je li vrijeme za peticiju protiv ulaska u EU?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
shuriken

#1 je li vrijeme za peticiju protiv ulaska u EU?

Post by shuriken »

upravo smo saznali od nekog eksperta za pravni sistem u emisiji na BHT o incidentu pred Sudom BH
da po pravilima Evropske unije svaki zatvorenik mora dobiti 12 sati slobodnog, izlaska, odsustva svake sedmice

je li onda vrijeme da se pokrene peticija protiv ulaska u EU?
cudimo se da se toliki kriminalci secu Bosnom neosudjeni
pa to je razlog!
nije niko lud da svjedoci protiv nekog zajebanog tipa koji ima 12 sati sedmicno da ga rokne

zato se ni Italija ne moze rijesiti mafije

EU? Ne hvala!!
amrica

#2 Re: je li vrijeme za peticiju protiv ulaska u EU?

Post by amrica »

Bosnia? Ne, hvala, to ne treba EU-i....
shuriken

#3 Re: je li vrijeme za peticiju protiv ulaska u EU?

Post by shuriken »

naravno, moze se i tako posmatrati
ali hajde reci mi
kakvi tebe osjecaju obuzmu
kad cujes da teski kriminalci opasni po okolinu
imaju pravo boravka na slobodi svake sedmice po 12 sati

ja sumnjam da je to isto patka kao i to da ne salju teske kriminalce direktno na odsluzenje nego na "cekanje"

mislim da se izvlace na europske propise
da bi mogli uzimat pare od kriminalaca da ih pustaju
jer o tim pravima odlucuju neki sudski ili zatvorski sluzbenici
Liska

#4 Re: je li vrijeme za peticiju protiv ulaska u EU?

Post by Liska »

Ja bih bio zadovoljan samo sa 12 h jer sada kriminalci imaju i po cetiri puta vise slobodnog vremena. Npr. u mostarskom zatvoru svako jutro mozes vidjeti osudjene kriminalce kako idu na posao, i tako pet dana u tjednu i plus vikendi. U zatvoru samo prespavaju. Nisam bas siguran da svaki zatvorenik u EU ima to pravo jer ono sto ja znam ova regulativa nije usuglasena na nivou EU, i svaka zemlja drugacije tretira zatvorenike. Uvjeti u tim zatvorima su puno bolji nego ovdje, ali tamo sigurno nema privilegija za mafijase kao kod nas. Niti mogu samarati ispred suda, niti se mogu kurciti kao ovdje, niti mogu ici na posao svaki dan.
Luke Perry

#5 Re: je li vrijeme za peticiju protiv ulaska u EU?

Post by Luke Perry »

Ako sta i kopiraju od EU to shvataju naopako :-)
Liska

#6 Re: je li vrijeme za peticiju protiv ulaska u EU?

Post by Liska »

Taman tako. Sto ne kopiraju EU kad su u pitanju radni sati ili plate i regresi. Sto ne kopiraju EU kad su u pitanju vladavina prava i sigurnost gradjanina, korupcija i jos mnogo toga drugog. Kopiraju ih jedino u platama politicara i pravima kriminalaca.
stochar

#7 Re: je li vrijeme za peticiju protiv ulaska u EU?

Post by stochar »

ocito nepoznavanje materije. pod kakvim staklenim zvonima vi zivite i mislite da je u ovoj zemlji dobro?

po tim evropskim pravilima, zatvorenik mora dobiti 12 sati, a po trenutnim pravilima u FBiH ubice, silovatelji i razbojnici izlaze svaki vikend od petka pa do nedjelje uvecer. pored toga, najmanje 100 ljudi istih profila svaki dan iz zatvora idu na posao.

iz sarajevskog zatvora ih svaki dan na posao ide 7, medju njima nekoliko njih osudjenih za ubistvo, brutalno silovanje a jedan za ratni zlocin. u bugojnu je lik dva mjeseca isao iz zatvora na posao u skolu (osudjen za silovanje) dok ga novinari nisu provalili.
Dozer

#8 Re: je li vrijeme za peticiju protiv ulaska u EU?

Post by Dozer »

Cak ni tu tome. Tacnije, i tu uredno pretjeruju u odnosu na ukupni standard.
ProbuseniDolar

#9 Re: je li vrijeme za peticiju protiv ulaska u EU?

