Jedini u Evropi koji koriste Islam kao terapiju

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

love

#1 Jedini u Evropi koji koriste Islam kao terapiju

Post by love »

Rehabilitacioni centar za ovisnike u Smolući kod Lukavca
Jedini u Evropi koriste islam kao terapiju

Odgajatelji i dvojica bivših ovisnika * U Centru se trenutno nalazi osam štićenika

Desetine mladih ovisnika o narkotičkim sredstvima zainteresirano je za dolazak u Centar za rehabilitaciju koji je u Smolući kod Lukavca osnovala Islamska zajednica.
- Nažalost, zbog skromnih kapaciteta, nismo u mogućnosti udovoljiti svim zahtjevima - kaže direktor Centra Emir Šečić.
Centar je, dodaje on, uprkos brojnim problemima, uspio "stati na noge".
- Planirali smo proširiti kapacitete otvaranjem sličnih centara u drugim dijelovima BiH, ali nam je za to potrebna pomoć države. Silnim institucijama koje izdvajaju sredstva za borbu protiv droge puno bolje bi bilo da, umjesto u sumnjive projekte ili kojekakve koncerte, novac usmjeravaju u ovakve centre. Jer, ovdje je pomoć osobama kojima je potrebna konkretna. Nema parola i slogana, već se radi i pomaže ljudima - kaže Šečić.
U Centru se trenutno nalazi osam štićenika koji su prošli terapiju u periodu od šest do devet mjeseci. Ima ih iz svih dijelova BiH: Sarajeva, Brčkog, Tuzle...
- Za kompletnu terapiju potrebna je najmanje jedna godina. Osim službenika Islamske zajednice i ljekara, kao odgajatelji angažirana su i dvojica bivših ovisnika, koji su rehabilitaciju prošli u hrvatskim centrima. Njihova pomoć nam je dragocjena - kaže Šečić.
U procesu rehabilitacije koriste se psihološka, radna i duhovna terapija.
- Vjera, kao jedna vrsta terapije, uobičajena je u ovakvim centrima. Međutim, ovo je jedini centar u Evropi u kojem se koristi islamska rehabilitacijska terapija - ističe Šečić.

E. HUREMOVIĆ

Predavanje po školama

- Uskoro bismo u saradnji s nadležnim ministarstvom trebali pokrenuti projekat preventivnog djelovanja. Uposlenici i štićenici Centra po školama će držati predavanja o štetnosti uzimanja droge i o tome, koristeći lične primjere, razgovarati s učenicima - ističe Šečić
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

licno smatram da je to samo prebacivanje sa jedne na drugu ovisnost...
narkomanima je isuvise tesko bez necega na sta ce se bazirati svo budno vrijeme ...pa da ne bi razmisljali o tome koga ce opljackati i prevariti kako bi dosli do dnevne doze, ovako ce da se totalno udube u religiju....

par ex narkomana koje poznajem iz vidjenja su sada veci muslimani od reisa, ili katolici od pape...
daredevil

Post by daredevil »

mIRCerka wrote:licno smatram da je to samo prebacivanje sa jedne na drugu ovisnost...
narkomanima je isuvise tesko bez necega na sta ce se bazirati svo budno vrijeme ...pa da ne bi razmisljali o tome koga ce opljackati i prevariti kako bi dosli do dnevne doze, ovako ce da se totalno udube u religiju....

par ex narkomana koje poznajem iz vidjenja su sada veci muslimani od reisa, ili katolici od pape...
Ali bolje da su ovisni o religiji nego o heroinu.
Mada ima jos jedan centar kod Ilijasa, koji je isto osnovala Islamska zajednica.
alek

#4 Re: Jedini u Evropi koji koriste Islam kao terapiju

Post by alek »

love wrote:Rehabilitacioni centar za ovisnike u Smolući kod Lukavca
Jedini u Evropi koriste islam kao terapiju
jedini u evropi koji se ne boje islama :D stoga :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

daredevil wrote:
mIRCerka wrote:licno smatram da je to samo prebacivanje sa jedne na drugu ovisnost...

