Jedna skola pod dva krova!?!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kako rijesiti problem razlicitih nastavnih planova i programa?

Natjerati hrvatsku djecu da uce po bosanskom planu i programu?
6
60%
Natjerati bosnjacku djecu da uce po hrvatskom planu i programu?
3
30%
Ukinuti nacionalne predmete; historiju, jezik...
1
10%

Total votes: 10

Vozdra raja :-)

#1 Jedna skola pod dva krova!?!?

Post by Vozdra raja :-) »

Razlog postojanja dviju skola pod jednim krovom, a evo od skora i jedna skola pod dva krova, je u postojanju tri nastavna plana i programa. Anketa se odnosi samo na Hercegovinu, mada imamo isti problem i u RS-u. Da li je SDA u krivu sto zagovara bosanski plan i program, s obzirom da to vodi do segregacije djece jer druga dva naroda imaju svoje programe.
Sta je rijesenje?
burekodsira

#2 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Post by burekodsira »

dodaj jos odgovora. moj bi bio nesta tipa da treba objediniti gradivo da odgovara svima i ne skodi znati vise tj. znati sta je sta i ko je ko u drugoj religiji
anais_nin

#3 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Post by anais_nin »

pod jednim krovom bi valjda trebala biti samo jedna skola....solucija je imati JEDAN nastavni plan i program za citavu teritoriju BiH...bez nacionalnih predznaka....nastavni plan koji bi bio zasnovan na onom sto je najbolje za djecu tj bazirati takav plan na principima obrazovanja ne "strahovima od nacionalne ugrozenosti"....dati djeci mogucnost da imaju interesantne predmete koje mogu pratiti, adekvatne udzbenike, a kroz plan i program nek uce sve jezike svih konstitutivnih naroda, nece im skoditi u zivotu sigurno....a tako niko nece biti "zakinut"....svima onima kojima ne odgovara ta opcija jedinstvenog plana i programa obrazovanja u drzavnim skolama dozvoliti mogucnost otvaranja privatnih skola koje bi pratile slican plan i program sa modifikacijama po potrebi....pa ko voli nek i plati to zadovoljstvo.... :)

#4 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Ok, znaci dosli smo do zakljucka da treba objediniti gradivo nacionalnih predmeta. To zvuci super, ali kako to izvesti??

Kako rijesiti jezik?
Nazvati maternji jezik "Bosansko-hvatsko-srbski jezik"?
Ili samo zvati "Maternji jezik", i na taj nacin pristati da jedini na Balkanu ne smijemo svoj jezik zvati po svojoj drzavi?

Kako rijesiti historju?
Kako da bosnjacka djeca uce da je u BiH bio gradjanski rat, da je Dudakovic zlocinac, da je HVO branio Bosnu, ili da Hrvatska nije izvrsila agresiju na BiH, kada to nije istina, ali "istina" koju drugi smatraju za pravom?
Ili mozda kompletno izostaviti desavanja od '90te pa na ovamo, i na taj nacin izdati i zaboraviti genocid, dvostruku agresiju, opsadu, i sve one koji su prolili krv braneci tu istu drzavu?

Ispade da smo na kraju mi krivi zato sto eto imamo obraza da djecu ucimo historiji i jeziku svoje drzave. :shock: :? :roll:
anais_nin

#5 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Post by anais_nin »

Vozdra raja wrote: Kako rijesiti jezik?
Nazvati maternji jezik "Bosansko-hvatsko-srbski jezik"?
Ili samo zvati "Maternji jezik", i na taj nacin pristati da jedini na Balkanu ne smijemo svoj jezik zvati po svojoj drzavi?

znas kako kazu...zovi me i magaretom al' me nemoj biti....zbog cega ili zbog koga je toliko vazno KAKO ce se taj predmet nazvati? Zasto ne nazvati predmet knjizevnost i jezik? zar nije bitnije da to dijete koje dodje u tu klupu ima adekvatno obrazovanog ucitelja ili nastavnika, da ima knjige iz kojih je moguce nesto nauciti, da ima nastavni plan i program iz kojeg moze nesto nauciti i koji ce mu dati dobre temelje da to znanje kasnije siri, da to dijete iz te skolske klupe izadje pismeno :?

