Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

OldTown

#1 Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by OldTown »

Pozdrav raja,

Jedna dilema pa molim par savjeta, naravno ozbiljnih :-D

Zelim da kupim nekog terenca. Konacan izbor je pao na dva gore navedena. Cijena prihvatljiva za moj dzep. Sekvent plin naravno. Sad samo me interesuje iskustva ili provjerene informacije o odrzavanju tih automobila. Izdrzljivosti, rentabilnosti itd...

Da vas sad ne gusim time da sam ostao fasciniran i jednim i drugim :mrgreen:

Nadam se da ce biti par odgovora koji ce mi pomoci, jer ste ipak Vi sa-x raja

:sax:
mobsterc

#2 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by mobsterc »

Pa jesu li ti primarne off-road sposobnosti ili nesto drugo?
Cober

#3 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by Cober »

Zar može postojati dilema? Jeep naravno..
medo28

#4 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by medo28 »

http://www.youtube.com/watch?v=zaYFLb8W ... r_embedded ako se radi o ovom modelu cherokeeja sa linka onda definitivno NE jeep, ja bi u dilemu još ubacio nekog range rovera recimo...
mobsterc

#5 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by mobsterc »

Zasto ne bi postojala? WK je prilicno problematicna serija GC-a, i iako sam vozim GC-a, za svakodnevnu upotrebu, isao bih na PF-a kada je u pitanju 2005-2007 (pretpostavljam da su to godista na koje cilja).
medo28 wrote:http://www.youtube.com/watch?v=zaYFLb8W ... r_embedded ako se radi o ovom modelu cherokeeja sa linka onda definitivno NE jeep, ja bi u dilemu još ubacio nekog range rovera recimo...
To je novi GC, i zasto definitivno NE? Zbog ovog testa? Nemoj biti smijesan. A preporucujes mu najkvarljivije auto na svijetu...

Mozda je moja pretpostavka pogresna, mozda kupuje novo auto... u tom slucaju je druga prica.
medo28

#6 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by medo28 »

medo28 wrote:http://www.youtube.com/watch?v=zaYFLb8W ... r_embedded ako se radi o ovom modelu cherokeeja sa linka onda definitivno NE jeep, ja bi u dilemu još ubacio nekog range rovera recimo...
To je novi GC, i zasto definitivno NE? Zbog ovog testa? Nemoj biti smijesan. A preporucujes mu najkvarljivije auto na svijetu...[/quote]

jesi ti pogledao link do kraja (i pročitao: Teknikens Varld have tested and evaluated thousands of different cars since 1948. We have not seen such dangerous behaviour since 1997 when the Mercedes - A class overturned in the moose test.
Don't buy Jeep Grand Cherokee for you and your's family safety. - Pametnom dosta)

...a moj komentar: jakog mi jeepa(suv-a) koji se haman prevrne kad se naglo zavije...al dobro za vozati se po gradu i parkirati po trotovaru je taj model odličan, ko ima para za održavanje. A za suv-e i jeepe baš nemam nekog iskustva osim da je jasno da jih je skupo održavati, al range rover je svejedno bolja ideja nego taj testiran model cherokeeja - stariji modeli nisu imali tih problema.
mobsterc

#7 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by mobsterc »

A bas suprotno, to nije model za vozati se po gradu nego vozati se po sumi, ledu, kamenju... Volvo xc90 je za vozati se po gradu. :)
Je li isto haman se prevrnuti i prevrnuti se? :)
Dakle, akko se vec nadjes u ovakvoj situaciji, postoji jos hiljadu faktora koji ce uticati da li ces ostati ziv ili ne. Uostalom, to je terenac, od njega i ne treba ocekivati pokretljivost nazovi-terenca touarega, samo sto su primorani da ih stave u istu klasu danas... Za ovaj zahvat, GC treba da bude u SPORT modu, no nebitno, slazem se da nema opravdanja za ovo, ali to je nista posebno za njegovu namjenu, fino se vidi na klipu koliko je mekan ovjes i spreman za terena. Samo znam da kod mene nikada ne bi bio na AUTO. :)
medo28

