Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

miralem_XJ

#1 Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by miralem_XJ »

Pozdrav forumaši :D

Došao sam na ovaj forum da pokušam nać nekog korisnika, ili bivšeg korisnika ovog navedenog auta. Potrebni su mi mali uvodi oko ovog auta, pošto je Američko, i teško se snalazim sa njim, a ono što me najviše muči jest prijenos na autu tj. ne radi mi prednji pogon i 4x4 kad uključim 4x4 samo radi zadnji, takođe kad prebacim u prednji pogon auto se ne miče kao da je izbačen, eh sad, čitao sam po nekim stranicama da postoje neki vakum ventili, senzori šta već' ne znam, uglavnom potreban mi je neko da mi objasni o ovome ako zna bilo šta, ili barem malo da me uvede po pitanju korištenja !

Srdačan pozdrav ..
2AK-47

#2 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by 2AK-47 »

miralem_XJ wrote:Pozdrav forumaši :D

Došao sam na ovaj forum da pokušam nać nekog korisnika, ili bivšeg korisnika ovog navedenog auta. Potrebni su mi mali uvodi oko ovog auta, pošto je Američko, i teško se snalazim sa njim, a ono što me najviše muči jest prijenos na autu tj. ne radi mi prednji pogon i 4x4 kad uključim 4x4 samo radi zadnji, takođe kad prebacim u prednji pogon auto se ne miče kao da je izbačen, eh sad, čitao sam po nekim stranicama da postoje neki vakum ventili, senzori šta već' ne znam, uglavnom potreban mi je neko da mi objasni o ovome ako zna bilo šta, ili barem malo da me uvede po pitanju korištenja !

Srdačan pozdrav ..

Pozdrav drug, imao sam ga neko vrijeme. Nema veze čiji je auto, kod terenaca je uglavnom 85 % princip isti, ali motor ti je Renault J8 :-D , a izvjesna količina tih auta je proizvedena čak u Austriji :-D
Ovako da pređemo na stvar: prvo ti nemožeš prebaciti samo na prednje točkove jer auto ima pogon na zadnje, i po potrebi se uključuje pogon na 4, to jeste na ručici reduktora imaš 2H (samo zadnji pogon), N (ler ili neutralana), 4H (uključen na 4 visoki i ni u kom slučaju se nesmije voziti asfaltnom podlogom, jer vozilo nema cetralni diff.) i 4L (pogon 4 niski ili redukovan).
Najčešći problem kod tih auta kada neradi pogon na 4 je uglavnom pucanje pogonskog lanaca prednjeg kardanskog vratila u kučištu reduktora, najčešči kvar kada se auto vozi sa 4x4 pogonom suhom asfaltnom podlogom.
cherokeejeep

#3 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by cherokeejeep »

kao sto je navedeno u prethodnom postu taj auto ima pogon na zadnje tockove ,mozes ukljuciti brzohodnih 4 i sporohodnih 4
da je pukao lanac ne bi mogao voziti nikako,vjerovatno ti se potrosila viljuska koja gura zupcanik za ukljucivanje pogona na sva 4 .to je cest slucaj jer u reduktor ljudi sipaju razna ulja koja dovedu do stradanja tih dijelova usljed nepodmazivanja.najvjerovatnije da ces morati otvoriti reduktor i pregledati sta se desilo.
miralem_XJ

#4 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by miralem_XJ »

Renault motor u njemu jest, a to što mi ne prebacuje, kod mene trenutno radi zadnji pogon samo, jedino što mogu jest poloviti brzine, prebacivati u spore ili brže ne znam kako to definišete, jer prvi put sjedam u 4x4 :D Meni je samo bitno da to uštimam da mi 4x4 radi, isto šta znači kad se upali sa strane "PART TIME" jel neko zna za to ? :D Isto ne radi mi ni onaj display desno do istrument table, imam dosta tih sitnica, htio sam da se malo raspitam na forumu naravno ako neko zna nešto o njemu ..

P.S Čim budem imo vremena, reduktor skidam da to riješim :D
insomnia78

#5 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by insomnia78 »

Imas negdje na forumu, potrazi, temu o terencima i na njoj par ljudi koji "rasturaju" pa pitaj tamo nek ti objasne

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
insomnia78

#6 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by insomnia78 »

Evo ovdje tema
http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php?t=84166
Ako ti niko ne odgovori posalji po nekom od ucesnika pa nek ti objasne

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
2AK-47

#7 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by 2AK-47 »

miralem_XJ wrote:Renault motor u njemu jest, a to što mi ne prebacuje, kod mene trenutno radi zadnji pogon samo, jedino što mogu jest poloviti brzine, prebacivati u spore ili brže ne znam kako to definišete, jer prvi put sjedam u 4x4 :D Meni je samo bitno da to uštimam da mi 4x4 radi, isto šta znači kad se upali sa strane "PART TIME" jel neko zna za to ? :D Isto ne radi mi ni onaj display desno do istrument table, imam dosta tih sitnica, htio sam da se malo raspitam na forumu naravno ako neko zna nešto o njemu ..

