tu je i DiCaprio favoritThorgerson wrote: Spike je crnac...tako da mislim da imamo vise sansi na takmicenjima.
Jebi se!
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#76 Re: Jebi se!
-
artime
#77 Re: Jebi se!
Ako zivis u nekom zapadnoevropskom gradu ili recimo u americi, mislim da je ista situacija (drugaciji uzroci). Ksenofobija je u svakom coscu zemlje..hrle1976 wrote:
Ja zivim van tih prostora jos malo pa punih 40 godina.
Po meni je tvoj komentar indikativan primjer te ksenofobicnosti. Jer si se odmah ogradio od Balkana, time sto si dao do znanja da ne zivis ovdje. Jbga, zivimo u globalizaciji, meni je ta ideja patriotizma i nacionalizma apsurdna. Zasto?
Zato sto su to samo obmane, iluzije zasnovane na mitu o kuci, domu. Elem, ljudi zaboravljajuci na svoju privremenost su odbacili i nomadski nacin zivota koji je bio svojstven nasim precima.
Ali da idem daleko, kuca i dom, u naletu imperijalistickih teznji i ratova su davno izgubili svoj smisao.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#78 Re: Jebi se!
Seksi mi je ovaj pichich
- hrle1976
#79 Re: Jebi se!
artime wrote:Ako zivis u nekom zapadnoevropskom gradu ili recimo u americi, mislim da je ista situacija (drugaciji uzroci). Ksenofobija je u svakom coscu zemlje..hrle1976 wrote:
Po meni je tvoj komentar indikativan primjer te ksenofobicnosti. Jer si se odmah ogradio od Balkana, time sto si dao do znanja da ne zivis ovdje. Jbga, zivimo u globalizaciji, meni je ta ideja patriotizma i nacionalizma apsurdna. Zasto?
Zato sto su to samo obmane, iluzije zasnovane na mitu o kuci, domu. Elem, ljudi zaboravljajuci na svoju privremenost su odbacili i nomadski nacin zivota koji je bio svojstven nasim precima.
Ali da idem daleko, kuca i dom, u naletu imperijalistickih teznji i ratova su davno izgubili svoj smisao.
Kao prvo ja se prirodno mogu ograditi, jer 40 godina samo po sebi kaze da ima funamentalne razlike izmedju mog pogleda i pogleda nekoga u Sarajevu. I po dobrom i losem. Znaci to nije nista negativno. Ali ja nepunih 40 godina ne zivim u Sarajevu. Meni je mnogo sta strano u gradu kao sto je da odem u Skopje, Bombay ili Singapur. Ja dozivljavam globalizaciju samo u ekonomskom pogledu a ne u socijalno drustvenom. Meni je idealizacija i to neko argumentovanje kroz globalizaciju najveci krivac svih rasizma i ksenofobija. Svi smo mi isti. Nismo. Nemamo iste navike, ne jedemo istu hranu, ne razmisljamo isto itd. Ljudi unutar drzave se razlikuju do nekih mjera. Susjedne se drzave znaju znatno razlikovati. A da nema drasticne razlike izmedju BiH i Brazila. Naravno da ima po svim aspektima u drustvu. Mozes ti naci nekih sitnica koje su iste ali to nije 99% kako se inace prica. Brazilijaci su jednako specificni kao sto su Bosanci. Ali "Brazilijanac" koji je odrastao u Bosni i tu zivio 40 godina, ako ih ima, on nije specifican kao Brazilijanac iz Brazila vec kao "Brazilijanac" iz Bosne ondnosno Bosanac. Isto tako vazi i za jednog Bosanca koji je odrastao u Brazilu. On nije Bosanac on je Brazilijanac. Jako karakteristicno za to podneblje je svojatanje. Bosanac se iseli iz BiH i dodje u novu sredinu i negdje procita da tu zivi 1.000 ljudi porijekom iz BiH. Ode kod njih i skonta da je sve zdravo za zdrvao i da ga niko bas nece ni da prihvati u drustvo, jer to drustvo, i ponasanje tog drustva se razlikuje ko dan i noc. To je jednostavno tako. Znaci psiha je ta koja nas stvara a ne kako se zovemo ili gdje smo rodjeni. U nekoj sredini postepeno primamo te sredine navike a gubimo one koje ne koristimo vise iz druge sredine. Ima ljudi koji se bore protiv tog - pa kazu mi gajimo nas identitet. Mozda to upali prvoj generaciji, vec druga je krhka, kod trece ako je tako strogo bilo bice jos malo, kod cetvrte je voz prosao. Tu se gubi zasigurno savki trag.
-
artime
#80 Re: Jebi se!
[quote="hrle1976"][/quote]
Slazem se sa ovim i nema nista negativno o tvom boravku van Balkana. Samo si u ovom duzem postu objasnio sta si zelio reci.