#6 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Borci se nisu borili za ovu drzavu da bi mi danas u miru ukinuli ono sto nam ni cetnici u ratu nisu mogli osporiti!

Zar ne mislis da mi bosanci i hercegovci imamo pravo da svoj maternji jezik zovemo po drzavi u kojoj smo rodjeni i kojoj pripadamo?

Isto onako kako je glupa ideja da se nas jezik nazove "Bosnjacki jezik", i ta tvoja ideja da se ne zove po Bosni nije nista bolja.
anais_nin

#7 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Post by anais_nin »

Vozdra raja wrote:Borci se nisu borili za ovu drzavu da bi mi danas u miru ukinuli ono sto nam ni cetnici u ratu nisu mogli osporiti!

pa ne znam, mozda sam ja naivna....mozda nemam pojma o cemu pricam....
samo eto vidis ja kad pomislim na svakog cije ruke su se smrzavale na strazi, cije patike su se raspadale na krshu i po brdima i dolinama ova nase domovine, one koji su zauvijek ostavili svoju mladost, svoju nevinost, svoj mir u toj borbi, one cija je krv ostala da tece u nasim rijekama, da natapa nasu zemlju, one koji nisu da govore za sebe, nesto nikako ne mogu da zamislim da im je prvo na listi stvari za koje su se borili naziv predmeta u skoli...
zar to nije bila borba za mir, za nadu, za mogucnosti, za BOLJE SUTRA, a ne vracanje u juce ili stajanje u mjestu, zar to nije bila borba da djeca dobiju NORMALNA DJETINJSTVA, sansu, mogucnost i priliku da uce, da nauce, da napreduju i razvijaju se, da imaju makar teoretsku sansu da u nekoj buducnosti stvaraju vise, bolje, dalje....da unaprijede sebe, a i ovu zemlju....da hrane svoje male mozgove i svoje velike dushe znanjem, kulturom, poezijom, naucnim otkricima, igrom i osmjesima......

ja nesto ne vidim da ta politika "jedni u klin, drugi u plocu" ili ti ga "mi smo UGROZENIJI nego VI" ili "ali najbitnije je kako se nesto ZOVE, a to da li frcera, ma ko ce to uopste primjetiti" pokazuje neke bajne rezultate evo pa vec 13 godina nakon rata...

zar nije bitnije da sutra toj djeci obezbjedimo mozda neke kompjutere u skoli, mogucnosti i uslove da uce, da se ne gledaju preko crte na velikom odmoru, da se djeca u odredjenim djelovima ove iste drzave ne moraju pitati za koji predznak ce se opredijeliti, hoce li u nastavni plan po tatinom imenom ili po maminom, jer ne zaboravi ne spadaju svi automatski u ovaj ili onaj "tor"....i jesi bitnije voditi polemiku i bitku oko toga da li ce taj predmet imati predznak BOSANSKI ili raditi na tome da djeca imaju JEDAN plan i program....JEDAN, ISTI....mislim ja znam sta ja zelim za svoje dijete....a eto nek vecina nastavi odlucivati za svu djecu u ovoj drzavi, samo sve mi se cini da niko tu ne misli na djecu....da je bitniji neki inat i ko ce koga nadigrati i ko ce biti "u pravu"....i opet ko je gdje u svemu tome "ugrozeniji" :roll:

#8 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Ok anais, skontao sam da imas drugacije misljenje.
Sad nam objasni kako bi ti licno rijesio konkretno ovaj problem u vezi jezika i historije??

