Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
prasence

#1 Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Post by prasence »

Ne znam da li sam na dobrom mesto postavio temu, jer nisam bas nesto za ove forume.

Mene interesuje sledece.

Imam devojku koja zivi i radi u Idahu (USA). Nema njihovo drzavljanstvo, ali ima green card.
Na koji nacin bih ja mogao da odem kod nje, i normalno, da ostanem da zivim tamo?

P.S. Ja sam iz Republike Srpske, ako to ima neke veze.

Hvala unapred!!!
melb26sa

#2 Re: Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Post by melb26sa »

prasence wrote:Ne znam da li sam na dobrom mesto postavio temu, jer nisam bas nesto za ove forume.

Mene interesuje sledece.

Imam devojku koja zivi i radi u Idahu (USA). Nema njihovo drzavljanstvo, ali ima green card.
Na koji nacin bih ja mogao da odem kod nje, i normalno, da ostanem da zivim tamo?

Hvala unapred!!!

To sto si iz Republike Srpske ne pravi ni problem ni prednost - ti si iz BiH i treba ti viza.

Posto djevojka nije drzavljanin USA za tebe otpada opcija vjerenicke (k-1) vize. Jedino sto bi moglo je vjencanje u BiH, pa da ona posalje papire za I-130 ali i to ti je cekanje 5 godina tj dok barem ona ne postane drzavljanka USA. Koliko je vec tamo, kad bi mogla dobiti drzavljanstvo?

Unaprijed da ti odgovorim, nema apsolutne sanse da se vjencate, ona posalje papire a da ti dodjes u USA pa cekas da tvoj broj vize postane aktuelan - na to mozes da zaboravis u startu.
staticx

#3 Re: Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Post by staticx »

prasence wrote:Ne znam da li sam na dobrom mesto postavio temu, jer nisam bas nesto za ove forume.

Mene interesuje sledece.

Hvala unapred!!!

Jarane to sto si iz RS to ce te s*ebati pravo hehe
Zeza mala

Najlakse ti je da ona uzme drzavljanstvo i onda bi mogo preci za manje od godine al bi se trebali vjencati - papiri i ta sranja.
A tako ona s green card - trebace ti nekoliko godina.
prasence

#4 Re: Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Post by prasence »

Ona je vec 5 godina tamo.
A ako ima drzavljanstvo, onda mogu preko vjerenicke vize?
Mozete li mi malo pojasniti to za vjerenicku vizu?

A postoji li jos kakva mogucnost odlaska?
melb26sa

#5 Re: Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Post by melb26sa »

prasence wrote:Ona je vec 5 godina tamo.

Pa ako je vec tamo onda neka pogleda http://www.uscis.gov/files/article/M-476.pdf i neka se prijavi - formular je N-400, cijena $675, obicno sve bude gotovo unutar 6 mjeseci.
Mora biti u zemlji 30 mjeseci u zadnjih 5 godina, duzi izostanci od 6 mjeseci ili vise vracaju sat nazad pa se vrijeme za prijavljivanje produzava. Ima u vodicu sve informacije i jos neke tablice da izracuna moze li se prijaviti.

Iskreno, vjerenicku vizu ne zelis - vise novca i cekanja - nakon sto odobre peticiji u ti dobijes vizu nakon intervjua imas 90 dana od dana ulaska u zemlju da se vjencate. Naravno, zelenu kartu ces dobiti tek nakon slanja papira za "adjustment of status" sto opet nije dzaba vec je dodatnih $1010.

S druge strane, CR-1, supruznicka viza se dobiva za skoro isti vremenski rok - do 6 mjeseci za odobrenje peticije te nakon toga jos do 6 mjeseci da dobijes intervju i vizu. Nakon toga, po ulasku u zemlju dobivas zelenu kartu (viza postaje privremena zelena karta koja vazi godinu dana ili dok ti ne dodje prava) i odmah mozes poceti raditi - nakon dobivanja SSN naravno.