#8 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by medo28 »

mobsterc wrote:A bas suprotno, to nije model za vozati se po gradu nego vozati se po sumi, ledu, kamenju... Volvo xc90 je za vozati se po gradu. :)
Dakle, akko se vec nadjes u ovakvoj situaciji, postoji jos hiljadu faktora koji ce uticati da li ces ostati ziv ili ne. Uostalom, to je terenac, od njega i ne treba ocekivati pokretljivost nazovi-terenca touarega, samo sto su primorani da ih stave u istu klasu danas... Za ovaj zahvat, GC treba da bude u SPORT modu, no nebitno, slazem se da nema opravdanja za ovo, ali to je nista posebno za njegovu namjenu, fino se vidi na klipu koliko je mekan ovjes i spreman za terena. Samo znam da kod mene nikada ne bi bio na AUTO. :)
Pa u globalu bi trebali biti svi ti avti tog ranga za vozati se po šumi, ledu, kamenju... samo je došlo vrijeme da se kupuje i pravi terence(suve) za preseravanje po gradu, ja mislim da je glupost kupovati takva avta ko ih ne treba/i ne koristi off road jer je to neracionalno.
OldTown

#9 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by OldTown »

Izvinjavam se,

Dobra pretpostavka GC je 2006 godiste, Pathfinder takodje, oba americko trziste.

Nije za da prostite "preseravanje po gradu" :) Nego za putovanje, povuci malo tezu prikolicu, otici na vikendicu gdje btw ima par kilometara makadama pa zimi je prosto nezamislivo doci do nje.

Vec ima korisnih odgovora, samo pomozite :sax:
mobsterc

#10 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by mobsterc »

Pa nazalost, jedan golf country je sposobniji u terenu od touareg-a :lol:
Uglavnom, sto se tice onog gore testa, posve je jasno da suspenzija nije podesena, da li AUTO mod ne moze dovoljno brzo da reaguje, ili je nesto drugo ne bih znao...

@OldTown
kako rekoh, za tu svakodnevnicu, ja bih isao na PF-a... Ako hoces nesto sposobnije vozilo u terenu, onda bih uzeo starijeg GC-a 2004, ali za te pare ima da bude ko' nov. :D
I mozda ti ostane para za jednog ovakvog: :D
Image
remover

#11 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by remover »

Vozao sam 2 godine Jeep Liberty-a(2005godiste), 3.7 V6 156kw; trosi kao AVION; po gradu nikad isod 17L(benzina).. jos ako malo stisnes gas, zna i 22L da srkne.... al vuce ko lud..
sto se tice odrzavanja.., nisam imao vecih problema.. elektronika me zezala od prozora, to sam mjenjao i jos nekakvih sitnica, uglavnom nista previse i veliko...

udoban je, super sve.. samo me je uvijek bilo strah da se ne izvrnem u krivini ako se malo brze udje..., takav osjecaj sam imao, mozda me i vara :) haj ga znaj...

i na kraju sam ga jedva prodao... ispod svaka cijene sam ga prodavao... 2005 je godiste auto, ja sam ga 2010 za 15.000km prodao... godinu dana sam ga prodavao :)
emko1234

#12 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by emko1234 »

mobsterc wrote:A bas suprotno, to nije model za vozati se po gradu nego vozati se po sumi, ledu, kamenju... Volvo xc90 je za vozati se po gradu. :)
joj jebem ti dje se rodih u picki maternoj.
stavis covjeku link i klip testa u kojem se fino pokazuje kako jedan od najprodavanijih americkih es ju vi modela radi jedan obican test koji svake godine prodje more auta, i na testu se fino vidi da je auto sigurno ko maple i bosnjo ti dodje i prica ti o podesenosti ovjesa i o nekakvih modovima.

pa ne znam kako bi te nazvao, ograniceni covjece, ako su ljudi testirali 4-5 razlicitih auta i stalno dobijali isti rezlutat zar ne mislis da su isprobali sve jebene modove i sve jebene mogucnosti????
zar ne mislis ako jedna firma koja radi s autima vec toliko godina dodje i preporuci ne kupovanje nekog auta, kako se bolan ti nehljebe mrtvi mozes doci i pravit pametan i pricat drugu pricu???

e samo zbog ovakvih mikroorganizama se svaki dan nadam da ce nas spucat nekakva kometa i da ce sve ovo otici u picku lijepe matere.

izvinjavam se pokretacu na off topicu.
mobsterc

#13 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by mobsterc »

Bolan, svoju isfrustriranost idi lijeci negdje drugo, da si pogledao taj klip, cuo bi da je rekao koje su postavke, i da je postavljen na AUTO mod. I sam si sebi skocio usta, nazvavsi ga jednim od najprodavanijih, a sto ga onda kupuju ako se gine u njemu? Vazda pricas kako tebi odgovara pa vw valja sto se puno prodaje i to govori kao nesto, a kada ti ne odgovara to ti je nebitno. Hajde preskoci ovu temu, drzi se audija, terence zaboravi. Svaku temu useres i samo se nadam da ce moderatorai reagovati na ovo vrijedjanje. I sta ti mene imas ikako nazivati? Ako hoces da se nazivamo, bujrum se nadjemo pa cemo se nazivati.
OldTown

#14 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by OldTown »

Kao sto sam zamolio, ISKUSTVA. Ne rekla - kazala. ( u mene mi tetka vozila pa...)

