teodolit wrote:
Pa mora imati scenario u slučaju što ako....ne samo zbog izbora i branitelja.
Što ako se RS odvoji i pripoji Srbiji?
Posve legitimno pitanje, jučer, danas i sutra, bez obzira na izbore i branitelje i dnevnu politiku.
Jeste, legitimno je pitanje... Ali Hrvatska je potpisnica istog mirovnog sporazuma, kao direktni ucesnik rata. To joj ogranicava opcije.
teodolit wrote:
Nekoliko je opcija.
Ako ćemo se doslovno držati Daytona, onda bi i Srbija i Hrvatska kao supotpisnice trebale politički/vojno spriječiti RS u tome. Srbiji to ne pada na pamet a ni Hrvatska nije baš luda za tom opcijom.
Ne, niko ne ocekuje vojnu intervenciju koja bi odrzala Dayton, vec samo nemijesanje i postivanje sporazuma - sto bi znacilo da Srbija i Hrvatska ne mogu priznati takve promjene.
teodolit wrote:Druga opcija je pripojiti Hrvatskoj djelove raspale BiH u kojima su Hrvati većina. Po mogućnosti bez rata.
"Po mogucnosti bez rata"?

Mislim da te mogucnosti nema kolega, niti ce je ikad biti. Da bi pripojio sve dijelove BiH gdje su Hrvati vecina Hrvatskoj, trebalo bi ti, odokativno, otprilike isto ljudstva i tehnike kao u Oluji, ako ne i vise. Jos bi usput morao prekrsiti masu medjunarodnih zakona, unistiti privredu, i okupirati par desetina hiljada kilometara na kojoj neces zateci matore Srbe koji pakuju traktore, vec nekoliko stotina hiljada Bosanaca koji se nemaju gdje pakovati. Nisam bas siguran da ce sjediti skrstenih ruku dok ih neko protjeruje iz njihovih domova.

Ponavljam, i za tebe i za Milanovica,
mi nismo Srbi, mi nemamo neko "dugme" kao Srbi u Hrvatskoj i predgradjima Sarajeva, kojima je bilo samo dovoljno reci da idu negdje drugo i to je bio kraj price. Toliko o "po mogucnosti bez rata".
teodolit wrote:
Treća opcija je ne činiti ništa i imati Srbiju na manje od 100 km od Zagreba i Federaciju u kojoj će drmati Bošnjaci.
Normalno da će svaki Hr političar gurati drugu opciju ako je već odzvonilo cjelovitosti BiH.
Trecu opciju imas vec danas.
Druga opcija je ratna opcija, a ti smatras da ce je podrzati "svaki hrvatski politicar"? Zanimljivo. Mozda bi bilo dobro da malo o tome popricaju prije izbora?