Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
- madner
#126 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Pa nije, ima dio koji zeli fildzan. To su ti koji razmisljaju kao jedna od tri etnicke grupe u BiH a ne kao dio nacije koja vec ima drzavu i brani je od pokusaja komadanja.
Podrska u svakom slucaju za formiranje stranke, nadam se da ce uskoro i dobiti neka imena i slike ova stranka.
Podrska u svakom slucaju za formiranje stranke, nadam se da ce uskoro i dobiti neka imena i slike ova stranka.
-
Bodkin
#127 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Predlazem da se pohitnom postupku krene u rjesavanje te nepravde. Buduci da je politickim putem to neizvodivo, ostaje jedino tenkPrpa.ba wrote:BiH je vec nasa nacionalna drzava. Druga je stvar sto vjerske manjinske grupe trenutno imaju necuveno visoka politicka prava u odnosu na druge demokratske europske drzave.
- GeeTnT
#128 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
..ili odron na putu..balvana.Bodkin wrote:Predlazem da se pohitnom postupku krene u rjesavanje te nepravde. Buduci da je politickim putem to neizvodivo, ostaje jedino tenkPrpa.ba wrote:BiH je vec nasa nacionalna drzava. Druga je stvar sto vjerske manjinske grupe trenutno imaju necuveno visoka politicka prava u odnosu na druge demokratske europske drzave.
-
Novak20
#129 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Baš se pitam šta je novo SDA uprskala i kakav za.eb sprema narodu pa je na forumu invazija trolova, trolaških tema i pustih želja.
- Kejn
#130 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
O čemu govoriš? Hrvati će prestati biti politički faktor 2020 godinemuljator10 wrote: pričaš o demografiji a pojma nemaš
u srednjoj Bosni možda vremenom i dobiješ prevagu, ali zato gubiš Mostar, Stolac i Hercegovinu, pa to izađe na isto
Za ovo mi treba google translate. Ja mislim da ni sam ne znaš šta si htjeo reći.muljator10 wrote:o manjem BH entitetu bolje i ne pričat, sa 33% udjela prije rata nema tu sad ni 10% i to starih povratnika
nemoj sa mnom o demografiji imam to u malom prstu]
Last edited by Kejn on 07/05/2017 15:29, edited 1 time in total.
- Prpa.ba
#131 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Nema potrebe za uzbudjivanjem, dio posla ce se odraditi kroz eurointegracije a dio kroz domace institucije. Napredak i rast civiliziranosti i demokraticnosti drustva su nezadrzive sile.Bodkin wrote:Predlazem da se pohitnom postupku krene u rjesavanje te nepravde. Buduci da je politickim putem to neizvodivo, ostaje jedino tenk
- Drvosjeca iz Dejcica
#132 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Eto da se složim sa Bodkinom. 22 godine nakon potpisivanja mirovnog sporazuma "demokratskim europskim državama" ne smeta što u svom komšiluku imaju državu gdje su kolektivna i vjerska prava iznad osobnih i građanskih. Ako je tako onda neka nas puste da pravimo nacionalnu državu ili neka otklone prepreke da BiH postane normalna demokratska država po uzoru na zapad. Ovo je apropo i onih koji pričaju kao zapad neće nikad dozvoliti ovo, ono.Bodkin wrote:Predlazem da se pohitnom postupku krene u rjesavanje te nepravde. Buduci da je politickim putem to neizvodivo, ostaje jedino tenkPrpa.ba wrote:BiH je vec nasa nacionalna drzava. Druga je stvar sto vjerske manjinske grupe trenutno imaju necuveno visoka politicka prava u odnosu na druge demokratske europske drzave.
- GeeTnT
#133 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Novak20 wrote:Baš se pitam šta je novo SDA uprskala i kakav za.eb sprema narodu pa je na forumu invazija trolova, trolaških tema i pustih želja.
- Opetja033
#134 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Ako se pod nacionalnom drzavom Bosnjaka smatra komadanje BiH, mozemo ali pod uslovima da se pitanja tretiraju regionalno - zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom u paketu. Pa da se granica povuce jednom za sva vremena.
Brcko, Srebrenica, Bratunac, Prijedor, Stolac, Neum, koridor za Bihacku krajinu preko Glamoca i sve sandzacke opcine bez obzira na trenutnu nacionalnu zastupljenost (plus Cajnice i dio focanske opcine kao koridor za Sandzak).
Ako se Srbima i Crnoj Gori isplati razgovarati na ovim osnovama - bujrum. Sve ispod toga je cista kapitulacija.
Brcko, Srebrenica, Bratunac, Prijedor, Stolac, Neum, koridor za Bihacku krajinu preko Glamoca i sve sandzacke opcine bez obzira na trenutnu nacionalnu zastupljenost (plus Cajnice i dio focanske opcine kao koridor za Sandzak).
