Ne mora znaciti ...jeza u ledja wrote:Ja sam izrazito protiv. Ono sto predstavljaju kantoni (ili sto bi trebali predstavljati) je najvaznija politicka jedinica u kojoj ce gradjani ostvarivati svoje ciljeve. Znaci ne u opcini, ne na drzavnom nivou, vec na srednjem - kantonalnom.
Svicarska je uredjena po kantonima koji imaju potpunu samostalnost, Belgija cak ima i nesto poput nasih entiteta, unutar kojih ima provincije koje su poput nasih entiteta. U Hrvatskoj postoje zupanije, Slovenija regije, u Italiji imate 20 regija, koje su poslije podjeljene na provincije i dalje na opcine. Spanija ima 17 'autonomnih zajednica' ali takodje i na 50 provincija. Austrija ima 9 drzava (federalnih jedinica) koje su poslije podjeljene na distrikte, te dalje na opcine....itd itd.
Prica o smanjenju birokracije u kantonima u BiH je u redu, ali prica o ukidanju istih zbog toboznjeg smanjenja birokracije je drugi naziv za smanjivanje prava Hrvata i uopste smanjenje prava regija u odnosu na Sarajevo. Koliko od vas ima dobre namjere kada o tome govori, a koliko ne, to ne znam, ali vi koji ih imate shvatite da predlaganjem ukidanja kantona u FBiH direktno uskracujete pravo gradjana na regionalnu samoupravu kakvu imaju gotovo svi gradjani u Evropi, kao sto sam gore naveo. Da, naravno, treba obratiti paznju na birokratski aparat i izbaciti nepotrebne 'zamjenike ministara' i slicno. Ali niposto ne treba ukidati prava kantona ili ukidati njih same. Sto se tice spajanja vise kantona u jedan manji o tome ne trebamo razmisljati mi, nego ljudi kojih se to tice. I to je opet dirigovanje iz Sarajeva. Ako Livanjski i Zapadnohercegovacki kantoni recimo hoce da se spoje o tome treba postojati konsenzus (pogotovo medjunacionalni) u tim kantonima. Isto vazi za bilo koju drugu regiju. Ja sam recimo uvjeren da vecina ljudi bez obzira na nacionalnost i u drugim kantonima ne zele da se spajaju sa ostalima, jer to znaci manje prava za njih.
Ako se sta treba ukinuti to su entiteti, a treba poceti sa Federacijom. Medjutim i to je izgleda problem Hrvatima, ili njihovim politicarima koji su se plaho uhljebili u federalnim institucijama za muzenje novaca. FBiH je ta koja muze pare, ne kantoni. A onda ako i 'oni anamo' dodju tobe i tamo bi podjelio po kantonima.
Ako bi osnovno i srednje obrazovanje bilo na opstinskom nivou kako bi to ugrozilo prava Hrvata u Usori ili Zepcu u odnosu ako je to na nivou kantona? Prostorno uredjenje i okolis... Zasto bi Zeljezari Zenica okolisnu dozvolu davao neko iz Sarajeva a ta ista firma tusi gradjane Zenice a opstinska administracija ostaje nemocna?Kako to ugrozava bilo koji narod?
Bogate i politicki i institucionalno mocne opstine i gradovi su nesto sto svi trebamo