Jedete li svinjetinu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Jedete li svinjetinu?

Da
57
61%
Ne
37
39%

Total votes: 94

daddy-kool

#426 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by daddy-kool »

arzuhal wrote:Gledano s vjerskog, islamskog aspekta, ne konzumirati svinjetinu je jedan od najlakših propisa kojeg se neko može pridržavati, zabrana koja se najlakše može ispoštovati, haram s najviše halal-alternativa (govedina, ovčetina, itd), za razliku od nekih drugih (blud, kocka, alkohol, itd.). Zato je to, koliko god to smiješno i/ili licemjerno djelovalo za nekoga, ipak znak pripadnosti, odnosno jedna od konkretnih, možda smiješnih ali veoma ozbiljnih, odrednica ili niti nečijeg identiteta...

Ako taj vjerski momenat (kao ono u čemu se temelji sama zabrana, ono što je temeljni razlog zabrane) proširimo i na kulturološku ravan pa tu uključimo i one, kako reče @zvjezdica, "nominalne muslimane" - pripadnike jednog, da tako kažem, šireg kulturološko-civilizacijskog kruga koji nije određen samo i jedino, ali ipak podosta određenog i islamom - koji ne konzumiraju svinjetinu iz te kulturološke običajnosti i navike a ne iz vjerskih poriva i osjećaja vjerske obaveznosti,

onda imamo konzumaciju svinjetine kao svojevrsni marker ili odluku o svjesnom raskidu veze s tim kulturno-civilizacijskim krugom, s izlaskom iz njega iz dva moguća razloga: (1) nekakvog istinskog, iskrenog odbijanja bilo kakvih vjerskih, etničkih i drugih tradicijskih odrednica u svom identtetu kao bitnih, važnih i određujućih, i takvi konzumiraju svinjetinu bez nekog razmišljanja i razlikovanja svinjetine spram neke druge hrane ili (2) zbog kompleksa niže vrijednosti, isfrustriranosti i srama zbog svog vjersko-etničkog porijekla i bilo kakve pripadnosti islamu i muslimanima, a ovakvi obično svoju konzumaciju svinjetine naglašavaju i ističu, kao da je tu riječ o koraku na višu stepenicu kulturološke osvještenosti, civilizacijskom napretku i tome slično.

Mislim da je ovaj prvi razlog konzumacije svinjetine kod Bošnjaka izrazitiji nakon rata, u dobroj mjeri određen i političkom manipulacijom i zloupotrebom vjersko-etničkih odrednica koja je, za posljedicu, izazvala onaj bunt: nisam ja nikakav "Bošnjak", ni musliman, ja sam građanin BiH, Bosanac...
a onaj drugi razlog koji leži u iskompleksiranosti, frustraciji i nedozrelom snalaženju s vlastitim identiteom je bio prisutniji tokom decenija bratstva & jedinstva...
:thumbup:

Činjenica je da postoji kod Bošnjaka ta dihtomija, gdje postoji dio naroda kojem je vjera nebitna, a koji opet ima poteškoće da prihvati različitosti kulturno-historijskog naslijeđa Bošnjaka od drugih bijelih evropskih naroda. Oni Islam ovdje vide kao balast, nepotrebno izdvajanje od drugih naroda, pa čak i kao neko prokletstvo koje nam kao narodu ne dozvoljava da mirno i prosperitetno živimo. Ovdje treba razlikovati otomansku tradiciju koja je recimo opstala u drugim krajevima, i inkorporirana je u lokalni folklor, kao što je npr u Srbiji. Ne znam da li je na primjer u Izraelu moguća ovakva priča za jevrejski ekvivalent Ramazanu, i komentari jevrejskih ateista(?) tipa: "što sam je najeo svinjetine"? Da li je to znak naše pacificiranosti ili tolerancije?
MensurM

#427 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by MensurM »

Black swan wrote:
MensurM wrote:
House wrote:klempa je najjeftinije meso. pitate li se zašto? zašto što kurcu ne valja! eto zašto.

lijepa puretina :srce:
Prsut je jeftiniji od sudzuke, bifteka, suhog mesa?
ne jede a zna cijene :mrgreen:
ljudi milijune zgrcu na cuvanju prsuta i susnicama :mrgreen:

mene ne zanimaju zablji bataci i ne znam cijenu
isto kao i sa zecetinom
Mene već čekaju ovo ljeto. Cijena sitnica.

Image
Altsa

#428 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Altsa »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Altsa wrote:Ispade krmetina bolja od teletine i janjetine. :D

Svako nek jede sta hoce i niko nema nikome pravo da prebacuje sto jede ili ne jede svinjetinu. njegov odabir. medutim meni su najgore one bosnje sto se busaju u prsa sto jedu svinjetinu i okolo pricaju jo jesam se danas napuco prasetine. sta time postize nemam pojma.

a one bošnje što se busaju u prsa što se napiju,prokockaju sve,drogiraju,to ti ne smeta?
tema je svinjetina, a ne poroci. prema tome :run: to sto si ti svinjozderac je tvoja licna stvar i licni tvoj izbor i ja to postujem.ali ne petljaj druge stvari sa onim sto je tema.
Last edited by Altsa on 08/06/2017 10:14, edited 1 time in total.
uglavnomja

#429 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by uglavnomja »

svinjozderci su izmislili:
struju, voz, auto, avion, telegraf, telefon, radio, tv, ... i kompjutere i internet i drustvene mreze ... i ostale blagodeti civilizacije

a i napravili su i misa kojeg trenutno drzite u svojim rucicama :-)
radiostar

#430 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by radiostar »

uglavnomja wrote:svinjozderci su izmislili:
struju, voz, auto, avion, telegraf, telefon, radio, tv, ... i kompjutere i internet i drustvene mreze ... i ostale blagodeti civilizacije

super, neka i ovih i onih
Altsa

#431 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Altsa »

svaka medalja ima dvije strane. bolje da ti ne nabrajam kakva su sranja ti svinjozderci napravili kroz istoriju.
cyprus

#432 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by cyprus »

missko wrote:
sadie_forever wrote:
Pandakonda wrote:

Prvo mjesto Mirsad Mrkalj, drugo mjesto Emir Hodžić :-)

vidi se po njima da su neki nacitani kozmopoliti svi odreda :D
Ovi zahvaljuju sto su prezivjeli silne logore u Prijedoru
Emir Hodžić je momak koji je pokrenuo Dan bijelih traka...

