imam jedno pitanje pametno
Zanima me ovo vozilo, te bi zelio cuti iskustva ako neko ima ili je imao s istim... Znaci, ako moze iz prve ruke, ili nebitno, samo nek ne budu iskustva tipa: "Tetka od jaranovog rodjaka kaze ne valja, visoko joj previse."

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ne znam sto te to interesuje, kao i to, da moj odgovor na temu nije bio upucen tebii..za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:@Corolla ti si:
a) vozio Jeep Grand Cherokee,
b) posjedovao isti više godina, kao novo vozilo,
c) posjedovao isti kao plovno vozilo i osjetio sve čari servisiranja po Splitu ili divljim garažama,
d) ništa od gore navedenog ali imaš neodoljiv nagon da nešto napišeš?
Ja ovo auto vec imam, kupio prije nekih manje od mjesec dana, al nemam iskustva nekog, pa me zanimaju iskustva ostalih, i neke cinjenice koje meni nisu mozda poznateKiberluskoni wrote:Ako postoji najbolji kompromis izmedju SUV-a i terenca, onda je Grand Cherokee WJ (ovaj sa slike) pravi kandidat za tu titulu.
Verzija prije ove (ZJ) je bila manje rafinirana i losije zavrsne izrade (plastike isl), dok je novi (WK) dobio nezavisno vjesanje naprijed, pa je otisao vise u pravcu SUV-a (ne previse, na srecu).
Na terenu je ko kod kuce, dok je konkurencija vjerovatno udobnija. Od motora moj prvi izbor je 2.7 CRD (Mercedesov motor), pa benzinci (4.0 redni sestak ili 4.7 V8). 3.1 TD polovan je najlosiji izbor zbog problema koji ga prate (pucanje glava).
Odrzavanje je u prosjeku klase (u odnosu na putnicka vozila je skupo). U Sa imas jednog kvalitetnog majstora za americka vozila, a dijelovi se mogu nabaviti dosta jeftinije nego sto se obicno misli.
Inace, osobina Jeep-ovih vozila je da su uvijek bili jako konzervativni pri upotrebi elektronskih pomagala, tako da imaju dosta manje senzora i ostalih dzidza koje ti mogu zagorcati zivot i istanjiti novcanik.
Mozda da kazes koja je namjena zamisljena ovome autu (jedino auto u porodici, koliko prelazis godisnje, jesu li ti bitne terenske ili cestovne osobine...) pa da detaljisemo.
hvala na iscrpnom objasnjenju... sta je safe mode, mislim kako funkcionise, kako se aktivira, da vidim imal to?Kiberluskoni wrote:Ako je 4.0, najvjerovatnije je Laredo oprema u pitanju. Znaci nije najbolja verzija, ali nije ni los.
U tom segmentu (luxury SUV) medju par najboljih terenaca sigurno. Naprijed i nazad krute osovine, kako i trebaju biti na pravim terencima, nista neovisno vjesanje i ostale novotarije. Elektronika kontrolise samo motor i trebalo bi da ima tzv safe mod (Cherokee i Wrangler to imaju sa ovim motorima). Znaci desi ti se kvar i otkaze neka od komponenti, auto se prebacuje na safe mod i dalje radi, pa neces ostati u nekoj nedodjiji.
Sam motor je posebna prica. Legendarna Jeepova masina nastala jos u 80ima. U USA redovno ljudi prelaze pola miliona sa njima. Mnogi ce reci da je jedan od najboljih motora ugradjivan u terence. Poznanik je vozio Wranglera sa ovim motorom mjesecima na 4 klipa i nije nista primjetio osim vece potrosnje!!! Trazi kvalitetno ulje 10-40 i obavezan antifriz uvijek. Ista prica sa mjenjacem i reduktorom. Kvalitetna ulja i ne sikiraj se. Ocekuj potrosnju od 15-20 litara. Plin je pravo rjesenje za to auto jer ima rezervnu gumu izvan auta pozadi, tako da toroidna boca savrseno lijeze. Ja u Cherokiju imam isti motor sa sekvent plinom i zadovoljan sam. Inace, ovaj motor za par minuta postize radnu temperaturu, pa je plin jos isplatljiviji, jer se prije pali.
Za taj motor najbolja varijanta reduktora je SelecTrac (4lo-n-4hi part time-4 hi full time-2 hi) koji je dolazio u Laredo paketu. Ostale dvije opcije su malo civilizovanije, ali i osjetljivije (prepoznaces ih po samo 2 polozaja rucice ili 3, za razliku od SelecTraca koji ima 5). Na njima je moguc kvar spojke u reduktoru koja spaja prednju i zadnju osovinu.
U zadnjoj osovini imas vjerovatno limited slip, koji ce ti malo pripomoci pri naglim startovima da ne proklizava, na ledu i snijegu i laksim ternskim preprekama (sasvim dovoljno)
Zavrsna izrada mu je malo ispod japanske konkurencije, pa se znaju naseliti cvrci i vjeverice, da ti malo dosadjuju. Ostali problemi koji su cesti bili na toj verziji su sa prednjim kljestima kocnica, pa to provjeri.
Ubjedljivo najgora stvar kod tog Jeepa, kao i kod ostalih, je sto je Jeep virus jako zarazan i sto se tesko lijeci
2WD, 4 PART TIME, 4 FULL TIME, N, 4 LDKiberluskoni wrote:...Pogledaj koje polozaje imas na reduktoru, da sad ne duzim, pa cu ti objasniti koji je u pitanju (postoje 3 verzije)....
Selec Trac je u pitanju, najbolja opcija definitivno. Manuelno biras modove rada: 2wd zadnji pogon, 4x4 part time (samo podloge sa losom trakcijom: snijeg, blato, makadam...), 4x4 full time (4x4 za sve podloge, vozis po mokroj cesti, na cesti sa snijegom), N je neutral ili ler, 4 low drive (brzine usporene 2,72 puta, tzv redukcija, za terensku voznju).2WD, 4 PART TIME, 4 FULL TIME, N, 4 LD
Šeha wrote:Ja samo hocu da pohvalim temu kao jednu od rijetkih na kojoj se nismo posvadjali!
![]()
![]()
I sretno ti sa Jeep-om, u zdravlju ih jos 10 poderao!