ako koji put i s drugim zatrudniš nema veze...jer jest da si mi žena ali život je jedan, živi ga do kraja do koske...Jer takava sam i ja i tako savjetujem druge ljude...A ružno je savjetovati druge ako im svojim životima ne damo lični primjer...Zato naprijed voljena ženo, i mišica voli promijeniti miša pa što ne bi ti mene..." Dobri ti savjeti...samo nekako dođu ko Iblisovi amaneti...
Latina

#113 Re: jel moguće

Post by Latina »

madner wrote:
Latinica wrote: Momak treba biti sretan sto ga ta cura hoce. On je spreman za brak isto koliko su djeca u obdanistu spremna za gradjenje autoputeva. Dilema je takodje na tom nivou otprilike.
Pitanje da li je covjek spreman provesti ostatak zivota sa osobom X nije bas tolko trivijalno. Sem toga, ne znam(o) ostale predispozicije.
Ali je zato izuzetno trivijalna osnova njegove dileme. Ostale predispozicije nije tesko dokuciti.
Latinica wrote: Brakom se povezuje zivot, dobro i zlo sa drugom ljudskom osobom, obavezuje se pred svijetom i pred sobom narocito da od tog trenutka te dvije osobe grade zivot zajedno. Za takvo nesto bi svaka osoba koja stupa u brak trebala posjedovati integritet i znati sta znaci licna odgovornost. On se ne pita hoce li imati djecu za desetak godina, kako ce ih odgajati, cemu ce ih uciti, kako ce ih izdrzavati sa buducom suprugom, ne pita se gdje ce i kako zivjeti, kako ce izgraditi nesto sto vrijedi s tom zenom, njegova prevashodna dilema je da li ce se moci oduprijeti prilivu testosterona u medjunozje.
Mozda je to vec rijeseno? I da se ne lazemo, ako bi primjenili ovaj kriterij na cijelu zemaljsku kugli, broj ozenjenih bi bio puno manji.
Ali bi zato bio mnogo manji i broj razvedenih, a narocito broj djece koja rastu bez oca ( u najvecem broju slucajeva ).

Latinica wrote: Ukoliko neko posjeduje razum, u stanju je vladati nagonima. Ako nije, nije se odmakao od nivoa bilo koje zivotinje, koja nema bilo kakve moralne dileme, vec djeluje instinktivno i pravolinijski. Ko voli, neka izvoli.
Nagoni su dio naseg mehanizma odlucivanja. Sve drugo je idealizacija, koja ne stoji.
Znaci ako konkurentska firma na poslovne pregovore posalje jako zgodnu zenu, ti ces odluku o ugovoru s tom firmom donijeti nagonski ? Da sam ti poslodavac, veoma bih se zabrinula za tebe ( o svijetu emocija da i ne govorimo ).

Uz to si malo kontradiktoran :

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 11&t=52151
Last edited by Latina on 29/06/2008 02:21, edited 1 time in total.
Latina

#114 Re: jel moguće

Post by Latina »

sapati srca wrote:
Da malo postavis suprotno...Jel ti nju zadovoljavas cijelo vrijeme? A osjecaji i fiziologija su joj mnogo jaci i kompleksniji nego tvoji. Da ona tebe bira iz kakve si falimije, da li si bogat i školavan? I da se ona tebe vremenom nasiti, i bude joj s tobom monotono s vremenom..Tad joj reci:
" Slušaj draga nemoj ti gledati druge muškarce nego lezi sa svakim s kojim stigneš i s kojim budeš u prilici, bez obzira na mene...Ako kakvu bolest dobiješ, pa je meni doneseš ili ako koji put i s drugim zatrudniš nema veze...jer jest da si mi žena ali život je jedan, živi ga do kraja, do koske...Jer takav sam i ja i tako savjetujem druge ljude...A ružno je savjetovati druge ako im svojim životima ne damo lični primjer...Zato naprijed voljena ženo, i mišica voli promijeniti miša pa što ne bi ti mene..." Dobri ti savjeti...samo nekako dođu ko Iblisovi amaneti...
Respect. :thumbup:
madner

#115 Re: jel moguće

Post by madner »

Latinica wrote: Ali je zato izuzetno trivijalna osnova njegove dileme. Ostale predispozicije nije tesko dokuciti.
Samo je trivijalno predstavljena od strane onih sa malo idealiziranim pogledom na ljudsku svijest.

Ali bi zato bio mnogo manji i broj razvedenih, a narocito broj djece koja rastu bez oca ( u najvecem broju slucajeva ).
Mozda, ali postoji ogroman broj brakova koji su zasnovani na tome da je zena zatrudnila. Pa su drzali cijeli zivot.
Sve zavisi od pristupa istom, ali i od drustva.

