JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Connaisseur Karlin

#26 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by Connaisseur Karlin »

patriot_1 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:vjernici bilo koje religije, slijede mnoga pravila, bez obzira na stetnost ili nonsesne istih :D
Pa nemoraju.Ja puno toga ne fermam,npr neke zapovjedajuće postove ,zabrana korištenja kondoma,nerad nedjeljom itd.Nešto nastalo u kontekstu ondašnjeg vremena nama netreba biti zakon!
naravni da ne moraju, ali problem su fanatici :)
šarf

#27 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by šarf »

Patriot,molim te oprosti nije mi jasno što si ovim htio reći.

"Duh Sveti i mi odlučili smo ne stavljati na vas nikakva druga tereta osim ovih potrebnih stvari: da se uzdržavate od mesa žrtvovanog idolima, od krvi, od udavljenoga i od bluda. Budete li se od toga uzdržavali, dobro ćete činiti."
>To su zapovjedi koje su imale smisla samo u ono vrijeme!Tko danas jede meso ritualno žrtvovano idolima,nešto slično je i sa krvi i udavljeno!Židovi koji su prešli na kršćanstvo to ionako nikad nisu prakticirali ,samo pogani!I njima bi bio to sablazan,nebi mogli prihvatiti braću iste vjere koji čine tako sablažnjavajuće stvari!
šarf

#28 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by šarf »

Karlin,
molim te navedi neki primjer za "fleksibilna i logicna pravila koja ne narusavaju humanizam"
Što je to?
šarf

#29 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by šarf »

Arzuhal,hvala.
Jesi li pogledao neki od filmova uz onu povezicu koju sam postavio gore?
Connaisseur Karlin

#30 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

šarf wrote:Karlin,
molim te navedi neki primjer za "fleksibilna i logicna pravila koja ne narusavaju humanizam"
Što je to?
znas sto je humanizam, a humanizam se moze prakticirati ako se pravila konstanto mjenjaju i prilagodjaavaju mjestu i vremenu :-D

nije logicno,a nije ni opravdanje, slijediit pravila stara nekoliko stoljeca,a koja su postojala i funkconirala u drugacjim drustvima :)
patriot_1

#31 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by patriot_1 »

šarf wrote:Patriot,molim te oprosti nije mi jasno što si ovim htio reći.

"Duh Sveti i mi odlučili smo ne stavljati na vas nikakva druga tereta osim ovih potrebnih stvari: da se uzdržavate od mesa žrtvovanog idolima, od krvi, od udavljenoga i od bluda. Budete li se od toga uzdržavali, dobro ćete činiti."
>To su zapovjedi koje su imale smisla samo u ono vrijeme!Tko danas jede meso ritualno žrtvovano idolima,nešto slično je i sa krvi i udavljeno!Židovi koji su prešli na kršćanstvo to ionako nikad nisu prakticirali ,samo pogani!I njima bi bio to sablazan,nebi mogli prihvatiti braću iste vjere koji čine tako sablažnjavajuće stvari!
Znam da ne kužiš,tu treba malo više mudrosti! :-D
šarf

#32 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by šarf »

Patriot,
da li to znači da ova zapovijed iz Djela apostolskih ne obavezuje današnje kršćane?
šarf

#33 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by šarf »

Karlin,
u Bibliji je zapisano
"ne ubij"-
"ne ukradi"
"ne učini preljub"
Da li je ovo humano?

Molim te,koje bi pravilo trebalo mijenjati i prilagoditi današnjem društvu?
Connaisseur Karlin

#34 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

šarf wrote:Karlin,
u Bibliji je zapisano
"ne ubij"-
"ne ukradi"
"ne učini preljub"
Da li je ovo humano?

