Jedinstvo
- idealnaM
#1 Jedinstvo
"Uvjek se pitam zašto su muslimani toliko razjedinjeni. Kako ne mogu da shvate i dokuče da je njihovo jedinstvo, vjersko, političko i svako drugo, sigurno jedan od bitnijih, ako ne i najbitniji uzrok njihovog opstanka na ovim prostorima. Jedinstvo muslimana je skupocjena želja i san svakog muslimana koji brine za islam i njegove sljedbenike. Stvar je još ozbiljnija ako znamo da nam je jedinstvo obaveza kojom smo zaduženi od Uzvišenog Allaha. Uzvišeni Allah je rekao: “O vjernici, bojte se Allaha onako kako se treba bojati i umirite samo kao muslimani. Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!” (Ali Imran, 102.) I također, kaže:“I ne budite kao oni koji su se razjedinili i u mišljenju podvojili kad su im već jasni dokazi došli,- njih čeka patnja velika.” (Ali Imran, 105.) Znajući da je u jedinstvu snaga, neprijatelji muslimana pokušavaju i, nažalost, uspijevaju da muslimane podijele na različite grupacije i frakcije, političke, vjerske i druge."

- Vares City
#3 Re: Jedinstvo
To isto se pita i vecina od haman dvije MILIJARDE muslimana
,a u isto vrijeme sami se medusobno GLODU,...
- idealnaM
#4 Re: Jedinstvo
Pa super...glodat cemo se,dok se ne oglođemo... 
- Ahmmed
#5 Re: Jedinstvo
A čini mi se, da smo svi ( naravno ovdje itekako ubrajam sebe ),makar maaaalkiceee besposleni 
- avicena
#6 Re: Jedinstvo
Budi se ummet...da li će ustati na desnu nogu.....vidjet ćemo....idealnaM wrote:Pa super...glodat cemo se,dok se ne oglođemo...
- Vares City
#7 Re: Jedinstvo
Ja sam svoje odradioAhmmed wrote:A čini mi se, da smo svi ( naravno ovdje itekako ubrajam sebe ),makar maaaalkiceee besposleni
- Ahmmed
#8 Re: Jedinstvo
ZnamVares City wrote:Ja sam svoje odradioAhmmed wrote:A čini mi se, da smo svi ( naravno ovdje itekako ubrajam sebe ),makar maaaalkiceee besposleni
- Vares City
#9 Re: Jedinstvo
Nevjerovatno kakvim se sve poganim metodama ne sluze samo da onemoguce JEDINSTVO muslimana,...
Uzrok je STRAH od sirenja ISLAMA!
- Vares City
#10 Re: Jedinstvo
Jest vala,i ja se nekad natakarim na OVO po 5-6 sahataAhmmed wrote:ZnamVares City wrote:Ja sam svoje odradioAhmmed wrote:A čini mi se, da smo svi ( naravno ovdje itekako ubrajam sebe ),makar maaaalkiceee besposleniAli, ponekad sam previše ovdje.....A imalo bi se i drugih obaveza u životu
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#11 Re: Jedinstvo
mi tu.Vares City wrote:Jest vala,i ja se nekad natakarim na OVO po 5-6 sahataAhmmed wrote:
ZnamAli, ponekad sam previše ovdje.....A imalo bi se i drugih obaveza u životu
- Ahmmed
#12 Re: Jedinstvo
ne tvrdim da "pomagača" sa svih strana nema.....Ali, ponajviše je do muslimanaVares City wrote:Nevjerovatno kakvim se sve poganim metodama ne sluze samo da onemoguce JEDINSTVO muslimana,...
Bojim se da nekim raspravama potcjenjujemo Allaha dž.š. kao Savršenstvo, potjenjujemo Njegovu Svemoć, potjenjujemo ( po cijenu da zazvučim heretički), Njegovu Ozbiljnost.....Ne mislim da je Radostan kad vidi čime se Njegovi robovi bave....
- blue_sky
#13 Re: Jedinstvo
U potpunosti se slazem.Svaka ti castBaby Blue wrote:Kako samo lako prebaci lopticu na neke "trece" tamoVares City wrote:Nevjerovatno kakvim se sve poganim metodama ne sluze samo da onemoguce JEDINSTVO muslimana,...
Uzrok je STRAH od sirenja ISLAMA!Lijepo, argumentovano... jadni muslimani, svi im o glavi rade.