P.S Čim budem imo vremena, reduktor skidam da to riješim :D
Sad si me zbunio
Iz tvog posta slutim da je kod tebe sve ispravno, jer ako ti radi na 4L (to jeste spore ili polovljene kako ih ti zoveš) i na 4H (normalna samo sa pogonom na 4), onda je sve ispravno. PART TIME lampica služi kao upozorenje za ne upučene kada uključiš pogon na 4 da slučajno nevoziš na suh asfalt sa uključenim 4, jer tvoj JEEP nema centralni diferencijal, što znači da se u tom trenutku vratila prednjeg i zadnjeg pogona vrte istom brzinom, i ni u kom slučaju se nesmije voziti sa uključenim pogonom na 4 po suhoj asfaltnoj podlozi, dakle ni u 4H ni u 4L.

Najbolje ti je naći manual negdje od tog auta i lagano ga čitati.
Ako ti je riknuo display jedino zamjena otpad ili e-bey. Piši ima ovdje ljudi koji posjeduju taj auto. To je dobar auto sitnice nije teško srediti samo treba volje i para naravno.
cherokeejeep

#8 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by cherokeejeep »

digni na dizalicu i pregledaj da li se okrece kardan za prednje tockove kad ubacis u 4H ,mozda nemas kardana ili poluosovine onda :D
miralem_XJ

#9 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by miralem_XJ »

Dobro nisam toliko neupućen da kupim bez kardana :D haah

A to što ti govorim radi mi spore i brze, rade samo za zadnje točkove za prednje ne (kako god ručicu pomaknem prednji ne vrte, tu je kvaka) .. U tome je problem, i ja sam sumnjo u tu viljušku, ali opet da pitam ljude koji zanaju o tom autu :)
cherokeejeep

#10 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by cherokeejeep »

mislim da ces morati rastaviti reduktor pa da vidis ,ne moras ga skidati s auta ,samo ispustis ulje,otkacis zadnji kardan i skines poklopac.izvini ,davno sam to rastavljao i sad sam se sjetio da lanac ide za pogon prednjih tockova .znaci ili viljuska ili lanac ,lanac ako se istegao vjerovatno je obrusio kuciste,pregledaj dobro,imas unutra i malu pumpu ulja i magnet okrugli na dnu kucista ocisti ga ako ima opiljaka .unutra ide atf4+ ulje.
miralem_XJ

#11 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by miralem_XJ »

Hvala vam svima na uputama, krenuo sam ipak prema generalki, prvi dan izgleda ovako :D
Reduktor planiram za 2-3 dana ..
Nadam se da ću ga uspit utegnut po pitanju mehanike ..

Image :-D
cherokeejeep

#12 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by cherokeejeep »

sto neko nije imao gumica sto idu pod stubline pa je sve dobro naabriro crvenim abrom :lol: :lol:
kupi te gumice nove i to dobro ocisti da ne bi bilo majoneze u karteru :D
miralem_XJ

#13 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by miralem_XJ »

Ja sam u karteru našo majoneze, helmans mi zavidi 8-)
cherokeejeep

#14 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by cherokeejeep »

thomy -gospodar okusa :D to je garant procurila rashladna tekucina pored stubline u karter....
miralem_XJ

#15 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by miralem_XJ »

Ma nije procurila nego tekla, našo sam u karteru 3.5l vode, zato sam sve raskopo, idemo generalno .. :D
cherokeejeep

#16 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by cherokeejeep »

svaka cast
evo nasao sam i ja sliku reduktora kad sam rastavio

Image

a evo i te viljuske sto se potrosila

Image
miralem_XJ

#17 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by miralem_XJ »

E baš ti hvala ohrabrio si me , nije puno posla tu meni se čini :D
cherokeejeep

#18 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by cherokeejeep »

nema pretjerano,ja sam mijenjao kvacilo pa reko kad sam skinuo da i to malo pregledam .neko nalio 90w,pa se napravilo blato unutra i zacepila uljna pumpa , nije bilo podmazivanja i potrosila se ta viljuska.nisam imao novu,pa sam navario na ovu postojecu i odnio kod tokara da mi dovede na mjeru,jedino je to trajalo malo duze...znaci kad popravis kvar ocisti sve i obavezno novo propisano ulje (atf4)i nece biti problema :)
drndalo

