JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ocammog

#1 JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by ocammog »

Narode
mozeli mi ko objasnit sta znaci JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS, al slobodno bukvalno i sto detaljnije, bez brige.

Omar
refleksija

#2 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by refleksija »

To ti znaci lubenica , izvana zelen a iznutra crven. SDA-SDP jedan glas jedan covjek. :dance:
ocammog

#3 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by ocammog »

Ja ne znam sta je ovo? Postavim pitanje i nigdje ozbiljnog i jednostavnog odgovora?

Moze li mi iko reci u cemu je problem? Nije valjda da vecina smatra da postoje glupa pitanja, jer ako je tako onda ispade da smo mi neka pametna nacija koja se jezi na glupa pitanja, a znamo gdje smo po tom pitanju je li tako, da ne pricam sad...

Prema tome, jos jednom fino molim ako ima neko normalan ( neiskompleksiran) ovdje da mi pomogne sa ovim pitanjem jer ja ne znam sta to znaci i nije me sramota....ne pada mi na pamet da me bude sramota nesto ne znat

kad nije sramota sve one bolesne kontrase, cinicare, pametnjakovice i politicare sto popuju a veze nemaju, meni ne pada na pamet da me stid sto nesta ne znam..

prema tome, vidjecemo kolko nas ima neiskompleksiranih ubrzo....
NightSkyWalker

#4 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by NightSkyWalker »

To znaci -gradjanska drzava u koj svaki gradjanin moze da bira bilo kojeg covjeka. U tom slucaju nacionalna pripadnost gubi na znacaju.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by PipiDugaDevetka »

Dva čovjeka = Dvoglas ili duo.
Tri čovjeka = Troglas ili trio.
Četiri = Kvartet
5 = oktet
6 = sextet
7 = septet
8 = kvintet
9 = nonet
10 = hor
11 = Baljić
12 = Šolman
13 = .............
Salonski Kriticar

#6 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by Salonski Kriticar »

"Jedan covjek, jedan glas" je princip koji se koristi u gradjanskim drzavama i znaci da svako moze birati svakoga.

U BiH se ne koristi. Slozena zajednica, kao sto je nasa drzava, ima mehanizme koji - teoretski - trebaju da onemoguce preglasavanje bilo kog naroda. Tako postoji Dom naroda i entitetsko glasanje npr.

U istoriji slozenih drzava na nasim prostorima, najbrojniji narod je onaj koji se zalaze za uvodjenje principa "jedan covjek, jedan glas". Danas ti prijedlozi dolaze iz bosnjacke politicke elite. U bivsoj Jugoslaviji, srpska politicka elita je trazila taj princip itd. Uglavnom, oni koji su malobrojniji ne zele ni da cuju za takav princip.
osa

#7 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by osa »

Salonski Kriticar wrote:"Jedan covjek, jedan glas" je princip koji se koristi u gradjanskim drzavama i znaci da svako moze birati svakoga.

U BiH se ne koristi. Slozena zajednica, kao sto je nasa drzava, ima mehanizme koji - teoretski - trebaju da onemoguce preglasavanje bilo kog naroda. Tako postoji Dom naroda i entitetsko glasanje npr.

U istoriji slozenih drzava na nasim prostorima, najbrojniji narod je onaj koji se zalaze za uvodjenje principa "jedan covjek, jedan glas". Danas ti prijedlozi dolaze iz bosnjacke politicke elite. U bivsoj Jugoslaviji, srpska politicka elita je trazila taj princip itd. Uglavnom, oni koji su malobrojniji ne zele ni da cuju za takav princip.
baš tako....
nokia6170

#8 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by nokia6170 »

osa wrote:
Salonski Kriticar wrote:"Jedan covjek, jedan glas" je princip koji se koristi u gradjanskim drzavama i znaci da svako moze birati svakoga.

baš tako....
Malo netacna informacija da u BiH ne postoji jedan covjek-jedan glas.