![]()
Ima li sta do nas? Men se cini da je IdealnaM otvorila temu bas da se sami zapitamo sta radimo, svako pojedinacno, za jedinstvo ummeta? Mini slika je cini mi se ono sto se desi s one dvije teme. Jedan preskocio casove jezika i Hajjama za lektiru pa aman zaman zamalo Hajjam ne ispade kjafir, a drugom haman tijesno tamo bilo, ne moze biti "kompletna" licnost, pa se postidio pa nasao covjek sebi mjesta pod forumskim nebom...
Pa proradi pomalo svaciji ego, pa sujeta...i bratstvo i jedinstvo muslimana na djelu, par excellence. E prenesi sad to na nivo drzava, gdje su u igri pozicije, vlast, novac, naftna polja, svoja "stada stoke", saveznici, i zamisli koje se sve ljudske slabosti probude... Misli na saveznike, misli na neprijatelje, misli na racunicu, misli kako narod drzati pod kontrolom, ko jos ima vremena misliti o jedinstvu ummeta. Cudan je dunja...
I kakav crni strah od sirenja islama? Gdje to danas muslimani sire islam? Kako ga to sire? Onako bratski, najljepse sto znaju jel de? Pomazu jedan drugom, priskoce kad komsiji treba pomoci, posude novac, naprave zajednicki rucak, nisu zavidni nego sretni ako je onaj drugi brat vise uspio, napreduju u svim poljima nauke i umjetnosti... pa svi drugi naprosto pozele biti muslimani, odusevljeni ovakvim odnosima.
Muslimani su se sami razjedinili, sami medjusobno upiru prste jedni u druge, lakse je uperiti prst u ono sto vide, pa reci "ja sam bolji od njega, vidi kako on klanja/oblaci se/ponasa se/sta govori/s kim se druzi/..." i tako bar na momenat zavarati vlastitu sujetu i ubijediti sebe da je ispravniji i bolji od tog u koga je uperio prst, nego pokusati razumjeti, pa pitati, pa porazgovarati, pa u krajnjem slucaju uciti dovu ako mislis da neko grijesi, jer to je onda pokazatelj da ti je stalo, do te osobe, do sloge i jedinstva. E kad ummet dodje do te stepenice, onda moze traziti krivca u trecima. Ovako, muslimani jedni drugima rade o glave, zapravo sami sebi. A kad ce tek onda doci na tu stepenicu da imaju takav odnos i prema svim ostalim, prema cijelom svom okruzenju?![]()
Nego, mahsuz selam/mir svim dobrim ljudima![]()
http://www.youtube.com/watch?v=Ts5QExRAfMw
- ružmarin-a
#14 Re: Jedinstvo
@idealna aferim za objedinjenje i prizivanje onoga što nam fali - jedinstvo na putu ka zadovoljstvu Jednog
mašaAllah, svaka čast
(ne mogu ih oni pobrisati kol'ko smo ih mi voljni ispisati)a la audicija
ne želim nikoga ni kuditi na hvaliti...
samo mi se ne dopadaefekat tu-ru-ru-ru (zona sumraka) kad nestanu teme u kojima sam rado učestvovala...
esselamu alejkum
mašaAllah, svaka čast
(ne mogu ih oni pobrisati kol'ko smo ih mi voljni ispisati)a la audicija
ne želim nikoga ni kuditi na hvaliti...
samo mi se ne dopadaefekat tu-ru-ru-ru (zona sumraka) kad nestanu teme u kojima sam rado učestvovala...
esselamu alejkum
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#15 Re: Jedinstvo
Dugo sam razmisljao o jednom hadisu koji doslovno kaze:
Ako covjek pocne da kuka i da navodi bezbroj problema od ovog ili onog time nicim ne doprinosi rjesenju nekog problema. I to stavise... obrazlazuci svoje stavove nekom implicira da i taj vrlo lako dozivi da ne postoji rjesenje bilo kojeg od tih problema.
Ali... Bog covjeku potencira i dzihad (koji u najvecoj mjeri prica o covjekovoj borbi sa samim sobom) i stava sam da je i optimizam jedan od nacina borbe protiv samog sebe da bi covjek tu ispao sam sebi pozitivan.
