"Jednonacionalno Vijeće smrtni udarac za Sarajevo "
-
vijecenaroda
#1 "Jednonacionalno Vijeće smrtni udarac za Sarajevo "
Gradonačelnik Sarajeva o prijedlogu SDA i Stranke za BiH za sastav Gradskog vijeća
SARAJEVO - Na posljednjem izboru članova za Gradsko vijeće grada Sarajeva izabrana su 23 vijećnika: 19 Bošnjaka, tri Hrvata i jedan iz reda ostalih, koji se izjašnjava kao musliman.
"Dakle, Srba uopšte ne bi bilo u Gradskom vijeću. Ako ovo prođe onda niko nema pravo više da govori o multietičnosti Sarajeva", kazao je juče gradonačelnik Sarajeva Muhidin Hamamdžić.
Hamamdžić za posljednji izbor članova za Gradsko vijeće optužuje SDA i Stranku za BiH, ali priznaje i krivicu Gradske uprave što nije na vrijeme uskladila Statut grada sa ustavnim amandmanima o konstitutivnosti naroda u BiH.
"Gradski statut nije usklađen sa ustavnim amandmanima o konstitutivnosti naroda zato što Kanton Sarajevo nije imao taj zakon, a mi po zakonu uređujemo Gradski statut prema kantonalnom. Tek nedavno u Ustavu KS stavljeni su Srbi kao konstitutivan narod. Činjenica je da smo mi malo zakasnili da uskladimo svoj statut sa kantonalnim, ali u radu Gradske uprave, bez obzira na Statut, zastupljenost Srba nikad nije bio problem", dodao je Hamamdžić.
Povodom konstituisanja Gradskog vijeća grada Sarajeva u novom sazivu prve su se oglasile nevladine organizacije: Srpsko građansko vijeće, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca i Hrvatsko narodno vijeće.
"Ako Gradsko vijeće grada Sarajeva bude jednonacionalno, hrvatski i srpski građani Sarajevo neće doživljavati kao svoj grad, što je pogubno za cijelu BiH", rekao je Ilija Šimić, član Upravnog odbora Hrvatskog narodnog vijeća.
Hamamdžić tvrdi da SDA i Stranka za BiH ne dozvoljavaju da sadašnje Gradsko vijeće usvoji Zakon o statutu.
"Oni predlažu da vlast preuzme novoizabrano vijeće, pa da onda oni izaberu nove članove Vijeća. To znači da bi imali četiri godine za donošenje odluke. Od ovih političkih stranaka ne očekujem ništa dobro. Napravljena je takva lakrdija da bi to bio smrtni udarac ideji o multietičnosti Sarajeva", istakao je Hamamdžić.
"Mi smo alarmirali na sve moguće adrese. Obavijestili smo međunarodnu zajednicu, OSCE, neke ambasade. Obavijestiti smo i Vijeće Evrope. Oni su iznenađeni ovim što se događa jer nikad u radu Gradske uprave Sarajeva nije bilo ovakvih problema", rekao je Hamamdžić.
A. ŠUŠNJAR
SARAJEVO - Na posljednjem izboru članova za Gradsko vijeće grada Sarajeva izabrana su 23 vijećnika: 19 Bošnjaka, tri Hrvata i jedan iz reda ostalih, koji se izjašnjava kao musliman.
"Dakle, Srba uopšte ne bi bilo u Gradskom vijeću. Ako ovo prođe onda niko nema pravo više da govori o multietičnosti Sarajeva", kazao je juče gradonačelnik Sarajeva Muhidin Hamamdžić.
Hamamdžić za posljednji izbor članova za Gradsko vijeće optužuje SDA i Stranku za BiH, ali priznaje i krivicu Gradske uprave što nije na vrijeme uskladila Statut grada sa ustavnim amandmanima o konstitutivnosti naroda u BiH.
"Gradski statut nije usklađen sa ustavnim amandmanima o konstitutivnosti naroda zato što Kanton Sarajevo nije imao taj zakon, a mi po zakonu uređujemo Gradski statut prema kantonalnom. Tek nedavno u Ustavu KS stavljeni su Srbi kao konstitutivan narod. Činjenica je da smo mi malo zakasnili da uskladimo svoj statut sa kantonalnim, ali u radu Gradske uprave, bez obzira na Statut, zastupljenost Srba nikad nije bio problem", dodao je Hamamdžić.
Povodom konstituisanja Gradskog vijeća grada Sarajeva u novom sazivu prve su se oglasile nevladine organizacije: Srpsko građansko vijeće, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca i Hrvatsko narodno vijeće.
