Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post Reply
motorna_pila

#1 Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by motorna_pila »

Nisam bas naročito aktivan na političkim temama, ali osjetio sam potrebu da otvorim diskusiju u vezi HZ HB. :-)

Ne shvatam par stvari. Evo, recimo, kako je moguce da tvorevina koja je formalno - pravno ugasena i dalje ima obrise u svakodnevnom zivotu i da jedno javno - poduzece nosi naziv:

"ELEKTROPRIVREDA HRVATSKE ZAJEDNICE HERCEG BOSNE" :shock:

http://www.ephzhb.ba/

Uredu, shvatam u Mostaru zive i Hrvati, ali posto sam inace jednim dijelom i vezan za za taj dio BIH, vjerujte mi na rijec da kada boravim u tkz. ZAPADNOM Mostaru, imam jeziv osjecaj kao da sam na sred trga BANA JELACICA u sred ZAGREBA.

Sve naprosto odiše HRVATSKIM nacionalizmom. Posebno pred izbore. Na sve strane su kockice, šahovnice, adrese su naravno dominatno CRVENE - sa HRVATSKIM predznakom. Kockice su na svakom panou.. :skoljka:

Dvije dzamije u Zapadnom dijelu grada su naravno pokrivene video - nadzorom. Zadnji put kad sam prolazio, i kada se iz FRANJEVACKE krene prema RONDOU, na dzamiji ljudi moji 3 kamere. :shock:

Naravno postoji i kosarkaski savez Herceg -Bosne.

http://www.kshb.ba/

Ljudi se takmice i odrzavaju takmicenja za ideju koja ne postoji, koja je dozivjela fijasko.

Gledam nedavno kada sam se vracao iz Hrvatske, policajca iz ZAPADNO - HERCEGOVACKOG KANTONA, uredno šahovnica na ruci. OZNAKA na uniformi. :roll:

Ljudi zive u BOSNI I HERCEGOVINI. Pa zar nije realisticki da BOSNE I HERCEGOVINE bude barem malo u tim podrucjima BIH?

Donedavno ste u Mostaru mogli zateci i ovo: :shock: :-)

http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i- ... bosne.html

Naravno, ne mrzim Hrvate i ne pozivam na linc, ali zar nisu Bošnjaci i suviše toleranti na ovakve stvari, na ovakve očite provokacije?

HERCEG Bosna je PARA - DRZAVNA tvorevina koja nema LEGALITET na podrucju BIH i cije javno uzdizanje i veličanje bi trebalo kod normalnih gradjana HRVATSKE nacionalnosti da izaziva sramotu i stid. :skoljka: :run:

Dok, u stvarnosti je to drugacije. Ljudi se naprosto ponose time.

Nemojte samo dovoditi u kontekst legalitet RS - a, njihovu zastavu, grb i itd.. Vidite i sami da svako malo se bombarduju portali sa napadom na vjerske objekte, gradjane - muslimane itd. itd..

U Mostaru 50% gradjana cine Bosnjaci, mada tamo je sve naravno podijeljeno ratnom linijom i te rane su vidljive na svakom cosku.

Republika Bosna i Hercegovina je pod "starom zastavom" primljena u UN, i priznata joj je drzavnost. Sadasnja zastava BIH nema mjesta u podrucjima koja dominantno naseljavaju Hrvati. :bih:

Zasto je to tako? Zasto ljudi i dalje zive u 93 - oj i velicaju ideju koja je na politickom planu dozivjela toltalni krah?

Ovoliko odbojnosti prema bilo cemu - BOSANSKOM nisam vidio ni u najruralnijim dijelovima RS -a.

Na "nasem stadionu" Pod Bijelim Brijegom i dalje stoji grafit:

"JEBEM TE BOSNO, JEBEM TE JA, HRVATSKA MOJA DOMOVINA". :shock: I to nikome ne smeta. :roll:

Kada kazem "naš stadion", FK VELEŽ je istjeran sa Bijelog Brijega i mene iskreno boli ta nepravda.