Druge opcije su: H1B koja je viza sa dvojnom namjerom - radna viza koju sponzorise poslodavac NAKON sto dokaze US vladi da ne moze naci americkog radnika sa kvalifikacijama koje trazi vec bas tebe treba. Teska za dobiti, uslovi bar VSS. Nakon par godina rada za istog poslodavca mozda ti srede za zelenu kartu.

Viza koju dobijes nakon ulaganja pola miliona USD i uposljavanja odredjenog broja americkih radnika. Necu ni opisivati.

DV lutrija - svake godine imas tri mjeseca da se BESPLATNO prijavis na DV lutriju - potrazi na forumu, ima vec tema o tome. U septembru bi trebala poceti lutrija za 2012. Ima ljudi koji su tako otisli - dobijes 10-godisnju zelenu kartu, nakon pet godina mogucnost naturalizacije.
sarayewo

#6 Re: Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Post by sarayewo »

A kako izgleda pasos Republike Srpske?
staticx

#7 Re: Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Post by staticx »

Evo vako moras biti u americi 5 godina da bi mogao podnijeti za drzavljanstvo, e posto ona je tamo vec 5 onda ona bi trebala odma podnijeti za taj zahtjev i to ce otprilike potrajati jedno godinu dana. Nakon toga ona dodje u Bosnu vjencate se, ona se vrati i podnese zahtjev da zeli prevesti supruga u usa i to ce ti trajati najduze do godinu dana. Mislim da ti je to naj brzi nacin. Neznam dali ima ista brze ako zelis ostati da zivis.

mozda neko drugi zna nei drugi brzi nacin
karanana

#8 Re: Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Post by karanana »

staticx wrote:

Evo vako moras biti u americi 5 godina da bi mogao podnijeti za drzavljanstvo, e posto ona je tamo vec 5 onda ona bi trebala odma podnijeti za taj zahtjev i to ce otprilike potrajati jedno godinu dana. Nakon toga ona dodje u Bosnu vjencate se, ona se vrati i podnese zahtjev da zeli prevesti supruga u usa i to ce ti trajati najduze do godinu dana. Mislim da ti je to naj brzi nacin. Neznam dali ima ista brze ako zelis ostati da zivis.

ja mislim da ne mora cekati nakon vjencanja godinu dana da joj se pridruzi. ima neka bracna viza i mislim da moze haman pa odmah da ga povede u ameriku i da tamo nakon tri godine zivota i braka aplicira i on za drzavljanstvo
prasence

#9 Re: Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Post by prasence »

karanana wrote:
staticx wrote:

ja mislim da ne mora cekati nakon vjencanja godinu dana da joj se pridruzi. ima neka bracna viza i mislim da moze haman pa odmah da ga povede u ameriku i da tamo nakon tri godine zivota i braka aplicira i on za drzavljanstvo

Ako sam dobro razumio ovog clana "karanana", ona sad treba da podnese zahtjev za mene tamo u USA, i za godinu dana mogu da idem tamo bez vjencanja,samo sa tom bracnom vizom. Ali meni kazu na nekim drugim forumima da to ne moze da se uradi jer onda nema drzavljanstvo, nego green card.
melb26sa

#10 Re: Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Post by melb26sa »

karanana wrote:
staticx wrote:

Nema nista odmah moj karanana. Postoji opcija Direct Consular Filing (DCF) i mi smo je radili jer je moj muz boravio u BiH tri godine zbog posla. Uslove koje je morao ispuniti za boraviste su bili minimalni jer je pri americkoj vojsci. Od tada su se pravila promijenila pa se mora dokazati da US drzavljanin boravi u zemlji ali ne kao student i turista vec dokazuje da ima bankovne racune, adresu, posao i slicno. Proces sada traje malo krace nego kad se salje iz US ali je to ipak 6 mjeseci. Znaci odmah ne postoji u ovom procesu - sve ima svoje razloge trajanja.
melb26sa

