Da li ste nekada bili u situaciji, ili ste sada, da vam se iznenada učini da je prijateljstvo koje vam puno znači i zaokuplja vas, u stvari jednostrano? Da li ste ikada dobili osjećaj da ste u stvari vi onaj ili ona koji to prijateljstvo stalno podstičete i da toga nema, da bi ono polako nestalo, jer druga osoba ne bi nikada ništa učinila samoinicijativno-ne bi vas nazvala da se ispričate, ne bi vas pozvala da se vidite, ne bi se sjetila vašeg rođendana...
Isto je i sa jednostranom ljubavlju...Volite nekoga, ali nakon nekog vremena shvatite da drhtite nad tom ljubavlju, jer ste u stalnom strahu da bi se ta veza mogla prekinuti. Stalno ste u strahu da ste nešto rekli ili napisali, što bi osoba koju volite mogla pogrešno protumačiti, shvatiti kao kritiku, sarkazam...Isto kao i sa jednostranim prijateljstvom, ako vi nešto ne inicirate, osoba koju smatrate prijateljem svakako neće, u stvari, ta veza i opstaje zahvaljujući vašoj inicijativi, vašem trudu, vašoj želji da uspije...
Drugu stranu nikada ne kritikujete, ne stavljate nikakve primjedbe, jer se bojite da bi mogao ili mogla jednostavno prestati da kontaktira sa vama.
Na taj način, polako gubite samopoštovanje i dopuštate sebi dosta toga sa druge strane, samo da bi "prijateljstvo" ili "ljubav" opstali.
I na kraju, je li jednostrano prijateljstvo uopšte prijateljstvo, je li jednostrana ljubav uopšte ljubav? Vrijedi li se boriti za nekoga, jer vam je stalo do te osobe, iako vam je sve više jasno da je jednostrano..
Napominjem, to su osobe sa kojima je, kada ste skupa, jako lijepo, i to obostrano, ali sve više vas muči osjećaj da, da se vi svaki puta ne pobrinete da dodje do susreta, tog susreta ne bi ni bilo...
JEDNOSTRANA PRIJATELJSTVA, JEDNOSTRANE LJUBAVI
- iz dna duše
-
zelenashica
#2 Re: JEDNOSTRANA PRIJATELJSTVA, JEDNOSTRANE LJUBAVI
Ne znam,sama riječ JEDNOSTRANO govori sve o temi koju si postavio/la...ako je jednostrano onda to i ne zaslužuje opstanak,ma šta bilo,ljubav ili prijateljstvo nije bitno....jednostavno ono što je jednostrano bar po meni je samo iluzija u koju se sve dublje zavlačimo.....za sve je potrebno dvoje,a za ljubav i prijateljstvo posebno.... 
-
Abacija
#3 Re: JEDNOSTRANA PRIJATELJSTVA, JEDNOSTRANE LJUBAVI
Mozda je ta druga "strana" depresivna pa zato ne pokazuje inicijativu da se druzi (ili "ljubi") s tobom?
Sad se postavlja pitanje; da li bjezati od takvih ljudi ili ostati i pokusati im pomoci? Ali da bi odgovorili na to pitanje treba nam vise informacija. Npr, kako se ta osoba ponasa prema drugim ljudima? Da li je ravnodusna i prema drugima ili samo prema tebi?
Sad se postavlja pitanje; da li bjezati od takvih ljudi ili ostati i pokusati im pomoci? Ali da bi odgovorili na to pitanje treba nam vise informacija. Npr, kako se ta osoba ponasa prema drugim ljudima? Da li je ravnodusna i prema drugima ili samo prema tebi?
-
staza
#4 Re: JEDNOSTRANA PRIJATELJSTVA, JEDNOSTRANE LJUBAVI
Sve dok ti kroz to rasteš, platonski rečeno, a da pri tome ne ugrožavaš slobodu druge strane (pa makar ta ista strana ugrožavala tvoju slobodu, jer u svakom kontaktu to je neminovno, niko nije svetac), trebaš nastaviti dalje.iz dna duše wrote:Da li ste nekada bili u situaciji, ili ste sada, da vam se iznenada učini da je prijateljstvo koje vam puno znači i zaokuplja vas, u stvari jednostrano? Da li ste ikada dobili osjećaj da ste u stvari vi onaj ili ona koji to prijateljstvo stalno podstičete i da toga nema, da bi ono polako nestalo, jer druga osoba ne bi nikada ništa učinila samoinicijativno-ne bi vas nazvala da se ispričate, ne bi vas pozvala da se vidite, ne bi se sjetila vašeg rođendana...
