Jedno pitanje u vezi Hadza

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Jack Be Nimble

#1 Jedno pitanje u vezi Hadza

Post by Jack Be Nimble »

Prije par dana bio sam na jednom predavanju zvani Hadz 101. Jedan covjek koji je vec otisao 14 puta na Hadz je govorio kako se treba pripremiti, sta ponjeti, kada si tamo gdje trebas ici (nemoj zaboraviti na Arafat) itd.

Rekao je da danas vecina ljudi skupe pare, kupe karte, dobiju vizu, odu na aerodrom a nisu uopste pitali Allaha da li mogu ici na Hadz. On je rekao da to "pitanje Allaha" se zove nesto sa I nesto ala Ilmanija, Ilahija. Nisam ga dobro razumio. Moje je pitanje, kada neko pita Allaha moze li na Hadz, kako zna da je dobio odgovr da ili ne?

I jos jedno pitanje mogu li se kamere nositi dok se ide u krug oko Kabe? To jest mogu li se telefon uslikati pokraj kabe i odma postaviti na fejsbuk?
because_of_you

#2 Re: Jedno pitanje u vezi Hadza

Post by because_of_you »

:-) :-) :-)

Nema tu nikakvog "pitanja Allaha za idenje na Hadždž". :roll: Čovjek kad sakupi sredstva za obavljanje te pete islamske dužnosti, dužan je da istu obavi, naravno, sa čistim nijjetom, te onako kako nas je podučio Poslanik, saws.

Što se tiče kamera i mobitela u Haremu, inače policija nekada zna oduzeti, a i nema baš nekog smisla da se umjesto tavafa neko prikopča na fejs i osvježava statuse, slike i ostalo, ima prikladnih mjesta van Harema za to.
Static-X

#3 Re: Jedno pitanje u vezi Hadza

Post by Static-X »

sto ti je fejsbuk, sad ce se i na Hadz ici radi fasbuka a ne zbog sebe :lol:
cigara

#4 Re: Jedno pitanje u vezi Hadza

Post by cigara »

X.X status "Hodam oko Kabe, vruce mi je"

X.X created group "Svi mi koji smo hodali oko Kabe"

X.X uploaded new album "@ Kaba"
Jack Be Nimble

#5 Re: Jedno pitanje u vezi Hadza

Post by Jack Be Nimble »

Ja sam ubjedjen da je taj ciko govorio da se mora pitati Allaha, samo meni to malo bilo cudno.
Static-X wrote:sto ti je fejsbuk, sad ce se i na Hadz ici radi fasbuka a ne zbog sebe :lol:
Pa ja sam kontao da zapucam pred Kabu ako je moguce to slikanje :-)

Bez sale, taj ciko je rekao da se moze primjetiti uticaj globalizacije i tehnologije na Hadzdz. U neku ruku je dobro, u neku lose, ali sta se moze.
Static-X

#6 Re: Jedno pitanje u vezi Hadza

Post by Static-X »

Jack Be Nimble wrote: Pa ja sam kontao da zapucam pred Kabu ako je moguce to slikanje :-)
Bez sale, taj ciko je rekao da se moze primjetiti uticaj globalizacije i tehnologije na Hadzdz. U neku ruku je dobro, u neku lose, ali sta se moze.
Nebi me cudilo :D (sala mala)

U kom smislu bi se promjenilo?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#7 Re: Jedno pitanje u vezi Hadza

Post by plain vanilla »

Jack Be Nimble wrote:Prije par dana bio sam na jednom predavanju zvani Hadz 101. Jedan covjek koji je vec otisao 14 puta na Hadz je govorio kako se treba pripremiti, sta ponjeti, kada si tamo gdje trebas ici (nemoj zaboraviti na Arafat) itd.

Rekao je da danas vecina ljudi skupe pare, kupe karte, dobiju vizu, odu na aerodrom a nisu uopste pitali Allaha da li mogu ici na Hadz. On je rekao da to "pitanje Allaha" se zove nesto sa I nesto ala Ilmanija, Ilahija. Nisam ga dobro razumio. Moje je pitanje, kada neko pita Allaha moze li na Hadz, kako zna da je dobio odgovr da ili ne?