#11 Re: Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Post by melb26sa »

Ako sam dobro razumio ovog clana "karanana", ona sad treba da podnese zahtjev za mene tamo u USA, i za godinu dana mogu da idem tamo bez vjencanja,samo sa tom bracnom vizom. Ali meni kazu na nekim drugim forumima da to ne moze da se uradi jer onda nema drzavljanstvo, nego green card.
Je li vi muski imate mozak upaljen na SELEKTIVNO razumijevanje ili sta?
:?
Fino sam objasnila sta sve mora da uradi tvoja djevojka da bi ti dosao ovamo.

Apsolutno nema te vize koja ce te dovesti ovdje bez vjencanja a sa bracnom vizom!

Opet, bez americkog drzavljanstva ona ne moze da posalje peticiju za vjerenicku vizu.
Daj joj reci da dodje na forum i objasni dokle je sa zelenom kartom/drzavljanstvom pa da krenemo ispocetka sa opcijama za vas.
karanana

#12 Re: Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Post by karanana »

prasence, nisi me dobro razumio, ja sam govorio nesto drugacije. ja sam mislio da se mozete vjencati ovdje i da ti odmah mozes podnijeti zahtjev za useljenicku vizu i biti tamo sa zenom 3 godine u braku i onda traziti neke stalne dokumente. ali ocigledno, i da me jesi razumio, moje razumijevanje toga cijeloga procesa nije bilo tacno jer sam kroz ovaj forum uvidio da je melb expertica sto se ovih pitanja tice i jedino ti preporucujem da na ovoj temi slusas nju.

edit: e melb, znaci ako us drzavljanin boravi u BiH 3+ godina onda moze povesti relativno brzo svog bracnog druga sa sobom jeli? jeli taj us drzavljanin mora biti zaposlen u nekoj od americkih drzavnih/diplomatskih/vojnih firmi ili moze biti zaposlen i raditi bilo gdje? cime moze u tom slucaju dokazati da je bio/bila tu 3+ godine?
melb26sa

#13 Re: Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Post by melb26sa »

karanana wrote:prasence, nisi me dobro razumio, ja sam govorio nesto drugacije. ja sam mislio da se mozete vjencati ovdje i da ti odmah mozes podnijeti zahtjev za useljenicku vizu i biti tamo sa zenom 3 godine u braku i onda traziti neke stalne dokumente. ali ocigledno, i da me jesi razumio, moje razumijevanje toga cijeloga procesa nije bilo tacno jer sam kroz ovaj forum uvidio da je melb expertica sto se ovih pitanja tice i jedino ti preporucujem da na ovoj temi slusas nju.

edit: e melb, znaci ako us drzavljanin boravi u BiH 3+ godina onda moze povesti relativno brzo svog bracnog druga sa sobom jeli? jeli taj us drzavljanin mora biti zaposlen u nekoj od americkih drzavnih/diplomatskih/vojnih firmi ili moze biti zaposlen i raditi bilo gdje? cime moze u tom slucaju dokazati da je bio/bila tu 3+ godine?

Ne, nisu 3 godine vec samo 6 mjeseci sto dokazujes npr onim bijelim papiricem sto ti dadnu kad se stranac prijavi u odjelu za strance, bankovnim racunom i slicno. Ne mora raditi u BiH uopste - kod nas je situacija bila da je muz bio vojno rasporedjen u Bosni pa je tako ispalo, ako radi u Bosni onda jos i bolje, ako ne boze moj. Jedina caka je da ne moze bas doci turisticki i reci ja sam tu, mora dokazati prebivaliste u BiH - znaci adresa, racuni...
staticx

#14 Re: Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Post by staticx »

Meni se cini da komplikujemo stvar ovdje.
Koliko vidim djevojka zivi u americi vec 5 godina. A momak je u Bosni i on bi se njoj zelio pridruziti da zive zajedno u americi. Djevojka nema drzavljanstvo. Znaci najlaksi naci jeste da ona aplicira za drzavljanstvo i taj proces traje oko 1 godinu- Znam -bio tu - uradio to.

