whow wrote:edoze wrote:mislim da cherokee nije za pocetnika
nekako grubi
ja vozim ssangyong mussa i prava je uzivancija,ameri tvrdi nekako
dzip uopste nije za pocetnika,zbog visine,velicine,ma svega...al eto,moja sudbina je bila da nakon golfa 3 na kojem sam polagao sjednem za volan mussa...visoko teziste,ljulja se u krivinama...nabavi ti sebi sta nize,kad vec mozes birat...za pocetak...okani se dzipa...to ti je moj savjet...kad se malo oslobodis onda kupi...meni su se cirokiji isto svidjali,al ona novija verzija...samo iz jednog razloga je stari odustao...zato sto je amerikanac...jaran imao...patnja ziva naci dijelove...
Vozila se ne djela na ona za pocetnike ,napredne i iskusne nego najcesce na ona koja mozemo ili ne mozemo priustiti. Da li je Cheeroke za pocetnike je svakako tema o kojoj bih se dalo diskutirati . Ja se ne bih slozio sa tvojom konstatacijom da su "Amerikanci " tvrdi dapace usudio bih se da mislim suprotno. Ja sam misljenja da je za pocetnika najvaznije da je vozilo ispravno dakle prvo i najvaznije aktivni sistemi kao sto su kocnice , ABS , ESP, upravljacki sistem a onda naravno pojasevi , zracni jastuci i dalje. Ako je vozilo neispravni ili sumljivo onda ce biti izuzetno opasno sa vozaca pocetnika . Naravno ne bih preporucio nikome da vozi neispravno auto ali iskusniji vozac ce se bolje snaci ako mu otkazu kocnice ili crkne servo na raskrsnici pa auto odjedom postane neupravljiv ili otpadne tocak

u raskrsnici kao sto se to zna desiti kod neispravnih i starijih vozila. Cheeroke ako je ispravan je super vozilica ako volis SUV. Naravno zna se da SUV se naginje u okukama zbog viseg tezista ima neudobniju voznju zbog konstrukcije : body on the frame , off road podvozje i slicno al nekome upravo to i treba .
sto se ovog tice,mislio sam na to da imaju tvrde komande,veliki,relativno nepregledni,zbog duzine,pri rikverc parkiranju nisu bas "san snova"...a vozio sam ja cirokija kocku...vozio sami i pajera 91 godiste,i meksi je puno...mozda je to bilo do ovog auta koje sam ja vozio,al volan pretezak,il je tako i servo pumpa nije uredu,kvacilo pretvrdo,kocnice mogu proci...mjenjac nije bas precizan...to su razlozi zbog kojih ja ne bi kupio...mozda je automatik bolji.nisam imao priliku da probam...uglavnom,sto se tice komfora,udobnosti,uzitka u voznji ne moze se poredit s mussom...bar se meni tako cini...jer prvi put kad sam upalio mussa i krenuo,nisam osjetio da vozim dzipa...nema razlike nego kod obicnog auta,jedino u zvuku i u povisenoj poziciji sjedenja...ako vec misli terenca kupovat,moja preporuka je ssangyong musso,mogu se naci za 10-12 hiljada,motori po mercedesovoj licenci,2,9D kao u mene sa 99KS i 2,9TD sa 120KS...u vogosci ima ovlasteni servis,a jos par autokuca,u mostaru,banja luci i tuzli,ako se ne varam,nude opciju nabavke dijelova...ja sam presao vec vise od 10000 s njim,motori su extra...dijelovi uopste nisu skupi,cak naprotiv...pogotovo ako uzmemo u obzir o tipu vozila o kojem se radi i o tome da su dijelovi orginalni,znaci,pravljeni u ssangyong motors u koreji