Vec neko spomenu Liberty-a. Iskustvo HVALA. 3,7 isti motor. to je to.

Naravno da necu sad sigurno ici na te terene gdje bih mogao ned'o Bog prevrnuti se i glavu izgubiti.

P.S. Nemojte se svadjati, bolje kaHvu popiti i pomalo razgovarati. Svako ima svoj ukus. Svaka Vam cast, a ja sam u dilemi. Bolji ste od mene ;)
medo28

#15 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by medo28 »

OldTown wrote:Kao sto sam zamolio, ISKUSTVA. Ne rekla - kazala. ( u mene mi tetka vozila pa...)

Vec neko spomenu Liberty-a. Iskustvo HVALA. 3,7 isti motor. to je to.

Naravno da necu sad sigurno ici na te terene gdje bih mogao ned'o Bog prevrnuti se i glavu izgubiti.

P.S. Nemojte se svadjati, bolje kaHvu popiti i pomalo razgovarati. Svako ima svoj ukus. Svaka Vam cast, a ja sam u dilemi. Bolji ste od mene ;)

http://www.youtube.com/watch?v=GR7kHC6yiQI eksperti iz top geara kažu da je "najbolji" 4x4 familiy car nissan x-trail, jeep nije došao ni u top 4

http://www.youtube.com/watch?v=E0V11PLh ... re=related a ovdje range rover pobjedjuje konkurenciju koja objektivno nije dobro odabrana ali svejedno je land rover jako dobro auto za off road.
OldTown

#16 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by OldTown »

kao sto rekoh prije.

dilema je izmedju ova dva pa sta preporucujes??? :wink:
Bakir1

#17 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by Bakir1 »

ja bih jeep-a, ako nista drugo , a ima puno toga, manje je egzotican od tog japanskog amerikanca ;-)
BISCANIN2

#18 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by BISCANIN2 »

Vozam jeep liberty godinu Dana 3,7 I nemam rijeci of lezanja pa do soft off sposobnosti.Na cesti velika vecina auto ne moze day te prati jednostavno je prejak.Osjecaj u voznji nevjerovatan i kod jeepa je problem jednom jeep uvijek jeep.Kvarova za sad nemam osim sto sam mjenjao hladnjak koji je dosao probijen .Nissan jesi sigurno masina isto ,mada nemam iskustvo sa nissanom .I ko kupuje jeepa i nissan taj ne prica o potrosnji.
emko1234

#19 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by emko1234 »

mobsterc wrote:Bolan, svoju isfrustriranost idi lijeci negdje drugo, da si pogledao taj klip, cuo bi da je rekao koje su postavke, i da je postavljen na AUTO mod. I sam si sebi skocio usta, nazvavsi ga jednim od najprodavanijih, a sto ga onda kupuju ako se gine u njemu? Vazda pricas kako tebi odgovara pa vw valja sto se puno prodaje i to govori kao nesto, a kada ti ne odgovara to ti je nebitno. Hajde preskoci ovu temu, drzi se audija, terence zaboravi. Svaku temu useres i samo se nadam da ce moderatorai reagovati na ovo vrijedjanje. I sta ti mene imas ikako nazivati? Ako hoces da se nazivamo, bujrum se nadjemo pa cemo se nazivati.
da i sekunde znas ista o autima znao bi da auto kojem su postavke i setup ovjesa, mjenjaca, ispuha i ostalog u AUTO modu, da se taj auto sam prilagodjava uvjetima na cesti i nacinu voznje. jer kompjuter sam mjenja postavke sve vrijeme u zavisnosti od toga kako ti vozis.
to je prva stvar, druga stvar je sto ovo sto mu se desilo nema veze s postavkama ovjesa i moda u kojem se vozi, nego iskljucivo s tim sto softwer po kojem mu esp sistem radi je nedovoljno razvijen. esp bi ovaj problem trebao rjesavat u bilo kojem modu, sto jasno pokazuje da je auto jedna obicna trulja od koje su talijani kontali napravit iduceg xc90, il x5 il tourega, sto im ocigledno nece poci za rukom.
i to sto je naprodavaniji u americi ne znaci nista, svi znamo da su amerkacini prilocno retardirana nacija. cinjenica je da u europi na jednog jeepa idu po 4 ostala suv-a.
zato nemoj da se pravis pametan, nego ti je bolje da ne pises vise nikako.
mobsterc