Eh onda ona moze otici njemu u posjetu u Bosnu vjencati se da ima papire vrati se u usa i aplicira da ga prevede. I taj proces traje kazu 6 mjeseci do godinu - bus znam jarana tako ga zena prevela.
Koliko znam to je najbrzi nacin

Za ostale neznam - al brate ne koplikujte stvar hehe
ulpinian

#15 Re: Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Post by ulpinian »

RS je bolji dio USA, šta'š bezze s'konja na magarca :D
melb26sa

#16 Re: Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Post by melb26sa »

staticx wrote:Meni se cini da komplikujemo stvar ovdje.
Koliko vidim djevojka zivi u americi vec 5 godina. A momak je u Bosni i on bi se njoj zelio pridruziti da zive zajedno u americi. Djevojka nema drzavljanstvo. Znaci najlaksi naci jeste da ona aplicira za drzavljanstvo i taj proces traje oko 1 godinu- Znam -bio tu - uradio to.

Eh onda ona moze otici njemu u posjetu u Bosnu vjencati se da ima papire vrati se u usa i aplicira da ga prevede. I taj proces traje kazu 6 mjeseci do godinu - bus znam jarana tako ga zena prevela.

Nema komplikacija ali je momak navalio da ide a da djevojka nema uslov da ga povede jos :D

Vidi, je ne znam zasto se djevojka vec nije prijavila za drzavljanstvo. U svakom slucaju, da bi ga dobila, morala je provesti bar 30 mjeseci u zemlji (USA) bez duzih izbivanja i to je ponekad razlog zasto nasi ljudi ne uspiju dobiti drzavljanstvo za 5 godina vec im treba duze. Ako sada posalje N-400, moze sve zavrsiti za 6 mjeseci, isti dan se prijaviti za pasos (dobije ga za 10 dana), na avion pa u Bosnu i vjencati se. Od tada do imigrantske vize im je cekanje do godine dana ako sve rade kako im se preporuci (znaci da ne nedostaju papiri...)

Moze se vjencati i dok je LPR ali je tada cekanje 5 godina ili koliko joj treba do prijavljivanja za drzavljanstvo (onda moze jednostavno nazvati i "upgrade" peticiju pa poslati kopiju svog certifikata o naturalizaciji u Service centar).
staticx

#17 Re: Jedno pitanje u vezi odlazka u USA

Post by staticx »

melb26sa wrote:
staticx wrote:Meni se cini da komplikujemo stvar ovdje.

Nema komplikacija ali je momak navalio da ide a da djevojka nema uslov da ga povede jos :D

Vidi, je ne znam zasto se djevojka vec nije prijavila za drzavljanstvo. U svakom slucaju, da bi ga dobila, morala je provesti bar 30 mjeseci u zemlji (USA) bez duzih izbivanja i to je ponekad razlog zasto nasi ljudi ne uspiju dobiti drzavljanstvo za 5 godina vec im treba duze. Ako sada posalje N-400, moze sve zavrsiti za 6 mjeseci, isti dan se prijaviti za pasos (dobije ga za 10 dana), na avion pa u Bosnu i vjencati se. Od tada do imigrantske vize im je cekanje do godine dana ako sve rade kako im se preporuci (znaci da ne nedostaju papiri...)

Moze se vjencati i dok je LPR ali je tada cekanje 5 godina ili koliko joj treba do prijavljivanja za drzavljanstvo (onda moze jednostavno nazvati i "upgrade" peticiju pa poslati kopiju svog certifikata o naturalizaciji u Service centar).
to i ja kazem :-D
Sve u svemu izgleda da ako zele zajedno zivijeti u usa moraju pricekati otprilike oko 2 godine. Ako im to nije puno nek se bace na poso s papirima. :D
Post Reply