Jednu stvar ne mogu da shvatim,koja se desava u ratu
-
Stolee
#1 Jednu stvar ne mogu da shvatim,koja se desava u ratu
Da ne komentarisemo sta se konkretno desavalo u BiH, nego vise da razmotrimo ljudsku psihu.
Gledao sam na tv-u kad Ceceni sijeku nozevima prste na rukama Rusima, kad sijeku zenu vratove i muskarcima i zenama i dok to rade, smiju se, dok njima krv siklja iz vrata... Jednostavno, to je toliko odvratno, da se ne moze opisati rijecima.
Nije vazno, ko je u pravu u Ceceniji, nego me zanima, kako covjek moze to radi, i jos da uziva u tome? Kakvi su to ljudi, da uzivaju dok nekom sijeku vrat, grkljan...i da umiru od smijeha tom prizoru? I zar taj covjek moze biti dobar otac, muz ili zar se uopste moze smatrati covjekom?
Tesko je opisati te scene...
Pa u borbi, ne treba pucati u onog kog se ne mora, jer iza svakog tog neprijateljskog vojnika, stoji jedna porodica, djeca...a sigurno, bar 90 % ljudi u svim vojskama su normalni ljudi, samo su spletom okolnosti morali otici u vojsku. Bilo da brane nesto, ili su natjerani, ili su u zabludi...svejedno..
Otkud u nekim ljudima to zivotinjsko, da uziva u ubijanju, mucenju...ljudi?
Gledao sam na tv-u kad Ceceni sijeku nozevima prste na rukama Rusima, kad sijeku zenu vratove i muskarcima i zenama i dok to rade, smiju se, dok njima krv siklja iz vrata... Jednostavno, to je toliko odvratno, da se ne moze opisati rijecima.
Nije vazno, ko je u pravu u Ceceniji, nego me zanima, kako covjek moze to radi, i jos da uziva u tome? Kakvi su to ljudi, da uzivaju dok nekom sijeku vrat, grkljan...i da umiru od smijeha tom prizoru? I zar taj covjek moze biti dobar otac, muz ili zar se uopste moze smatrati covjekom?
Pa u borbi, ne treba pucati u onog kog se ne mora, jer iza svakog tog neprijateljskog vojnika, stoji jedna porodica, djeca...a sigurno, bar 90 % ljudi u svim vojskama su normalni ljudi, samo su spletom okolnosti morali otici u vojsku. Bilo da brane nesto, ili su natjerani, ili su u zabludi...svejedno..
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Stole, mislis li da to nisu radili rusi?Nadam se da si cecene spomenuo cisto iz edukativnih razloga, tj. slucajnim uzorkom, a ne zato sto su muslimani.
U svakom ratu imas zlocince. To su ti iskomplexirani i neizivljeni ljudi (bolesni ako zelis) koji imaju ratnu psihoterapiju umjesto da su isli kod doktora. To ti je obicno "regularna vojska" , dakle ne profesionalna nego rezervisti, raznorazni "dobrovoljci" itd.
Kada je padao Berlin, na strani na kojoj su usli rusi nije bilo zlocina prva tri dana, dok su tu boravile elitne postrojbe Crvene armije. Kasnije, kada su usli ovi regularci, bilo je svasta. Isto je i sa partizanima na Bleiburgu, pobili su masu civila hrvata i vrlo malo ustasa. Prvi ti je Pavelic pobjegao, ostali da ne govorim.
Stariji napune mladima glave "istorijom", mladi je idu ponovo "stvarati"
U svakom ratu imas zlocince. To su ti iskomplexirani i neizivljeni ljudi (bolesni ako zelis) koji imaju ratnu psihoterapiju umjesto da su isli kod doktora. To ti je obicno "regularna vojska" , dakle ne profesionalna nego rezervisti, raznorazni "dobrovoljci" itd.
Kada je padao Berlin, na strani na kojoj su usli rusi nije bilo zlocina prva tri dana, dok su tu boravile elitne postrojbe Crvene armije. Kasnije, kada su usli ovi regularci, bilo je svasta. Isto je i sa partizanima na Bleiburgu, pobili su masu civila hrvata i vrlo malo ustasa. Prvi ti je Pavelic pobjegao, ostali da ne govorim.
Ja ga mogu definirati. U miru, djeca sahranjuju svoje oceve. U ratu, ocevi sahranjuju svoju djecu.crazy wrote:Ja ne mogu da shvatim rat uopste
-
nata-
Stole: mislim da je nebi: u pravu nisi trebao ici tako daleko do cecenije mogao si komotno uzeti nase blize susjedstvo i proanalizirati ljudsku psihu? ja sam isto gledala te snimke iz cecenije nista novo nije videno sto mi ovdje nismo dozivjeli i goge mnogo gore !! zato se nemoj puno iscudavati nego pamet uglavu! da se nebi tvome djetetu nedo bog desilo da zavrsi ko kurban , pod kamom dusmanina !nebi wrote:Pa mogao si uzeti Omarsku i Keraterm da razmatras ljudsku psihu...
tu nisu ni bili vojnici,vec civili.