Postoji itekako u dijelu BiH koji se zove Republika Srpska. Tako da price o zalaganju za uvodjenje tog principa (taj princip vec postoji) su za malu djecu i strasenje od najezde mudzahedina i vehabija.
zonbirile

#9 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by zonbirile »

nokia6170 wrote:
osa wrote:

baš tako....
Malo netacna informacija da u BiH ne postoji jedan covjek-jedan glas.

Postoji itekako u dijelu BiH koji se zove Republika Srpska. Tako da price o zalaganju za uvodjenje tog principa (taj princip vec postoji) su za malu djecu i strasenje od najezde mudzahedina i vehabija.
----------------------------------
pa i ne treba im popis,samo pregladaju glasanje i znače sve
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#10 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

nokia6170 wrote: Malo netacna informacija da u BiH ne postoji jedan covjek-jedan glas.

baš tako,...S tim što bih dodao UNITARNI BH. ENTITET R.S.
nokia6170

#11 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by nokia6170 »

Zanimljivo je kako Srbima u RS-u apsolutno ne smeta unitarizacija, dok se ospu kada se spomene taj isti sistem na drzavnom nivou...a i RS i BiH podjednako u vlasnistvu tri konstitutivna naroda.

Covjek bi pomislio dupli standardi i licemjerstvo, al bice prije da je do one stare jaci-tlaci :)
osa

#12 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by osa »

nokia6170 wrote:Zanimljivo je kako Srbima u RS-u apsolutno ne smeta unitarizacija, dok se ospu kada se spomene taj isti sistem na drzavnom nivou...a i RS i BiH podjednako u vlasnistvu tri konstitutivna naroda.

Covjek bi pomislio dupli standardi i licemjerstvo, al bice prije da je do one stare jaci-tlaci :)

zašto bi im smetala, pa rečeno je da odgovara onom tko je većina, nisu to nikakvi dupli standardi, to su jednostavno interesi....
ocammog

#13 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by ocammog »

A sta je unitarizacija ili unitarna drzava? Opet ozbiljno pitam, jer ne znam.
nokia6170

#14 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by nokia6170 »

ocammog wrote:A sta je unitarizacija ili unitarna drzava? Opet ozbiljno pitam, jer ne znam.
To ti je vezano za mudzahedine i vehabije...sluzi zaljubljenicima i idolopoklonicima RS-a za strasenje male djece pred spavanje. Ako ne zaspu i ne budu poslusni, doce vehabije i odnijeti ih u unitaristicku Bosnu :D
bruce lee

#15 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by bruce lee »

ocammog wrote:A sta je unitarizacija ili unitarna drzava? Opet ozbiljno pitam, jer ne znam.
dok cekas da ti ovdje nego ozbiljno odgovori, mogao si izguglati milion puta.. ;-) unitarna drzava je centralisticki ustrojena drzava, bez autonomija, regionalnih pokrajina, kantona i sl. centralna vlada ima skoro svu moc, izuzevsi lokalnu samoupravu. za razliku od toga su federalne drzave decentralizirane, tj. regije imaju izvjesne nadleznosti.

e sad BiH je neka vrsta saveza izmedju jedne decentralizovane federacije i jedne unitarne republike. za taj politicki sistem nijedan politolog jos nije nasao definiciju :D
ocammog

#16 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by ocammog »

Amo bio sam i na tim wikipedijama Brusalija moj, vjeruj mi, ali ja nista to ne kontam, sto da lazem.

Sve je to super, autonomija, federacija, konfederacija, al dzaba kad meni te rijeci nista ne znace...

Evo, na primjer kako cu znati sta je federacija a sta konfederacija, sta neku pokrajinu untar drzave cini federacijom a sta konfederacijom? Koje su konretno to nadleznosti?

Pa i ovo unitarna mi nekako siroko brate. Na wikipediji "unitarna drzava" po onoj mapi ispade da je vecina zemalja u svijetu unitarna drzava. Ako je tako, u cemu je onda problem?

Imal tu uopste jasnih razlika?