Licno mislim da ako zelimo da nam djeca imaju lijepu biducnost i uopste buducnost moraju znati historiju.
Šandor

#9 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Post by Šandor »

anais_nin wrote:pa ne znam, mozda sam ja naivna....mozda nemam pojma o cemu pricam....
Inače se ne doimaš takvom. Naprotiv. :D Ali na ovoj temi definitivno jesi. :kravata:
anais_nin wrote:Zar nije bitnije da sutra toj djeci obezbjedimo mozda neke kompjutere u skoli, mogucnosti i uslove da uce, da se ne gledaju preko crte na velikom odmoru, da se djeca u odredjenim djelovima ove iste drzave ne moraju pitati za koji predznak ce se opredijeliti, hoce li u nastavni plan po tatinom imenom ili po maminom, jer ne zaboravi ne spadaju svi automatski u ovaj ili onaj "tor"....i jesi bitnije voditi polemiku i bitku oko toga da li ce taj predmet imati predznak BOSANSKI ili raditi na tome da djeca imaju JEDAN plan i program....JEDAN, ISTI....mislim ja znam sta ja zelim za svoje dijete....a eto nek vecina nastavi odlucivati za svu djecu u ovoj drzavi, samo sve mi se cini da niko tu ne misli na djecu....da je bitniji neki inat i ko ce koga nadigrati i ko ce biti "u pravu"....i opet ko je gdje u svemu tome "ugrozeniji" :roll:
Hm, naslušao sam se ovoga u životu. Nisu ostali po default-u bolji od ostalih. I među njima ima svega i svačega baš kao i u torovima. Koliko sam samo puta vidio kuknjavu ovih koji hoće da se vode kao ostali zbog ugroženosti u Sarajevu. Paralelno, kao da si ih šestarom ubo kad pomeneš negativnosti kod onih anamo. Kao da im daju za pravo. Jer oni su se samo borili za autonomiju. I oni su se branili. Nakon svega što se desilo nije ih stid to reći. Pa nisam debil majku mu da padnem na tu priču. I onda vjeronauku u "tamnom vilajetu" porede haman s holokaustom. Kraj svijeta. Pa nismo djeca. :D

Nisi u pravu ako si htjela da kažeš da "ostali" po automatizmu posmatraju svijet iz neutralnog ugla. Rasuđuju na osnovu činjenica.....itd.

--------------------------------------------

Vozdra raja :-) je postavio prava pitanja. Kako riješiti problem koji postoji? Trebalo bi objediniti program. Valjda je jasno da je to nemoguće. Kako ćemo napraviti zajedničku istinu o događajima iz prošlosti? I to ne samo iz 90-ih već i ranije? Drugi svjetski, radoblje između dva svjetska rata, Austro-Ugarska, Turska, srednjovjekovne južnoslavenske države. predslavenski period......nema razdoblja oko kojeg se možemo usaglasiti.
anais_nin

#10 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Post by anais_nin »

Šandor wrote: Nisi u pravu ako si htjela da kažeš da "ostali" po automatizmu posmatraju svijet iz neutralnog ugla. Rasuđuju na osnovu činjenica.....itd.
hvala na komplimentu... :) ma nema veze i ako jesam naivna...ima i gorih stvari :)

ali nisam ovo htjela reci....rekoh da bez obzira sta je logicno i sta je stvarno vaznije na kraju ce odlucivati razmisljanje vecine bez obzira na moje misljenje...ali eto ja si uzeh za pravo da iznesem to svoje misljenje o buducnosti obrazovnog sistema u BiH...posto eto kao pomalo nesto i znam o razvoju djece i kreiranju nastavnih planova i programa :D sve dok nam bude vazniji nacionalni predznaci i cija je istina istinitija dotle ce se sve prelamati preko ledja djece...i dotle im necemo pruzati ono sto zasluzuju...niti cemo ih na ovaj nacin pribliziti onom sto zasluzuju....u ovom slucaju nije bitno sta ja mislim da je ispravno, moralno, eticki, patriotski itd itd govorim cisto iz perspektive onog sto smatram da bi bilo najbitnije da jedan javni sistem obrazovanja pruzi djeci u ovoj zemlji...
Šandor