U jednom ajetu Kur'an-a pise:
Nije svijet tako los kako se na prvi pogled cini. Nekoliko puta sam bio volonter na prikupljanju hrane za socijalno ugrozene porodice i u sve sam to usao sa ogromnom dozom pesimizma i sumnje a svaki put bi se vratio sa velikim optimizmom i spoznajom da jos uvijek ima dobrih ljudi. Samo, takvi se lako ne vide... takvi se ne isticu jer ne vicu o svojoj dobroti dok ovi drugi na sav glas se razmecu svojim losim pa covjek moze pomisliti kako je i sam svijet los.
Mozda mediji, novine, ljudi na svakom cosku i koraku izvikuju kako svijet propada... ali, da li je to uopste prava istina ?
A to me bas podsjeti na jedan hadis kako je Muhammed a.s. jednom prilikom rekao:
Moje misljenje je da se covjeku potencira da bude optimista i da se fokusira da dobro. Jer, ne kaze se bez razloga vjernicima da se natjecu samo u dobru.Kada cujete nekog covjeka da kaze: propadose ljudi/propade svijet - znajte da je bas on taj koji ih upropastava (da je on sam vec propao).
Muslim
Ako covjek pocne da kuka i da navodi bezbroj problema od ovog ili onog time nicim ne doprinosi rjesenju nekog problema. I to stavise... obrazlazuci svoje stavove nekom implicira da i taj vrlo lako dozivi da ne postoji rjesenje bilo kojeg od tih problema.
Ali... Bog covjeku potencira i dzihad (koji u najvecoj mjeri prica o covjekovoj borbi sa samim sobom) i stava sam da je i optimizam jedan od nacina borbe protiv samog sebe da bi covjek tu ispao sam sebi pozitivan.
U jednom ajetu Kur'an-a pise:
a vrlo brzo covjek spozna da ne moze promijeniti ni svog najblizeg ma koliko on to zelio i koliko god se po tom pitanju trudio. Ali isto tako covjek moze da spozna da je i on jedinka nekog naroda i da on, sam sebe ima sposobnost promijeniti ako to stvarno iskreno pozeli i potrudi se na tom putu.Allah uistinu nece promijeniti stanje jednog naroda dok se on sam ne promijeni
Nije svijet tako los kako se na prvi pogled cini. Nekoliko puta sam bio volonter na prikupljanju hrane za socijalno ugrozene porodice i u sve sam to usao sa ogromnom dozom pesimizma i sumnje a svaki put bi se vratio sa velikim optimizmom i spoznajom da jos uvijek ima dobrih ljudi. Samo, takvi se lako ne vide... takvi se ne isticu jer ne vicu o svojoj dobroti dok ovi drugi na sav glas se razmecu svojim losim pa covjek moze pomisliti kako je i sam svijet los.
Mozda mediji, novine, ljudi na svakom cosku i koraku izvikuju kako svijet propada... ali, da li je to uopste prava istina ?
A to me bas podsjeti na jedan hadis kako je Muhammed a.s. jednom prilikom rekao:
Aferim.Doci ce vrijeme pa će drugi narodi nasrnuti na vas kao sto gladan svijet navali na posudu s hranom.
Neko od tu prisutnih upita: Je li to zato sto ce nas biti malo?
Ne, odgovori Poslanik. Naprotiv, bit ce vas puno ali cete biti kao pjena. Allah ce iz grudi vasih neprijatelja ukloniti strah koji od vas imaju, a u vasa srca ce ubaciti slabost.
Koja je to slabost, Boziji Poslanice, upitase?
Ljubav prema dunjaluku i prezir prema smrti.
- arzuhal
#16 Re: Jedinstvo
Selam alejkum, razjedinjeni muslimani
Ima u islamskom učenju jedna važna institucija i zove se šura. A šura je dogovaranje. I kur'anska sura ima sa tim nazivom. Dakle, ljudi se trebaju sastat i dogovarat - na bilo kojoj razini. Naravno, te šure i nema toliko, ali i kada dođe do nje, nema nekog uspjeha. Zašto?
Prenosi se da je Allahov poslanik, alejhi-selam, rekao:
Kada se na nekom sijelu sastanu vjernici i ne žele saslušat jedan drugog, Allah ukloni sa njih bereket. Ako budu saslušali jedne druge, Allah ih obaspe bereketom. A tamo gdje ima bereketa, pronaći će se i rješenje za ono što se traži.
Iz hadisa je uočljivo da čak i oni koji budu apsolutno u pravu, ali ne htjednu da saslušaju drugog vjernika iz raznih razloga (oholost, recimo), neće imati bereketa u tome, zbog svog pristupa. I tako svi stradaju.
