Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post Reply
daddy-kool

#151 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by daddy-kool »

Odgovor na pitanje u naslovu -komadanje BiH - je ukratno ne, i nikada nije to ni bilo to rješenje "bošnjačkog pitanja".

Rješenje je unitarna BiH, jedan čovjek jedan glas, sa Bošnjacima kao dominantnim političkiim faktorom.
Opetja033

#152 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Opetja033 »

SaraFina wrote:
Opetja033 wrote:
SaraFina wrote:
Ako se pod nacionalnom drzavom Bosnjaka smatra komadanje BiH, mozemo ali pod uslovima da se pitanja tretiraju regionalno - zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom u paketu. Pa da se granica povuce jednom za sva vremena.
Brcko, Srebrenica, Bratunac, Prijedor, Stolac, Neum, koridor za Bihacku krajinu preko Glamoca i sve sandzacke opcine bez obzira na trenutnu nacionalnu zastupljenost (plus Cajnice i dio focanske opcine kao koridor za Sandzak). 

Ako se Srbima i Crnoj Gori isplati razgovarati na ovim osnovama - bujrum. Sve ispod toga je cista kapitulacija.

Na ovo misliš? Nemamo potencijala nažalost. Dobro zamišljeno u praksi neostvarivo.
Da, ali isto tako nismo uopce u nezavidnoj situaciji pa da moramo pristajati na bilo sta ispod ovoga.
Prema tome - neka nas tu gdje jesmo. Rahat patnja, dok se boje ne rastope.
To da. Problem je jedino koliko ćemo moći dugo održati ovu pat poziciju. Jer guraju definitivno federalizaciju. Ako se dese kakvi tektonski politički poremećaji u EU, poput izbora Donalda.. Može se jednostavno velikim silama ćefnuti da nas puste niz vodu... Više ionako nismo u fokusu a HR u EU lobira, dok Srbija hinjski propagira suživot a oštri nacionaliste u RS-U.
Stoji. Medjutim i u tom, najcrnjem scenariju, ti ne mozes ostati bez onoga sto imas u ovom trenutku.
Na to se sve svodi: zasto pristajati na minimum minumuma kada nisi primoran. Nema logike. Ovo sto sada imamo je ono sto cemo uvijek imati, sve i da se Kina, Rusija, SAD i EU svi zajedno i odjednom okrenu protiv nas.
SaraFina

#153 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by SaraFina »

Opetja033 wrote:
SaraFina wrote:
To da. Problem je jedino koliko ćemo moći dugo održati ovu pat poziciju. Jer guraju definitivno federalizaciju. Ako se dese kakvi tektonski politički poremećaji u EU, poput izbora Donalda.. Može se jednostavno velikim silama ćefnuti da nas puste niz vodu... Više ionako nismo u fokusu a HR u EU lobira, dok Srbija hinjski propagira suživot a oštri nacionaliste u RS-U.
Stoji. Medjutim i u tom, najcrnjem scenariju, ti ne mozes ostati bez onoga sto imas u ovom trenutku.
Na to se sve svodi: zasto pristajati na minimum minumuma kada nisi primoran. Nema logike. Ovo sto sada imamo je ono sto cemo uvijek imati, sve i da se Kina, Rusija, SAD i EU svi zajedno i odjednom okrenu protiv nas.
U pravu si. Ići svakako maksimalistički ako se bude moralo, pat pozicija je najpovoljnija opcija trenutno i apsolutno ne pristajati na trgovinu bosanskohercegovačkim teritorijem. Definitivno niko od tri opcije nema snage za oružani konflikt bez uplitanja S ili H. Ako svijet da zeleno svjetlo za tako nešto onda je definitivno odnio vrag šalu. No rizik je pokušati potući i Bošnjake trenutno u EU. EU se susreće i sa rastućim ekstremizmom i doseljavanjem a i sa islamofobijom.
Pa tako treba balansirati... jer možda i "bliskoistočna braća" osjete i našu neravnopravnu situaciju... Taj "adut " ne povlačiti i ne biti mu sklon do krajnje nužde.
Sanjarko

#154 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Sanjarko »

insomnia78 wrote:Zato Bosnja nikad vise
Ma svi su u banani da ne kazem u znas cemu, evo recu blaze u klincu. Ali se oporavljaju svi polako, i to je i Un-ovo predvidzanje za Balkan ali i za svijet sav dok u Africi itd. ce polako opadati i mozda ce se u Africi pocetkom 22 stoljeca stabilizirati rast. U ostatku svijeta van Afrike hoce cak ce gdje sad raste koliko toliko populacija poceti da i opada. Primjerice Maroko, Alzir, itd.