Eto Brusalija moj to ti je ;-)

bruce lee wrote:
dok cekas da ti ovdje nego ozbiljno odgovori, mogao si izguglati milion puta.. ;-) unitarna drzava je centralisticki ustrojena drzava, bez autonomija, regionalnih pokrajina, kantona i sl. centralna vlada ima skoro svu moc, izuzevsi lokalnu samoupravu. za razliku od toga su federalne drzave decentralizirane, tj. regije imaju izvjesne nadleznosti.

e sad BiH je neka vrsta saveza izmedju jedne decentralizovane federacije i jedne unitarne republike. za taj politicki sistem nijedan politolog jos nije nasao definiciju :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#17 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by ladyblue18 »

Upises pravni fakultet i za cas saznas sve to sto te zanima. :D
ProbuseniDolar

#18 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by ProbuseniDolar »

To je najbolje definisao jedan srbijanski sportski komentator, izjavom u prenosu jedne fudbalske utakmice:
-U fudbalu je najbitnije jedno, a to su dvije stvari: rad, red i disciplina.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#19 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by Truba »

slušam danas u tramvaju jedna cura---> razmišljala sam se između komšića i radončića
za koga da glasam :lol: :lol: :lol: :lol:
PipiDugaDevetka

#20 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

ProbuseniDolar wrote:To je najbolje definisao jedan srbijanski sportski komentator, izjavom u prenosu jedne fudbalske utakmice:
-U fudbalu je najbitnije jedno, a to su dvije stvari: rad, red i disciplina.
Biser nad biserima.
:-D :lol: :lol: :lol:
cyprus

#21 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by cyprus »

ladyblue18 wrote:Upises pravni fakultet i za cas saznas sve to sto te zanima. :D
A ne bi škodila ni srednja škola :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#22 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by ladyblue18 »

cyprus wrote:
ladyblue18 wrote:Upises pravni fakultet i za cas saznas sve to sto te zanima. :D
A ne bi škodila ni srednja škola :D
Ma moze i to. :oops: :mrgreen: Ali ako hoce sire znanje reko, sta ja znam. :mrgreen:
kmirsad

#23 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by kmirsad »

PipiDugaDevetka wrote:Dva čovjeka = Dvoglas ili duo.
Tri čovjeka = Troglas ili trio.
Četiri = Kvartet
5 = oktet
6 = sextet
7 = septet
8 = kvintet
9 = nonet
10 = hor
11 = Baljić
12 = Šolman
13 = .............
:lol: :lol: :lol:
Klodovik

#24 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by Klodovik »

bruce lee wrote:

Velika Britanija, ovakva kakva jeste, navodi se kao primjer unitarne države.
medvjed23

#25 Re: JEDAN COVJEK-JEDAN GLAS

Post by medvjed23 »

ocammog wrote:Amo bio sam i na tim wikipedijama Brusalija moj, vjeruj mi, ali ja nista to ne kontam, sto da lazem.

Sve je to super, autonomija, federacija, konfederacija, al dzaba kad meni te rijeci nista ne znace...

Evo, na primjer kako cu znati sta je federacija a sta konfederacija, sta neku pokrajinu untar drzave cini federacijom a sta konfederacijom? Koje su konretno to nadleznosti?

Pa i ovo unitarna mi nekako siroko brate. Na wikipediji "unitarna drzava" po onoj mapi ispade da je vecina zemalja u svijetu unitarna drzava. Ako je tako, u cemu je onda problem?

Imal tu uopste jasnih razlika?

Eto Brusalija moj to ti je ;-)

bruce lee wrote:

Kriterij za razlikovanje unitarnih i složenih država je broj državnih organizacija u državi. U unitarnim državama postoji samo jedna državna organizacija a u složenim postoji više takvih organizacija.

BIH je složena država jer u njoj postoje: Bosna i Hercegovina, entiteti i kantoni.

BIH bi bila unitarna kad bi u njoj postojala samo jedna državna organizacija (državna organizacija Bosne i Hercegovine). Znači, kad bi ukinuli entitete i kantone BiH bi bila unitarna država.

Ako te interesuje ova materija preporučujem da kupiš knjigu "Država i pravo" od Nikole Viskovića. Tu ti je sve lijepo objašnjeno (unitarizam, centralizam, federacija, konfederacija...)
Post Reply