Znaci ako konkurentska firma na poslovne pregovore posalje jako zgodnu zenu, ti ces odluku donijeti o ugovoru s tom firmom donijeti nagonski ? Da sam ti poslodavac, veoma bih se zabrinula za tebe ( o svijetu emocija da i ne govorimo ).
Ne, ali bicu svjestan da njena zgodnost moze uticat na moje odluke. Necu se pravit da nemam 25 kg ruksak na ledjima i cudit se sto padnem kad skocim.
Ko je svjestan svih uzroka moze se nositi sa istim. Ko se pravi da ne postoje...
Nisam, samo neki ;-) vide nesto sto nije napisano. Ne pravim se da ne postoji teoretska mogucnost gdje bi moglo doci do prevare, ali to ne znaci da ne bi bio kriv sto sam se doveo u istu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#116 Re: jel moguće

Post by pici »

Latinica wrote:
pici wrote:
Latinica wrote:
Niko nije ispoljio sigurnost da mu se to nece desiti. Svi osim tebe i @picija su pisali o vaznosti povjerenja, uzajamnog postovanja i ljubavi u vezi, dok ste vas dvojica minimizirali efekat koji na vezu/brak ima prevara. Kao "Nisam ja, to su hormoni/ukazala se prilika ( dje ces propustiti :zzzz: )", i slicne musko-sovinisticke gluposti.
uh,uh a sto ga ti potkosuri,pa to je za ne povjerovat.Volim idealiste,jer i ja sam u jednu ruku,a s druge ruke volim da sam cvrsto nogama na zemlji.Sta to znaci ? ..........pa kada razmisljas o svim mogucnostima a ne ona zenmska"Princ na bijelome konju" i "Ja sam se udala e sada sam postala velika curica" :D neko puno cita ljubavne romane i gleda romantika filmove.
Ako si zenu s kojom zivis prokuzio onoliko koliko ti je poslo za rukum da mene prokuzis ( ni blizu ) neka ti je Bog na pomoci.
E sada sta ne valja u ovome predhodnome,pa to da se brak ne moze shvatiti kao jedina opcija i sto ljudi pri trazenju opustanja od monotonije braka prave greske i to je to sto @madner(jesam sad dobro pogodio nick :D ) spominje od krvi smo i mesa i ne mozemo u datim trenutcima vladati emocijama,to ne moze niko na dunjaluku,ko tvrdi da moze taj prvo laze sebe,pa sve oko sebe.
Sta ti znaci pojam posten odnos, ili fer play ? Koliko sam mogla procijeniti ti taj odnos ne vezujes uz rijec zena/e. Tvoje shvatanja braka je naravno tvoja stvar, samo nisam primijetila da si u bilo kom postu napisao da bi imao podjednaku toleranciju za eventualnu prevaru tvoje zene prema tebi.

I jos nesto : za monotoniju u braku si kriv barem onoliko koliko i druga strana, tako da ti to nije nikakav izgovor za izvanbracne izlete, a prica o 'emocijama kojima ne mozes vladati' je za malu djecu.
Ne supljiramo musko-sovinisticki vec stvar gledamo iz drugog ugla(ko mi napise iz pticije perspektive,ima lizalo :D ) s nogama na zemlji a glavom daleko od oblaka.
Lizalo ostavi sebi, imam osjecaj da ce ti zatrebati.
anais_nin wrote:i zene vole dramu
Kolicina drame je direktno proporcionalna nedostatku svijesti osoba koje su u vezi, a obrnuto proporcionalna stepenu kreativnosti.
a ko se je natakario na lijevu nogu :shock: :mrgreen: u kuku mene majko sta ti napisa pa to je da me radikalne feministkinje objese za jajca :D mislio sam diskutovat o ovome al nema potrebe sve si mi ono srocila u FACU,nego zemlja(pici)zove mars(latinica) ..........pa ti si daleeeeeeko od oblaka :shock: :mrgreen:
Latina

#117 Re: jel moguće

Post by Latina »

madner wrote:
Samo je trivijalno predstavljena od strane onih sa malo idealiziranim pogledom na ljudsku svijest.
Ti bi ovu temu da pretvoris u retoricku vjezbu za srednjoskolce ? Nemam nimalo idealiziran pogled na ljudsku svijest, bas suprotno, ista me toliko 'fascinira' da o njoj najcesce ne zelim cak ni razmisljati ( bespredmetno je ). Ljudskost je medju ljudima cesta koliko i postenje.