Mrsko mi pisat i pisao sam nesto. Ima tema demografija moja.

Ali realno nema drzave Boshnjaka ako i sta bude bice opet Bosne znaci drzave svih Bosanaca pa i Boshnjaka samo mozda ne u ovakom sadasnjem obliku i velicini mozda. A opet mozda ostane sve isto. Ali ako se pocnu granice u Bosni mijenjat, mijenjat ce se i drugdje isto tako vjerovatno.

Jel neko misli da i drugi ne bi htjeli mijenjat granice i da bi ostali mirni. Nisu ni sad mirni i zele da mijenjaju granice.
SaraFina

#155 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by SaraFina »

Naša nesreća jeste da smo na margini EU. Ali isto tako dogadjanja u jednom dijelu BiH lako se prenesu na susjestvo i komšiluk. Pa eto svaki radikalan potez da se Bošnjaci pretvore u evropske Palestince vjerujem da bi povukao i lančanu reakciju i posljedice.
General War

#156 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by General War »

madner wrote:Cuj ako se Hrvatskoj i Srbiji isplati...

Pa kusurate se samo bosanskim opcinama, sav ceh Bosna placa. :roll:
:thumbup:
Nevjerovatni su, ne znaju parcelu izmjerit, vodu napravit u glavnom gradu...sta drugo ocekivati :roll:
General War

#157 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by General War »

SaraFina wrote:
Opetja033 wrote:
SaraFina wrote:
Ako se pod nacionalnom drzavom Bosnjaka smatra komadanje BiH, mozemo ali pod uslovima da se pitanja tretiraju regionalno - zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom u paketu. Pa da se granica povuce jednom za sva vremena.
Brcko, Srebrenica, Bratunac, Prijedor, Stolac, Neum, koridor za Bihacku krajinu preko Glamoca i sve sandzacke opcine bez obzira na trenutnu nacionalnu zastupljenost (plus Cajnice i dio focanske opcine kao koridor za Sandzak). 

Ako se Srbima i Crnoj Gori isplati razgovarati na ovim osnovama - bujrum. Sve ispod toga je cista kapitulacija.

Na ovo misliš? Nemamo potencijala nažalost. Dobro zamišljeno u praksi neostvarivo.
Da, ali isto tako nismo uopce u nezavidnoj situaciji pa da moramo pristajati na bilo sta ispod ovoga.
Prema tome - neka nas tu gdje jesmo. Rahat patnja, dok se boje ne rastope.
PA gurajte i vi kontra federalizacije...dokle ce te tolerisati nesposobne torovske vodje??
SaraFina

#158 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by SaraFina »

General War wrote:
SaraFina wrote:
PA gurajte i vi kontra federalizacije...dokle ce te tolerisati nesposobne torovske vodje??
Spremni smo mi na sve. I na crvene kmere, ako zagusti. Guraj eto madnera, RajevoSa će biti uz vas :D
General War

#159 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by General War »

SaraFina wrote:
General War wrote:
SaraFina wrote:
Spremni smo mi na sve. I na crvene kmere, ako zagusti. Guraj eto madnera, RajevoSa će biti uz vas :D
Dabogda da ste spremni i na sta smisleno, za mene od zelenih pa do crvenih preko narandzastih je jedna udruzena zlocinacka skupina...moje tema od rijetkih je da dignemo ruke od politike i da predamo BiH EU ili USA ili ko nas hoce na upravljanje (da, cist protektorat ne dati nam ni kucni savjet da drzimo) dok se sistem ne procisti makar na deset godina.
L u c i f e r

#160 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by L u c i f e r »

Ja sam za Galakticku Bosnjacku Imperiju.
uglavnomja

#161 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by uglavnomja »

L u c i f e r wrote:Ja sam za Galakticku Bosnjacku Imperiju.

