Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Prozor

#26 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by Prozor »

Ja mislim da je Armija BiH imala tri "historijska" odreda, neka mi ispravi neko ako grijesim... Zmaj od Bosne, El-Fatih, i Kulin Ban sto neko spomenu...
cyprus

#27 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by cyprus »

E kad je mogo el Fatih, mogo je i Eugen Savojski, which diference? :-) :-)
IBM

#28 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by IBM »

@kipar: not really.
The Cult

#29 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by The Cult »

ja,samo sto su fatihovi gradili, a Savojeski i njegovi rusili i palili Sarajevo,i naravno silovali nase djevojke...ima razlike i to kako da je ima....
Bumbar

#30 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by Bumbar »

The Cult wrote:ja,samo sto su fatihovi gradili, a Savojeski i njegovi rusili i palili Sarajevo,i naravno silovali nase djevojke...ima razlike i to kako da je ima....
hm, a otomani su dosli dijeleci bukete ruza?? :shock:
The Cult

#31 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by The Cult »

mnogima i jesmo udijelili po koji cvijetic.... :D
cyprus

#32 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by cyprus »

The Cult wrote:ja,samo sto su fatihovi gradili, a Savojeski i njegovi rusili i palili Sarajevo,i naravno silovali nase djevojke...ima razlike i to kako da je ima....
Da, da Fatihovi došli ovdje striktno sa namjerom da nas izgrade, jerbo se mi valjda nismo znali sami graditi, pa eto čisto nako da nas poguraju sa arhitekturom. :-) :-)

Ne znam, ali meni je jako žao ljudi tvog razmišljanja i pitam se da li bi imao isto razmišljanje da su recimo Rusi došli "isprobavat svoju arhitekturu" ovdje.
The Cult

#33 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by The Cult »

ali oni nisu dosli,hvala Bogu...pa necu o njima...
nemoj molim te zaliti...ili mislis da imamo svi isti odnos prema nekim stvarima....mnogima od nas istorija Bosne koju opet svi volimo pocinje u razlicitim periodima,odnosno mene licno ne zanima nesto posebno period prije 1463-e godine...to je moja stvar i amin...
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#34 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by pape »

The Cult wrote:ali oni nisu dosli,hvala Bogu...pa necu o njima...
nemoj molim te zaliti...ili mislis da imamo svi isti odnos prema nekim stvarima....mnogima od nas istorija Bosne koju opet svi volimo pocinje u razlicitim periodima,odnosno mene licno ne zanima nesto posebno period prije 1463-e godine...to je moja stvar i amin...
:-) Momak je stvarno produhovljen, ... neka ga, .... dobar je Memo, ... :D
kirby

#35 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by kirby »

:-) :-) :-) :-)
cyprus

#36 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by cyprus »

Ma joj ne znam šta da ti kažem. Upravu si ne trebam te žalit. Trebam žalit državu u kojoj žive ljudi poput tebe (a moram priznat da broj tvojih istomišljenika po ovom pitanju nije baš mali). Ja ne znam stvarno zašto mi u Bosni toliko volimo strana tijela i okupatore. I onda se još pitamo zašto bosanska nacionalna svijest nije na visokom nivou.
Bumbar

#37 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by Bumbar »

moje iskreno saucesce sto ne mozes skontati da je Bosna bila ovdje i prije dolaska Otomana...pa evo i dugo nakon njih.
The Cult

#38 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by The Cult »

nece nikad ni biti,ali ne samo zbog mene i gomile koja misli kao ja....
al nikad niko ne moze reci da voli Bosnu vise od nas....mi Bosnu vidimo kao svoju domovinu,ali Turska ostaje bar za neke ili mnoge Bosnjake,kako hoces...Matica!!
Bumbar

#39 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by Bumbar »

The Cult wrote:nece nikad ni biti,ali ne samo zbog mene i gomile koja misli kao ja....
al nikad niko ne moze reci da voli Bosnu vise od nas....mi Bosnu vidimo kao svoju domovinu,ali Turska ostaje bar za neke ili mnoge Bosnjake,kako hoces...Matica!!
za tebe i cerica :D
moja je Bosna :D :D
pape

#40 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by pape »

The Cult wrote:nece nikad ni biti,ali ne samo zbog mene i gomile koja misli kao ja....
Malocas si izjavio da te period od prije 1463. ne interesuje, a sada pricas o ljubavi prema BiH. Licemjerstvu nikad kraja.
Sa tobom i tebi slicnima, ... nema Bosne i Hercegovine. :roll:
The Cult

