Jedini u BiH: Sulejman Jakupović proizveo kilogram pčelinjeg otrova, gram košta 50 do 70 dolara

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
truts

#2 Re: Jedini u BiH: Sulejman Jakupović proizveo kilogram pčelinjeg otrova, gram košta 50 do 70 dolara

Post by truts »

Nije bezveze cijena 50 do 70 dolara. U ovaj biznis se uloži toliko truda, a isplativo je i samo pčelarstvo a kamoli ovo. Lično imam 5 košnica pčela, veoma lijep hobi, ali je potrebno mnogo znanja i posvećenosti tome da bi održavao i ovako sitan broj pčela kao ja, jednu sitnu grešku možeš platiti višestruko. Jedna loša godina je ogroman gubitak, a dobra godina ti da elana da se time baviš još dugo dugo.

Ako postoji želja, volja i finansije, onda uzmi finu parcelu u prirodi, dovezi pčele, a onda nek ti kapa otrov i lova sa svih strana. :)
Last December

#3 Re: Jedini u BiH: Sulejman Jakupović proizveo kilogram pčelinjeg otrova, gram košta 50 do 70 dolara

Post by Last December »

Svaka čast Truts, vidi se da voliš da radiš sa tim sitnim hajvanom :)

Nego mi je čudno da ljudi, tj. pčelari više ne ulaze u ovu proizvodnju kad se već toliko isplati. Ili je stvarno toliko teško dobiti taj gram.
Tamo kaže da treba oko 20000 uboda za gram. Ja kontam da je to ono full time posao za cijeli dan da se sakupi i da se to obradi propisno tako da mu dođe neka prosječna evropska dnevnica. Naravno, kad se sabere sav fizički rad + ulaganja u lijekove i hranu + rizik od raznoraznih bolesti i sl, ta dnevnica je čak i niska za sve to. Sta ti misliš o tome?
MOSALJOZE

#4 Re: Jedini u BiH: Sulejman Jakupović proizveo kilogram pčelinjeg otrova, gram košta 50 do 70 dolara

Post by MOSALJOZE »

Možda se tako ne čini,ali je bavljenje pčelama skuo sport.Ima tu dosta troškova,ukoliko želiš da uspije
Pretpostavimo da živiš u gradu,znači dosta hodanja,gorivo,hrana,a ne znaš ni kakva će godina biti.
Mi imamo za svoje potrebe,pet košnica,još se učimo(ja mama i otac)
Ove je zime npr vjetar prevrnuo jednu,i ta košnica je uništena.Mora se puno čitati,raditi,ali definitivno postoji tržište.Ako želiš informacije,upališ auto kod Sulje,ponesi teku i zapisujm
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#5 Re: Jedini u BiH: Sulejman Jakupović proizveo kilogram pčelinjeg otrova, gram košta 50 do 70 dolara

Post by Toto »

Last December wrote:Svaka čast Truts, vidi se da voliš da radiš sa tim sitnim hajvanom :)

Nego mi je čudno da ljudi, tj. pčelari više ne ulaze u ovu proizvodnju kad se već toliko isplati. Ili je stvarno toliko teško dobiti taj gram.
Tamo kaže da treba oko 20000 uboda za gram. Ja kontam da je to ono full time posao za cijeli dan da se sakupi i da se to obradi propisno tako da mu dođe neka prosječna evropska dnevnica. Naravno, kad se sabere sav fizički rad + ulaganja u lijekove i hranu + rizik od raznoraznih bolesti i sl, ta dnevnica je čak i niska za sve to. Sta ti misliš o tome?
sama operacija pljackanja otrova od pcelica i nje komplikovana niti je teska za rad.
Elektricni udedjaj proizvodi frenkvenciju koja ispizdjuje pcelice koje napadjau izvor frkvencije, koji je u staklenoj ploci. Pcelice pokusavaju da "ujedu" staklo i tako ostavjaju otrov. Otrov se sastruze sa stakla ziletom i to je sve.
Problem je u tome sto moras imati mnogo kosnica i pcelice u dobrm zdravlju i kondiciji a to jeste tesko postici.
Pcelice poslje ujeda u meko tkivo ugibaju, jer im zaoka ostaje kod zrtve. Kad pcelica "ubode" u staklo zaoka ne ostaje, pa pcelice ne ugibaju ali je "poslovna tajna" sta se desava sa zdravljem pcelica, kad one ostanu bez otrova. Kesica sa otrovom se radja sa pcelicama i predvidjena je za jednokratnu upotebu. Veliko je pitanje da li tijelo pcelice moze proizvesti novi otrov, tacnije kako to utice na zdravllje pcelica.
zivorni vijek zimslih i proljetnih pcelica se zna skoro u sata. Pretpostavljam da je tehnika u tome da se otrov uzima dan dva prije vec pcelica ugiba prirodnim putem.
Ako bi se otrov uzimao u vrijeme kada pcelice obavljaju najvaznije funkcije u kosnici: ugrozava se zdravlje pcelica, pa je pitanje bi li mogle obavljati funkcije koje su im zadata. To moze ugroziti cijeli roj. ZAto pcelari koji nisu iskusni u ovome ili imaju nepovjerenje ne ne uzimaju otrov.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6 Re: Jedini u BiH: Sulejman Jakupović proizveo kilogram pčelinjeg otrova, gram košta 50 do 70 dolara

Post by Toto »

Last December wrote:IMa li kakvog hajra od ovog bizmisa rajo?
https://miruhbosne.wordpress.com/2015/0 ... nji-otrov/
Kako je vrijeme dosl o bolje je iz pcela izvadit otrov, ionako ce uginut od varoe.
Last December

#7 Re: Jedini u BiH: Sulejman Jakupović proizveo kilogram pčelinjeg otrova, gram košta 50 do 70 dolara

Post by Last December »

U pravu si, i moj komšo raspustio košnice, pojelo mu baš sve, ono malo što je ostalo pokrepalo od zime. Tuga :(
Post Reply