Ako se Srbima i Crnoj Gori isplati razgovarati na ovim osnovama - bujrum. Sve ispod toga je cista kapitulacija.
- Drvosjeca iz Dejcica
#135 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Zar ti nije već sada raskomadana kada ti otvoreno jezik osporavaju a ti ne možeš ništa protiv toga uraditi.Opetja033 wrote:Ako se pod nacionalnom drzavom Bosnjaka smatra komadanje BiH, mozemo ali pod uslovima da se pitanja tretiraju regionalno - zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom u paketu. Pa da se granica povuce jednom za sva vremena.
-
Niemand
#136 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Al ono bi opet dijelilo drzavu i preseljavalo stanovnistvo zarad nekih svojih imaginarnih granica a 20 godina ne morete prihvatiti vlastiti protjerani narod
Ovo je genijalna tema.
I sta velite, sandzaklije su sad dobro dosle il?
Ovo je genijalna tema.
I sta velite, sandzaklije su sad dobro dosle il?
- Opetja033
#137 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
To su sve stvari privremenog karaktera. U ovom trenutku imas drzavu, imas medjunarodno priznate granice, imas kakve-takve mehanizme drzave. Stvaranje minibosnjacke drzave nas u potpunosti marginalizira kao naciju na duze staze. Bolje ovako: kao sto Srbi i Hrvati imaju mehanizme da koce tebe, tako i ti imas mehanizme da kocis njih.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Zar ti nije već sada raskomadana kada ti otvoreno jezik osporavaju a ti ne možeš ništa protiv toga uraditi.Opetja033 wrote:Ako se pod nacionalnom drzavom Bosnjaka smatra komadanje BiH, mozemo ali pod uslovima da se pitanja tretiraju regionalno - zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom u paketu. Pa da se granica povuce jednom za sva vremena.
Ako se Srbima i Crnoj Gori isplati razgovarati na ovim osnovama - bujrum. Sve ispod toga je cista kapitulacija.I treći i federalizaciju će ti uvaliti onako s guza do jaja a nećeš biti u stanju ni zucnuti. Eto ako ti to nazivaš patriotizmom ja odbijam da budem takav patriota.
Davanjem dijelova teritorije Srbima i Hrvatima, formalno-pravno, je ogromna stvar. Ostvaranje velikog dijela njihovih velikodrzavnih projekata. Nebulozno je pristati na takvo nesto a ne dobiti zauzvrat nista vrijedno pomena. Zato i kazem: da, ali ako raspakujemo pitanje granica regionalno. Samo preko ledja Bosnjaka i BIH - apsolutno protiv.
-
Niemand
#138 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Treba javiti dole onoj raji sa teme o papcima i dosljama u sarajevu da hoce jos jednu turu da dovuku. 
-
Niemand
#139 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Dobro, ja sam jedno peta osoba kojoj kazes da veze nema, samo sto si ti intelektualac fulio da je 2017, proslo 20 godina, ljudi zive dje zive, sve se promjenilo. Preselilo, raselilo, i sta sad, hajmo novi krug?
Lijepo kazem, ne morete vi 20 godina svariti neke stvari a sad bi kao i sandzak bratimili.
Kazem ja, genijalna tema.

Lijepo kazem, ne morete vi 20 godina svariti neke stvari a sad bi kao i sandzak bratimili.
Kazem ja, genijalna tema.
- SaraFina
#140 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Opetja033 wrote:To su sve stvari privremenog karaktera. U ovom trenutku imas drzavu, imas medjunarodno priznate granice, imas kakve-takve mehanizme drzave. Stvaranje minibosnjacke drzave nas u potpunosti marginalizira kao naciju na duze staze. Bolje ovako: kao sto Srbi i Hrvati imaju mehanizme da koce tebe, tako i ti imas mehanizme da kocis njih.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Zar ti nije već sada raskomadana kada ti otvoreno jezik osporavaju a ti ne možeš ništa protiv toga uraditi.I treći i federalizaciju će ti uvaliti onako s guza do jaja a nećeš biti u stanju ni zucnuti. Eto ako ti to nazivaš patriotizmom ja odbijam da budem takav patriota.
Davanjem dijelova teritorije Srbima i Hrvatima, formalno-pravno, je ogromna stvar. Ostvaranje velikog dijela njihovih velikodrzavnih projekata. Nebulozno je pristati na takvo nesto a ne dobiti zauzvrat nista vrijedno pomena. Zato i kazem: da, ali ako raspakujemo pitanje granica regionalno. Samo preko ledja Bosnjaka i BIH - apsolutno protiv.