#11 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Post by Šandor »

Prošlost jeste veoma važna. Htio sam reći da su tvoji postovi na ovoj temi pusti snovi. Želja koja nikada neće biti ostvarena. Rješenje nisi ponudila....ne zato što si nesposobna....već zato što rješenje vjerovatno i ne postoji. :skoljka:

Jedini način bio bi da sve strane prevaziđu prošlost. I da se okrenu ka zajedničkoj budućnosti. Da uče svoju djecu onome čemu ih očito nikad nisu ni učili.
anais_nin

#12 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Post by anais_nin »

Šandor wrote:Prošlost jeste veoma važna. Htio sam reći da su tvoji postovi na ovoj temi pusti snovi. Želja koja nikada neće biti ostvarena. Rješenje nisi ponudila....ne zato što si nesposobna....već zato što rješenje vjerovatno i ne postoji. :skoljka:

Jedini način bio bi da sve strane prevaziđu prošlost. I da se okrenu ka zajedničkoj budućnosti. Da uče svoju djecu onome čemu ih očito nikad nisu ni učili.
ja sam ponudila rijesenje za skolski sistem....drzavni...drzava je duzna da ponudi djeci najbolji moguci obrazovni sistem....roditelje te djece su duzni da se bore da im djeca imaju najbolji moguci obrazovni sistem....jer se djeca sama ne mogu za to boriti....

znas koliko god to nama bilo nevjerovatno postoji dosta drzava na svijetu gdje je istorija dio izborne nastave :) svako od nas ima svoju istinu sta se desilo izmedju '91-'95...zasto to ne bi bila sloboda i izbor roditelja sta i kako ce svoje dijete uciti o tom periodu? nemoj me pogresno shvatiti....ni u jednom momentu ne umanjujem znacaj, tugu, tragediju onog sto se desavalo pune 4 duge, mukotrpne godine....ali kada to pretocis u lekcije, to su mozda nekih 2-3 casa na predmetu istorije...pa eto recimo da je i nekih 10 casova....u poredjenju sa znanjem koji taj isti sistem treba da ponudi u sklopu 12 godina svog djelovanja (eto ne racuna univerzitete u ovom momentu, ovo moje se odnosi na ono osnovno) koji je to procenat? Zar nije vaznije suociti se s problemom sastavljanja funkcionalnog i efikasnog obrazovnog sistema (a i puno sredjenije drzave cesto imaju problema s tim) nego se konstantno fokusirati na politiku obrazovanja?

ako hoces odgovore, oni bi konkretno glasili ovako:

- pri izradi nastavnog plana i programa konsultovati naucna istrazivanja sprovedena u drugim zemljama (mnogo materijala je dostupno kako na engleskom tako i na njemackom i francuskom, a i na drugim svjetskim jezicima), prijedloge pedagoga, nastavnika, psihologa, sociologa i ostalih strucnjaka iz ove oblasti...

- isto vrijedi za pisanje udzbenika....mislim najlakse je zapaliti, unistiti, obezvrijediti sve sto je postojalo do tada, i kreirati svoje od nule, ali to svjeze kreirano nije cesto najkvalitetnije

- sto se tice pravljenja plana i programa za predmet poducavanja jezika ako treba da se niko ne osjeca ugrozenim a onda posjesti strucnjake za sva tri jezika pa nek sastave udzbenike u kojima su podjednako zastupljena sva 3 jezika....ako treba nek i procenat koristenja rijeci iz svakog bude podjeljen na jednake djelove, tj trecine....za potrebe ostalih predmeta svakom dijetetu bi bilo dozvoljeno da se koristi onim jezikom koji zeli sve dok je koristenje istim gramaticki i knjizevno ispravno....mislim znam ja da smo mi stvarno toliko "posebni" sa svoja "tri jezika", ali razlike izmedju nasa tri jezika nisu nista vece izmedju australijskog, britanskog i kanadskog engleskog, pa opet ne znam da ijedno dijete koje dodje iz australije ili velike britanije mora nesto drasticno da mjenja u nacinu na koji se koristi jezikom da bi uspjesno ucestvovalo u nastavi....