#41 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by The Cult »

zasto licemjerstvo??
ja sam rodjen u ovoj zemlji pa je i volim nista manje od tebe...
pape

#42 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by pape »

The Cult wrote:zasto licemjerstvo??
ja sam rodjen u ovoj zemlji pa je i volim nista manje od tebe...
Pa procitaj vlastite izjave i razmisljaj! Stvoritelj te obdario duhom. (tako nam rece na onoj religijskoj temi, gdje nevjernike nazva mazgama :roll: )
Ne volis ti Bosnu, lazes sebe i to ti nitko zabraniti ne moze, ali ne mozes slagati nas. Ti i tvoji istomisljenici, a i partneri vam iz ostalih torova, samo licemjerno koristite ime Bosne.
Isti ste, ko jednojajcane trojke. Sve radite da joj budete grobari, da ponovo imate svoje pashaluke, carevine, kraljevine.
Ali, ... nece proci, ... zavrsit cete kao sto skorpije zavrse kad nemaju izlaza. Ubodu same sebe.
Vasa "produhovljena" razmisljanja i jesu samo otrov za ovu zemlju.
milivoje

#43 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by milivoje »

Bumbar wrote:
za tebe i cerica :D
moja je Bosna :D :D
:thumbup: :thumbup:
Den

#44 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by Den »

Zanimljivo je vidijeti razvoj ove diskusije... :D

Ja sve vise i vise razumijem zasto nas Srbi i Hrvati zovu Turcima. Mozda i mi to stvarno jesmo... :skoljka:
Do sada sam vidio jedan konkretan odgovor a to je o jedinici "Kulin Ban" sa alipasina. Da li neko moze postaviti neki dokaz, video materijal sa you-tuba-a?

Hva- la
Den

#45 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by Den »

Burazeru. Nemoj zagadivati temu. Moje pitanje je bilo vrlo jednostavno:" Da li su postojale jedinice u Armiji BiH sa nazivima Bosanskih kraljeva i Banova?" To tvoje o silovanjem zena i djevojaka nema veze sa temom. Zbog roga bih zamolio moderatora da obrise te postove ili da da meni ovlastenje da ih ja brisem... :mrgreen:
revolver amidza

#46 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by revolver amidza »

ljudi,to sto jedinice armije bih nisu imale imena srednjovjekovnih bosanskih vladara (inace velika vecina jedinica armije bih nije imala nazive ni po kakvim licnostima,nesto malo njih) je sasvim normalna pojava a evo i zasto;
dakle godine ratne,najveci postotak armije bih cine bosnjaci,muslimanske vjere,..znamo i kako je taj narod prosao u ratu,.e sada,imena bosanskih vladara nisu muslimanska,..zamislite sad situaciju da se recimo briagada armije bih (konkretno 305.brdska brigada - jajce) prozove brigada "hrvoje vukcic hrvatinic" po osnivacu grada jajca?
na prvi pogled , zasto da ne? a da li bi ti vojnici koji su 99% muslimani prstali da se bore pod tim nazivom,pa taman da je osnivac i 100 puta? naravno da ne bi! to je po njima nemuslimanski naziv i kojeg sigurno ne bi dozivili kao svog.
zasto recimo hvo? pa opet iz istog razloga,..hrvoje,stjepan,katarina su katolicka imena prisutna kod hrvatskog naroda i za te vojnike se boriti pod tim nazivom je normalna stvar,..
u okolnostima rata 90-ih kada je etno-vjerska pripadnost krojila maltene sve,..na stranu price o vladarima iz 14 i 15 vijeka.
u ratu velikoj vecini vojnika nije bilo ni do istorije,ni imena vladara(niti su imali pojma niti im je tada to trebalo),ako cemo pravo ni do drzave nego kako da se pezivi kako kao kao pojedinac tako i kao pripadnik svog naroda.
signature

#47 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by signature »

Den wrote:Mene zanima sledece. Da li su u ratu postojale jedinice Armije BiH koje su nosile imena Srednovijekovnih Banova, Kraljeva itd. Npr. Brigada Kraljice Katarine. Ili odred Kralja Tvrtka itd. Bas me zanima. Znam da je bila Brigada Zmaja od Bosne ali to je nesto drugo. Pitanje je znaci da li su postojale takve jedinice u Armiji i gdje. Neka se jave oni koji znaju. Hvala.
dobro pitanje.