Image

PS Zašto je ova moronska tema ostala otvorena? Zašto bi ikoga bilo briga šta ko jede ili ne jede? :-) :-)
Last edited by cyprus on 08/06/2017 10:22, edited 2 times in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#433 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Tomahawk11 »

Ma ja, hajmo se malo vratiti u srednji vijek, doba tame, doba kad su cenifa, kupatilo, higijena i knjiga bili pojam....sta sve ljudi nece iznijeti ko argument :-)
sumirprimus

#434 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by sumirprimus »

inace vani kad narucite piletinu to vam sve peku na suncokretovom ulju i domacem poljoradovom puteru :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#435 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Tomahawk11 »

sumirprimus wrote:inace vani kad narucite piletinu to vam sve peku na suncokretovom ulju i domacem poljoradovom puteru :D
ti izgleda nikad nisi bio u makarskoj....pravi bosnjo nosi paradajz, argetu i avaz sa sobom
daddy-kool

#436 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by daddy-kool »

Biljne masnoće su najjefinije, tako da je vjerovatno to i slučaj.
sumirprimus

#437 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by sumirprimus »

Tomahawk11 wrote:
sumirprimus wrote:inace vani kad narucite piletinu to vam sve peku na suncokretovom ulju i domacem poljoradovom puteru :D
ti izgleda nikad nisi bio u makarskoj....pravi bosnjo nosi paradajz, argetu i avaz sa sobom
to nije vani... :lol: :lol: :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#438 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Tomahawk11 »

jah, cafiri kad kazu da je na maslinovom ulju, a ono krmeci loj
sumirprimus

#439 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by sumirprimus »

daddy-kool wrote:Biljne masnoće su najjefinije, tako da je vjerovatno to i slučaj.
a haa biljni mrs isto ko kod nane bogami,jes da malo cudno tukne haha
Vipsilon

#440 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Vipsilon »

Kakvi su to penzionerski argumenti? Da nije muslimana bilo ne bi bilo algebre, trigonometrije, velikih doprinosa razvoju logike. A to je osnova cijele matematike koja je opet ključ bilo kakvog tehnološkog napretka.
daddy-kool

#441 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by daddy-kool »

Vipsilon wrote:
Kakvi su to penzionerski argumenti?
:lol:
sumirprimus

#442 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by sumirprimus »

ih da ne bi grka i mnogobostva... :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#443 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Tomahawk11 »

sumirprimus wrote:ih da ne bi grka i mnogobostva... :lol:
da ne bi dinosaurusa i pecinskih ljudi....ne bi mi ni tocak danas imali :lol: :lol:
pustopoljina

#444 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by pustopoljina »

https://www.google.at/search?hl=de-AT&o ... ion=devloc
daddy-kool wrote:Biljne masnoće su najjefinije, tako da je vjerovatno to i slučaj.
Kao stk spomenuh, cimerica je radila jedno vrijeme na standu...zivotinjska masnoca zapece i zacepi...koristi se biljna masnoca za przenje...ali ne ulje...nego kao margarin nesto...zbog visokih temperatura..ali to su one trans masnoce...nezdravo ono.
I ono sto je ispricala je da npr i pomfri i meso peku u istom i da se to "ulje"mijenja svake prestupne.
Last edited by pustopoljina on 08/06/2017 10:37, edited 1 time in total.
sumirprimus

#445 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by sumirprimus »

Tomahawk11 wrote:
da ne bi dinosaurusa i pecinskih ljudi....ne bi mi ni tocak danas imali :lol: :lol:
al si je zato mogo toljagom po glavi opajdarit bez straha od drotova i centra za socijalni rad!
Tomahawk11
Globalni moderator

#446 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Tomahawk11 »

sumirprimus wrote:
Tomahawk11 wrote:
al si je zato mogo toljagom po glavi opajdarit bez straha od drotova i centra za socijalni rad!
:mrgreen:
daddy-kool

#447 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by daddy-kool »

sumirprimus wrote:
a haa biljni mrs isto ko kod nane bogami,jes da malo cudno tukne haha
Gdje si ti to išao, pa pripremaju piletinu sa svinjskim masnoćama?
dulekrele

#448 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by dulekrele »

sumirprimus

#449 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by sumirprimus »

ma nidje ,kakav ja, makarska i maceha i majka...
jebte djes od portirske plate maknut dalje bogati???
seln

#450 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by seln »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Altsa wrote:Ispade krmetina bolja od teletine i janjetine. :D

Svako nek jede sta hoce i niko nema nikome pravo da prebacuje sto jede ili ne jede svinjetinu. njegov odabir. medutim meni su najgore one bosnje sto se busaju u prsa sto jedu svinjetinu i okolo pricaju jo jesam se danas napuco prasetine. sta time postize nemam pojma.

a one bošnje što se busaju u prsa što se napiju,prokockaju sve,drogiraju,to ti ne smeta?
Vala bas... nema Bosnja, pa sve da je muderis, a da se nece pohvaliti "joooj, jarane, al' sam jebo.."
to biva nije haram.
Locked