-
car-x
da, i rusi su radili svakakve strahote (rascerece cecena izmedju dva tenka, itd.), ali se nadam da stole nije izabro cecene zato sto su muslimani, nego cisto metodom slucajnog uzorka (mogo je to biti i crveni kmer, i cetnici, i rusi, i ceceni, i mudzahedini, i al-zakrawi ili kako se vec zove onaj idiot sto kolje po iraku)..
fazon je fakat da se ta nekakva "vojska" pomami i da je spremna da radi svakakve strahote.. ali imam osjecaj da to nije samo slucaj u ratu, nego uopste u kolektivnoj svijesti.. ono, mi smo sad ekipa, i ne moze niko optuziti mene pojedinacno, nego svi mi smo isto krivi..
sjetim se kakva smo sranja pravili u djetinjstvu, ko grupa, ono zijan na kvadrat.. pa na raznim putovanjima ko odbojkaska ekipa.. pa kad izadjemo vani, ono mi raja.. pa onda napravimo shit zesci..
i onda se u neka doba izgube granice.. razum se izgubi.. i umjesto lupanja prozora komsiji, odjednom se desi da neka jedinica siluje, zakolje, i ne znam ja sta.. vjerovatno je pocetak histerije u toj kolektivnoj pripadnosti, a granica ljudskoj ludosti i onako nema..
fazon je fakat da se ta nekakva "vojska" pomami i da je spremna da radi svakakve strahote.. ali imam osjecaj da to nije samo slucaj u ratu, nego uopste u kolektivnoj svijesti.. ono, mi smo sad ekipa, i ne moze niko optuziti mene pojedinacno, nego svi mi smo isto krivi..
sjetim se kakva smo sranja pravili u djetinjstvu, ko grupa, ono zijan na kvadrat.. pa na raznim putovanjima ko odbojkaska ekipa.. pa kad izadjemo vani, ono mi raja.. pa onda napravimo shit zesci..
i onda se u neka doba izgube granice.. razum se izgubi.. i umjesto lupanja prozora komsiji, odjednom se desi da neka jedinica siluje, zakolje, i ne znam ja sta.. vjerovatno je pocetak histerije u toj kolektivnoj pripadnosti, a granica ljudskoj ludosti i onako nema..
-
reaktor
pa ima li veceg hajvana od insansa?????
ljudi su sposobni jedni drugima raditi uzasne stvari, to nije nista novo...
ono sto ja ne kontam kako neko to moze gledati... ja ne kontam ljude koji sa neta downloaduju odsjecanje glave i uzivaju gledajuci... garantujem da je takav mentalni sklop sposoban u datom trenutku uciniti istu stvar...
pa ako medju nama ima takvih koji imaju stomak gleedati takve stvari, neka se zapitaju...
ljudi su sposobni jedni drugima raditi uzasne stvari, to nije nista novo...
ono sto ja ne kontam kako neko to moze gledati... ja ne kontam ljude koji sa neta downloaduju odsjecanje glave i uzivaju gledajuci... garantujem da je takav mentalni sklop sposoban u datom trenutku uciniti istu stvar...
pa ako medju nama ima takvih koji imaju stomak gleedati takve stvari, neka se zapitaju...
-
smackhead
horns&drums wrote:Stole, mislis li da to nisu radili rusi?Nadam se da si cecene spomenuo cisto iz edukativnih razloga, tj. slucajnim uzorkom, a ne zato sto su muslimani.
![]()
Ja ga mogu definirati. U miru, djeca sahranjuju svoje oceve. U ratu, ocevi sahranjuju svoju djecu.crazy wrote:Ja ne mogu da shvatim rat uopste
-
Stolee
Glupo je kad ljudi brane 'svoje ' zlocince. Kao ni lopovi, zlocinci nemaju naciju. Kad nestane drugog naroda za ubijanje, onda pocnu da ubijaju svoju naciju.
Pa ko su u Srbiji glavni kriminalci? Pa sve neki ratni 'heroji' , oficiri...Ko je ubio Djindjica? Pa isto ratni 'heroj' Legija.
Pa ko su u Srbiji glavni kriminalci? Pa sve neki ratni 'heroji' , oficiri...Ko je ubio Djindjica? Pa isto ratni 'heroj' Legija.