Mozda, ali postoji ogroman broj brakova koji su zasnovani na tome da je zena zatrudnila. Pa su drzali cijeli zivot.
Sve zavisi od pristupa istom, ali i od drustva.
Nije mozda, vec je izvanbracna veza statisticki najcesci razlog za razvod braka ( a Amerika je iza coska ). Brakovi se odrze cijeli zivot narocito ako je ona zatrudnila tokom letece izvanbracne veze. :zzzz:

Ko je svjestan svih uzroka moze se nositi sa istim. Ko se pravi da ne postoje...
A ko prica o ociglednom je - sta ?
Nisam, samo neki ;-) vide nesto sto nije napisano. Ne pravim se da ne postoji teoretska mogucnost gdje bi moglo doci do prevare, ali to ne znaci da ne bi bio kriv sto sam se doveo u istu.
Pa nismo svi isti. Ne moramo svi biti Francuzi da bi poznavali francuski jezik i obicaje.

p.s. @Pici, u nedostatku argumenata, uvijek se moze nabaciti 16 smajlija i proglasiti druge diskutante aliens-ima.
madner

#118 Re: jel moguće

Post by madner »

Latinica wrote: Ti bi ovu temu da pretvoris u retoricku vjezbu za srednjoskolce ? Nemam nimalo idealiziran pogled na ljudsku svijest, bas suprotno, ista me toliko 'fascinira' da o njoj najcesce ne zelim cak ni razmisljati ( bespredmetno je ). Ljudskost je medju ljudima cesta koliko i postenje.
Pa sto se onda pravite da nije normalno da covjek ima sumnje i da mu se druge svidjaju? Ne znaci da ce je prevarit.

Nije mozda, vec je izvanbracna veza statisticki najcesci razlog za razvod braka ( a Amerika je iza coska ). Brakovi se odrze cijeli zivot narocito ako je ona zatrudnila tokom letece izvanbracne veze. :zzzz:
Kad brak dodje do prevare, obicno postoji 200 drugih uzroka, pa to bude samo simptom.
Hodaju dvoje mladih, ona zatrudni, uzmu se i ostanu cijeli zivot skupa. Ne znas ni za jedan slucaj?

A ko prica o ociglednom je - sta ?
Captain Obviuos. :)
Ko mjenja tudje argumente u svoju korist je - sta?

Pa nismo svi isti. Ne moramo svi biti Francuzi da bi poznavali francuski jezik i obicaje.

p.s. @Pici, u nedostatku argumenata, uvijek se moze nabaciti 16 smajlija i proglasiti druge diskutante aliens-ima.
Ili trivilizirati njihov stav.
Latina

#119 Re: jel moguće

Post by Latina »

madner wrote:
Pa sto se onda pravite da nije normalno da covjek ima sumnje i da mu se druge svidjaju? Ne znaci da ce je prevarit.
Ne pravimo se, obicno se oni kojima se druge svidjaju - ne zene. Preveliki je to committment da se shvati olako. Ti i @pici
tvrdite da nije. Vecina diskutanata mu je samo pokusala ukazati na to da mozda nije vrijeme da se ne zeni.
Kad brak dodje do prevare, obicno postoji 200 drugih uzroka, pa to bude samo simptom.
Naravno, to niko nije osporio. I ako postoji 200 drugih uzroka, cemu onda varati ?
Hodaju dvoje mladih, ona zatrudni, uzmu se i ostanu cijeli zivot skupa. Ne znas ni za jedan slucaj?
Znam, ali je to za ovu diskusiju irelevantno.
Captain Obviuos. :)
Ko mjenja tudje argumente u svoju korist je - sta?
Madner ?
Ili trivilizirati njihov stav.
Trivijalizirati ? Za mene nije trivijalno kad neko tvrdi da je bracna prevara nesto ( skoro pa ) sasvim normalno.
Last edited by Latina on 29/06/2008 09:21, edited 1 time in total.
madner

#120 Re: jel moguće

Post by madner »

Latinica wrote: Trivijalizirati ? Za mene nije trivijalno kad neko tvrdi da je bracna prevara nesto ( skoro pa ) sasvim normalno.
A ko je to tvrdio?
Tvrdim da je normalno da kad vidi dobru zamisli kako bi bilo i da je normalno da ne moze biti siguran da je nekad nece prevarit.

Tj, ako bude cekao da mu se druge ne svidjaju, i da on bude 100% siguran, moze cekat do 90te.
Latina

#121 Re: jel moguće

Post by Latina »

madner wrote:
Latinica wrote: Trivijalizirati ? Za mene nije trivijalno kad neko tvrdi da je bracna prevara nesto ( skoro pa ) sasvim normalno.
A ko je to tvrdio?
Tvrdim da je normalno da kad vidi dobru zamisli kako bi bilo i da je normalno da ne moze biti siguran da je nekad nece prevarit.