:thumbup:

i da ex reis bude na celu svega bosnjackog :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#162 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by pici »

brez bOsnjackog tOkija necu da priOcam :bih:
SaraFina

#163 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by SaraFina »

General War wrote:
SaraFina wrote:
Dabogda da ste spremni i na sta smisleno, za mene od zelenih pa do crvenih preko narandzastih je jedna udruzena zlocinacka skupina...moje tema od rijetkih je da dignemo ruke od politike i da predamo BiH EU ili USA ili ko nas hoce na upravljanje (da, cist protektorat ne dati nam ni kucni savjet da drzimo) dok se sistem ne procisti makar na deset godina.
U pravu si. Imamo svijest afričkih plemena i definitivno nam treba "tutor" :)
General War

#164 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by General War »

SaraFina wrote:
General War wrote:
SaraFina wrote:
Svako bi pobleasavio sa ovakvim sistemom koji je napao opasan virus...bez ulaska u BIOS nema nam pomoci...samo to moze popravit onaj koji nas i hrani.
SaraFina

#165 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by SaraFina »

General War wrote:
SaraFina wrote:
Svako bi pobleasavio sa ovakvim sistemom koji je napao opasan virus...bez ulaska u BIOS nema nam pomoci...samo to moze popravit onaj koji nas i hrani.
Definitivno. Ali zavrnuti infuziju na odredjeno vrijeme bilo bi riskantno. Zato neka vrsta moderne kolonizacije :) Podrška tvojoj ideji :)
seln

#166 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by seln »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
seln wrote: Parola minderpuza je "downsizing"...
od velikog napravi malo, od bogatog siromasno, od lijepog ruzno.
Tako da pase u njihovu sliku svijeta.
Kaže frajer koji ne živi u BiH. :roll: Isto kada političari iz sve udobnosti Sarajeva krenu držati predavanja o Srebrenici...baš za izrigati se.
Slobodno ti povracaj. Hoces da ti povezem glavu maramom?
Mijenja li cinjenica da ja zivim u inostranstvu ijednu mrvu stetnog djelovanja minderpuza?
Eto, sve bi bilo potamam, samo kad seln ne bi zivio u inostranstvu.
JThomas

#167 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by JThomas »

čak štaviše, u zadnje je vrijeme na forumu mnogo primjetniji trend branjenja vlasti i objašnjavanje da ipak nije tako loše sa sigurne distance...
Sanjarko

#168 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Sanjarko »

daddy-kool wrote:Odgovor na pitanje u naslovu -komadanje BiH - je ukratno ne, i nikada nije to ni bilo to rješenje "bošnjačkog pitanja".

Rješenje je unitarna BiH, jedan čovjek jedan glas, sa Bošnjacima kao dominantnim političkiim faktorom.
Ne zelimo mi to kako znam, barem ne vecina. Nismo mi takvi da preglasavamo druge i manjinu, i da ne pitamo nikog drugog nista, barem ne vecina. To unitarna BiH skoro niko ne zeli kako znam, barem ne vecina. Ne zeli ni komadanje. Jednostavno zelimo samo da zivimo u miru itd. Normalnu drzavu, ali ako se krene cijepat Bosna, morat ce nas ili okupirat a onda imat problem sa nama i pobune nase, ili ce nam morati dati Normalnu Drzavu, kao i po svijetu svuda.

Ne zelimo mi krsiti prava drugih, drugacijih itd. kako znam ni ubijati druge itd.

Prilicno smo kako znam miroljubiv narod. Ne znam koji smo mi tacno rat i kada prvi pokrenuli.

Sad neko je pisao ako se BiH bude komadala morati ce se i sire komadati isto tako.

Jel stvarno misli neko da bi mirno komadanje proslo.