"Ako Gradsko vijeće grada Sarajeva bude jednonacionalno, hrvatski i srpski građani Sarajevo neće doživljavati kao svoj grad, što je pogubno za cijelu BiH", rekao je Ilija Šimić, član Upravnog odbora Hrvatskog narodnog vijeća.
Hamamdžić tvrdi da SDA i Stranka za BiH ne dozvoljavaju da sadašnje Gradsko vijeće usvoji Zakon o statutu.
"Oni predlažu da vlast preuzme novoizabrano vijeće, pa da onda oni izaberu nove članove Vijeća. To znači da bi imali četiri godine za donošenje odluke. Od ovih političkih stranaka ne očekujem ništa dobro. Napravljena je takva lakrdija da bi to bio smrtni udarac ideji o multietičnosti Sarajeva", istakao je Hamamdžić.
"Mi smo alarmirali na sve moguće adrese. Obavijestili smo međunarodnu zajednicu, OSCE, neke ambasade. Obavijestiti smo i Vijeće Evrope. Oni su iznenađeni ovim što se događa jer nikad u radu Gradske uprave Sarajeva nije bilo ovakvih problema", rekao je Hamamdžić.
A. ŠUŠNJAR
-
nebi
Dragan Čavić,
predsjednik Republike Srpske
Nema nijedne zemlje u kojoj je ustav vječan
Ne postoji nijedno ime niti ijedan čovjek zbog kojeg građani RS i BiH trebaju trpjeti posljedice * Sad se borimo oko prenosa dijela suvereniteta s entiteta na državu, a onda dolazi sljedeći korak - prenos ovlaštenja sa BiH na Brisel
predsjednik Republike Srpske
Nema nijedne zemlje u kojoj je ustav vječan
Ne postoji nijedno ime niti ijedan čovjek zbog kojeg građani RS i BiH trebaju trpjeti posljedice * Sad se borimo oko prenosa dijela suvereniteta s entiteta na državu, a onda dolazi sljedeći korak - prenos ovlaštenja sa BiH na Brisel
-
Skljoco
---------------------------
Cjenjeni gospodin Gradonacelnik glavnog grada drzave Bosne i Hercegovine NEMA POJMA sta je MULTIETICNOST .
Dragi moji i drage moje , Gradonacelnik Sarajeva ne zna sta je Etnicki identitet .
O tom se radi .

Cjenjeni gospodin Gradonacelnik glavnog grada drzave Bosne i Hercegovine NEMA POJMA sta je MULTIETICNOST .
Dragi moji i drage moje , Gradonacelnik Sarajeva ne zna sta je Etnicki identitet .
O tom se radi .
-
Stitch__
zhiku sad ovo
u GV se biraju vijecnici iz opcinskih vijeca, i to po pripadnosti strankama
iako je na listama SDA bilo nekoliko srba, nijedan od njih nije dobio vijecnicki mandat niujednoj opcini
SDP ima vijecnike srbe
naravno, SDA je iz svojih redova imenovala muslimane, nema koga drugog, prepustivsi SDP-u da imenuje srbe
SDP to odbija i ocekuje da i SDA u GV odabere nepostojece srbe
neko je tu lud
prije nego prenj pocne napadat, da mu jos jednom ponovim da nisam glasao i ne podrzavam nijednu stranku. samo iznosim cinjenice.
iako je na listama SDA bilo nekoliko srba, nijedan od njih nije dobio vijecnicki mandat niujednoj opcini
SDP ima vijecnike srbe
naravno, SDA je iz svojih redova imenovala muslimane, nema koga drugog, prepustivsi SDP-u da imenuje srbe
SDP to odbija i ocekuje da i SDA u GV odabere nepostojece srbe
neko je tu lud
prije nego prenj pocne napadat, da mu jos jednom ponovim da nisam glasao i ne podrzavam nijednu stranku. samo iznosim cinjenice.
-
Prenj
Ko sto vidis, ne napadam te.Stitch__ wrote:zhiku sad ovo
SDP ima vijecnike srbe
SDP to odbija i ocekuje da i SDA u GV odabere nepostojece srbe![]()
![]()
neko je tu lud
-
Skljoco
Ma nemoj ?Prenj wrote:Skljoco, dosadan si.Skljoco wrote:"Jednonacionalno Vijeće smrtni udarac za Sarajevo "
--------------------------------
A moze li mi neko objasniti o kojoj se jednonacionalnosti govori ?
Nase zelje drumom, zivot sumom. Sta je tu je.
Tvoje zelje su uglavnom tu negdje a sto to neJa nikakvog uporista boli tebe neka stvar.
Kad je tako zasto se ti ne zaletis sa nekog nebodera i zamislis da mozes da letis ?