NEPRAVDA u politickom, sportskom i svakom drugom smislu. Ima osjecaj da je FK VELEŽ samo personifikacija koja oznacava da sve sto nosi PREFIKS - BOSANSKO nema sta da trazi u kod HRVATA.

Zasto je to tako?

Nemojte ovo shvatiti kao predizbornu kampanju, ne bavim se time..

Nego, cisto me zanima zasto i dalje živi IDEJA
PARA DRZAVE koju Bosnjaci pamte po najgorim ZLO - DJELIMA i cije je citavo POLITICKO rukovodstvo osudjeno na
VISE GODISNJE KAZNE u HAGGU i cija uspostava nije zazivjela...

Ako izuzmemo pokusaj USPOSTAVE HRVATSKE SAMOUPRAVE 2001. godine, doduse? :zoka:

Jesu li POSAVSKI KANTON, KANTON 10 i ZAPADNO HERCEGOVACKI samo preslika i kopija HERCEG BOSNE, uredno zapakovane u omot ŽUPANIJA?

Ideja HERCEG - BOSNE i dalje živi, ocigledno. :shock: :?
motorna_pila

#2 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by motorna_pila »

Kada bi barem svaka zgrada u Mostaru bila ovako lijepa. Morao sam je postaviti. :kiselavoda: :kiselavoda:

Image
starii

#3 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by starii »

glasaj za raguza umjesto do sada za komsica :D
travnik

#4 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by travnik »

Nije jer za tu ideju SDP nije svijeća, već reflektor.
Drinski

#5 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by Drinski »

Tu su krivi sarajevski sećijaši.

Neki dan Filandra priča kako nije fino da Bosnjaci imeju hrvatima člana predsjednistva. OK. prihvatam takvo mišljenje.
A koji đavo onda na drugom mjestu priča o građanskoj drzavi? to je nespojivo. ili on prica ono sto je trend da se sada prica. a ako prica ono sto je trend da se prica, onda moze tako i pjevati ... na Grand paradi.
Fact

#6 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by Fact »

Pola posta ti o tome kako ti smetaju šahovnice?

Bolje je pitanje zašto ti smetaju?

Evo ti grb FBiH:

Image

Dalje taj "vaš" stadion,nikako ne može biti "vaš",jer nije privatno vlasništvo Veleža i Velež nema ekskluzivno pravo na njega.
Istina je da je i tu politika umiješana,ali bila je i prije,za one države,kada je Velež imao monopol nad tim stadionom.
Grafit se mora ukloniti,naravno,ako je istina da je još tu.

Nazivi se isto moraju ukloniti,slažem se,ofirno asocira na HB kao paradržavu i moraju biti uklonjeni.

Ovo ostalo su gluposti,zastave BiH su i u "zapadnom Mostaru" tamo gdje trebaju biti,na državnim objektima.
Svi ostali mogu stavljati zastavu koju žele na svoje kuće,aute,poslovne objekte.Tko si ti da to zabraniš?
Evo ja ću na svoju staviti zastavu Baskije,pa šta ćemo onda?

Kakva tolerancija i gluposti.Velika je patnja što moraš gledati šahovnice i imati prefiks "hrvatski" na imenu Zrinjskog.
Trpiš ti,a ono sve po zakonu.

Ideja HB još uvijek postoji svakako,ali isto tako postoje i neke druge ideje u BiH,često i puno izraženije nego ova.Problem je što ovi što su za HB nemaju kapaciteta i resursa da istu sprovedu,barem ne u onom obliku kakva je zamišljena devedesetih,dok ovi drugi itekako imaju,pa se više brini za njih.
Joe McCarthy

#7 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by Joe McCarthy »

Ideja nije mrtva, ali prospekti za nju su se pridružili Srpskoj Krajini na vječnim pasištima.
dustaban

#8 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by dustaban »

Ideja Herceg bosne se ne gasi, kao ni struja...
Image
Arsenal Royal

#9 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by Arsenal Royal »

dustaban wrote:Ideja Herceg bosne se ne gasi, kao ni struja...
Image
Jest ali fercere na struju iz Elektroprivrede BIH, lahko je kupovat bošnjačku struju a prodavat je ko HZHB rvatsku... :bih:
Hafis

#10 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by Hafis »

Ta se pojava u svijetu zove ''trgovina'', kupiš robu i onda je prodaješ dalje.
Lahko je uvest meso iz Argentine i brašno iz Srbije pa ih prodavati kao bosanski ćevap u somunu.
parapet

#11 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by parapet »

BiH Hrvati žele što više upravljati svojom sudbinom i na tome im niko nema prava zamjeriti. Sad, da li će se prostor zvati Herceg-Bosna ili nešto drugo je sporedno pitanje.