Jesmo prilicno miroljubiv narod, mozda grijesim ali kad nam pukne film dizemo pobune. Trpimo dugo pa kad puknemo, puknemo.
General War

#169 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by General War »

SaraFina wrote:
General War wrote:
SaraFina wrote:
Definitivno. Ali zavrnuti infuziju na odredjeno vrijeme bilo bi riskantno. Zato neka vrsta moderne kolonizacije :) Podrška tvojoj ideji :)
Naravno, infuzija treba teci koliko treba, ali usli smo u limbo gdje nema niti jedne istance koja nije vec opoganjena, svi to znaju zato nema nikakvog odgovora ulice...nemas se kome zaliti niti koga slijediti.
SaraFina

#170 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by SaraFina »

General War wrote:
SaraFina wrote: Definitivno. Ali zavrnuti infuziju na odredjeno vrijeme bilo bi riskantno. Zato neka vrsta moderne kolonizacije :) Podrška tvojoj ideji :)
Naravno, infuzija treba teci koliko treba, ali usli smo u limbo gdje nema niti jedne istance koja nije vec opoganjena, svi to znaju zato nema nikakvog odgovora ulice...nemas se kome zaliti niti koga slijediti.
Baš.
Sanjarko

#171 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Sanjarko »

SaraFina wrote:
General War wrote:
SaraFina wrote:
Pa nece. Daju kredite i daju, i dalje i ovima koji bi opet u neki rat, odvajanje, koji krse prava drugih, ugnjetavaju, otimaju itd.

Sto evo prvo njima infuziju ne zavrnu. Da malo popuste.
PM72

#172 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by PM72 »

Pa zar nam nije nacionalna država Bošnjaka? Od Lapišnice do Kobiljače. :D Ostalo nas i ne zanima. :D
General War

#173 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by General War »

Vizionar 1985 wrote:
SaraFina wrote:
General War wrote: Svako bi pobleasavio sa ovakvim sistemom koji je napao opasan virus...bez ulaska u BIOS nema nam pomoci...samo to moze popravit onaj koji nas i hrani.
Pa nece. Daju kredite i daju, i dalje i ovima koji bi opet u neki rat, odvajanje, koji krse prava drugih, ugnjetavaju, otimaju itd.

Sto evo prvo njima infuziju ne zavrnu. Da malo popuste.
A sto nebi davali kredite MMF uz uslove a komercijalne banke na postotak, ne poklanjaju nista...mi smo ti koji samo kolutamo ocima, jer je sve po zakonu.
Dr Arsla

#174 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by Dr Arsla »

SaraFina wrote:
Nurudin wrote:
muljator10 wrote:

Image
Kako ćeš ići u Srebrenicu 11. jula ? Po ovoj karti ti treba pasoš
On te gluposti godinama lijepi. Takmiči se s nekim likom iz Kozarca i nekim Zagrebčaninom.
Sad ih je Zagrebčanin uhakao s kartama. Njegove su poput semafora svjetlucaju. Stanje 91 popis i sadašnje u bojama se mijenja. Nije bolest sve što boli :D
Ma lik je puko skroz :lol:
Veze sa životom nema a konstantno ubjeđuje da je mlijeko crne boje :mrgreen:
On bolje od ljudi koji tu žive zna ko živi na koliko teritorije :shock:
To stvarno moraš biti debeli degenerik u mozak
svi u napad

#175 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?

Post by svi u napad »

Umjesto sto Erdoganu daje guze, trezoras bi trebao otici ako ga Seka pusti, kod tetke Merkel i dati joj sve sto pozeli i zamoliti da nas okupiraju i vladaju najmanje 50 godina nad nama. Jebote djikani koji poslije uja najvise mrze Njemce otisli kod tetke da im pomogne a da utvrdi pazar Vucko posjetio u par navrata i bolesnog Kola kako bi ovaj naredio tetki da im pomogne. Siptari sve dali ujka Samu samo mi idemo kod sultana koji ni sam ne zna sta ce biti sa njim. Posto trezoras ne zna otici u Berlin (zadnja stanica mu je Bec) onda nam je jedini izlaz tiha patnja pa ko izdrzi. Naravno i ovdje ima problem ako nas pritisnu kao sa akcizama da moramo se federalizovati onda ce SDA hijene pristati na podjelu Bosne i Bosnjakistan a onda smo najebali. Sto bi nas narod rekao pamet u glavu i s...k uz zid. Boze pomozi nam da izdrzimo jos 30-ak godina. Valjda ce se dusmani umoriti i ostaviti nas na miru. Zivjeli.
Post Reply