Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Den

#1 Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by Den »

Mene zanima sledece. Da li su u ratu postojale jedinice Armije BiH koje su nosile imena Srednovijekovnih Banova, Kraljeva itd. Npr. Brigada Kraljice Katarine. Ili odred Kralja Tvrtka itd. Bas me zanima. Znam da je bila Brigada Zmaja od Bosne ali to je nesto drugo. Pitanje je znaci da li su postojale takve jedinice u Armiji i gdje. Neka se jave oni koji znaju. Hvala.
Luke Perry

#2 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by Luke Perry »

U susjednom HVO je bilo, za ArBiH ne vjerujem.
The Cult

#3 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by The Cult »

a i zasto bi.....je li bilo u HVO-u imena turskih vladara tipa Mehmed Fatih ili slicno???
i oni su dio istorije nase zemlje....
Last edited by The Cult on 24/04/2008 19:30, edited 1 time in total.
kirby

#4 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by kirby »

The Cult wrote:a i zasto bi.....jeli bilo u HVO-u imena turskih vladara tipa Mehmed Fatih ili slicno???

cini mi se da su oni okupatori bili :-) :-) :-)
The Cult

#5 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by The Cult »

okupatori....ja i sta sad....bili su toliko godina kod nas i ostavili trajan uticaj na sve strukture....vjera,mentalitet itd...a i ova zadnja desavanja (citaj ratovi)
imaju veze sa njima odnosno nama....

pa mnoge su zemlje okupirane pa niko o tome skoro vise ni rijeci...sjeverni dio Irske je oko 800 godina pod okupacijom engleza, Ameriku su isto okupirali evropljani....pa sta sad...
dariomiamigo

#6 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by dariomiamigo »

The Cult wrote:a i zasto bi.....jeli bilo u HVO-u imena turskih vladara tipa Mehmed Fatih ili slicno???
ima razloga sigurno,a zašto ne bi pitanje je ?
The Cult

#7 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by The Cult »

u sadasnjoj vojsci bi mogao zamisliti da se neka jedinica naziva nekim slicnim imenom,ali u ratu je to bilo nezamislivo....
cyprus

#8 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by cyprus »

The Cult wrote:a i zasto bi.....je li bilo u HVO-u imena turskih vladara tipa Mehmed Fatih ili slicno???
Ako dobro shvatih kralj Tvrtko pripada HVO-u, a Mehmed Fatih Armiji BiH, jel tako? :D :D
The Cult

#9 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by The Cult »

BINGO.....pogodio si!!! :D
elixiaboy

#10 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by elixiaboy »

cyprus wrote:
The Cult wrote:a i zasto bi.....je li bilo u HVO-u imena turskih vladara tipa Mehmed Fatih ili slicno???
Ako dobro shvatih kralj Tvrtko pripada HVO-u, a Mehmed Fatih Armiji BiH, jel tako? :D :D
a sta je taj Mehmed Fatih bio? Turčin?Arap?
The Cult

#11 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by The Cult »

e j### ga sad....ali no sikiriki reci cu ti:
MEHMED FATIH OSVAJAC BOSNE...inace turcin
BSn

#12 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by BSn »

The Cult wrote:okupatori....ja i sta sad....bili su toliko godina kod nas i ostavili trajan uticaj na sve strukture....vjera,mentalitet itd...a i ova zadnja desavanja (citaj ratovi)
imaju veze sa njima odnosno nama....

pa mnoge su zemlje okupirane pa niko o tome skoro vise ni rijeci...sjeverni dio Irske je oko 800 godina pod okupacijom engleza, Ameriku su isto okupirali evropljani....pa sta sad...

Upravo tako! I niko ne slavi okupatore, a ti bi da komponente HVO-a, ili jos gore ARBiH, nose u ratu imena okupatora. U ratu koji se vodi protiv okupacije, mi da slavimo okupatora?!

Davanje takvih imena, bilo u ratu, ili danas, bi bilo direktno negiranje svih napora da BiH bude samostalna i nezavisna drzava. Pored toliko Bosanaca koji su se borili protiv turskog okupatora, ti bi davao imena jedinicama OSBiH po tim istim okupatorima.
Ma nema, ovako nesto mogu samo Bosnjaci i Bosanci.
The Cult

#13 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by The Cult »

O Sodom i Gomora.....o cemu ti to bolan?

1. Turci jesu bili okupatori,ali vecini Bosnjaka najdrazi (zbog vjere) iako su nasi ljudi ginuli i za njih kao i za ostale,
meni licno su najodvratniji okupatori SHS i SFRJ
2. samo neka imena nasih jedinica u ratu koje su nosile imena "okupatora":Gazije,Janjicari,Sultan Fatih,Handzar Divizija itd...niti sam ovo izmislio niti sam ih ja davao
3. kazes u ratu protiv okupacije ne treba davati ime odredima imenom okupatora?? Mislis na ovu zadnju okupaciju ili sta? Kontas li ti sta si napisao??
Zato se nije ni jedna jedinica Armije BiH (vecinom muslimanska) nije zvala Kralj Zvonimir...
4. a OS BiH nek se zovu kako hoce...evo prijedlog: 1 tamno zelena brigada, 505 maslinasto zelena.....
BSn

#14 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by BSn »

The Cult wrote:O Sodom i Gomora.....o cemu ti to bolan?

1. Turci jesu bili okupatori,ali vecini Bosnjaka najdrazi (zbog vjere) iako su nasi ljudi ginuli i za njih kao i za ostale,
meni licno su najodvratniji okupatori SHS i SFRJ
2. samo neka imena nasih jedinica u ratu koje su nosile imena "okupatora":Gazije,Janjicari,Sultan Fatih,Handzar Divizija itd...niti sam ovo izmislio niti sam ih ja davao
3. kazes u ratu protiv okupacije ne treba davati ime odredima imenom okupatora?? Mislis na ovu zadnju okupaciju ili sta? Kontas li ti sta si napisao??
Zato se nije ni jedna jedinica Armije BiH (vecinom muslimanska) nije zvala Kralj Zvonimir...
4. a OS BiH nek se zovu kako hoce...evo prijedlog: 1 tamno zelena brigada, 505 maslinasto zelena.....

Kontam ja, sasvim dobro, sta pisem. U ratu protiv jedne okupacije, slaviti drugu?! :-) :shock: :-)

To okupatora uopce ne treba ici pod navodnike, jer oni to jesu bili.

Tvrdnja da su vecini Bosnjaka oni "najdrazi" okupatori nema nikakvog smisla. I dalje su vecini gradjana BiH oni, mozda, namjrzi okupatori (dakle, oni Bosnjaci koji ne smatraju Turke najdrazim, te vecina Srba i Hrvata).
Sjeti se Bosnjackog ustanka protiv turske vlasti, o kojem se namjerno ne zeli pisati i govoriti. Procitaj knjige koje su pisali bosanski (ako ti je draze, onda samo bosnjacki) pisci u drugoj fazi turske okupacije, pa vidi kakav su oni imali stav o okupatoru.

Pored, tako bogate, bosanske historije, slaviti tudju - nema smisla.

P.S. Ja apsolutno stujem njihov utjecaj na kulturu BiH, kao i to sto su "donjeli" islam na ove prostore, ali posljdnje decenije njihove okupacije su bile najvise pogubne za onaj bh. narod koji ih danas najvise slavi. Mislim da bi trebalo jasno razgraniciti period u kojem su Osmanlije tek dosle na ovo podrucje i (po mom misljenju) pozitivno djelovale po narode u BiH i period u kojem su bosanski narod, a ponajvise Bosnjake, koristili samo kao potrosnu robu za neke njihove ciljeve. U isto vrijeme su unistavali bosansku drzavu (barem ono sto je od nje ostalo za vrijeme okupacije).
Okupaciju ne smatram cisto negativnim pojmom, jer su one znale donositi i potpune procvate za BiH, ali ponavljam da mi imamo nasu historiju i da nam nije potrebno velicanje tudje.
Last edited by BSn on 24/04/2008 21:54, edited 1 time in total.
Vertigo

#15 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by Vertigo »

"....Npr. Brigada Kraljice Katarine..."
zamisli da se boris u jedinici sa ovakvim imenom :lol: :D
The Cult

#16 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by The Cult »

merhaba pucanstvo po bezbrojno puta...svi u napad :D :D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#17 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by pape »

Znas nas, ... yebo ti nas i onog ko nas `vake sastavi.
Nemamo ni uma, a ni razuma da se kockice pocnu slagati, ... da se stvari postave na zdrave osnove i da se konacno pocne raditi i bolje zivjeti.
Yebo ti nas, ... kada nismo u stanju razluciti ko je na ovoj vjetrometini bio okupator, a ko domaci.
Yebo ti nas, ... kada svi sebi odredjujemo neki momenat kada za nas pocinje historija/povijest.
Jednima je reperna povijesna tacka izgubljena bitka, ... drugima je to dolazak "spasa" sa otomanima, ... trecima austro-ugarski "izbavitelji".
Ko biva, ... dolazili oni radi nas, a ne radi tlacenja i pljacke.
Yebo ti nas, ... kada ne razlucujemo da li su bosanski vladari bili nasi vladari. :roll:
Trebaju nama Silajdzici, Dodici i Covici, .... znas nas, .... yebi ti nas, ... :oops:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#18 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by pape »

registrovan wrote:"....Npr. Brigada Kraljice Katarine..."
:roll: Jah, ... dze`s pod tim imenom, ... pored "naseg" izvornog, ... "El Mudzahida", .... :oops:
Maraschino

#19 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by Maraschino »

... ni brojevi nisu bili losi ;-)

jes' da su arapski al'nema veze :D

109, 252,...303, 501 brigada ABiH
Luke Perry

#20 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by Luke Perry »

:-) ili korpusi hrvatskih srba. 15 licki korpus, 28 banijski...
IBM

#21 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by IBM »

Nasa ABIH i njene jedinice su imale neki kontinuitet sa srednjovjekovnom Bosnom. Npr. "pozdrav Suncu", bogumilski pozdrav koristen kao zvanicni pozdrav u ABiH do '94 godine, zatim jedinice, brigade itd. koje su postizali izvanredni uspeh dobijali su titule "viteska", "slavna" itd.
Zatim grb ABiH(ljiljani sa unakrstenim macevima), ti macevi su bili slicnim onima koje su koristili nasi kraljevi. Ipak mogla se i sablja staviti zar ne? ugl. poenta je, da je u ABiH bilo i jedinica sa muslimanskom tradicijom(npr." sedma muslimanska"), sa nacionalnom/bosnjackom tradicijom (npr. "Zmaj od Bosne") a i one koje su imali tradiciju srednjovjekovnu. Imam amblem jedne brigade iz Krajine (zaboravio sam kako se zove) gdje je pored grba ABIH i slika grba/kovanica Tvrtka i njegov mac preko cijelog amblema.

Sto se tice ove teme, prije 2 godine General Siber je gostovao u Centralnom Zatvoru i pricao o tom kontinuitetu ABiH sa srednjovjekovnom Bosnom. Bas rece da su on i Mustafa Imamovic bili angazovani na tome u ratu.
Vertigo

#22 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by Vertigo »

pape wrote:
registrovan wrote:"....Npr. Brigada Kraljice Katarine..."
:roll: Jah, ... dze`s pod tim imenom, ... pored "naseg" izvornog, ... "El Mudzahida", .... :oops:
nisi skonto.......
Prozor

#23 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by Prozor »

IBM wrote:Nasa ABIH i njene jedinice su imale neki kontinuitet sa srednjovjekovnom Bosnom. Npr. "pozdrav Suncu", bogumilski pozdrav koristen kao zvanicni pozdrav u ABiH do '94 godine...
Gdje?
Van Halen

#24 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by Van Halen »

Bila je jedinica na Alipašinom polju pod nazivom Kulin ban.
revolver amidza

#25 Re: Jedinice sa nazivom Bosanskih vladara...

Post by revolver amidza »

ne znam za armiju bih,ja nisam cuo,..koliko ja znam nazive vojnih jedinica po imenima vladara ili licnosti iz srednjevjekovne bosne je imao jedino hvo,..na primjer brigada "stjepan tomasevic"-novi travnik,..odred za posebne namjene "kralj tvrko"-travnik,..mislim da je i u sarajevu bila jednina hvo-a po imenu kralja tvrtka,.ali i hvo je vecinom imao nazive po hrvatskim vladarima,.na pr. brigada "nikola subic zrinski"-busovaca,..briagada "frankopan",-travnik i sl.,
na znam da je bilo u armiji bih??
Post Reply