jedno pitanje iz gramatike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
skyhs0168

#1 jedno pitanje iz gramatike

Post by skyhs0168 »

Ovo je jedno pitanje iz primjera prijemnog ispita za ekonomski fakultet u Sa.

Ako moze netko da mi objasni sta je ovdje tema, rema i sema... koje su razlike... i kako ih prepoznati .

Hvala, nitko od mojih poznanika nije znalo pa ovdje pitam.

7. U rečenici Zlatko je bio na moru dio "je bio na moru" se naziva:

a) tema b) rema c) sema
Sunshine19

#2 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by Sunshine19 »

slušaj sad stručnjaka:
Tema je već poznati dio rečenice, znači dio rečenice koji je već od prije bio poznat. U ovom slučaju Zlatko. Rema je nova informacija koju dobijaš u rečenici, znači ovaj dio " je bio na moru". Ako ima još jedna rečenica tipa: Tu je upoznao Amru. Sad je "tu" tema, a "je upoznao Amru" rema. Išta jasnije?
A sema ne postoji. Ako ti trebam još detaljnije objasniti, reci :)
marketleader

#3 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by marketleader »

Sunshine19 wrote:slušaj sad stručnjaka:
Tema je već poznati dio rečenice, znači dio rečenice koji je već od prije bio poznat. U ovom slučaju Zlatko. Rema je nova informacija koju dobijaš u rečenici, znači ovaj dio " je bio na moru". Ako ima još jedna rečenica tipa: Tu je upoznao Amru. Sad je "tu" tema, a "je upoznao Amru" rema. Išta jasnije?
:shock: a sta ti sve "znajdes" .... ja bi zaokruzio REMA....ko ono shatro od more - REMO... pa ovo najblize, i dobio bi bod.......hajaaaaaaaaa hahahha :evil:
Sunshine19

#4 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by Sunshine19 »

marketleader wrote:
:shock: a sta ti sve "znajdes" .... ja bi zaokruzio REMA....ko ono shatro od more - REMO... pa ovo najblize, i dobio bi bod.......hajaaaaaaaaa hahahha :evil:
hahahahahahahah, dobar. :thumbup:
skyhs0168

#5 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by skyhs0168 »

Aha mislim da sam otprilike shvatio...

znaci npr. recenica... " Automehanicar je popravio auto" ... Automehanicar je tema , a je popravio auto je rema?
LaCici

#6 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by LaCici »

Ma ne mogu da vjerujem da ovakve stvari pitaju :?
Nikad cula, a gramatiku razvaljivala. Ovo su izgleda neke nove izmisljotine u bosanskom jeziku
skyhs0168

#7 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by skyhs0168 »

ma ja uopce nevidim bit u tome da polazemo bosanski jezik za ekonomski fakultet , kako ce tu vidjet ko je vise sposoban za fakultet ...bolje da smo radili IQ test nego bosanski jezik
nellington

#8 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by nellington »

LaCici wrote:Ma ne mogu da vjerujem da ovakve stvari pitaju :?
Nikad cula, a gramatiku razvaljivala. Ovo su izgleda neke nove izmisljotine u bosanskom jeziku
Htjedoh ovo isto napisati :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by Truba »

ovo su neke novotarije

nikad čuo :-) :-) :-) :-)
ilo

#10 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by ilo »

wtf is rema ???
Michun

#11 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by Michun »

+ 1
Sunshine19

#12 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by Sunshine19 »

skyhs0168 wrote:

Aha mislim da sam otprilike shvatio...

znaci npr. recenica... " Automehanicar je popravio auto" ... Automehanicar je tema , a je popravio auto je rema?
aha :D
RS6_BI_TURBO

#13 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by RS6_BI_TURBO »

Znaci skyhs0168 je buduci kolega na ekonomiji :D i ja kad sam vidio ovo nista mi nije bilo jasno, kakva sema, kakva rema... Usput mozeli neko objasniti sta obiljezava sema u recenici?
Sunshine19

#14 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by Sunshine19 »

RS6_BI_TURBO wrote:Znaci skyhs0168 je buduci kolega na ekonomiji :D i ja kad sam vidio ovo nista mi nije bilo jasno, kakva sema, kakva rema... Usput mozeli neko objasniti sta obiljezava sema u recenici?
sema ne postoji (:
Shoshana

#15 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by Shoshana »

Joj, ja ovo znam iz svedskog... Kod nas me niko nikada nije tome ucio :-)

Tema je ono cime se recenica zapocinje (dakle ono sto ti je poznato), a rema je nova informacije koju dobivas ostatkom recenice. Nazivi se koriste u savladjivanju tehnike povezivanja teksta u cjelinu.

Dakle u tvom primjeru "Zlatko je bio na moru" Zlatko je tema (jer ocito znas ko je Zlatko) a 'je bio na moru' je rema (nova informacija). Ako bi teks nastavio recenicom "Na moru je naucio plivati" - 'na moru' bi bila tema (nesto sto vec znas) a 'je naucio plivati' bi bila rema (nova informacija).

