Jedite koru hljeba(kruha)
Moderator: anex
-
Aristokrata
#1 Jedite koru hljeba(kruha)
Naucnici su zabiljezili vrlo visoku antioksidantnu
aktivnost kore hljeba(kruha) pa tvrde da je ona mnogo zdravija nego sto se do sada mislilo...
produkti pecenja koji se nalaze u kori tzv melanoidini vrlo su korisni
u zdravstvenoj preventivi pokazalo je istrazivanje na tehnickom univerzitetu u minhenu.
Uz visoku antioksidativnu vrijednost utvrdjeno je da materije iz
hljeba(kruha) stite od raka.
aktivnost kore hljeba(kruha) pa tvrde da je ona mnogo zdravija nego sto se do sada mislilo...
produkti pecenja koji se nalaze u kori tzv melanoidini vrlo su korisni
u zdravstvenoj preventivi pokazalo je istrazivanje na tehnickom univerzitetu u minhenu.
Uz visoku antioksidativnu vrijednost utvrdjeno je da materije iz
hljeba(kruha) stite od raka.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Mnogi vole okrajke gdje je mnogo više kore, pa se desi i svađa za trpezom, jer su samo 2 okrajka raspoloživa.
Naša firma Teflonoptic vam nudi tepsiju za rješenje vaših problema:

Naša firma Teflonoptic vam nudi tepsiju za rješenje vaših problema:

-
Avangardan10
inace je najzdraviji crni hljeb...
1881 pocinje da se proizvodi bijeli hljeb, i tada pocinju "crni dani" za covjecanstvo!
1881 pocinje da se proizvodi bijeli hljeb, i tada pocinju "crni dani" za covjecanstvo!
-
Avangardan10
da sve sto jwe bijelo nije zdravo za covjeka...margareta wrote:Tri bijele smrti :sol, secer i bijelo brasno.Avangardan10 wrote:inace je najzdraviji crni hljeb...
sol morska je nabolja za covjeka secer al zuti kazu da je ok...
najzdraviji je hljeb od razi...
al ipak proja je proja...
-
margareta
Dobro ti jutro Avangardni10Avangardan10 wrote:da sve sto jwe bijelo nije zdravo za covjeka...margareta wrote:Tri bijele smrti :sol, secer i bijelo brasno.Avangardan10 wrote:inace je najzdraviji crni hljeb...
al ipak proja je proja...![]()
Vise sam puta cula za 'proju' ali ne znam sta je to ?
Znam za secer zuti da nam ga farbaju i med industrijski je zapravo produkt tpad - melasa......
-
Avangardan10
da nisam bas siguran za taj secer...margareta wrote:Dobro ti jutro Avangardni10Avangardan10 wrote:da sve sto jwe bijelo nije zdravo za covjeka...margareta wrote: Tri bijele smrti :sol, secer i bijelo brasno.
al ipak proja je proja...![]()
jutro maragreta...
Vise sam puta cula za 'proju' ali ne znam sta je to ?
Znam za secer zuti da nam ga farbaju i med industrijski je zapravo produkt tpad - melasa......
a proja je hljeb od kukuruznog brasna...
vrlo je ukusan , mada ce cuti da stari ljudi kazu : eto mi smo jeli samo proju i bili smo zdravi , a vi danas jedete bijeli hljeb pa ste opet bolesni!?!
to stari ljudi nisu znali koliko je bijeli hljeb poguban po zdravlje covjeka ...
evo ti recept za pravljenje proje mada ne vjerujem da je ti nisi jela...
kukuruznog brasna,1 kg mlake vode prema potrebi, 2l mleka - za 6 osoba.
Zamesite testo samo od brasna i vode tako gusto da se moze oblikovati u vecu loptu. Ako niste dodali dovoljnu kolicinu vode, lopta ce imati supljine; ako ste dodali isuvuse vode, lopta ce se raspadati. Loptu od testa stavite u podmazan pleh i malo pritisnite rukom, ali ravnomerno, da se dobije oblik manje pogace kackavalja. Proja ne treba da bude tanja od 8cm. Ako je tanja, neceta imati tzv. sredine, vec ce se testo vise pretvoriti u koru. U ovom slucaju potrebno je imati taj sredisni deo proje. Stavite pleh u pecnicu i pecite na jakoj temperaturi sve dok proja ne dobije ravnomerno rumenu koricu. Izvadite iz pecnice, uvijte i ostavite da se ohladi. Da biste posluzili proju prelivenu mlekom, ona treba da bude hladna, a mleko vruce. Dakle, kad se proja ohladi, uzmite veliku supijeru i namrvite u nju dobar deo sredine i manji deo korice od proje. Komadici proje treba da budu sto sitniji. Prelijte isitnjenu proju vrucim mlekom, bez ikakvih dodataka. Ostavite da stoji oko 3-4 minuta, da mleko zadje u tkivo proje, pa iznesite supijeru na sredinu stola.
Proju prelivenu mlekom treba sluziti za dorucak, ili na kraju rucka i vecere, posle glavnog jela, kao sto se sluze slatkisi. Ovako pripremljena proja sipa se u duboke cinije, kao supa, na taj nacin sto se lepo promesa da svaka cinija ima i mleka i proje. Jede se kasikom. Ima jedinstven ukus.
prijatno maragreta