Molim te,koje bi pravilo trebalo mijenjati i prilagoditi današnjem društvu?
ali to nisu jedina pravila :D uostlaom,relgije nisu zasnovane iskljucivo na pravilima Svetih Knjiga , religije su krojile razna drsutva :)
šarf

#35 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by šarf »

Navedi jedno pravilo koje bi po tebi trebalo prilagoditi ,pa da vidimo da li je to pravilo potrebno prilagođavati.
Da pričamo o tom pravilu.
Connaisseur Karlin

#36 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

nisma raspolozena za detaljno analiziranje, mozes slobodno postaviti primjere u svojoj religiji :)
šarf

#37 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by šarf »

Kad govorim o pravilima mislim na biblijske zakone i načela.Ništa mimo toga.
Naveo sam gore nekoliko primjera.
ne ubij
ne ukradi ,ne laži ,ne čini preljub

Što bi ti ovdje mijenjala?
Dope_Man

#38 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by Dope_Man »

Lako se drzati religije i tih 4-5 pravila koja su naizgled, i u vecini situacija, dobra. Ali ni ona nisu apsoluitna.

''Ne ubij'' ne moze biti apsolutno pravilo jer u slucaju da je tebe neko napao u samoodbrani moze biti neophodno da ubijes napadaca. A bog se nije sjetio, u onih 20 ili 40, koliko je vec dana klesao u kamen, da to dopise (a i kako bi, uzelo bi mu par mjeseci da detaljno pojasni).

Ili ''Ne kradi'', odmah mi padne klasicna prica koju je Kohlberg, jedan od najpoznatijih psihologa na polju istrazivanja moralnosti, postavljao redovito. Ako znas engleski evo, ako ne znas mogui i prevesti:

''In Europe, a woman was near death from a special kind of cancer. There was one drug that the doctors thought might save her. It was a form of radium that a druggist in the same town had recently discovered. the drug was expensive to make, but the druggist was charging ten times what the drug cost him to make. He paid $400 for the radium and charged $4,000 for a small dose of the drug. The sick woman's husband, Heinz, went to everyone he knew to borrow the money and tried every legal means, but he could only get together about $2,000, which is half of what it cost. He told the druggist that his wife was dying, and asked him to sell it cheaper or let him pay later. But the druggist said, "No, I discovered the drug and I'm going to make money from if." So, having tried every legal means, Heinz gets desperate and considers breaking into the man's store to steal the drug for his wife.''

Pa ti reci ''ne ukradi'' samo tako.

Inace, kada psiholog analizira odgovor nije mu bitno da li je rekao ispitanik da treba ukrasti ili ne, vec OBJASNJENJE zasto. Ali taj bog se nije sjetio tako siroko razmisljati.. hm.. kao da je mentalno bio ogranicen.. mozda.. ali samo mozda, ogranicen od strane uma koji ga je osmislio.
Sarlo Akrobata

#39 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by Sarlo Akrobata »

Mišo_Kovač wrote:Normalno i religija ne idu u istu rečenicu.
Kraj price. :thumbup:
Nocty

#40 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by Nocty »

Ne kradi komšiji kravu što ti je ostavio da čuvaš dok je sa ženom otišo na vekejšn!
HAVANA

#41 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by HAVANA »

šarf wrote:Kad govorim o pravilima mislim na biblijske zakone i načela.Ništa mimo toga.
Naveo sam gore nekoliko primjera.
ne ubij
ne ukradi ,ne laži ,ne čini preljub

Što bi ti ovdje mijenjala?
To isto su nam i matere govorile.Nije mi knjiga trebala.Mozak mi je popila zvocanjem.Teorija vama svima ide, al praksa zlo i naopako.
patriot_1

#42 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by patriot_1 »

šarf wrote:Patriot,
da li to znači da ova zapovijed iz Djela apostolskih ne obavezuje današnje kršćane?
Da!Objasnio sam zašto!
šarf

#43 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by šarf »

Patriot,
ti si naravno naveo svoje mišljenje.
Molim te navedi citat iz Novog zavjeta iz kojeg bi mogli vidjeti da je ova zapovijed iz Djela ukinuta.
U Djelima apostolskim ima još nekih uputa i zapovijedi za kršćane ,jesu li i one ukinute?

U ovom istom 15-om poglavlju ispred ovog dijela o kojem smo razgovarali,bilo je riječi o tome trebaju li se muški kršćani obrezivati.
Zaključak te rasprave iz prvog stoljeća je bio,ne trebaju,već se trebaju uzdržavati od krvi,bluda itd.