Građansku opciju doživljavaju kao krinku za dominaciju bošnjačke većine i kao unitarizaciju zemlje i to smatraju pogrešnom politikom.

Siguran sam da će vrijeme pokazati da su u pravu.
BHCluster

#12 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by BHCluster »

Kad ce taj trechi?
ultima_palabra

#13 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by ultima_palabra »

Fact wrote:Pola posta ti o tome kako ti smetaju šahovnice?

Bolje je pitanje zašto ti smetaju?

Evo ti grb FBiH:

Image

Dalje taj "vaš" stadion,nikako ne može biti "vaš",jer nije privatno vlasništvo Veleža i Velež nema ekskluzivno pravo na njega.
Istina je da je i tu politika umiješana,ali bila je i prije,za one države,kada je Velež imao monopol nad tim stadionom.
Grafit se mora ukloniti,naravno,ako je istina da je još tu.

Nazivi se isto moraju ukloniti,slažem se,ofirno asocira na HB kao paradržavu i moraju biti uklonjeni.

Ovo ostalo su gluposti,zastave BiH su i u "zapadnom Mostaru" tamo gdje trebaju biti,na državnim objektima.
Svi ostali mogu stavljati zastavu koju žele na svoje kuće,aute,poslovne objekte.Tko si ti da to zabraniš?
Evo ja ću na svoju staviti zastavu Baskije,pa šta ćemo onda?

Kakva tolerancija i gluposti.Velika je patnja što moraš gledati šahovnice i imati prefiks "hrvatski" na imenu Zrinjskog.
Trpiš ti,a ono sve po zakonu.

Ideja HB još uvijek postoji svakako,ali isto tako postoje i neke druge ideje u BiH,često i puno izraženije nego ova.Problem je što ovi što su za HB nemaju kapaciteta i resursa da istu sprovedu,barem ne u onom obliku kakva je zamišljena devedesetih,dok ovi drugi itekako imaju,pa se više brini za njih.
Taj grb je ukinut, informiši se.
Hafis

#14 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by Hafis »

Ukinut zato što nije postojao simbol trećeg naroda na njemu, a ne zbog šahovnice.
Steph

#15 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by Steph »

Odlukom Ustavnog suda BiH 28. januara 2007., grb i zastava Federacije BiH stavljeni su izvan snage jer ne predstavljaju sva tri konstitutivna naroda u BiH. Od 14. juna 2007. grb i zastava Federacije su ukinuti i nisu u službenoj upotrebi. Kantoni imaju svoje vlastite zastave i grbove

Pa ima l' novog grba? :D
ultima_palabra

#16 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by ultima_palabra »

Steph wrote:Odlukom Ustavnog suda BiH 28. januara 2007., grb i zastava Federacije BiH stavljeni su izvan snage jer ne predstavljaju sva tri konstitutivna naroda u BiH. Od 14. juna 2007. grb i zastava Federacije su ukinuti i nisu u službenoj upotrebi. Kantoni imaju svoje vlastite zastave i grbove

Pa ima l' novog grba? :D
Koristi se grb BiH.
TheWatcher

#17 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by TheWatcher »

motorna_pila wrote:Nisam bas naročito aktivan na političkim temama, ali osjetio sam potrebu da otvorim diskusiju u vezi HZ HB. :-)

Ne shvatam par stvari. Evo, recimo, kako je moguce da tvorevina koja je formalno - pravno ugasena i dalje ima obrise u svakodnevnom zivotu i da jedno javno - poduzece nosi naziv:

"ELEKTROPRIVREDA HRVATSKE ZAJEDNICE HERCEG BOSNE" :shock:

http://www.ephzhb.ba/

Uredu, shvatam u Mostaru zive i Hrvati, ali posto sam inace jednim dijelom i vezan za za taj dio BIH, vjerujte mi na rijec da kada boravim u tkz. ZAPADNOM Mostaru, imam jeziv osjecaj kao da sam na sred trga BANA JELACICA u sred ZAGREBA.