- i zadnje i najbitnije trebalo bi se pobrinuti da je nastavni kadar koji treba da to znanje prenese djeci:

1) pismen
2) adekvatno upoznat sa principima pedagogije i psihologije u svrhe rada s djecom
3) ima adekvatno znanje iz oblasti tj predmeta koji predaje djeci

mislim da trenutno imamo problema sa sve 3 godine navedene stavke....

naravno svjesna sam da posto smo strucnjaci u izmisljanju problema da bi vjerovatno i u ovom planu i programu koji ja predlazem ugrozeni nasli puno puno problema....npr. da li su "njihovi" pjesnici i pisci zastupljeni u udzbenicima jednako kao i pjesnici i pisci onih "drugih"....je li u knjizi hemije ili fizike koristeno vise ovih ili onih termina....o "cijim" herojima djeca vise uce...itd itd...naravno jos kad bih rekla da bi trebalo ukinuti sve vidove vjerskog obrazovanja i obiljezja u drzavnim skolama, znam da bih posebno onda zaradila "poene popularnosti" kod mnogih :)
Šandor

#13 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Post by Šandor »

Problem je što se ljudi samovoljno moraju opredijeliti za takvu ili sličnu ideju. U prošlom sistemu je ideja slična tvojoj nametnuta. Nije postojala mogućnost izbora. Imali smo totalitarizam koji je stvorio kakvo-takvo zajedništvo. I u velikoj mjeri uvažavao identitet svih naroda. Zahvaljujući sretnom i spretnom ishodu drugog svjetskog rata.

Kad su ljudi prvi put nakon više od 50 godina stali iznad glasačkih kutija i ubacili glasačke listiće zemlja je propala. A zajedno s njom i bratstvo & jedinstvo. BiH je sada faktički federalna država. Entiteti i kantoni upravljaju državom a ne obratno.
uvjek dobar gost

#14 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Post by uvjek dobar gost »

Na prvu i veoma emotivno želim reći sljedeće, ova podjela u školama il po školama... je sramota moja, sramota Vaša... naša zajednička sramota je to da se u 21. vijeku u našoj zemlji djeca odvajaju prema nacionalnoj pripadnosti. Ime i prezime određuje kvazi program koji neko treba da pohađa, određuje koji će ih nastavnik, profesor il učitelj učiti, čemu će ih učiti... ovo je sramota sviju nas... no mislim da veliki gradovi.. kao što su Mostar, Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Bihać....moraju biti solidarni, raja mora konačno uvidjeti šta i kako... pa mislite da vjeronauka u sarajevskim obdaništima nije .. po sistemi dva obdaništa pod dva krova.. il kako već...
Bruka je što se niko nije oglasio sa Univerziteta u Sarajevu, gdje su sad studenti.. da izađu na ulice... pa zar niko fakat ne vidi posljedice svega ovoga... zar niko ne vidi fašizam koji viri iz svega ovoga... pa neke generacije prije nas su živote svoje dale u borbi protivu fašizma.... u kojem mi danas tako bezbrižno živimo... i pravimo se moderni, pravimo se da samo IN...
U čemu ste IN gospodo, u svom sopstvenom sljepilu, u svojoj sopstvenoj gluposti ste IN..... IN smo u zemlji divljih deponija, masovnih grobnica, ratnih zločinaca... tu smo IN...???!!!!