muslimani odnosno danasnji Bosnjaci nisu imali ni nacije ni vjere ni drzave do dolaska Turaka,pa ih zato vezu nezaboravne uspomene na tursko carstvo i turske velikane.e kad su otisli Turci oni su uzeli ponesto i od novog okupatora.nikad nam nije falilo tudje historije i tudjih junaka na ovim nasim prostorima.tako ti je to do dana danasnjeg.i u ovom su ratu mnogi ginuli sa rijecima na usnama pominjuci saudijsku arabiju.mi smo ti jedini narod koji se ne zeli sjecati predosmanlijskog vremena i za nas nasa historija pocinje 1463,godine ubistvom zadnjeg bosanskog kralja.e,nek su ih vala pobili da ne moramo jos glavu o njima razbijati.ko ce to sve nauciti,jer je opste poznato da Bosnjaka ili Bosanca brzo glava zaboli citajuci malo poduzi tekst a kamo li tamo neku knjizurinu iz bosanske historije.
signature

#48 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by signature »

revolver amidza wrote:ljudi,to sto jedinice armije bih nisu imale imena srednjovjekovnih bosanskih vladara (inace velika vecina jedinica armije bih nije imala nazive ni po kakvim licnostima,nesto malo njih) je sasvim normalna pojava a evo i zasto;
dakle godine ratne,najveci postotak armije bih cine bosnjaci,muslimanske vjere,..znamo i kako je taj narod prosao u ratu,.e sada,imena bosanskih vladara nisu muslimanska,..zamislite sad situaciju da se recimo briagada armije bih (konkretno 305.brdska brigada - jajce) prozove brigada "hrvoje vukcic hrvatinic" po osnivacu grada jajca?
na prvi pogled , zasto da ne? a da li bi ti vojnici koji su 99% muslimani prstali da se bore pod tim nazivom,pa taman da je osnivac i 100 puta? naravno da ne bi! to je po njima nemuslimanski naziv i kojeg sigurno ne bi dozivili kao svog.
zasto recimo hvo? pa opet iz istog razloga,..hrvoje,stjepan,katarina su katolicka imena prisutna kod hrvatskog naroda i za te vojnike se boriti pod tim nazivom je normalna stvar,..
u okolnostima rata 90-ih kada je etno-vjerska pripadnost krojila maltene sve,..na stranu price o vladarima iz 14 i 15 vijeka.
u ratu velikoj vecini vojnika nije bilo ni do istorije,ni imena vladara(niti su imali pojma niti im je tada to trebalo),ako cemo pravo ni do drzave nego kako da se pezivi kako kao kao pojedinac tako i kao pripadnik svog naroda.
jel' hrvoje bio bosanac ili hrvat?
da li je Carls Inglis amerikanac ili englez?
revolver amidza

#49 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by revolver amidza »

signature wrote:
revolver amidza wrote:ljudi,to sto jedinice armije bih nisu imale imena srednjovjekovnih bosanskih vladara (inace velika vecina jedinica armije bih nije imala nazive ni po kakvim licnostima,nesto malo njih) je sasvim normalna pojava a evo i zasto;
jel' hrvoje bio bosanac ili hrvat?
da li je Carls Inglis amerikanac ili englez?
a gospon neka te,vidis ja sam tupav pa meni nije jasno ko je bio hrvoje vukcic hrvatinic,pa me molim te prosvijetli :-)
vidis prijatelju,nije ovdje tema sta je ko bio,za mene licno sto se tice doticne osobe nema dileme da je bosanski vladar,..ali pricamo o ratu,o vojnim jedinicama,o mentalitetu i afektivitetima grupacije ljudi koji su sacinjavali gro jedinica armije bih,..sta ti mislis da su vecina boraca koji su bili u tim jedinicama neki knjiski ljudi i koje je zanimala povijest,..jeste malo sutra,vecina njih su bili jednostavni ljudi koji zivot uzimaju zdravo za gotovo pogotovo u ratu,..i govorim o tome ( a i sam si rekao da do dolaska turaka nije bilo nacije,vjere nesto,jos tacno i ne znamo koje i u kom obimu),..nema teorije da bi se muslimani (a oni su bili vecina u armiji bih) borili pod nazivom vladara koji nije musliman,.kao sto ni hrvati ni srbi ne bi pod nazivom recimo "husein kapetan gradascevic" bez obzira sto je bio kontra turske,ali ti si predpostavljam od onih koji zbog drveta ne vide sumu,pa tako ti ni ovo nikad nece biti jasno,jer se istorija unatoc pogresnom misljenju posmatra od sadasnjeg vremena ka proslom, a ne obratno,jer inace nikad ne skontas poentu!
Post Reply