Sve naprosto odiše HRVATSKIM nacionalizmom. Posebno pred izbore. Na sve strane su kockice, šahovnice, adrese su naravno dominatno CRVENE - sa HRVATSKIM predznakom. Kockice su na svakom panou.. :skoljka:

Dvije dzamije u Zapadnom dijelu grada su naravno pokrivene video - nadzorom. Zadnji put kad sam prolazio, i kada se iz FRANJEVACKE krene prema RONDOU, na dzamiji ljudi moji 3 kamere. :shock:

Naravno postoji i kosarkaski savez Herceg -Bosne.

http://www.kshb.ba/

Ljudi se takmice i odrzavaju takmicenja za ideju koja ne postoji, koja je dozivjela fijasko.

Gledam nedavno kada sam se vracao iz Hrvatske, policajca iz ZAPADNO - HERCEGOVACKOG KANTONA, uredno šahovnica na ruci. OZNAKA na uniformi. :roll:

Ljudi zive u BOSNI I HERCEGOVINI. Pa zar nije realisticki da BOSNE I HERCEGOVINE bude barem malo u tim podrucjima BIH?

Donedavno ste u Mostaru mogli zateci i ovo: :shock: :-)

http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i- ... bosne.html

Naravno, ne mrzim Hrvate i ne pozivam na linc, ali zar nisu Bošnjaci i suviše toleranti na ovakve stvari, na ovakve očite provokacije?

HERCEG Bosna je PARA - DRZAVNA tvorevina koja nema LEGALITET na podrucju BIH i cije javno uzdizanje i veličanje bi trebalo kod normalnih gradjana HRVATSKE nacionalnosti da izaziva sramotu i stid. :skoljka: :run:

Dok, u stvarnosti je to drugacije. Ljudi se naprosto ponose time.

Nemojte samo dovoditi u kontekst legalitet RS - a, njihovu zastavu, grb i itd.. Vidite i sami da svako malo se bombarduju portali sa napadom na vjerske objekte, gradjane - muslimane itd. itd..

U Mostaru 50% gradjana cine Bosnjaci, mada tamo je sve naravno podijeljeno ratnom linijom i te rane su vidljive na svakom cosku.

Republika Bosna i Hercegovina je pod "starom zastavom" primljena u UN, i priznata joj je drzavnost. Sadasnja zastava BIH nema mjesta u podrucjima koja dominantno naseljavaju Hrvati. :bih:

Zasto je to tako? Zasto ljudi i dalje zive u 93 - oj i velicaju ideju koja je na politickom planu dozivjela toltalni krah?

Ovoliko odbojnosti prema bilo cemu - BOSANSKOM nisam vidio ni u najruralnijim dijelovima RS -a.

Na "nasem stadionu" Pod Bijelim Brijegom i dalje stoji grafit:

"JEBEM TE BOSNO, JEBEM TE JA, HRVATSKA MOJA DOMOVINA". :shock: I to nikome ne smeta. :roll:

Kada kazem "naš stadion", FK VELEŽ je istjeran sa Bijelog Brijega i mene iskreno boli ta nepravda.

NEPRAVDA u politickom, sportskom i svakom drugom smislu. Ima osjecaj da je FK VELEŽ samo personifikacija koja oznacava da sve sto nosi PREFIKS - BOSANSKO nema sta da trazi u kod HRVATA.

Zasto je to tako?

Nemojte ovo shvatiti kao predizbornu kampanju, ne bavim se time..

Nego, cisto me zanima zasto i dalje živi IDEJA
PARA DRZAVE koju Bosnjaci pamte po najgorim ZLO - DJELIMA i cije je citavo POLITICKO rukovodstvo osudjeno na
VISE GODISNJE KAZNE u HAGGU i cija uspostava nije zazivjela...