#20 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by mobsterc »

Nema potrebe da se spustam na taj nivo i da te vrijedjam, dovoljno je tvojima sto su te rodili a i tebi takvom biti sam sa sobom, mogu ti samo reci da nisi procitao sve sto sam napisao, uzimas samo ono sto ti odgovara i seres kao i obicno.
emko1234

#21 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by emko1234 »

mobsterc wrote:Nema potrebe da se spustam na taj nivo i da te vrijedjam, dovoljno je tvojima sto su te rodili a i tebi takvom biti sam sa sobom, mogu ti samo reci da nisi procitao sve sto sam napisao, uzimas samo ono sto ti odgovara i seres kao i obicno.
sve sam procitao i pregledao klip detaljno. no ko i uvijek, kad neki smartass s foruma pocne pametovat vise nego sto bi trebao, te mu ko takvom neko zacepi usta, ne vraca se kontra argumentima jer ih nema, nego se ko tajno oruzje pocnu izvlacit neke, za raspravu besmislene konstatacije.
sto tebe bolan zaboli Q sta je dovoljno meni a sta mojim?
ljudi ne mogu da shvate prirodno stanje stvari, da ne treba da seru i prave se pametni i guraju nos gdje im nije mjesto.
recimo ja ne znam nista od terencima, bar ne ko neki ovdje da bi pricao ovo il ono. al znam ono sto procitam, dozivim i sto vidim, i pricam na osnovu tih stvari.
i opet ti kazem, nemoj da se pravis pametan. ako imas repliku na napisano, napisi je. mani se mog odgoja, staraca, manira i svega ostalog sto ne mozes da shvatis. da ne nabrajam dalje, jer izgleda da postoji mnogo stvari koje ne mozes shvatit.
mobsterc

#22 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by mobsterc »

Ja nemam potrebe da shvatim tako nebitne likove kao sto si ti. Ako si proicato, onda nisi mogao fuliti da sam napisao da nema opravdanja za takvo ponasanje, ja nisam rekao da to tako treba, to sto ti ne znas da shvatis procitanu recenicu je drugi par opanaka i nedostatka kapaciteta retardiranog mozga.
Naravno, mene ne zaboli q za tebe i tvojima, samo kazem da ste dovoljni sami sebi, nisu potrebni dodatni problemi, zato se ti okani mene, i ako imas nesto uvredljivo da mi kazes, pozivam te da to uradis uzivo, a ne ko pizda da se krijes iza nick-a i koristis priliku da vrijedjas druge ljude bez potrebe i posljedica.
Evo drugi magazin kaze da prolazi test, sta sada?
http://www.autoblog.com/2012/07/29/2012 ... oose-test/
emko1234

#23 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by emko1234 »

postoji razlika izmedju neceg sto vidis da se desilo i necega sto ti je napisano da se desilo, bez da si ti prisustvovao il posvjedocio tome licno ili ti ga direktno.

da parafraziram, pise i na tarabi P***A pa ne mozes guzit ! nadam se da sam bio dovoljno jasan. sto se tice vrijedjanja, ako moderacija ne misli da sam prekrsio pravilo, onda nisam. a nisam te nista posebno uvrijedio. bar ne onoliko koliko se zasluzio. i ja to na tvom mjestu ne bi shvatio ko uvredu, nego objektivno procjenjivanje tvojih mentalnih kapaciteta.

mozda imam diplomu za to zanimanje. mogu ti poslat broj u inbox, pa da vidimo sta mi to zelis reci nasamo.
i samo da napomenem, heteroseksualne sam orijentacije. tako da znas na cemu, ako ti slucajno sta padne na pamet. :lol: :lol: :lol:
mobsterc

#24 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by mobsterc »

Ti mozes imati diplomu samo kada ti je otac kupi, sve ostalo je bez veze prica.
A postoji li razlika u kredibilitetu, kako ti znas da to ponasanje nije namjerno inducirano na neki nacin? Jesi li probao pa ti se desilo? Nisi, zato se poklopi. Ti da mozes ista objekitvno da uradis, za pocetak bi shvatio da si potpuno nebitan i nakon toga saznanja ne bi vise pisao gluposti ovdje i dizao sebi ego na pickast nacin.
Meni ne treba tvoj broj, dovoljno je da odredimo mjesto i vrijeme.
bordo_boy

#25 Re: Jeep Grand Cherokee 3,7 vs Nissan Pathfinder 4,0

Post by bordo_boy »

Inssan!
Post Reply