#19 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by drndalo »

miralem_XJ wrote:Hvala vam svima na uputama, krenuo sam ipak prema generalki, prvi dan izgleda ovako :D

Image
Miraleme sreco-pobro, nesto ti danas nije dobro ? :wink: Salu na stranu, nadam se da ti ovo nije neki prijatelj radio, jer neprijatelji ti onda ne trebaju... Uglavnom, neka si krenuo u trajno rjesavanje problema. :thumbup:
miralem_XJ

#20 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by miralem_XJ »

drndalo wrote:
miralem_XJ wrote:Hvala vam svima na uputama, krenuo sam ipak prema generalki, prvi dan izgleda ovako :D

Image
Miraleme sreco-pobro, nesto ti danas nije dobro ? :wink: Salu na stranu, nadam se da ti ovo nije neki prijatelj radio, jer neprijatelji ti onda ne trebaju... Uglavnom, neka si krenuo u trajno rjesavanje problema. :thumbup:
Za koje pare sam ja njega kupio dobro je da je ikako radio xD Zato sam krenuo u akciju, da kasnije ne govorim ovaj ili onaj me zezno, nego sam sebe da kudim ili hvalim :D
miralem_XJ

#21 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by miralem_XJ »

cherokeejeep wrote:nema pretjerano,ja sam mijenjao kvacilo pa reko kad sam skinuo da i to malo pregledam .neko nalio 90w,pa se napravilo blato unutra i zacepila uljna pumpa , nije bilo podmazivanja i potrosila se ta viljuska.nisam imao novu,pa sam navario na ovu postojecu i odnio kod tokara da mi dovede na mjeru,jedino je to trajalo malo duze...znaci kad popravis kvar ocisti sve i obavezno novo propisano ulje (atf4)i nece biti problema :)
Predhodni vlasnik mi je rekao da samo ima lufta u viljušci, nadam se da mu mogu vjerovat :D
drndalo

#22 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by drndalo »

Bice da je taj luft vec "abriran" pa je samo toliki... :cry:
miralem_XJ

#23 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by miralem_XJ »

To ćemo da vidimo, čekam sad gumice za stubline .. rekli su mi da komplet tih gumica je oko 5 e , za stubline, ali ova viljuška za nju imam brigu gdje i kako nać, ali pare čuda rade :D Tako da ne brinem puno
Kiberluskoni

#24 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by Kiberluskoni »

Pozdrav Miraleme,

Čestitam na kupovini ;). Vozio sam i navozao se jedinm takvim u 5 godina koliko je bio kod mene. Isto sam radio osvježenje motora, poslije toga je auto bio ko lampa, što se kaže.

Prije nego kreneš čačkati po reduktoru, da ti sugerišem da to nije kvar. Naime, Dana 30 prednji mostovi na XJevima do ja mislim 90. godine su imali dužu osovinu iz dva dijela. Kada je vozilo u pogonu na zadnje točkove 2H, ta osovina je bez kontakta, tako da se smanji stres na prednjem mostu, prije svega na krstovima. Kada uključiš 4x4 (4H ili 4L) metalna košuljica se putem vakuum pumpe pomjeri i napravi kruti spoj između ta dva dijela osovine i tada imaš pogon i na prednjim točkovima.

Najčešći kvar je kvar na vakuum pumpi ili lomljenje te košuljice. Niti jedan se ne isplati praviti. Potrebno ti je da nađeš osovinu sa starijeg modela, ubaciš i prepraviš ležište za semering na kraju osovine (ne znam ima li još prepravki). Prosurfaj malo, imaš dosta članaka kako se to radi. Taj model Dana 30 osovine ćeš prepoznati tako što ima ispupčenje tamo gdje se nalazi ta košuljica koja spaja dva dijela osovine.

Dakle, ne rastavljaj reduktor, garant je dobar i pogledaj ovo što ti rekoh.

Sretno :) !
miralem_XJ

#25 Re: Jeep Cherokee 2.1 TD 1988

Post by miralem_XJ »

Eh vidiš, kod mene je ovaj NPG 207
Image
, kada sam se povlačio pod auto uvjerio sam se da je ovaj kod mene, i mislim da on nema puno tih dodataka na sebi, vakuma, elektronike ili šta već, nego da je dosta prostiji od npr sr 4, iili ne znam .. Uglavnom, kupio sam ga sa "pričom" da je viljuška u luftu ili da je istrošena .. Tako da, ako misliš da griješim ispravi me, ipak ti imaš više iskustva nego ja o ovome autu ..
Post Reply