jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Danguba

#1 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by Danguba »

milonja wrote:Slovenački trgovački lanac Тuš zvanično je potvrdio da zatvara sve svoje prodajne objekte u Bosni i Hercegovini obrazlažući to “prirodnim katastrofama“, a odgovornost za ovaj potez prebacuje na firme u BiH.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/tus- ... /141020092
Sada je red da Bingo pocne otvarati trgovine po Sloveniji. :D

Bukvalno, jedan manje. Jos se cude sto glupi bosanac ne kupuje u Tusu nego u Bingu.

Dosla druga vremena Janez. :izet:
dpjokala26

#2 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by dpjokala26 »

Danguba wrote: Sada je red da Bingo pocne otvarati trgovine po Sloveniji. :D

Bukvalno, jedan manje. Jos se cude sto glupi bosanac ne kupuje u Tusu nego u Bingu.

Dosla druga vremena Janez. :izet:

:unesvijest: :facepalm:
AlfaKentaur

#3 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by AlfaKentaur »

Zao mi je onih koji ce izgubiti posao. Zao mi je njihove djece :sad: :(
escobar__

#4 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by escobar__ »

Doći će Janezi s novim Tušem da (ponovo) guze retardirane Bošnje.
Država

#5 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by Država »

escobar__ wrote:Doći će Janezi s novim Tušem da (ponovo) guze retardirane Bošnje.
Mislim da su se vremena promjenila. Više se ni vicevi o nama ne pričaju. Nismo mi kao nekad, glupi bosanci. Barem ne u onoj mjeri u kojoj smo bili. Počeli i mi gledati koji je trgovac naš, a koji nije, koji je proizvod naš, a koji nije...

:thumbup:
escobar__

#6 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by escobar__ »

Daj Bože da si upravu.
neki

#7 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by neki »

Država wrote:
escobar__ wrote:Doći će Janezi s novim Tušem da (ponovo) guze retardirane Bošnje.
Mislim da su se vremena promjenila. Više se ni vicevi o nama ne pričaju. Nismo mi kao nekad, glupi bosanci. Barem ne u onoj mjeri u kojoj smo bili. Počeli i mi gledati koji je trgovac naš, a koji nije, koji je proizvod naš, a koji nije...

Dogadjaj od prije 9 dana te nazalost u potpunosti demantuje..
dpjokala26

#8 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by dpjokala26 »

izostanak velikih trgovinskih kuca u bih najvise se osjeca u cijenovnicima.KONKURENCIJA u bih nije problem, jer konkurencije NEMA. :hm: :qq: dva igraca diktirat ce uslove na nasem trzistu, a sigurno i cijene. kad neko ima monopol,meni nije bitno ko mi pare uzima,dal je nas ili stranac.

eto da nam bar dodje lidl.... :meza1:
http://danas.net.hr/promo/lidlovi-okusi ... roizvodima
Hajvan

#9 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by Hajvan »

najveci krivac je KONZUM!

otkako je on ušao, pogotovo sa vlastiom veleprodajom, pa su i mal primorani kupovat od njeg- cijene su skočile najmanje 30%
dpjokala26

#10 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by dpjokala26 »

Hajvan wrote:najveci krivac je KONZUM!

otkako je on ušao, pogotovo sa vlastiom veleprodajom, pa su i mal primorani kupovat od njeg- cijene su skočile najmanje 30%
krivi su oni koji su mu to dozvolili. zna se ko je i kada donio odluku o tome.jedino se ne zna koliku pinku su dobili,a ona sigurno nije mala.kod nas sve moze,samo treba znati kome mito dati.
zrakomlat

#11 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by zrakomlat »

Država wrote:

I ja mislim da su se koliko-toliko promjenila. Sjećaš li se, Državo, prije par godina kako su tendere za izgradnju puteva dobijale slovenske firme, i sve redom zapošljavale domaće podizvođače, uzmu pare, proglase bankrot, nemaš se od čega naplatiti jer za te potrebe otvorili kćerku-firmu u BiH, koja redovno nema nikakvog kapitala koji se može zaplijeniti. Onda se lafo oduzme posao toj firmi, i ponudi narednoj sa prethodnog tendera, a tamo opet slovenac :D. Sad već rade naše firme, uglavnom.
zrakomlat

#12 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by zrakomlat »

dpjokala26 wrote:
Hajvan wrote:najveci krivac je KONZUM!

krivi su oni koji su mu to dozvolili. zna se ko je i kada donio odluku o tome.jedino se ne zna koliku pinku su dobili,a ona sigurno nije mala.kod nas sve moze,samo treba znati kome mito dati.
Tačno 100 %
Hajvan

#13 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by Hajvan »

otprilike.

no, ima i ova priča jedne žene prognanice iz Bosne- sada živi u Danskoj:

"Majka moja prouci svaki put danskoj kraljici kad dobijemo potporu/penziju. Onda fino odemo u market u podmiru… tamo u supermarketima ti imaju i dio s voćem i povrćem (op., prica je iz cca. '98/9) pa ne moraš na pijacu ici. Ima svakavog voća iz svih krajeva dunjaluka. zanimljivo je da dankinje kupuju male zakržljale jabuke iz Danske a ne one velike lijepe iz Španije..još ih i više plate…."
Omerta13

#14 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by Omerta13 »

Hajvan wrote:otprilike.

no, ima i ova priča jedne žene prognanice iz Bosne- sada živi u Danskoj:

"Majka moja prouci svaki put danskoj kraljici kad dobijemo potporu/penziju. Onda fino odemo u market u podmiru… tamo u supermarketima ti imaju i dio s voćem i povrćem (op., prica je iz cca. '98/9) pa ne moraš na pijacu ici. Ima svakavog voća iz svih krajeva dunjaluka. zanimljivo je da dankinje kupuju male zakržljale jabuke iz Danske a ne one velike lijepe iz Španije..još ih i više plate…."
bio je tv prilog i ista stvar je u švici, kada su pitali ljude zasto kupuju domace artikle koji su bili skuplji od ovih uvezenih odgovor je bio: "i nas seljak mora od necega zivjeti"

skoro me put naveo u budimpestu i u supermarketima pored svakog domaceg proizvoda kod cijene je stajala njihova zastavica..

mene nervira kod nasih ljudi sto govore za svoje pare mozemo sta hocemo i ono sta znacim ja kao individua, tacno je da vam niko ne moze diktirati sta da radite sa vlastitim parama al treba mucnuti glavom sta dobijas a sta gubis.. Ja kad vidim da ljudi piju janu odmah me presjece nesto
Drinski

#15 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by Drinski »

Pa kada trgovci za svoje pare kupuju robu koju oni hoće, valjda to vrijedi i za nas potrošače.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by Truba »

milonja wrote:Tuš ostavio više od 20 miliona KM duga i 550 radnika bez posla

http://www.klix.ba/biznis/privreda/tus- ... /141021150
evi slovenci se uvijek prave ludi
zar ih ljubljanska nije ništa naučila

mene zanima s aspekta sigurnosti ima li ovo ikakve konotacije ili je riječ o bečkim konjušarima LOPINAMA
Truba

#17 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by Truba »

ne znam vala vi nikako da shvatite kako ima pola bosne :D a da im je domaće sve hrvatsko ili srpsko :D
i to je aspekt kojeg nema u danskoj :D

a što se mađara tiče znamo da su ultranacionalisti :D orban lupa i banke... ali vratit će to na neki način kapitalisti kroz multinacionalne korporacije i banke
bella_ciao

#18 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by bella_ciao »

Jos samo da se one koke sto rade u bingu i hosi makar malo uljude i upristoje cesce bi kupovo kod njih.
dustaban

#19 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by dustaban »

Ja koliko vidim BH trziste se skroz marginalizira od strane medjunarodnih kompanija. Naprosto smo premali, sva BiH ko kakav malo veci grad a milion administrativnih problema.
Sto se tusha tiche, ko hin yebe, slovenci inace ovo podrucje, osim u onom trzisnom smislu, posmatraju i kao podrucje glupih ljudi koje je lako izigrati. To je naprosto naslijedje jos iz jugoslavije.
Mi smo i dalje glupi :-) ali ovdje se desava konkurencija i to opet najcesce izvana. Ovo sto je Bingo napravio to jeste za pohvalu ali je zalosno ako spadnemo samo na njega. Osim toga, ne jedanput sam u Bingu ostavio puna kolica robe na kasi jer naprosto nemaju dovoljno kasirki!

Takodje je zalosno sto se sva ova prica svodi na ovaj prehrambeni konzum. Sve sto ima karakter malo "jace" robe ovdje ce biti prisutno samo simbolicki i to samo kao rukine ruke ruka. Ovo ljeto sam u Hrvatskoj sasvim nenadano kupio nesto od IT opreme jer su imali akcije kakve se ovdje ne desavaju. A i kako ce kad sve i jedna stvar stoji na polici po godinu dana. Akcije se desavaju tamo gdje ide i svakodnevna prodaja.
Slucaj IKEA je posebno zanimljiv. Oni ce to otvoriti u Sl. Brodu i tako pokriti dobar dio Bosne. Hercegovci odvajkada malo bolje stvari kupuju u Splitu i tako... jebiga to nam kako nam je. Dok se ne popravi kupovna moc ostacemo i trzisno prkno!
dustaban

#20 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by dustaban »

Black swan wrote: evi slovenci se uvijek prave ludi
Pa upravo ih je slucaj LB naucio da tako rade, ovdje lud jebe glupog!
Truba

#21 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by Truba »

mislio sam da će kad tad morati vratiti pare
babaroga1x

#22 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by babaroga1x »

problem svih domaćih trgovaca na ovim prostorima je što se ne šire i spajaju... svaki od njih želi biti gazda u svom selu... a tek rastom i veličinom mogu imati značaj na tržištu...

jer u usporedbi sa stranim lancima, čak i hrvatski konzum je sitna riba...

a konkurecnija nekoliko jakih lanaca na kraju dovodi do msanjenja cijena i bolje kvalitete ponude...
OldMayor

#23 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by OldMayor »

Black swan wrote:
milonja wrote:Tuš ostavio više od 20 miliona KM duga i 550 radnika bez posla

http://www.klix.ba/biznis/privreda/tus- ... /141021150
evi slovenci se uvijek prave ludi

mene zanima s aspekta sigurnosti ima li ovo ikakve konotacije ili je riječ o bečkim konjušarima LOPINAMA
Mislim da grijesis...slovenci su itekako pametni.
Ovdje su budale ispali mi, tj. dobavljaci, radnici i ostali koje su zajebali.

Tako da je pravilan post:
ovi bosanci uvijek ispadnu glupi
zar ih ljubljanska nije nista naucila.
karanana

#24 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by karanana »

pa ostavili su objekte. jesu njihovi? moci ce se od njih namiriti nesto ako ne sve.
mada ko zna, mozda su i prodali objekte. nisu slovenci glupi nimalo.
Truba

#25 Re: jedan manje - Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Post by Truba »

pa ima tužba za dug

pa nije divlji zapad
Post Reply