Ne shvatam par stvari. Evo, recimo, kako je moguce da tvorevina koja je formalno - pravno ugasena i dalje ima obrise u svakodnevnom zivotu i da jedno javno - poduzece nosi naziv:
"ELEKTROPRIVREDA HRVATSKE ZAJEDNICE HERCEG BOSNE"
http://www.ephzhb.ba/
Uredu, shvatam u Mostaru zive i Hrvati, ali posto sam inace jednim dijelom i vezan za za taj dio BIH, vjerujte mi na rijec da kada boravim u tkz. ZAPADNOM Mostaru, imam jeziv osjecaj kao da sam na sred trga BANA JELACICA u sred ZAGREBA.
Sve naprosto odiše HRVATSKIM nacionalizmom. Posebno pred izbore. Na sve strane su kockice, šahovnice, adrese su naravno dominatno CRVENE - sa HRVATSKIM predznakom. Kockice su na svakom panou..
Dvije dzamije u Zapadnom dijelu grada su naravno pokrivene video - nadzorom. Zadnji put kad sam prolazio, i kada se iz FRANJEVACKE krene prema RONDOU, na dzamiji ljudi moji 3 kamere.
Naravno postoji i kosarkaski savez Herceg -Bosne.
http://www.kshb.ba/
Ljudi se takmice i odrzavaju takmicenja za ideju koja ne postoji, koja je dozivjela fijasko.
Gledam nedavno kada sam se vracao iz Hrvatske, policajca iz ZAPADNO - HERCEGOVACKOG KANTONA, uredno šahovnica na ruci. OZNAKA na uniformi.
Ljudi zive u BOSNI I HERCEGOVINI. Pa zar nije realisticki da BOSNE I HERCEGOVINE bude barem malo u tim podrucjima BIH?
Donedavno ste u Mostaru mogli zateci i ovo:
http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i- ... bosne.html
Naravno, ne mrzim Hrvate i ne pozivam na linc, ali zar nisu Bošnjaci i suviše toleranti na ovakve stvari, na ovakve očite provokacije?
HERCEG Bosna je PARA - DRZAVNA tvorevina koja nema LEGALITET na podrucju BIH i cije javno uzdizanje i veličanje bi trebalo kod normalnih gradjana HRVATSKE nacionalnosti da izaziva sramotu i stid.
Dok, u stvarnosti je to drugacije. Ljudi se naprosto ponose time.
Nemojte samo dovoditi u kontekst legalitet RS - a, njihovu zastavu, grb i itd.. Vidite i sami da svako malo se bombarduju portali sa napadom na vjerske objekte, gradjane - muslimane itd. itd..
U Mostaru 50% gradjana cine Bosnjaci, mada tamo je sve naravno podijeljeno ratnom linijom i te rane su vidljive na svakom cosku.
Republika Bosna i Hercegovina je pod "starom zastavom" primljena u UN, i priznata joj je drzavnost. Sadasnja zastava BIH nema mjesta u podrucjima koja dominantno naseljavaju Hrvati.
Zasto je to tako? Zasto ljudi i dalje zive u 93 - oj i velicaju ideju koja je na politickom planu dozivjela toltalni krah?
Ovoliko odbojnosti prema bilo cemu - BOSANSKOM nisam vidio ni u najruralnijim dijelovima RS -a.
Na "nasem stadionu" Pod Bijelim Brijegom i dalje stoji grafit:
"JEBEM TE BOSNO, JEBEM TE JA, HRVATSKA MOJA DOMOVINA".
Kada kazem "naš stadion", FK VELEŽ je istjeran sa Bijelog Brijega i mene iskreno boli ta nepravda.
NEPRAVDA u politickom, sportskom i svakom drugom smislu. Ima osjecaj da je FK VELEŽ samo personifikacija koja oznacava da sve sto nosi PREFIKS - BOSANSKO nema sta da trazi u kod HRVATA.
Zasto je to tako?
Nemojte ovo shvatiti kao predizbornu kampanju, ne bavim se time..
Nego, cisto me zanima zasto i dalje živi IDEJA
PARA DRZAVE koju Bosnjaci pamte po najgorim ZLO - DJELIMA i cije je citavo POLITICKO rukovodstvo osudjeno na
VISE GODISNJE KAZNE u HAGGU i cija uspostava nije zazivjela...
Ako izuzmemo pokusaj USPOSTAVE HRVATSKE SAMOUPRAVE 2001. godine, doduse?
Jesu li POSAVSKI KANTON, KANTON 10 i ZAPADNO HERCEGOVACKI samo preslika i kopija HERCEG BOSNE, uredno zapakovane u omot ŽUPANIJA?
Ideja HERCEG - BOSNE i dalje živi, ocigledno.