Ako izuzmemo pokusaj USPOSTAVE HRVATSKE SAMOUPRAVE 2001. godine, doduse? :zoka:

Jesu li POSAVSKI KANTON, KANTON 10 i ZAPADNO HERCEGOVACKI samo preslika i kopija HERCEG BOSNE, uredno zapakovane u omot ŽUPANIJA?

Ideja HERCEG - BOSNE i dalje živi, ocigledno. :shock: :?
ideja zivi vec 20-tak godina a sve su prilike da ce jos najmanje toliko :izet:
Last edited by TheWatcher on 17/09/2014 13:24, edited 1 time in total.
Hafis

#18 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by Hafis »

"motorna_pila
Nisam bas naročito aktivan na političkim temama, ali osjetio sam potrebu da otvorim diskusiju u vezi HZ HB. :-)
Moj ti je savjet ostani i dalje neaktivan.
Rekoh li ja gore.
Kakav bola' Velež i ''prefiks bosansko''.
Iznjeli bi te iz FK Veleža u onim kesicama za zamrzivač kada bi im rekao da su bosanski klub.

I ono došlo o Mostaru pričati :?
parapet

#19 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by parapet »

BHCluster wrote:Kad ce taj trechi?
Rat. Prva linija fronte ispod Fatina prozora... Rano jutro, izašla Fata na prozor, proteže se i zijeva. Pitaju je borci: "a koji je tebu ku*ac Fato jutros?"

"Treći!", kaže Fata...

Eto, to je tvoj "treći" kojeg stalno dozivaš...
motorna_pila

#20 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by motorna_pila »

Hafis wrote:
"motorna_pila
Moj ti je savjet ostani i dalje neaktivan.
Rekoh li ja gore.
Kakav bola' Velež i ''prefiks bosansko''.
Iznjeli bi te iz FK Veleža u onim kesicama za zamrzivač kada bi im rekao da su bosanski klub.

I ono došlo o Mostaru pričati :?
Koliko god ti to ne zelio PRIZNATI VELEZ jeste BOSANSKI klub...

Da nije mozda HRVATSKI.. Ili SRPSKI

Ono.. Hrvati imaju svoje, mi svoje..

I znam situaciju u Mostaru jako dobro, btw.

Ne znam sto ti smeta moj POST.

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
Hafis

#21 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by Hafis »

motorna_pila wrote:
Koliko god ti to ne zelio PRIZNATI VELEZ jeste BOSANSKI klub...
Nemam što priznavati. Velež je hercegovački klub. Valjda znam gdje Bosna.
BHCluster

#22 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by BHCluster »

parapet wrote:
BHCluster wrote:Kad ce taj trechi?
Rat. Prva linija fronte ispod Fatina prozora... Rano jutro, izašla Fata na prozor, proteže se i zijeva. Pitaju je borci: "a koji je tebu ku*ac Fato jutros?"

"Treći!", kaže Fata...

Eto, to je tvoj "treći" kojeg stalno dozivaš...
Pa tako reci znaci sve bajke, vicevi i virtualno. Ma super je ovo oko Elektroprivrede hzhb kakvi entiteti kakva sranja samo se ukljucis utikach u uticnicu i to je to hb.org. :wink: Samo jakao samo virtualno!
Image
Last edited by BHCluster on 17/09/2014 13:35, edited 1 time in total.
cyprus

#23 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by cyprus »

Hercegovina je dio Bosne - yes or no... in 5, 4, 3...
omega369

#24 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by omega369 »

Nije ugasena niti ce biti. u mnogim zapoadnohercg kasabama i dan danas na snazi su zakoni HZHB
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?

Post by Truba »

ćito :oops: sam jednu knjigu točnije listao jer ima više od 1000 stranica materijala koji ocrnjava hrvate na komunistički način... magnum crimen
uglavnom pozivajući se na neke tekstove ideja herceg bosne je starija od 1941. i 1939.

uglavnom ideja je propala prije nego je ponovno oživjela 1992.
kao zajednica... možda ima neke koristi
sportske i kulturne
Post Reply