Eh, sad, kakve sve to veze ima sa ekonomijom :shock: prevazilazi moju mastu :oops:
breba

#16 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by breba »

Ne kontam. U recenici "Zlatko je bio na moru" meni je samo more poznato - dakle tema. Cinjenica da je (meni nepoznati) Zlatko bas tamo bio meni je nova vijest - znaci rema. :)
Shoshana

#17 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by Shoshana »

breba wrote:Ne kontam. U recenici "Zlatko je bio na moru" meni je samo more poznato - dakle tema. Cinjenica da je (meni nepoznati) Zlatko bas tamo bio meni je nova vijest - znaci rema. :)

Ako ja dodjem i kazem ti da je Zlatko bio na moru, onda je sasvim sigurno da ja mislim da ti znas ko je Zlatko, a da ne znas da je bio na moru. Naravno da znas sta je more, ali ne znas da je Zlatko bio na istom te je to nova informacija. :-D
cyprus

#18 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by cyprus »

Ja skonto šta je tema i rema :D . Mada stvarno nikad prije čuo nisam, a školu nisam završio tako davno :-)
LaCici

#19 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by LaCici »

skyhs0168 wrote:ma ja uopce nevidim bit u tome da polazemo bosanski jezik za ekonomski fakultet , kako ce tu vidjet ko je vise sposoban za fakultet ...bolje da smo radili IQ test nego bosanski jezik
Naprotiv, ja mislim da bosanski treba da ostane obavezan na prijemnom bez obzira na fakultet. Nije u redu da jedan akademski gradjanin govori i pise "njiha" "moro" "radijo" i slicno, a sigurno ih je 70% takvih. Ja sam zavrsila ekonomski fakultet i susrela sam se sa masom studenata koji nemaju pojma o pravopisu, a sutra ce se nazivati dipl. ecc. I da naravno, i ja mislim da je neophodan i IQ test.
atko

#20 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by atko »

LaCici wrote:
skyhs0168 wrote:ma ja uopce nevidim bit u tome da polazemo bosanski jezik za ekonomski fakultet , kako ce tu vidjet ko je vise sposoban za fakultet ...bolje da smo radili IQ test nego bosanski jezik
Naprotiv, ja mislim da bosanski treba da ostane obavezan na prijemnom bez obzira na fakultet. Nije u redu da jedan akademski gradjanin govori i pise "njiha" "moro" "radijo" i slicno, a sigurno ih je 70% takvih. Ja sam zavrsila ekonomski fakultet i susrela sam se sa masom studenata koji nemaju pojma o pravopisu, a sutra ce se nazivati dipl. ecc. I da naravno, i ja mislim da je neophodan i IQ test.

Svako ko je zavrsio osnovnu skolu bi trebao da pise i govori kako treba ... nema to veze sa akademskim grdjaninom ;)

... ljudi sa medicine, masinstva, gradjevine, etf...itd propisaju krv dok savladaju struku, jos im samo treba neka ludaca iz jezika da im zivot zagorcava temmama i remama, nama treba poslovni engleski od vrtica pa do doktorata ;) ... a kao sto rekoh svakako pravopis treba ponijeti iz osnovne i za to nema izgovora ;)

Trece kad neko kaze "moro" ili napise "mor'o" je ispravno :wink:
Last edited by atko on 05/07/2010 13:09, edited 1 time in total.
skyhs0168

#21 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by skyhs0168 »

LaCici wrote:

E upravu si za pravopis, ali su malo pretjerali bili za pitanja iz knjizevnosti...

Evo jedan primjer pitanja "koji je pisac u svom djelu rekao recenicu "covjek moze biti unisten ali ne i pobijeđen"... :-)
nellington

#22 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by nellington »

Starac i more je obavezna lektira u većini srednjih škola, samim tim, morao si nekad čuti tu rečenicu :) (meni se čak čini da je Starac i more i osnovnoškolska lektira!)
LaCici

#23 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by LaCici »

Kao prvo veoma je ruzno podcjenjivati bilo ciji fakultet, ma koji on bio.
Drugo, ja nisam rekla da treba uvesti bosanski kao predmet na fakultete nego da treba biti obavezan i eliminatoran na prijemnom, jer je jako ruzno da osoba koja se naziva dipl. ecc ili ima neko drugo zvanje, ne zna provopis svog jezika. A jako je puno ljudi koji ne nose to osnovno obrazovanje po pitanju jezika, a iz razloga sto su sjedili na usima u osnovnoj skoli. Izvini, ali po meni osobe koje ne znaju osnovne stvari iz pravopisa nisu ni zasluzile da budu upisane na fakultet. Mislim na pravopis, ne i na knjizevnost.
Pitanja iz knjizevnosti na prijemnom ne opravdavam, i smatram da su te stvari suvisne.
Trece, da sam htjela napisati pravilno "moro" sigurno bih stavila apostrof, nema potrebe da me ti ucis pravopisu.
I da, kad se vec toliko pravis pametan/na "ponjeti" se pise "ponijeti".
skyhs0168

#24 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by skyhs0168 »

nellington wrote:Starac i more je obavezna lektira u većini srednjih škola, samim tim, morao si nekad čuti tu rečenicu :) (meni se čak čini da je Starac i more i osnovnoškolska lektira!)
E nikad nisam citao tu knjigu... I to sto nisam nikad cuo za tu recenicu nevjerujem da samo nesto manje kvalifikovaniji za fakultet od drugih koji su culi za tu recenicu...
atko

#25 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by atko »

Sve bih ja vas matematikom na prijemnom doceko, pardon docekao, pa se ne bi kofrcili ... sad da covjek postavi neki najelementarniji zadacic pola vas sto nosite to dipl ecc ne bi znalo to rjesiti ... E TO JE SRAMOTA ... zaboli mene neka stvar sto cete vi sutra knjizevnim jezikom da nam priopcite kako smo bankrotirali ;)

----------
A za podcjenjivanje se slazem, evo izvinjavam se i odoh editovati post, nije kriv niti jedan fax krivi su oni koji ga pohadjaju ;)
Post Reply