Ipak globalizacija osim u pojavi "elektronickog sela" (internet) donijela promjenu u drustvenoj sredini, u nekim bitnim aspektima ljudskog djelovanja. Od novih poslova, ponasanja, socijalizacije pa do zanemarivanja tradicije, kulture i cak mijesanja identiteta sa onim americkim, njemackim, turskim - svjetskim itd.
Nemojmo se lagati da te stvari nisu tu.. Jer razmislimo kada je bilo uobicajeno boraviti u pubovima (govorim o BiH), prakticirati jogu, piljiti u ekran mobitela, tableta.. jesti sushi.. ne znam, to su neke sitne stvari ali se polako otvaramo prema kompletnom svijetu, ne vise samo Zapadu, ili samo Istoku. Sa svih strana.
Sve postaje privlacno i odbojno u zavisnosti od "problema".
Sada se sevdah "otkriva" u drugacijem stilu, tu je Damir Imamovic, Bozo Vreco ... i to postaje privlacno i odbojno. Postmodernizam.
Slazem se sa ovim i nema nista negativno o tvom boravku van Balkana. Samo si u ovom duzem postu objasnio sta si zelio reci.
Ipak globalizacija osim u pojavi "elektronickog sela" (internet) donijela promjenu u drustvenoj sredini, u nekim bitnim aspektima ljudskog djelovanja. Od novih poslova, ponasanja, socijalizacije pa do zanemarivanja tradicije, kulture i cak mijesanja identiteta sa onim americkim, njemackim, turskim - svjetskim itd.
Nemojmo se lagati da te stvari nisu tu.. Jer razmislimo kada je bilo uobicajeno boraviti u pubovima (govorim o BiH), prakticirati jogu, piljiti u ekran mobitela, tableta.. jesti sushi.. ne znam, to su neke sitne stvari ali se polako otvaramo prema kompletnom svijetu, ne vise samo Zapadu, ili samo Istoku. Sa svih strana.
Sve postaje privlacno i odbojno u zavisnosti od "problema".
Sada se sevdah "otkriva" u drugacijem stilu, tu je Damir Imamovic, Bozo Vreco ... i to postaje privlacno i odbojno. Postmodernizam.
-
Bodkin
#81 Re: Jebi se!
hrle1976 wrote:A gdje to ljudi bjeze? Od cega bjeze i sta ih ceka tamo gdje odu? Vecinu ceka gori ghetto nego BiH sto ikad moze biti. Vecina nasih jedva izvuce minimalac a rintaci po 12h dnevno da bi tek od tih para mogla nekako (fino za necije oci) ziviti. Ali pitali se iko gdje ili bolje receno u kojem dijelu grada tamo gdje izbjegnu? U ghettu zive! Gdje im djeca poprime gore osobine nego da se svaki dan sa Sarajevo klosarima igraju cize blize, trule kobile, abertude te zandara i lopova. Bosancu je vazno da kupi nesto, a to sto je kupio cumez nije bitno. Tako isto i sa bjegom iz sranja u sranje. Dodje u isto ili groe sranje ali bitno je da moze reci da nije isto pakovanje.artime wrote:Ne znam da li neko istakao da se radi o mladoj osobi. Svako ko ima dijete bjezi naravno da gleda upravo ovakav odraz svog djeteta, koje ovo drustvo, izmedju ostalog, odgaja. A znam koliko hocete mladih koji imaju ovakave frustracije. po meni jako porazavajuce.
Stariji su se nagledali drugacijeg sistema, a sta cemo sa ovim kojima je "J... se" moto svog tek zapocetog zivot i osnovni odnos prema njemu.
Takav pojedinac se poceo na ovim prostorima njegovati.
Ne lupaj svega ti
- mih0
#82 Re: Jebi se!