Muslimani baš tako postupaju - prečesto imaju svoje formirano, pa petrificirano, mišljenje, ko stećak. I nema kada saslušat onog drugog. A kada bi bilo tog sabura i tog edeba - pa Allah Svemilosni bi olakšao i dao rješenje, makar niko od njih ne bio u pravu!
Kako na relaciji muž-žena, tako sve do političara i vlastodržaca...Jest, al' onda ne bi mogli pucati brakovi i države...Da Bog sačuva i sakloni...
Ima u islamskom učenju jedna važna institucija i zove se šura. A šura je dogovaranje. I kur'anska sura ima sa tim nazivom. Dakle, ljudi se trebaju sastat i dogovarat - na bilo kojoj razini. Naravno, te šure i nema toliko, ali i kada dođe do nje, nema nekog uspjeha. Zašto?
Kada se na nekom sijelu sastanu vjernici i ne žele saslušat jedan drugog, Allah ukloni sa njih bereket. Ako budu saslušali jedne druge, Allah ih obaspe bereketom. A tamo gdje ima bereketa, pronaći će se i rješenje za ono što se traži.
Iz hadisa je uočljivo da čak i oni koji budu apsolutno u pravu, ali ne htjednu da saslušaju drugog vjernika iz raznih razloga (oholost, recimo), neće imati bereketa u tome, zbog svog pristupa. I tako svi stradaju.
Muslimani baš tako postupaju - prečesto imaju svoje formirano, pa petrificirano, mišljenje, ko stećak. I nema kada saslušat onog drugog. A kada bi bilo tog sabura i tog edeba - pa Allah Svemilosni bi olakšao i dao rješenje, makar niko od njih ne bio u pravu!
Kako na relaciji muž-žena, tako sve do političara i vlastodržaca...Jest, al' onda ne bi mogli pucati brakovi i države...Da Bog sačuva i sakloni...
- brenda sterling
#17 Re: Jedinstvo
Ja se izvinjavam što ovdje postavljam ovo pitanje, ali me zanima šta se dogodilo sa temama Virtuelni džemat, Đulistan i onom koju su jučer otvorili @Latina i @Sahan? 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#18 Re: Jedinstvo
pobrisane i oko toga je priča završena. izvinjenje prihvaćeno.brenda sterling wrote:Ja se izvinjavam što ovdje postavljam ovo pitanje, ali me zanima šta se dogodilo sa temama Virtuelni džemat, Đulistan i onom koju su jučer otvorili @Latina i @Sahan?
- brenda sterling
#19 Re: Jedinstvo
Hvala na odgovoru
Vidim da je jedna tema ipak "uskrsla"
Vidim da je jedna tema ipak "uskrsla"
- idealnaM
#20 Re: Jedinstvo
Ima ona priča o sedmorici braće,i sedam prutova...Pa kaže..imao otac sedam sinova.Jednog dana posalje ih u šumu,naredivši svakom od njih da donese po jedan prut.Kada su učinili kako im je naredio,otac sveza prutove u snop,i zapovjedi da pokusaju prelomiti pruće...Svakako, nisu uspjeli.A onda, otac poče vaditi jedan po jedan prut i lomiti ih..arzuhal wrote:Selam alejkum, razjedinjeni muslimani![]()
"Vidite li sinovi moji, da kad ste skupa – niko vas neće slomit.
Zajedno ste jaki.
Ali kad se razdvojite, svako na svoju stranu – e onda će vas drugi savladat.
Zato držite se zajedno.
Allahov Poslanik, s.a.w.s., je rekao:
"Musliman je obavezan da sluša i pokorava se, svejedno volio on to ili mrzio, sve dotle dok mu se ne naredi da učini nešto što vodi u grijeh; ako mu se naredi da čini grijeh, tada nema ni poslušnosti ni pokornosti!" (Prenose Buhari i Muslim od Ibn 'Umera.)
"Vaša je obaveza da stanete uz ujedinjenu zajednicu i uz većinu!" (Prenosi Ahmed ibn Hanbel od Muaza ibn Džebela.)
"Allahova ruka je nad džematom (zajednicom), pa ko se odvoji od džemata, odvojio se za Džehennem!" (Prenosi Et-Tirmizi od Abdullaha ibn 'Umera.)