Ako ova zapovijed ne važi onda bi trebalo negdje da piše da to više ne važi.
šarf

#44 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by šarf »

Havana,govorili smo o Jehovinim svjedocima.I mnogi i dan danas optužuju Jehovine svjedoke zato što nisu išli u rat.
Ne možeš sve one koji vjeruju staviti u isti koš.
Jehovinim svjedocima praksa onog što govore dobro ide.
šarf

#45 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by šarf »

Dope man,
u 2.Mojsijevoj 22:2 stoji napisano -Ako tko lopova zatekne kako provaljuje, pa mu zada udarac i on umre, onaj koji ga je udario neće biti kriv za krv. 3 Ali ako je sunce već izašlo nad njim, onda će biti kriv za krv."

Ako je noć i provalnik dobije udarac od kojeg umre,onaj koji ga je udario neće biti kriv.
Međutim ako je bio dan dan kada je dobio udarac od kojeg je umro,onaj koji ga je udario bit će kriv.
patriot_1

#46 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by patriot_1 »

šarf wrote:Patriot,
ti si naravno naveo svoje mišljenje.
Molim te navedi citat iz Novog zavjeta iz kojeg bi mogli vidjeti da je ova zapovijed iz Djela ukinuta.
U Djelima apostolskim ima još nekih uputa i zapovijedi za kršćane ,jesu li i one ukinute?

U ovom istom 15-om poglavlju ispred ovog dijela o kojem smo razgovarali,bilo je riječi o tome trebaju li se muški kršćani obrezivati.
Zaključak te rasprave iz prvog stoljeća je bio,ne trebaju,već se trebaju uzdržavati od krvi,bluda itd.

Ako ova zapovijed ne važi onda bi trebalo negdje da piše da to više ne važi.
Tko danas jede meso žrtvovano idolima i udavljeno a krvav steik je ok! :-D
patriot_1

#47 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by patriot_1 »

šarf wrote:Dope man,
u 2.Mojsijevoj 22:2 stoji napisano -Ako tko lopova zatekne kako provaljuje, pa mu zada udarac i on umre, onaj koji ga je udario neće biti kriv za krv. 3 Ali ako je sunce već izašlo nad njim, onda će biti kriv za krv."

Ako je noć i provalnik dobije udarac od kojeg umre,onaj koji ga je udario neće biti kriv.
Međutim ako je bio dan dan kada je dobio udarac od kojeg je umro,onaj koji ga je udario bit će kriv.
Ako ti provali i siluje ženu,po danu,ti ga nebi opi...? :shock:
patriot_1

#48 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by patriot_1 »

šarf wrote:Havana,govorili smo o Jehovinim svjedocima.I mnogi i dan danas optužuju Jehovine svjedoke zato što nisu išli u rat.
Ne možeš sve one koji vjeruju staviti u isti koš.
Jehovinim svjedocima praksa onog što govore dobro ide.
Ide ,, ide,,dave ljude sve u 16!
Obrambeni rat nije grijeh!
šarf

#49 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by šarf »

Patriot,
5.Mojsijeva 22:25- Ali ako u polju čovjek naiđe na zaručenu djevojku, pa je uhvati i legne s njom, neka se pogubi samo čovjek koji je legao s njom, 26 a djevojci nemoj učiniti ništa. Djevojka nije počinila grijeh koji zaslužuje smrt, jer je to kao kad tko napadne bližnjega svojega i ubije ga. 27 Jer na nju je naišao u polju. Zaručena djevojka je vikala, ali nije bilo nikoga da joj priskoči u pomoć

Smrtna kazna za silovatelja prema Zakonu.

Naravno ,ne može svako provoditi kaznu,uzeti pravdu u svoje ruke.Ima sud.
šarf

#50 Re: JEHOVINI SVJEDOCI I PITANJE KRVI

Post by šarf »

Patriot,
napisao si ,da odbrambeni rat nije grijeh.
Molim te, možeš li navesti biblijski citat koji to potvrđuje?
Post Reply