Evo par praktičnih savjeta za švrljanje po Budimpešti.
1. Mani se pića u turističkoj zoni
Vaci ulica je centralna ulica za turističku šetnju po Pešti. Tu kafa košta duplo više nego što je normalno, a usto je i odvratna. Savjet: prošvrljaj malo i po sporednim ulicama.
2. Najčešća navlakuša za turiste
Ako kreneš naveče da šetaš već spomenutom ulicom sa još jednim prijateljem možete se iznenaditi kako vas stalno salijeću neke cure, isto u paru. Prvo ide neko bezveze pitanje tipa "Koliko je sati?" a onda "Hajdemo na piće, znamo mi jedno dobro mjesto." E sad ako padnete na to - oderaće vas na pomenutom "mjestu"

Ako obratite pažnju možete naveče uočiti 8 - 10 takvih ekipa koje kruže Vaci ulicom.
3. Prostitutke (ako koga zanima

)
Ima ih i u centru grada ali mnogo bolji izbor je malo van grada, van naselja, pored ceste (npr. u jugozapadnom dijelu u blizini sportskog centra sportmax). Na posao dolaze oko 6-7 sati popodne. Ovisno o željama cijena se kreće između 20 i 30 EUR. I da, ima ih jako zgodnih.
4. Must see:
Znamenitosti: Stari grad, citadela (fenomenalan pogled, pogotovo noću), Margit sziget (ostrvo na Dunavu) dobro mjestu za šetnju i opuštanje pogotovo vikendom)... ima toga još ali zavisi ko šta voli.
Cuga: mjesto koje se zove kafana (
http://www.kafana.hu ) okupljalište ex-yu raje, iako skoro u samom centru cijene pristojne (npr velika točena piva je oko 3 KM), atmosfera odlična. Ko bude išao nek mi pozdravi gazdu

I da, mogu se i ćevapi pojesti, nisu dobri kao naši ali mogu proći.
Mjesto za popit kaficu: Liszt Ferenc Ter (
http://www.kavehazak.hu/kavehazak/regio.php?id=9) jest malo skuplje ali i preko dana i naveče zna biti pravo živo i puno prelijepih djevojaka ....
Javni prevoz: nije skup, dobar (tramvaji + autobusi + podzemna) mozda je najbolje uzeti dnevnu kartu, ima i reve dovoljno često.
Hrana: zavisi od dubine džepa, najjeftinija varijanta su McDonaldsi, Burger Kingovi, Subwayi ... kojih ima na svakom koraku. A ima dobrih donera.
Eto ... nabaca ja svašta na brzinu, ako nekog interesuje nešto posebno, pitajte.
Sziastok!