Isto je i sa jednostranom ljubavlju...Volite nekoga, ali nakon nekog vremena shvatite da drhtite nad tom ljubavlju, jer ste u stalnom strahu da bi se ta veza mogla prekinuti. Stalno ste u strahu da ste nešto rekli ili napisali, što bi osoba koju volite mogla pogrešno protumačiti, shvatiti kao kritiku, sarkazam...Isto kao i sa jednostranim prijateljstvom, ako vi nešto ne inicirate, osoba koju smatrate prijateljem svakako neće, u stvari, ta veza i opstaje zahvaljujući vašoj inicijativi, vašem trudu, vašoj želji da uspije...
Drugu stranu nikada ne kritikujete, ne stavljate nikakve primjedbe, jer se bojite da bi mogao ili mogla jednostavno prestati da kontaktira sa vama.
Na taj način, polako gubite samopoštovanje i dopuštate sebi dosta toga sa druge strane, samo da bi "prijateljstvo" ili "ljubav" opstali.
I na kraju, je li jednostrano prijateljstvo uopšte prijateljstvo, je li jednostrana ljubav uopšte ljubav? Vrijedi li se boriti za nekoga, jer vam je stalo do te osobe, iako vam je sve više jasno da je jednostrano..
Napominjem, to su osobe sa kojima je, kada ste skupa, jako lijepo, i to obostrano, ali sve više vas muči osjećaj da, da se vi svaki puta ne pobrinete da dodje do susreta, tog susreta ne bi ni bilo...
Veze u kojima obostrano daju uz prešutnu obavezu da neće povređivati drugoga, često postanu formalne: i odjednom se uruše.
Uglavnom ni jedna ni druga filozofija nije isključiva: sve zavisi kako ti kao pojedinac u tome svemu plivaš.
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#5 Re: JEDNOSTRANA PRIJATELJSTVA, JEDNOSTRANE LJUBAVI
Ljudi su kao rijeke... nekad puni snage i elana, a nekad utuceni i spori.
Da bi postojalo "Ono nesto" medju ljudima potrebno je, izmedju svega ostaloga, i jako mnogo strpljivosti i tolerancije. I ne ocekivati i traziti, vec jasno iskazivati svoje zelje i opisivati ih koliko god je to moguce.
A vrijeme ce zasigurno pokazati sta ce biti od svega toga.
Da bi postojalo "Ono nesto" medju ljudima potrebno je, izmedju svega ostaloga, i jako mnogo strpljivosti i tolerancije. I ne ocekivati i traziti, vec jasno iskazivati svoje zelje i opisivati ih koliko god je to moguce.
A vrijeme ce zasigurno pokazati sta ce biti od svega toga.
- Nekako s proljeća
#6 Re: JEDNOSTRANA PRIJATELJSTVA, JEDNOSTRANE LJUBAVI
[quote="iz dna duše"]Da li ste nekada bili u situaciji, ili ste sada...
Ne veži se za prolazno....
A rijeke i dalje teku....
I sunce i dalje izlazi i zalazi...
Ne veži se za prolazno....
A rijeke i dalje teku....
I sunce i dalje izlazi i zalazi...
- iz dna duše
#7 Re: JEDNOSTRANA PRIJATELJSTVA, JEDNOSTRANE LJUBAVI
Znate, to nije da sam ja svjesno njegovala neko prijateljstvo, za koje sam od početka znala da je jednostrano...
Ja se u stvari pitam je li to tako...znate ono, probudiš jednog jutra i kao da ti se neki veo ukloni ispred očiju i sve vidiš drugim očima...
Pokušavam i ja da izanaliziram tu osobu, kako mi i Abacija predlaže: Kakva je ta osoba u odnosu prema drugima...
Sve više dolazim do zaključka da je previše fokusirana na posao i da samoinicijativno ostvaruje kontakte samo one koji imaju veze sa poslom....
To je osoba kojoj se uvijek obratim kada mi je teško, da se ispričam, izjadam, dobijem savjet, podršku, pomoć...Uvijek provedemo lijepo vrijeme zajedno i iako se radi o poslovnoj osobi sa puno obaveza, nikada nemam dojam da negdje žuri kada smo skupa...
Ako se duže ne javim, jer nisam stigla, još me upita: što se ne javljaš, šta ima kod tebe,niti pišeš, niti zoveš, da se šta ne ljutiš...naravno, nakon što se ja prva javim...
Dakle, to je prijateljstvo koje mi puno znači i ja se pitam je li ono jednostrano ili je ta osoba jednostavno takva (što bih ja, priznajem morala najbolje znati, ali eto, ne znam
) Stoga sam i postavila ovu temu jer ne vjerujem da sam jedina koja je bar nekada imala ovu dilemu. Vaši komentari su mi, svaki na svoj način, dali neki pravac za razmišljanje...