Pitanje je dana kada će udariti i na nas same, kada to nešto neće biti toliko daleko, daleko da nas se ne tiče.... no mislim da je već tu ... aparthejd i podjele prema nacionalnoj pripadnosti su kod nas ... u našim dvorištima... pitanje je hoćemo li se praviti ludi... il ćemo početi stvari oko sebe zvati pravim imenima...
Neka nas stid je sve... što se pravimo nevješti, nezainteresovani... što se pravimo da nas se sve ovo ne tiče....
Sva su djeca naša i ona se rađaju nevina, čista, nešto kao anđeli... njih ovaj sistem dočeka kao šaka u glavu.. kao teg od milion kila koji im padne na glavu...
Jeli fakat vrijeme da se probudimo... il neka nas još ovako ušaškani.. u sopstvenom sljepilu...

Bruka prava.. i što je najgore .. sve to traje od kraja agresije.. a mi se cijelo vrijeme pravimo MUTAVI.....

Krivo mi je što je Sarajevo a i cijela Bosna i Hercegovina..puna kamenih spavača... puna hipnostisanih koji su spremni svoje živote založiti za rad lopovluka, nerada, javašluka i čega sve ne....

Ja nam nikad halalit neću.......

I još samo jedna stvar sad se sjetih... trebalo bi sve druge teme zaključati dok se ovo ne riješi... ni mama i tajo nisu toliko bitni koliko je ova stravična stvar na koju smo se mi izgleda navikli.....!!!!!!

#15 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Šandor wrote: Kad su ljudi prvi put nakon više od 50 godina stali iznad glasačkih kutija i ubacili glasačke listiće zemlja je propala. A zajedno s njom i bratstvo & jedinstvo. BiH je sada faktički federalna država. Entiteti i kantoni upravljaju državom a ne obratno.
Nije Jugoslavija propala zbog glasackih listica, vec sto su je sami komunisti doveli na koljena, a onda je takvu oslabljenu srbski nacionalisti docekali na volej. A bratstvo i jedinstvo nije nikada postojalo, dokaz za to je srbsko-crnogorsko-hrvatska agresija na goloruku BiH. *ebes ti takvo bratstvo i jedinstvo i jednakost naroda kada su muslimani bili manji od makova zrna. Za maternji jezik si morao uciti srbsko-hrvatski, kao da Bosna nije postojala. A za strani jezik se ucio ruski. :roll: Gdje je tu ravnopravnost i pravda? Slazem se da sadasnje ustrojstvo drzave nije u redu!
Medjutim, ovo gore nije tema, vec samo moj osvrt na tvoj post.

#16 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Istinski problem ovdje je u tome sto hrvati i srbi ne zele da uce jezik i historiju zemlje kojoj pripadaju.
Ne postoje tri historije, niti tri istine. Samo je jedna istina i jedna historija.
Da li se mi trebamo osjecati krivima sto djecu ucimo bosanskom jeziku i sto ih ucimo bosanskoj historiji? Moje misljenje je Ne. Jer nema nista lose u tome biti bosanac i pripadati ovoj zemlji.

Srbija i Hrvatska su izvrsili agresiju na BiH, izvrsen je genocid u Srebrenici, Ahmicima, i u mnogim drugim mjestima. Zrtve su bili u glavnom bosanski muslimani i svi oni drugi koji su stali na stranu Bosne.
Eh sada, da li sve ovo gore nabrojano(istinu) treba zaboraviti i iskriviti za ime nekog suzivota? Ili treba insistirati na istini koja je samo jedna, pa makar i za cijenu stvaranja dvoju skola?
Mislim da treba insistirati na istini, jer ako i jedan narod zasluzuje istinu, onda je to bosanski narod!

Ako se u hrvatskoj govori hrvatski jezik, u makedoniji makedonski, u srbiji srbski jezik, ne vidim razlog zasto bi se mi trebali odreci bosanskog jezika samo zato sto nekima ne pase ova zemlja... :?
Amsterdammer

#17 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Post by Amsterdammer »

Po ponuđenim odgovorima se lijepo vidi da baš i ne odudaraš od prosječnog SDA/ZABiH glasača, odnosno uobičajenog puka. Zašto bi iko ikog i na šta tjerao? Jasno ti je valjda da se ti predmeti ne mogu ukinuti... Kako je moguće da cijela EU ima isti udžebnik istorije, a pišljiva BiH ima nekoliko?