hrle1976 wrote:artime wrote:Ako zivis u nekom zapadnoevropskom gradu ili recimo u americi, mislim da je ista situacija (drugaciji uzroci). Ksenofobija je u svakom coscu zemlje..hrle1976 wrote:
Kao prvo ja se prirodno mogu ograditi, jer 40 godina samo po sebi kaze da ima funamentalne razlike izmedju mog pogleda i pogleda nekoga u Sarajevu. I po dobrom i losem. Znaci to nije nista negativno. Ali ja nepunih 40 godina ne zivim u Sarajevu. Meni je mnogo sta strano u gradu kao sto je da odem u Skopje, Bombay ili Singapur. Ja dozivljavam globalizaciju samo u ekonomskom pogledu a ne u socijalno drustvenom. Meni je idealizacija i to neko argumentovanje kroz globalizaciju najveci krivac svih rasizma i ksenofobija. Svi smo mi isti. Nismo. Nemamo iste navike, ne jedemo istu hranu, ne razmisljamo isto itd. Ljudi unutar drzave se razlikuju do nekih mjera. Susjedne se drzave znaju znatno razlikovati. A da nema drasticne razlike izmedju BiH i Brazila. Naravno da ima po svim aspektima u drustvu. Mozes ti naci nekih sitnica koje su iste ali to nije 99% kako se inace prica. Brazilijaci su jednako specificni kao sto su Bosanci. Ali "Brazilijanac" koji je odrastao u Bosni i tu zivio 40 godina, ako ih ima, on nije specifican kao Brazilijanac iz Brazila vec kao "Brazilijanac" iz Bosne ondnosno Bosanac. Isto tako vazi i za jednog Bosanca koji je odrastao u Brazilu. On nije Bosanac on je Brazilijanac. Jako karakteristicno za to podneblje je svojatanje. Bosanac se iseli iz BiH i dodje u novu sredinu i negdje procita da tu zivi 1.000 ljudi porijekom iz BiH. Ode kod njih i skonta da je sve zdravo za zdrvao i da ga niko bas nece ni da prihvati u drustvo, jer to drustvo, i ponasanje tog drustva se razlikuje ko dan i noc. To je jednostavno tako. Znaci psiha je ta koja nas stvara a ne kako se zovemo ili gdje smo rodjeni. U nekoj sredini postepeno primamo te sredine navike a gubimo one koje ne koristimo vise iz druge sredine. Ima ljudi koji se bore protiv tog - pa kazu mi gajimo nas identitet. Mozda to upali prvoj generaciji, vec druga je krhka, kod trece ako je tako strogo bilo bice jos malo, kod cetvrte je voz prosao. Tu se gubi zasigurno savki trag.
Druze, ako 40 godina ne zvis na ovim prostorima, odkud na BH forumu, i tao dobro pises nas jezik, a pored toga provodis sate i sate kucanja ?
Da li si ti sada u penziji ? Jer ako si otisao sa 20tak sada imas vise od 60 godina zivota ?
- mih0
#83 Re: Jebi se!
pa zar niste ti i Zviz iste osobe ?hrle1976 wrote:Ovaj kratki film ako nije ZVIZ napisao, ja sam Papa...oplakah - realitet tih prostora
-
Hakiz
#84 Re: Jebi se!
Ne postoji veliki umjetnik koji nije zanat učio kopiranjem velikih djela prethodnika. Tako se uče osnove, tehnike i još ponešto. Kada naučiš zanat, onda ga koristiš da njime kažeš svoje ideje. Koliko god neko ima originalnih ideja mora naučiti kako da ih iskaže. Ako ništa drugo, mora naučiti kako su to drugi radili da ne bi uradio n aisti način. Moraš prvo naučiti pravila da bi ih mogao kršiti, da bi znao zašto i kako da ih prekršiš. To ti je abeceda učenja i evolucija kreativca i umjetnika. A momak je student, još uči.karanana wrote:nema ovdje nikakve umjetnicke kvalitete niti takmicarskog potencijala kada je podzonjeno.
- hrle1976
#85 Re: Jebi se!
40+ godina sam star a otisao sam kao djete. Pa racunaj. Nisam jucer otisao prije 20 godina pa da sam u nekom vakumu od jednog dana nabio jos 20 godina starosti. Zapravo to bi bilo skoro 70 i kusur ako ces dodati moje godine na godine provedene van SFRJ / BiH.mih0 wrote:hrle1976 wrote:
Druze, ako 40 godina ne zvis na ovim prostorima, odkud na BH forumu, i tao dobro pises nas jezik, a pored toga provodis sate i sate kucanja ?
Da li si ti sada u penziji ? Jer ako si otisao sa 20tak sada imas vise od 60 godina zivota ?
Da pojsnim imam preko 40 godina a od istig 40 i kusur sam preko 30 godina van tih prostora. Odnosno racunaj od 27-4-1982 i ja sam samo zaokruzio na 40 jer mi nekako glupo pisati 34. Dobro trebao sam napisati 35. Pardon do mene je. I opet sam u doba SFRJ cesto navraco zbog rodbine i sl.
- aleckovic
#86 Re: Jebi se!
Hajde nek si ti nama ziv i zdrav, makar si i u Bosni trenutno.hrle1976 wrote:40+ godina sam star a otisao sam kao djete. Pa racunaj. Nisam jucer otisao prije 20 godina pa da sam u nekom vakumu od jednog dana nabio jos 20 godina starosti. Zapravo to bi bilo skoro 70 i kusur ako ces dodati moje godine na godine provedene van SFRJ / BiH.mih0 wrote:hrle1976 wrote:
Da pojsnim imam preko 40 godina a od istig 40 i kusur sam preko 30 godina van tih prostora. Odnosno racunaj od 27-4-1982 i ja sam samo zaokruzio na 40 jer mi nekako glupo pisati 34. Dobro trebao sam napisati 35. Pardon do mene je. I opet sam u doba SFRJ cesto navraco zbog rodbine i sl.
- mih0
#87 Re: Jebi se!
sto da ne, djeluje fin likhrle1976 wrote: