Jeep Grand Cherokee

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Coco_Marocco

#1 Jeep Grand Cherokee

Post by Coco_Marocco »

Raja, sta mislite o ovom Jeep-u, masina u njemu je 3.1 TD, 2001 godina, oprema Limited presao 89.000.
putnik

Post by putnik »

Cifra ?
car-x

Post by car-x »

misko, mlogo to trosi.. inace nema mu se sta zamjerit.. sve valja
danas

Post by danas »

Šeha wrote:Ukoliko si u Americi i to 89000 se odnosi na milje onda ga ne bih preporucio. Americka auta nisu poznata po kvaliteti i dugorocnosti, osim mozda ako za evropsko trziste nemaju drugi standard, u sto sumnjam.
slazem se sa misljenjm kolege Sehe... :-)
nineac

Post by nineac »

Bjezi od tog govneta! Kratko i jasno!
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

nineac wrote:Bjezi od tog govneta! Kratko i jasno!
sto da bjezi??? sta fali autu. koliko to trosi DIZELA 12-13. pa sta?
nije u US vec je tamo negdje jer se u US NEprodaju DIZELI.

buraz koja je cijena?? sto se tice kilometraze nije puno preso. ustvari proeso je prosjek od 18 godisnje sto je opet ispod evropskih 22+.
Qler

Post by Qler »

Haver mi je radio i Jeep-ovom servisu u NL, kaze da se ti Grand Cheroke kvare nenormalno. Kaze da nije bilo dana da ih ne dodje bar 5 na servis, ma bas kaze da su pravo kvarljivi.....

Ja ga ne bih uzeo, posto mu vjerujem... :roll: :roll:
nineac

Post by nineac »

Pogledaj statistiku kvarova, a o glupostima kojima je natrpan da negovorim te elektronici. Osim izgleda na tom autu nema se sta pomenuti da covjek kaze, e dobro je!
Druga stvar je servis u BiH, a posto je taj motor proizvod Italijanskog VM-a slabo cemu pomoci Mercedesov servis kao sto moze u slucaju PT Cruisera sa 2.2 CDI motorom!
Ako stavrno hoces dzip traci Toyotu 4runner sa 3.0TD motorom, ili Land Cruisera!
larado

Post by larado »

Zaobidji amerikance u sirokom luku, sva njihova auta (bilo da su dzipovi ili obicni sedani) su manje-vise barake. Jednostavno su napravljeni da predju 100 hiljada milja (160 hiljada km) i da ih onda mozes baciti. Poenta je da se pare okrecu i auta kupuju svakih 5 godina maximum , tako se njihova auto industrija odrzava. Nije da ameri ne znaju napraviti auto vec jednostavno nece, ko bi docek'o da se taj isti dzip ili chevy recimo voze po 10-15 godina, pa ostali bi svi bez posla, ovako ambalaza rotira :D
Bez zajebancije, posto sumnjam da je ovaj o kojem pricamo jeftin onda bolje kupi svabu ili japanca, cherokee ima dobar izgled i to je sve, auto je kanta. Vadi ga taj dizel motor kojeg u usa uopste nema (sad ce se poceti ugradjivati u jeep liberty, mercedesov 2.8l ) ali svejedno, ja bih to zaobis'o.
halo

Post by halo »

Evo da napisem par rijeci o pomenutom automobilu
3.1 tdi su se ugradjivali do 2002 god a poslije toga se ugradjuju mercedesovi 2.7 crd jer je to ista firma.Auto ako ima toliko kilometara kao sto kazes nije puno preso taj motor trosi izmedju 11-15 litara znaci prosjek mu je ako ga normalno vozis 12-13 lit.Inace izdrzljivost mu je dobra i uz dobro odrzavanje moze preci i milon kilometara.Problem je gorivo ako ga vozis u BIH posto je nekvalitetno.Sto se konfora tice pozitivna ocjena jedino voznja na zadnjem sjedistu ako nemas nista u gepeku moze biti malo neudobna na duze relacije posto su mu amortizeri jako tvrdi,naprijed je kao u foteljama osim toga limited varijanta ima sve opcije u sebi osim navigacije tako da se po tom pitanju nemoras brinuti evo ti par primjera koji nisu bazicna oprema
1Grijanje u prednjim sicovima
2Imas muziku koja sama vrijedi 5000 maraka komande za muziku su ti na volanu imas tempomat ali ne obicni tako da na auto putu mozes dignuti noge u zrak jer imas povecanje smanjenje brzine memoriju zeljenih brzina itd itd
na bord kompjuteru imas osim kompasa temperature milion caka ako si ljubitelj elektronike
Imas prednja sjedista sa memorijom tako ako ti vozis i jos neki vozac kad ti otvaras svojim kljucem osim sjedista podesavaju se sva ogledala pa cak i muzika koju si sluso
Eto da ne nabrajam vise evo jos jedna pogodnos taj auto nema normalni remen na motoru nego lanac tako da nemoras brinuti da ce ti puci zupcasti remen i prolupat motor jer lanac ne mjenjas dok kod drugih auta vec na 120000km moras mjenjati a i to je lova sve u svemu za to godiste i kilometrazu ja nebih dao vise od 20000 maraka normalno ako je auto u normalnom stanju
nineac

Post by nineac »

Taj motor (3.1 td) te 2.8 crd u Jeep-u Libery su proizvod italijanskog VM-a! Jedino 2.7 crd u Jeep-u je mercedesov.
Sve je to fino grijanje u sicevima, muzika, ali koliko ce to trajati??? U tome je poenta!
Coco_Marocco

Post by Coco_Marocco »

Vidim dosta socnih odgovora, jos par detalja, auto je u Njemackoj i kontam ga uvesti, presao je 89000 KM ima i navigaciju, al koji ce mi u BiH to ne funkcionise, no nebitno cijena gore mu je 10.500,00 € ovdje bi izasao na cca 24.000,00 KM, gledao sam slike fakat je strava, mada ga nikad prije nisam vozio zalijepio sam se na izgled, inace sam iz Sarajeva (bivsi LeKo). Namjeravam prodati Fabiu i dodati jos love da to kupim, puno sam na planinama zimi, a ni ljeti ne bjezim od njih :) ako ga kupim rijesio sam problem pentranja i brige hocu li negdje zakaciti podom ili necu. P.S. Hvala na odgovorima i ako ima josss dobro bi doslo. Btw. Ovi sa 2.7 motorom su puno skuplji nema ga ispod 17.000,00 € (a toliko nemam :)
Fair Life

Post by Fair Life »

nineac wrote:Bjezi od tog govneta! Kratko i jasno!
Precizno receno. Prijatelj ga je imao i jedva ga se rjesio. Rekao je... nikad vise.

Kvarljiva roba.
Coco_Marocco

Post by Coco_Marocco »

A Nissan Teranno II ? ( nineac - Toyote su ok, al su cifra buraz :( )
phil manzanera

Post by phil manzanera »

Kad sam birvaktile radio kod stranaca, imali smo dva Grand Cherokija, naravno kupljeni su kao novi, ali su stalno zezali, bili po servisima, dva puta nas ostavilu u nekakvim brdima radi elektronike, a na 30.000 km otisli im lageri na sva 4 tocka (odnosno 8) iako su vozeni pazljivo i to samo po asvaltu....

Ako ti trebaju terenska vozila, nema ti bolje adrese u gradu nego kod Dade na Drveniji (auto-praonica) za informacije i eventualnu nabavku. Sto nema on, ima njegova raja........cijena - sitnica
Coco_Marocco

Post by Coco_Marocco »

phil manzanera wrote:Kad sam birvaktile radio kod stranaca, imali smo dva Grand Cherokija, naravno kupljeni su kao novi, ali su stalno zezali, bili po servisima, dva puta nas ostavilu u nekakvim brdima radi elektronike, a na 30.000 km otisli im lageri na sva 4 tocka (odnosno 8) iako su vozeni pazljivo i to samo po asvaltu....