Ja se u stvari pitam je li to tako...znate ono, probudiš jednog jutra i kao da ti se neki veo ukloni ispred očiju i sve vidiš drugim očima...
Pokušavam i ja da izanaliziram tu osobu, kako mi i Abacija predlaže: Kakva je ta osoba u odnosu prema drugima...
Sve više dolazim do zaključka da je previše fokusirana na posao i da samoinicijativno ostvaruje kontakte samo one koji imaju veze sa poslom....
To je osoba kojoj se uvijek obratim kada mi je teško, da se ispričam, izjadam, dobijem savjet, podršku, pomoć...Uvijek provedemo lijepo vrijeme zajedno i iako se radi o poslovnoj osobi sa puno obaveza, nikada nemam dojam da negdje žuri kada smo skupa...
Ako se duže ne javim, jer nisam stigla, još me upita: što se ne javljaš, šta ima kod tebe,niti pišeš, niti zoveš, da se šta ne ljutiš...naravno, nakon što se ja prva javim...
Dakle, to je prijateljstvo koje mi puno znači i ja se pitam je li ono jednostrano ili je ta osoba jednostavno takva (što bih ja, priznajem morala najbolje znati, ali eto, ne znam
- Adriatic
#8 Re: JEDNOSTRANA PRIJATELJSTVA, JEDNOSTRANE LJUBAVI
Pa svakako da je otvoren razgovor najbolje rješenje. Ovo što si napisala na forumu, trebaš reći toj osobi.
Nakon njegove reakcije, sve ćeš znati.
Uglavnom, ako je stvarno jednostrano, treba to raskinuti što prije.
Svako produžavanje, vodi sve većem gubitku samopoštovanja.
Nakon njegove reakcije, sve ćeš znati.
Uglavnom, ako je stvarno jednostrano, treba to raskinuti što prije.
Svako produžavanje, vodi sve većem gubitku samopoštovanja.
-
Bellica
#9 Re: JEDNOSTRANA PRIJATELJSTVA, JEDNOSTRANE LJUBAVI
Na tvom mjestu bih pokusala saznati razlog zasto je ta osoba tako nezainteresovana. 1.Mozda je trenutno u nekim problemima, 2.mozda nije trenutno raspolozena za bilo kakvu vezu ( govorim i o ljubavi i prijateljstvu), 3.a mozda postoji mogucnost da je osoba i te kako raspolozena za vezu, ali ne s tobom, 4. mozda nije dovoljno hrabra da pokaze interesovanje.U trecem slucaju, takvu vezu odnosno osobu treba izbjegavati, treba sve to skupa sasjeci u korjenu jer zasto da se trudis oko necega za sta sigurno znas da nema buducnost. Ako je u pitanju ono prvo, drugo, ili cetvrto onda treba ostati uz tu osobu, ponuditi joj svoje prijateljstvo/ljubav, pomoci joj u rjesavanju tih nekih problema, pokusati je izvuci iz nekog depresivnog stanja koje mu/joj ne dopusta da pokazuje emocije i interesovanje. U svakom slucaju, ne treba odmah odustati, treba se malo i boriti i imati strpljenja, ali ne treba gubiti dostojanstvo ili samopostovanje. Ja sam imala priliku, nazalost, da "upoznam" jednostrano prijateljstvo, ali ljubav nisam i nadam se da se nikada necu naci u situaciji da zavolim neku osobu kojoj apsolutno nije stalo do mene, to bi bilo jako bolno i slomilo bi me jer ako jednostrano prijateljstvo ovako boli, uvjerena sam da jednostrana ljubav boli 5 puta vise. Tebi savjetujem da dobro ispitas situaciju, da vidis u cemu je problem s njim/njom i da konacno rijesis sve svoje sumnje i da saznas razloge takvog ponasanja od strane te osobe. Ako vidis da stvarno nema smisla, da je osoba sasvim ok, bez ikakvih problema, a i dalje je "hladna" prema tebi, onda ces morati da se potrudis, zaboravis sve to skupa i potrazis nekog novog. Ja ti zelim mnogo srece, da se sve zavrsi na najbolji nacin i da uskoro osjetis istinsku i pravu srecu.iz dna duše wrote:Da li ste nekada bili u situaciji, ili ste sada, da vam se iznenada učini da je prijateljstvo koje vam puno znači i zaokuplja vas, u stvari jednostrano? Da li ste ikada dobili osjećaj da ste u stvari vi onaj ili ona koji to prijateljstvo stalno podstičete i da toga nema, da bi ono polako nestalo, jer druga osoba ne bi nikada ništa učinila samoinicijativno-ne bi vas nazvala da se ispričate, ne bi vas pozvala da se vidite, ne bi se sjetila vašeg rođendana...