-
tataratira
bilo je i ovdje braće arapa sa glavama u rukama i osmjehom na licu
što ne umanjuje nedjela srpskih oficira ali ih izjednačava sa njima
braniti čečene koji otimaju i ubijaju djecu je glupost neviđena
pogotovo što ti ne čine ni 20% naroda nego se bore za svoju vjeru koja je iznad čovjeka pa i djeteta
evo iz komšiluka
http://www.novosti.co.yu/zlocin.htm
pogotovo što ti ne čine ni 20% naroda nego se bore za svoju vjeru koja je iznad čovjeka pa i djeteta
evo iz komšiluka
- Alfons Kauders
E sad za Cecene... Ne znam sta da ti kazem, rijec je o postupcima koje je nemoguce opravdati, ali nemoguce je bilo opravdati i saveznicko razaranje Dresdena i Hirosime... Ljudima je vise puklo, gaze ih Rusi, i onda skontaju da cilj opravdava sredstva, pa ako ce Rusi doci u njihovu zemlju, pobiti sve sto stignu, onda ce im i Ceceni vratiti svim sredstvima, pa i ubijanjem djece u skolama, otmicama i sl.tataratira wrote:bilo je i ovdje braće arapa sa glavama u rukama i osmjehom na licu
evo iz komšiluka
-
crazy
Ama, braniti bilo koga, ko mucki ubija nevine ljude, je besmisleno. To su zvijeri i svako ko ih pokusava braniti je isto zvijertataratira wrote:
-
violentjack
#17 Re: Jednu stvar ne mogu da shvatim,koja se desava u ratu
Odvratno mogao bih cetnika ubiti sada..ali mu glavu sigurno ne bih mogao prerezati ili ga zaklatiStolee wrote:Da ne komentarisemo sta se konkretno desavalo u BiH, nego vise da razmotrimo ljudsku psihu.
Jednostavno sam human
-
violentjack
Ceceni imaju mrznju prema Rusima vec 200 godina..kada je Rusija okupirala Ceceniju 
-
tataratira
koliko ja vidim ti čečeni ne pretsavljaju volju naroda koji je tamo duboko podjeljen, oni zastupaju Allaha i to im je osnovni motiv a bore se za džamahiriju u kojoj ne bi bilo mjesta za drugačije mišljenje pa ih zato i ne podržavam a pogotovo ne način na koji se svete, ubiti vojnika i djete nije isto, da se zalete u kasarnu ili kao što su ubili onog instaliranog predsjednika to je legalan način borbe, sve ostalo je terorizam a razlozi ihAlfons Kauders wrote:E sad za Cecene... Ne znam sta da ti kazem, rijec je o postupcima koje je nemoguce opravdati, ali nemoguce je bilo opravdati i saveznicko razaranje Dresdena i Hirosime... Ljudima je vise puklo, gaze ih Rusi, i onda skontaju da cilj opravdava sredstva, pa ako ce Rusi doci u njihovu zemlju, pobiti sve sto stignu, onda ce im i Ceceni vratiti svim sredstvima, pa i ubijanjem djece u skolama, otmicama i sl.tataratira wrote:bilo je i ovdje braće arapa sa glavama u rukama i osmjehom na licu
evo iz komšiluka
ne opravdavaju način borbe a ako se ovako bore za državu valjda je jasno da je neće ni dobiti, zato tvrdim da se ne bore za državu nego sa islam što se i vidi na njima i njihovim porukama
napaćeni narod će strpljivo čekati nekih 50 godina kao Palestina i ništa se neće promijeniti a oni će biti narodni heroji, ja tu ne vidim nikakvu mudrost nego osvetu kojoj se ne nazire kraj
jel to isto kao kad bi me neko sada ubjeđivao da su mudžahedini došli u Bosnu da se bore za multietničnost, nemaju oni takve vizije.
-
violentjack
Ceceni ne mrze Ruse nego okupaciju njihove zemlje od Rusa koja traje skoro 200 godine
Nije to Islam..nego okupacija koja traje
-
tataratira
e pa fino su se izborili, samo su dali razloga svijetu da im nikada i ne da državu, to ti nije palo na pamet ?violentjack wrote:Ceceni ne mrze Ruse nego okupaciju njihove zemlje od Rusa koja traje skoro 200 godine
-
car-x
znao sam ja da ce nesretni izbor samo jednog tipicnog primjera (u ovom slucaju cecena) dovesti do skretanja diskusije u (ne)zeljenom pravcu.. opet borci za i protiv islama..
bez da ima ikakve veze s temom..
izmedju ostalog i u kur'anu stoji: "..ko ubije jednog covjeka ko da je cijeli svijet pobio.."
govoriti da si musliman i istovremeno ubijati zene i djecu moze biti logicno samo najzaludjenijim ekstremistima.. to nema nikakve veze s mozgom..
bez da ima ikakve veze s temom..