Post by ProbuseniDolar »

NE samo da sam protiv ulaska BiH u EU, nogo sam i da istupimo iz CEFTE i da se zatvorimo ko Kina 70ih 8)
upravnik

#10 Re: je li vrijeme za peticiju protiv ulaska u EU?

Post by upravnik »

shuriken wrote: ali hajde reci mi
kakvi tebe osjecaju obuzmu
kad cujes da teski kriminalci opasni po okolinu
imaju pravo boravka na slobodi svake sedmice po 12 sati
mene obuzme osjećaj da sam nešto pogrešno uradio u životu...
naime, nisam siguran da meni ostane svake sedmice slobodnih 12 sati, obzirom da crnčim u tranzicijsko-liberalnom kapitalizmu...
možda ipak da se prebacim u teške kriminalce - em je profitabilnije, em ti više vremena ostaje
Haris.ba

#11 Re: je li vrijeme za peticiju protiv ulaska u EU?

Post by Haris.ba »

shuriken wrote:upravo smo saznali od nekog eksperta za pravni sistem u emisiji na BHT o incidentu pred Sudom BH
da po pravilima Evropske unije svaki zatvorenik mora dobiti 12 sati slobodnog, izlaska, odsustva svake sedmice
Zakon? Koji zakon? Nije ti ovo tacno. Svaki zatvorenik nema pravo na to. Onda bi uskoro mogao potegnuti u Austriju i od Fricla traziti autogram u parku. Mojne suplje.

Taj izlazak o kome pricas iako mozda nekome zvuci nepravedan ima svoje utemeljenje. I vise pozitivnih nego negativnih strana. Ali to nije tema danasnje emisije.
shuriken wrote:mislim da se izvlace na europske propise
da bi mogli uzimat pare od kriminalaca da ih pustaju
jer o tim pravima odlucuju neki sudski ili zatvorski sluzbenici
Toga vec ima, i to nije do sistema "slobodnog odpusta", vec korupcije.
stochar wrote:ocito nepoznavanje materije. pod kakvim staklenim zvonima vi zivite i mislite da je u ovoj zemlji dobro?

po tim evropskim pravilima, zatvorenik mora dobiti 12 sati, a po trenutnim pravilima u FBiH ubice, silovatelji i razbojnici izlaze svaki vikend od petka pa do nedjelje uvecer. pored toga, najmanje 100 ljudi istih profila svaki dan iz zatvora idu na posao.

iz sarajevskog zatvora ih svaki dan na posao ide 7, medju njima nekoliko njih osudjenih za ubistvo, brutalno silovanje a jedan za ratni zlocin. u bugojnu je lik dva mjeseca isao iz zatvora na posao u skolu (osudjen za silovanje) dok ga novinari nisu provalili.
TACNO, ali ovo se ne radi zato sto se mora. I nema svaki zatvorenik pravo na to. (druga je stvar sto se to kod nas provodi nakaradno)
ProbuseniDolar wrote:NE samo da sam protiv ulaska BiH u EU, nogo sam i da istupimo iz CEFTE i da se zatvorimo ko Kina 70ih
Kulturna revolucija u Kini 1966. - 1976. se i od strane KP -a smatra za "nesrecu koja se ne smije vise ponoviti". A ti bi to u BiH? Bravo! :-D (mada mozda onda i dodjemo tobe)
Fozgen

#12 Re: je li vrijeme za peticiju protiv ulaska u EU?

Post by Fozgen »

Jah reko.
A sto oni ne puste Fritzl-a 12 sati.
Pa, joj ne mogu a da ne opsujem, pa nisu otisli ne znam ti ni ja gdje nego u zatvor, mislim sto li se ono zove zatvor.
Cuj vikend? Danas imas recimo KPZ Zenica u kom zatvorenici imaju vikende. Ama zasto ce njima vikend?
Nama pamet prosipaju likovi iz US i EU a mislim da zatvori u US su ala Gulag.
shuriken

#13 Re: je li vrijeme za peticiju protiv ulaska u EU?

Post by shuriken »

novinarka je rekla kako je prije par godina isla raditi intervju sa Tasimom
i dodje ona u zatvor gdje je bio na odsluzenju zatvorske kazne
a on joj rece, nije nam ovdje nesto, hajmo kod mene
gdje to? pita ona, a oni fino hop i u njegov lokal "Mlin"
Post Reply