I svi ostali postovi su ti kao iz knjige "Životinjska farma", u stilu, "ne želite valjda da se gazda vrati"... Niđe veze...
savrseni krug

#18 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Post by savrseni krug »

anais_nin wrote:pod jednim krovom bi valjda trebala biti samo jedna skola....solucija je imati JEDAN nastavni plan i program za citavu teritoriju BiH...bez nacionalnih predznaka....nastavni plan koji bi bio zasnovan na onom sto je najbolje za djecu tj bazirati takav plan na principima obrazovanja ne "strahovima od nacionalne ugrozenosti"....dati djeci mogucnost da imaju interesantne predmete koje mogu pratiti, adekvatne udzbenike, a kroz plan i program nek uce sve jezike svih konstitutivnih naroda, nece im skoditi u zivotu sigurno....a tako niko nece biti "zakinut"....svima onima kojima ne odgovara ta opcija jedinstvenog plana i programa obrazovanja u drzavnim skolama dozvoliti mogucnost otvaranja privatnih skola koje bi pratile slican plan i program sa modifikacijama po potrebi....pa ko voli nek i plati to zadovoljstvo.... :)
da...
Naravno da bi jedan nastavni plan bio idealan,naravno da bi gradjanska drzava bila bolje rijesenje od nacionalnih torova,naravno...
ali...
Da doticni naprave jedan plan,onda bi im djeca zajedno isla u skolu,ucili bi jedni o drugima,bolje se poznavali i vise voljeli a puno puno manje mrzili.Ali onda bi nestalo orwellovih farmi,nestalo bi torova,nestalo bi birokratskih primanja za nesposobne politicare.Nestalo bi takvih politicara.Nestalo bi njih samih.A kome je to u interesu.zasto da njihova djeca imaju kvalitetno obrazovanje.Sta ce im to.Ionako ce babe i tate srediti neke drzavne funkcije u kojima se plata prima znao ti ili neznao i radio ti ili ne radio posao za koji te placaju gradjani ove zemlje.Da je njima odgovarao jedan nastavni plan nebi mi nepune 4 godine ratovali.Ma nebi se ovaj supak kosmosa zvao Bosna,zvao bi se pa najmanje Svicarska...
paratrooper

#19 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Post by paratrooper »

savrseni krug wrote:Da doticni naprave jedan plan,onda bi im djeca zajedno isla u skolu,ucili bi jedni o drugima,bolje se poznavali i vise voljeli a puno puno manje mrzili...
kazu da su skupa isli u skolu do 92 , pa se danas mrze :lol:

#20 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Ok, s obzirom da vecina ne smatra da treba insistirati na bosanskom jeziku i historijskim cinjenicama, onda predpostavljam da vi imate neku bolju ideju.

Kako bi ste vi konkretno rijesili problem jezika i historije??

1. Kako nazvati maternji jezik?

2. Na koji nacin uciti historijske cinjenice(proglasenje nezavisnosti, agresija, zlocini, borci...) a da budu prihvatljive svima?

3. Kako napraviti zajednicki plan i program koji ce biti svima prihvatljiv a pri tome ne falsifikovati historiju?

#21 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

...
Last edited by Vozdra raja :-) on 01/04/2008 18:10, edited 1 time in total.
savrseni krug

#22 Re: Jedna skola pod dva krova!?!?

Post by savrseni krug »

paratrooper wrote:
savrseni krug wrote:Da doticni naprave jedan plan,onda bi im djeca zajedno isla u skolu,ucili bi jedni o drugima,bolje se poznavali i vise voljeli a puno puno manje mrzili...
kazu da su skupa isli u skolu do 92 , pa se danas mrze :lol:
ebi ga nekima je orwell bio omiljeno stivo izgleda
Post Reply