Tj, ako bude cekao da mu se druge ne svidjaju, i da on bude 100% siguran, moze cekat do 90te.
Zene-koje-su-"dobre"-i-zene-koje-nisu-"dobre" su slicne u jednoj stvari. Ljudska su bica, a ne zbir obima grudi, struka i kukova, ili lutke na naduvavanje kad se to nekom "hadziji" :zzzz: cefne. Odakle vam pravo da nas posmatrate samo kao tijelo ? Po cemu ste to vi iznad nas konkretno ? Uz to, posto smo vec ustanovili da se radi o odluci da se ( iako je osoba u braku ) ima nesto s drugom osobom, zar nije postenije :

a ) ne zeniti se, nego probati odvuci u krevet svako zensko koje smatrate "dobrom" ( naucicete ponesto sigurno )

b ) shvatiti da brak ne funkcionise, pa se razvesti umjesto da oboje zive pod presijom svaki put kad neka "dobra" zakoraci u u tramvaj, jer zaBoga on bi svoju zelju mogao pretvoriti u djelo :zzzz:

?
madner

#122 Re: jel moguće

Post by madner »

Latinica wrote: Zene-koje-su-"dobre"-i-zene-koje-nisu-"dobre" su slicne u jednoj stvari. Ljudska su bica, a ne zbir obima grudi, struka i kukova, ili lutke na naduvavanje kad se to nekom "hadziji" :zzzz: cefne. Odakle vam pravo da nas posmatrate samo kao tijelo ? Po cemu ste to vi iznad nas konkretno ? Uz to, posto smo vec ustanovili da se radi o odluci da se ( iako je osoba u braku ) ima nesto s drugom osobom, zar nije postenije :

a ) ne zeniti se, nego probati odvuci u krevet svako zensko koje smatrate "dobrom" ( naucicete ponesto sigurno )

b ) shvatiti da brak ne funkcionise, pa se razvesti umjesto da oboje zive pod presijom svaki put kad neka "dobra" zakoraci u u tramvaj, jer zaBoga on bi svoju zelju mogao pretvoriti u djelo :zzzz:

?
Ne posmatramo vas samo kao tijelo, nego samo uocimo kolko nam godi isto. Obrada visualne informacije.
Ti kad stavis ruku nad rernu i ona je vruca povuces ruku, bez da razmisljas da li toplo kolo ima isto pravo da ruka stoji na njemu kao i hladno.

Do prevare je tu dalek put, jer jos se nista nije desilo.

Ali nista se nece promijenit, i poslje 50 godina braka bez prevare muskarac kad vidi dobru, rece ova je dobra. :D
Latina

#123 Re: jel moguće

Post by Latina »

madner wrote:
Ne posmatramo vas samo kao tijelo, nego samo uocimo kolko nam godi isto. Obrada visualne informacije.
Ti kad stavis ruku nad rernu i ona je vruca povuces ruku, bez da razmisljas da li toplo kolo ima isto pravo da ruka stoji na njemu kao i hladno.
Jeste, neko se mora oprziti da bi shvatio.
Do prevare je tu dalek put, jer jos se nista nije desilo.
Stating the obvious again ? Normalno da je dalek put, ali vi ste dobri sa svojim stavom "samo kad bih htio, mogao bih imati svaku koju pozelim". Da, ali malo sutra. Ne znam samo odakle vam toliko samopouzdanje ? Je li to stvar odgoja ili sta je u pitanju, pa se svi sebi toliko dopadate ?
madner

#124 Re: jel moguće

Post by madner »

Latinica wrote: Stating the obvious again ? Normalno da je dalek put, ali vi ste dobri sa svojim stavom "samo kad bih htio, mogao bih imati svaku koju pozelim". Da, ali malo sutra.
:cry: Unistavas snove :lol:

Latinica wrote: Ne znam samo odakle vam toliko samopouzdanje ? Je li to stvar odgoja ili sta je u pitanju, pa se svi sebi toliko dopadate ?
Ne znam, nisam jedan od tih gadova i shuftova. :skoljka:

Nisu svi isti, postoji podgrupa koja nema samopouzdanja. Samo oni nisu nesto uspjesni i popularni. :D
Latina

#125 Re: jel moguće

Post by Latina »

madner wrote:
Nisu svi isti, postoji podgrupa koja nema samopouzdanja. Samo oni nisu nesto uspjesni i popularni. :D
"Uspjesni i popularni" ? Terminologija tinejdzera ( stanje u kome ostanete do...90-tih ), zar ne ?
Post Reply