..Da ne komentarisemo sta se konkretno desavalo u BiH, nego vise da razmotrimo ljudsku psihu...
izmedju ostalog i u kur'anu stoji: "..ko ubije jednog covjeka ko da je cijeli svijet pobio.."
govoriti da si musliman i istovremeno ubijati zene i djecu moze biti logicno samo najzaludjenijim ekstremistima.. to nema nikakve veze s mozgom..
-
Pospanko
To nije fenomen rata, svaki dan mozemo vidjeti na TV da je neko pocinio neki zlocin.
Rat je stanje u kome moral i pravila ne postoje, ne postoji pravilo kao sto neko napisa na forumu da ne pucas na vojnika koji ti direktno ne ugrozava zivot. Pitam se gdje ste to vi ratovali pa tako razmisljate, sigurno dok ste igrali TA-TA po mahalama ali i tada ste sigurno gledali da sto vise ubijete protivnickih igraca.
Glupo je ovdje pricati o tome sta su Ceceni uradili, to i nije tema jer ako cemo o tome raspravljati onda treba prvo vidjeti sta je navelo te ljude da to rade.
Imamo primjer u Foci kada djevojcica nakon strijeljanja ukucanja i paljenja njihove kuce uspije da se izvuce ali je tada ponovo uhvate i bace zivu u vatru. Ili kada majci uzmu dijete od 3 mjeseca iz narucja i stave u rernu da se pece.
Najprljaviji dio rata vode ljudi koji su u miru bili sa druge strane zakona, koji su imali vise godina iza resetaka nego slobode. Takvi na zalost u svim ratovima dobiju priliku da budu kreatori pravila a ta pravila budu onakva kakva smo vec vidjeli na nasim prostorima u posljednjem ratu.
Rat je stanje u kome moral i pravila ne postoje, ne postoji pravilo kao sto neko napisa na forumu da ne pucas na vojnika koji ti direktno ne ugrozava zivot. Pitam se gdje ste to vi ratovali pa tako razmisljate, sigurno dok ste igrali TA-TA po mahalama ali i tada ste sigurno gledali da sto vise ubijete protivnickih igraca.
Glupo je ovdje pricati o tome sta su Ceceni uradili, to i nije tema jer ako cemo o tome raspravljati onda treba prvo vidjeti sta je navelo te ljude da to rade.
Imamo primjer u Foci kada djevojcica nakon strijeljanja ukucanja i paljenja njihove kuce uspije da se izvuce ali je tada ponovo uhvate i bace zivu u vatru. Ili kada majci uzmu dijete od 3 mjeseca iz narucja i stave u rernu da se pece.
Najprljaviji dio rata vode ljudi koji su u miru bili sa druge strane zakona, koji su imali vise godina iza resetaka nego slobode. Takvi na zalost u svim ratovima dobiju priliku da budu kreatori pravila a ta pravila budu onakva kakva smo vec vidjeli na nasim prostorima u posljednjem ratu.
-
violentjack
Jadan si i gl...
Preporucio bih ti da procitas koju knjigu..ali i to je visa matematika za tebe
Cecenija je okupirana vec 200 godina. skoro..prije nije bilo Rusa..u Muslimanskoj Ceceniji
U TIH SKORO 200 Godina Rusi su iskoristavali..ubijali..silovali zene..ubijali djecu..klali i pokrstavali..podsjeca me na jedan divljacki narod kojem je knjiga Gorski vijenac bestseler
Preporucio bih ti da procitas koju knjigu..ali i to je visa matematika za tebe
Cecenija je okupirana vec 200 godina. skoro..prije nije bilo Rusa..u Muslimanskoj Ceceniji
U TIH SKORO 200 Godina Rusi su iskoristavali..ubijali..silovali zene..ubijali djecu..klali i pokrstavali..podsjeca me na jedan divljacki narod kojem je knjiga Gorski vijenac bestseler
-
Produkt C
hajde ne lupaj srpkotataratira wrote:koliko ja vidim ti čečeni ne pretsavljaju volju naroda koji je tamo duboko podjeljen, oni zastupaju Allaha i to im je osnovni motiv a bore se za džamahiriju u kojoj ne bi bilo mjesta za drugačije mišljenje pa ih zato i ne podržavam a pogotovo ne način na koji se sveteAlfons Kauders wrote:E sad za Cecene... Ne znam sta da ti kazem, rijec je o postupcima koje je nemoguce opravdati, ali nemoguce je bilo opravdati i saveznicko razaranje Dresdena i Hirosime... Ljudima je vise puklo, gaze ih Rusi, i onda skontaju da cilj opravdava sredstva, pa ako ce Rusi doci u njihovu zemlju, pobiti sve sto stignu, onda ce im i Ceceni vratiti svim sredstvima, pa i ubijanjem djece u skolama, otmicama i sl.tataratira wrote:bilo je i ovdje braće arapa sa glavama u rukama i osmjehom na licu
evo iz komšiluka