I jos jedno pitanje mogu li se kamere nositi dok se ide u krug oko Kabe? To jest mogu li se telefon uslikati pokraj kabe i odma postaviti na fejsbuk?
:-) ali odmah postavi, nemoj cekati da se maknes, tbj :oops: :run:
theTruePath

#8 Re: Jedno pitanje u vezi Hadza

Post by theTruePath »

cigara wrote:X.X status "Hodam oko Kabe, vruce mi je"

X.X created group "Svi mi koji smo hodali oko Kabe"

X.X uploaded new album "@ Kaba"
X.X trenutno hoda oko Kabe :oops: :lol:

Y.Y:postavi slike odmah "lajk" :D :D
Jack Be Nimble

#9 Re: Jedno pitanje u vezi Hadza

Post by Jack Be Nimble »

Static-X wrote:
Jack Be Nimble wrote: Pa ja sam kontao da zapucam pred Kabu ako je moguce to slikanje :-)

Poslije njegovog govora publika je mogla da postavi par pitanja i jedan covjek a isto i zena koji su vec bili na hadzu par puta su tog govornika upitali da li on misli da je pogresno sto je hadz postao nacin da se samo pare preokrenu. Naveli su primjere (ovo su oni govorili mozda nista nije istina) kako saudijski princevi prodaju zemlju oko kabe zapadnim produzecima tipa KFC, McDonalds, Starbaks, Pizza Hut itd. Takodjer su naveli primjere kako ima vise nego jedan ulaz u Kabu i prije je bilo da je svaki ulaz bio nazvan sa nekim svetim imenom iz Kurana, ali da sada princevi "kupuju" te ulaze, prave ih od zlata i stavljaju svoja imena.

I on se sa njima slozio da je istina da ulice oko Kabe izgledaju koda si u New Yorku a ne u Saudiskoj Arabiji i da je istina da sada svako moze na Hadz i da na neki nacin taj Hadz izgubi svoju duhovnu misao. Ali je opet rekao da je bolje otici u Pizza Hut nego kod nekog domaceg mesara pa da zaradis neku bolest. On je govorio ako ikada odete na Hadz, ne mojte nista jesti sto je domace, ne mojte piti vidi iz pipe itd.
Static-X

#10 Re: Jedno pitanje u vezi Hadza

Post by Static-X »

Jack Be Nimble wrote:
Static-X wrote:

Poslije njegovog govora publika je mogla da postavi par pitanja i jedan covjek a isto i zena koji su vec bili na hadzu par puta su tog govornika upitali da li on misli da je pogresno sto je hadz postao nacin da se samo pare preokrenu. Naveli su primjere (ovo su oni govorili mozda nista nije istina) kako saudijski princevi prodaju zemlju oko kabe zapadnim produzecima tipa KFC, McDonalds, Starbaks, Pizza Hut itd. Takodjer su naveli primjere kako ima vise nego jedan ulaz u Kabu i prije je bilo da je svaki ulaz bio nazvan sa nekim svetim imenom iz Kurana, ali da sada princevi "kupuju" te ulaze, prave ih od zlata i stavljaju svoja imena.

I on se sa njima slozio da je istina da ulice oko Kabe izgledaju koda si u New Yorku a ne u Saudiskoj Arabiji i da je istina da sada svako moze na Hadz i da na neki nacin taj Hadz izgubi svoju duhovnu misao. Ali je opet rekao da je bolje otici u Pizza Hut nego kod nekog domaceg mesara pa da zaradis neku bolest. On je govorio ako ikada odete na Hadz, ne mojte nista jesti sto je domace, ne mojte piti vidi iz pipe itd.
Pa sigurno da ima tu i istine, saudijci zive od nafte i bas od prihoda turista/hadzija... E sad posto nisam imao priliku otici (aBd nadam se u buducnosti hocu) neznam kako je i sta je, mada me i ne interesuje toliko sta se gradi oko Kabe u tom gradu. Bitno mi je sveto mjesto tj Kaba sama...
Post Reply