Iskreno receno - postoji velika razlika otici u Srbiju ili u RS .Alfons Kauders wrote:Iz vlastitog iskustva - jer sam se uvjerio da dosta Hrvata ima problem s mojim postojanjem i prisustvom u Hrvatskoj.zg1911 wrote:
Odakle ti to da hrvati ne prave razliku između bošnjačkog i radikalnog islama? Tu si se malo prevario. Hrvat neće imati problema s tim da mu je prvi susjed bošnjak. Bošnjačka zajednica je odlično prihvaćena u hrvatskoj i u hrvatskoj nije problem biti bošnjak.![]()
Zato jer mi je jedan dolazio na ogradu s automatom i prijetio mojim prijetaljima da ce ih pobiti, jer je drugi bacio stapin u dvoriste Bosanca u ulici nize, jer mi je treci rezao gume na autu, cetvrti mi opljackao dom, peti prijetio da ce mi baciti bombu na terasu itd.
Meni se cini da problem ipak postoji, koliko god se tebi cinilo da su takve pojave uobicajene i ne dokazuju problem koji Hrvati imaju s Bosancima. Tebi je takvo ponasanje mozda ok, ali meni nije ni uobicajeno niti normalno, zato jer se takve stvari nisu desavale ni Srbima ni Hrvatima u mom gradu za vrijeme rata, pa ja budala naivno ocekivao isto od Srba i Hrvata.
Ali bez brige, davno sam se pomirio s tim, jer sam shvatio da nemamo isti sistem vrijednosti. Kada krenem u Srbiju ili Hrvatsku, naoruzam se strpljenjem i spremim za maltretiranje - jer mi je jasno da idem u drustva sa drukcijim vrijednostima, drustva koja bi radije da me nema. Prilagodim se, isto kao sto se prilagodim kada sam na planini, pa gorstacima ne pricam o gay pravima i slicnim stvarima, jer znam da sam u primitivnijoj sredini i da necemo naci zajednicki jezik.
Ili otici u Hrvatsku ili u dio federacije sa hrvatskom vecinom.
Ima naravno predrasuda i stereotipa - ali u Zagrebu i Novom Sadu sam se ipak prijatnije osjecao, i bezbjednije i srdacnije primljen nego u mojoj rodnoj Banjaluci ili Capljini.
Medjutim, kolega iz zagreba je malo skrenuo temu u drugi kolosjek.
tema je i dalje nacionalna drzava Bosnjaka - realnost, potreba, neminovnost, utopija?