Mada ima jos jedan centar kod Ilijasa, koji je isto osnovala Islamska zajednica.
stoji to, ali ja govorim o tome da se nisu PRONASLI u religiji, vec su SAMO ovisni o tome....
kontas?
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Napokon da imam i ja adekvatno mjesto za terapiju :oops:
novalic

Post by novalic »

a od cega ti prelazis na sta..

i tacno je da je bolje da su ovisni o religiji...

samo sto je tuzno.. je da te labilne ljudi, i sa fizicke i sa psihicke strane, jednostavno usokace u religiju.. bilo koju..
alek

Post by alek »

zasto ovdje vlada takvo anti-religijsko ozracje? :D
svi ste vi meni isti :D :D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Ja se moram terapirati :oops:
zlata

Post by zlata »

alek wrote:zasto ovdje vlada takvo anti-religijsko ozracje? :D
svi ste vi meni isti :D :D
Pa zato sto mnogi od nas zudimo za duhovnim zivotom i usavrsavanjem...izvan tijesnih, uskih, granica religija i vjerksih tabora (i njihovih uobicajenih predrasuda).

Moja sestra se je isto lijecila..."uz'Bozju Pomoc", i posto je u njezinoj sredini pri tom posredov'o Isus (kao Bog), svaki put kad se prepucavamo...natice mi na nos kako je njezin Bog (Isus) milostiv, sve oprasta....a moj, Allah, je zlopamtilo, nemilostiv sudac, koji "sve pise i pamti".

Nisam mogla naci zajednicki jezik s'njom prije...a ne mogu ni sad...od kad se je otri'znila. Prije smo bile dva svijeta...a sad nam ni Bog nije isti. Bilo bi mi lakse da su izli'c'li uz "Allahovu pomoc."

'Ma treba tu puno vise neg'samo Bozje pomoci da bi se izli'c'li alkoholicari i narkomani.
Last edited by zlata on 22/09/2005 16:44, edited 1 time in total.
alek

Post by alek »

"unutar tijesnih, uskih granica religija i vjerskih tabora i predrasuda" je vec predrasuda sama po sebi. "zudnja za duhovnim zivotom i usavrsavanjem" je privilegija samo onih koji se klone 'religijske pripadnosti? :? upravo si to rekla
zlata

Post by zlata »

alek wrote:"unutar tijesnih, uskih granica religija i vjerskih tabora i predrasuda" je vec predrasuda sama po sebi. "zudnja za duhovnim zivotom i usavrsavanjem" je privilegija samo onih koji se klone 'religijske pripadnosti? :? upravo si to rekla
Pa mnogi ljudi se duhovno usavrsavju u okviru religijski establismenata...evo i ja se nekako trudim...ali pri tom samo stalno u sukobu sa sobom, sa dogmom....nikad kraja. Da je "tijesno i usko" nije predrasud...nego cinjenica. Bas zato vecina ljudi u modernom svijetu i ne haje za religijom. Oslobodio se narod ropstva, feudalizma i kraljeva...vlasnika... svojih tijelesnih gazda, pa sad se oslobadjaju i religijskih dogmi (i anakronizama), i svojih duhovnih posrednika.
alek

Post by alek »

zlata wrote:Bas zato vecina ljudi u modernom svijetu i ne haje za religijom
nema vecine u modernom svijetu. svi danas zive takav svijet.
ili si pod 'modernim svijetom' mislila na zemlje zapadno od 'pakla' :?
Thanatos

Post by Thanatos »

Točno tako.

A za ovo "jedini u europi"...pa mislim ono, nije baš velik izbor.
"Jedini u Europi, Sjeverno Americi, Južnoj Americi i Australiji" :D :D
danas

Post by danas »

mIRCerka wrote: par ex narkomana koje poznajem iz vidjenja su sada veci muslimani od reisa, ili katolici od pape...
dosta istine u ovome...
pogle moga prezidenta... :-) busha -- bivsi pijano i smrkac kokaina... :roll: sada je... :-)
al' cini mi se bio je manje opasan po okolinu dok je bio pijan... :roll: :(
Last edited by danas on 22/09/2005 21:07, edited 1 time in total.
gavrilo

Post by gavrilo »

ja ne vidim gdje problem... bolje je da se mole Bogu nego da se drogiraju. ovako su pronasli svoje mjesto u drustvu i osjecaju kol'ko tol'ko ljubavi. to da li oni postaju vjernici je njihova privatna stvar.

p.s. ja licno nisam vjeran covjek
danas

Post by danas »

gavrilo wrote:ja ne vidim gdje problem... bolje je da se mole Bogu nego da se drogiraju. ovako su pronasli svoje mjesto u drustvu i osjecaju kol'ko tol'ko ljubavi. to da li oni postaju vjernici je njihova privatna stvar.

p.s. ja licno nisam vjeran covjek
za tebe vec znamo da si alkoholicar... :lol: :lol: :lol:
gavrilo

Post by gavrilo »

danas wrote:za tebe vec znamo da si alkoholicar... :lol: :lol: :lol:
mozda primaju i nas cafire :roll:
No_Comment

Post by No_Comment »

mIRCerka wrote:
daredevil wrote:

stoji to, ali ja govorim o tome da se nisu PRONASLI u religiji, vec su SAMO ovisni o tome....
kontas?
Jashta evo i ja skonta da sam ovisnik...dishem zrak svaki dan... :oops: :D :shock:
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Eh sto bi sad bilo dobro da neko investira u ovakve centre umjesto sto investira u dzamije koje su nam ionako poluprazne...al et bitno je da mi imamo dzamija sto vise nema veze sto u poluprazne....
love

Post by love »

Bosanac odi u dzamiju petkom pa ces vidjeti kako su poluprazne
Bosanac sa dna kace

Idem, idem vsakog petka u dzamiju,i ne brini se ti, da ne idem ne bih ni govorio ovako nesto!
U mom gradu gdje muslimani-Bosnjaci u gradskoj zoni cine nekih 75-90% stanovnistva jedina dzamija koja postoji bude poprilicno popunjena na dzmui, jer prije svega zene ne dolaze na dzumu,a na ostalim namazima posjecenost je ispod prosjeka, nekad se ne sastavi ni jedan saf muskaraca, doduse zena bude vise uvijek, na sabahu budu 2 covjeka a ponekad nema ni hodze, a dzamija je u samom centru grada i hodzina kuca je uz dzamiju, u dzamiju uglavnom dolaze starije osobe, omladicni i omladinke se mogu izbrojat na prste!
Sto se tice samih aktivnosti u gradu i na podrucju citavog medzlisa nema ih, nema nikakvih predavanja, nema nikakvih akcija , posjeta, druzenja... Aktivosti koje se provode na citavom medzlisu su; 5 vaktova u gradskoj dzmaiji i pustanje ezana sa trake, aksam namazi sa proucenim ezanom uzivo u pojedinim selima, dzume u svim dzamijama i mesdzidima, teravije, mukabele i naravno nezaboravni mevluti, od kojih su nase lokalne hodze napravile cirkuz!
Nema predavanja , posjeta od strane muftije, profesora sa medrese, ucenja halki Kura'ana ( istina u jednoms elu su s emomci skupli pa ucili Kuran subtom posle aksam i hodzusije im zatvore dzmiju), nema aposolutno nikakvih aktivnosti....
A da ironija bude jos veca sad se u samom centru grada stotinjak metara od postojece dzamije gradi jos jedna i islamski centar uz nju!!!!
Kolko ce investicija kostat ne znam, ali znam da ce prepolovit i onaj postojeci dzemat, i opet nece bit nikakvih aktivnosti!!!
Sta je falilo da se te pare dadu u ovaj centar za lijecenje od droge, a nama je farz da pomognemo covjeku, a jos ako ga privolimo na islam imamo duplu ngaradu, al et neki su skonatli da nam je farz gradit preskupe dzamije... a svi mi dobro znamo kakva je bila dzamija Poslanika a.s.
Al haj sto se ono kaze kad je bal nek i hala gori!
love

Post by love »

Situacija u tvom gradu nije situacija u mom bar ne kako ja vidim kad sam u Bosni
Bosanac sa dna kace

Hehs sta ce su svakom zitu ima kukolja, zaboravih i to rec; pojedine nam hodze nemaju cak ni medresanske diplome vec imaju samo 2-3 razreda mderese, nisu se poturdili da je zavrse makar vanredno...
I danas se bunimo nesto protiv tzv. vehabija....
love

Post by love »

Hmm koji je to grad bogati?

Nego, hodza iz sela gdje mi je mama zivjela nije imao nikakve skole ali je bio veoma dobar hodza jedino sto je lose radio je to da je naplacivao Jasine...zato se danas moja mama cudi kad ode danasnjim hodzi koji ima zavrsenu medresu, i koji ne zeli da naplaciva...
Post Reply