Ako ti trebaju terenska vozila, nema ti bolje adrese u gradu nego kod Dade na Drveniji (auto-praonica) za informacije i eventualnu nabavku. Sto nema on, ima njegova raja........cijena - sitnica
Hvala phil........otici cu do njih
nineac

Post by nineac »

Nissan Teranno II super djip, samo ga se nisam sjetio prije par dana. Vozio sam ga po snijegu na planainama (nije to snjeg to je bila strava od mecave) i jos nekim nedodjijama i taj djip ide isto koza. Moto nije zadnja rjec tehnike, ali je zato otporan na nase "gorivo"
putnik

Post by putnik »

I ima servis kod "Slona". Motor bi mogao biti bobu potentniji, ali nije loš.
Monsignor

Post by Monsignor »

Evo moje skromno misljenje vezano za terrano II 2.7 tdi jer o ovom cherokee-u nisam kompetentan govoriti posto sam u isti dva puta sjeo po 20 minuta i to je to.
Dakle terrano...moja firma ih je imala u periodu 2000-2002, i dosta sam ih se navozao. Mislim da su precijenjni, neudobni, spori,,, po meni losa opcija. Na autoputu ako ga vozis 150 pije ko lud, skoro mozes vidjeti kazaljku kako pada. max brzina mu je nekih 165 sa ugasenom klimom (koja btw jako lose radi i ljeti zaboravi na njenu upotrebu jer nije u stanju ohladiti auto,) Dalje na dva terrana na oko 60 000 nam je ostisao onaj mjereac protoka zraka sto cesto crkava kod novijih VW-a i ja sam s takvim autom morao do njemacke dobaciti, po ravnom je bilo ok ali brdo na autoputu to je kriza, ides 70 cak te sleperi stizu, no to nije bitno...
Oprema na ovima je bila dosta siromsana, nisu cak ni abs imali sto je zimi ubistvo, prozori su bili na "cekrk" :) itd.
Po snijegu je ok, samo to kocenje je znalo biti problem
Jedan retrovizor koji se manuelno pomijera i ima grijac u sebi kosta u autotehni 400 KM, zadnja stopka na karambolci je nesto iznad 200 KM...
Uglavnom navozah ga se ranije ali nedavno sam imao priliku opet sjesti u jedan, dosta kratko ali imao sam osjecaj da vozim kamion...
Da mi je neko 2003 ponudio dobrog terrana uzeo bih ga, ali sad poslije par boljih auta koje sam imao ne bih ga vise nikad...
Ako hoces dobrog terenca a ne igracku moj savjet je,Land Cruiser ili Pajero...a ako nafatas jos malo para onda Mercedes G.
Sta god opet da odlucis, sretno.
putnik

Post by putnik »

Nego, šta mislite o Freelanderu i benzincu i dizelašu?
rehaktor

Post by rehaktor »

putnik wrote:Nego, šta mislite o Freelanderu i benzincu i dizelašu?
subjektivno... bezze, i izgledom i kada vozis taj auto... meni djeluje jeftino (iako uopce nije jeftin)
bolje rjesenje ti je onaj hyndai tuscon...
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ma uzmi landrover defender 90 tj D90 . ili D110
nineac

Post by nineac »

Freelander ima 2.0 TD motor iz BMW-a 320d samo je prigusen na 116 ks!!
Extra motor bez sumnje, ostalo neznam, ali s obzirom da je Land Rover u terenske mogucnosti nesumnjaj, iako je i to obicni SUV!
wanderer

Post by wanderer »

1. Car "pentranja"
2. Udoban i luksuzan
3. Skoro dzaba (mada tezak za naci u BiH, a zbog starosti se ne moze uvesti)
4. Jeftin za odrzavanje (jeftini dijelovi)
5. Stil -- klasika (jedini automobil izlagan u Louvru!)

Image

Prebacis ga na plin, i imas cetiri hiljade kubika V8 motora koji te po kilometru kosta kao i taj dizel. Ovo iz licnog iskustva, mada RR nije bas za svakoga... :-)
Post Reply