Jehovini svjedoci , dodirne tačke sa islamom

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1 Jehovini svjedoci , dodirne tačke sa islamom

Post by Nurudin »

Znači pitam se malo, a tko su ti, da prostiš odakle su ti jehovci ..i još k tomu da izvineš, što su se navadili na našu vjeru islam? A google mi tad hitan odgovor dade, oni ti , kaže , da prostiš odnedavno nastade , nema ni 100godina
i dođoše na ideju da plagiraju islamska učenja o tome da
-nema trojstva
-Isa a.s. nije Bog
-nije umro na križu (nego na stubu ;-) :D )
-Biblija klasična je neispravna
i tako dalje ...
Mislim zanimljivo je to sve , samo što je malo čudno tvrditi da je to originalno njihovo i kako su baš oni ti koji će protumačiti šta je Jahwe rekao . Zašto čudno?
Pa valjda zato što je to već Kur'an i Muhamed a.s. rekao prije 1400 godina , u poštenim i zdravim analizama religija, to se brate zove plagijat!
Ali kao i kod svakog plagijata , nešto se doda svoje , ko kad Merlin opuše Majkla Džeksona ali stavi svoj text , tako su i oni napravili nekih dorada ovo ono...ali u biti to je to.
Imaju svoje članove , njeguju neki vid komunizma po pitanju imovine , pošto ih je globalno gledajući malo , sociološki su usmjereni jedni na druge pa se općenito više "drže skupa" nego neke veće religije te onda pojedinac dobija osjećaj bitnosti , a pošto ih dosta pokupe sa društvenih rubova sam fenomen takvih zajednica im daje mogućnost da se unutar tog društva uspinju sa svojim radom "za Jahwu"
To je moje mišljenje pa eto ako ima neko ko želi da me razuvjeri , ja bih baš volio ....eto može me preobratiti među svjedoke :D nema tu puno razlike jel...muslimani "svjedoče da nema boga osim Allaha" , pa i ovi to isto rade ...istina jedno 13 vijekova kasnije im je naumpalo ali zbog kršćanskog identiteta nisu mogli da prihvate omraženi islam
ali plagirati dosta postulata islama, su mogli
Ponavljam , to je moje mišljenje , malo jeste provaktivano ali bar izgleda ozbiljno , kad se usporedi sa onim priglupim naslovima tema "Allah za sebe kaže da će umrijeti" i slično... :-D
Challenger__

#2 Re: Jehovini svjedoci , dodirne tačke sa islamom

Post by Challenger__ »

Tvrde da je Isus arhanđel Mihael i da od 1914 "vlada na nebu". Da li to tvrdi islam? Ne tvrdi. Dakle, nije riječ o "plagijatu islama" nego o nečemu drugom.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#3 Re: Jehovini svjedoci , dodirne tačke sa islamom

Post by Nurudin »

Challenger__ wrote:Tvrde da je Isus arhanđel Mihael i da od 1914 "vlada na nebu". Da li to tvrdi islam? Ne tvrdi. Dakle, nije riječ o "plagijatu islama" nego o nečemu drugom.
Pa kažem da su plagirali dosta postulata ali da su još nekih svojih karafeki navezli
to je 14-te i još jednom kasnije možda dalo inspiraciju splitskim reperima za ovu pjesmu

Challenger__

#4 Re: Jehovini svjedoci , dodirne tačke sa islamom

Post by Challenger__ »

Vjerske zajednice mogu biti i soft power imperija i ideologija. 100% kompatibilni sa ideologijom cionizma i židovskom eshatologijom (ne čekaju Mesiju, Mesiha koji je "došao" i od 1914 "vlada sa neba", već čekaju "Dan Jehove") koja tek iščekuje Spasitelja.

JS su nešto kao judaizam/cionizam za nejevreje dizajniran kroz formu "kršćanske" vjerske zajednice.
Challenger__

#5 Re: Jehovini svjedoci , dodirne tačke sa islamom

Post by Challenger__ »

U osnovi njih uče da postoje dvije grupe ljudi: izabrani, koji tumače i daju konačni sud i beskrajna masa koja prihvata svoj podređen, drugorazredni dunjalučki (ovozemaljski) i eshatološki položaj u odnosu na "od Boga izabranu elitu" ("vjerni i razboriti rob", kao).

Da izvineš, oni se maksimalno ismijavaju sa svojim sljedbenicima koje preziru iz dna duše.
Post Reply