Neces jer znas da ne mozes i da ce te to skupo kostati a ne libis se da ovdje naglabas o takvim nakaradnim teorijama koje nemaju nikakvog uporista kao sto nema ni tvoje letenje sa nekog nebodera .
Zato , imaj nekog svog licnog dostojanstva i nemoj pricati o takvim glupostima .
O "multietnickom" juznoslavenskom Vijecu .
-
Skljoco
Ja se zalazem da ti spoznas svoj etnicki identitet .nebi wrote:skljoco,daj se smiri,popij kahvu...umij se malo.
Meni vise stvarno nije jasno za sta si ti i protiv cega si.
Zelim da se ti zaletis sa jednog od fahrinih nebodera i da poletis ako tacno odgovoris kojem etnickom narodu pripadas a ako pokusas da manipulises sa tim svojim identitetom zelim da te stvarnost dole ispod nebodera urazumi .
Sve je znaci do tvog postenja .
Sad zamisli da si u visini 10 kata pa mi odgovori o kakvoj ti juznoslavenskoj multietnickosti govoris ?
-
aldi
SDA je sa SBiH 'ugurala' u GV sve sto je mogla (a mozda i vise) svojih vijecnika i kada im je ostala ta 'rupa' za predstavnike Srba i Hrvata, onda su se obratili SDP-u da im popune mjesta i daju legitimitet da rade sta hoce....Stitch__ wrote:...naravno, SDA je iz svojih redova imenovala muslimane, nema koga drugog, prepustivsi SDP-u da imenuje srbe
![]()
....
SDP je to naravno odbio, jer kao multietnicka stranka u GV zele imati svoje predstavnike svih nacionalnosti, ali to ne odgovara SDA i SBiH jer bi izgubili neke svoje 'Bosnjacke mandate'...
Po meni je i logicno da SDP izabere svoje vijecnike u GV, a ne da mu ih bira neka druga stranka....
-
Nenadv24
Multietnično Sarajevo odavno ne postoji.Skljoco wrote:"Dakle, Srba uopšte ne bi bilo u Gradskom vijeću. Ako ovo prođe onda niko nema pravo više da govori o multietičnosti Sarajeva", kazao je juče gradonačelnik Sarajeva Muhidin Hamamdžić.
O tom se radi .
-
SimpaticInc
novalic wrote:ofo mi nekako neko.. poznat..SimpaticInc wrote:Margeee
Ma kad je bal nek je maskenbal
Aha... pitaj babu andzu za vise informacija
-
nebi
Ok,ja sam balija,onaj najgori,sa velikim B.Skljoco wrote:Ja se zalazem da ti spoznas svoj etnicki identitet .nebi wrote:skljoco,daj se smiri,popij kahvu...umij se malo.
Meni vise stvarno nije jasno za sta si ti i protiv cega si.
Zelim da se ti zaletis sa jednog od fahrinih nebodera i da poletis ako tacno odgovoris kojem etnickom narodu pripadas a ako pokusas da manipulises sa tim svojim identitetom zelim da te stvarnost dole ispod nebodera urazumi .
Sve je znaci do tvog postenja .
Sad zamisli da si u visini 10 kata pa mi odgovori o kakvoj ti juznoslavenskoj multietnickosti govoris ?
Dedo mi je bio zelenokadrovac,otac mladi musliman,ja sam mudzahedin.
A sad moram obici moje 4 zene,i pustiti ih s lanca da naprave veceru.
Zadovoljna?
-
Skljoco
----------------------------------------------aldi wrote:SDA je sa SBiH 'ugurala' u GV sve sto je mogla (a mozda i vise) svojih vijecnika i kada im je ostala ta 'rupa' za predstavnike Srba i Hrvata, onda su se obratili SDP-u da im popune mjesta i daju legitimitet da rade sta hoce....Stitch__ wrote:...naravno, SDA je iz svojih redova imenovala muslimane, nema koga drugog, prepustivsi SDP-u da imenuje srbe
![]()
....
SDP je to naravno odbio, jer kao multietnicka stranka u GV zele imati svoje predstavnike svih nacionalnosti, ali to ne odgovara SDA i SBiH jer bi izgubili neke svoje 'Bosnjacke mandate'...
Po meni je i logicno da SDP izabere svoje vijecnike u GV, a ne da mu ih bira neka druga stranka....
- SDP je to naravno odbio, jer kao multietnicka stranka u GV zele imati svoje predstavnike svih nacionalnosti,
- multietnicka stranka ; nacionalnosti,
-------------------------------
Halooo , daj kontrolirajte svoje gluposti !