Samo maksimalističke ciljeve postaviti, apsolutno podržavam. Graditi neka teritorijalna ostrvca od USK recimo totalno je neodrživo u praksi. Brčko je ostvarilo dobru stopu povratka bošnjačkog stanovništva i u tom dijelu Hrvati su nam prirodni saveznici, ogorčeni na Čovića i HDZ zbog prodaje. TK odlično povezan s tim dijelom i kad je Brčko i kad je Orašje u pitanju.. Neumska bitka se vodi u Mostaru. Bez Mostara gdje bi Hrvati bili većina nema trećeg entiteta. Nužno je u Mostaru što prije izvesti dobar politički manevar.
A u RS raditi na prenosu nadležnosti.
- Kejn
#141 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Prvo nemaš potrebe vrijeđati nikoga, a ako hoćeš da neko iole shvati šta želiš da kažeš, probaj sastavljati koherentnije i smislenije rečenice. Nigdje nisam spomenuo nikakvo "poklapanje". Bošnjaci nemaju potrebe naseljavati Lišticu ili Sokolac. Dovoljno je kontrolisati političke i trgovinske centre u zemlji. Manji entitet dolazi na red tek kada se ovlada FBiH-om što će se desiti kad tad ako se nastavi isleljavanje Hrvata i ako spadnu na ispod 200 000.muljator10 wrote:pojma nemaš o demografiji,na većinskim hrvatskim prostroima čak da ostane sasvim malo, oni će biti većinskiKejn wrote:O čemu govoriš? Hrvati će prestati biti politički faktor 2020 godinemuljator10 wrote: pričaš o demografiji a pojma nemaš
u srednjoj Bosni možda vremenom i dobiješ prevagu, ali zato gubiš Mostar, Stolac i Hercegovinu, pa to izađe na isto
po domovima parlameta je jasno određeno sa koliko zastupnika moraju biti predstavljeni
tako da sve u svemu veze sa onim o čemu prdiš...nemaštreba tebi višeod translateKejn wrote:Za ovo mi treba google translate. Ja mislim da ni sam ne znaš šta si htjeo reći.muljator10 wrote:o manjem BH entitetu bolje i ne pričat, sa 33% udjela prije rata nema tu sad ni 10% i to starih povratnika
nemoj sa mnom o demografiji imam to u malom prstu]
malo da ti odriba mozak
da probam nacrtat
prije rata na području današnjeg manjeg BH entitea bilo 33% Bošnjaka
danas ih nema ni 10%
i ti bi nekog "poklapao"
veze ti sa životom nemaš
- madner
#142 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Cuj ako se Hrvatskoj i Srbiji isplati...
Pa kusurate se samo bosanskim opcinama, sav ceh Bosna placa.
- SaraFina
#143 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Tuzlak, kartograf i demografffff. . Poselamio te dudu i Robi. Kažu da navrneš. Čeha dominira na HB sa kartama bljeskalicama 
- Opetja033
#144 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Ako mislis na mene, procitaj sta sam napisao. Slazem se sa tobom da je suludo, imbecilno, nebulozno - u ovom trenutku kusurati se samo bosanskim opcinama i da samo BiH plati ceh.madner wrote:Cuj ako se Hrvatskoj i Srbiji isplati...
Nema nikakve potrebe za tim, ni najmanje.
Svodjenjem ceha i kusuranja samo na BiH je potpuna kapitulacija.
- SaraFina
#145 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Ako se pod nacionalnom drzavom Bosnjaka smatra komadanje BiH, mozemo ali pod uslovima da se pitanja tretiraju regionalno - zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom u paketu. Pa da se granica povuce jednom za sva vremena.Opetja033 wrote:Ako mislis na mene, procitaj sta sam napisao. Slazem se sa tobom da je suludo, imbecilno, nebulozno - u ovom trenutku kusurati se samo bosanskim opcinama i da samo BiH plati ceh.madner wrote:Cuj ako se Hrvatskoj i Srbiji isplati...
Na ovo misliš? Nemamo potencijala nažalost. Dobro zamišljeno u praksi neostvarivo.
- Sanjarko
#146 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Kad je to probao. To Alija pravio Srpske i Hrvatske republike, ja kako znam i ako se ne varam sa Kirom gligorovom pokusao ocuvati Jugoslaviju kao labavu konfederaciju republika. Jos covjek bio drzan u zatvoru i vjerovatno i ucjenjen bio da svasta dopusti da se radi.drunken tiger wrote: Alija vam je to probao pa vidite kako je završilo.
Inace svi skoro ovi politicari sada i tada sto su bili i tada sto su bili i sad sto su ili su agenti drugih i nekih sluzbi ili su ucjenjeni. Malo ko da nije neki agenat ili ucjenjen necim. Pa nije nista cudno ni za Aliju, Bakira itd.
Jbt pa Putin ti je Kgb agenat i ubica bivsi kako znam. Znam da je agenat bio za ubica nisam siguram a mislim da jest bio i za to zaduzen. Znam sa Staljina da je bio agenat i ubica prije nego sto je na vlast dosao, za Putina nisam siguran.
- Opetja033
#147 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Da, ali isto tako nismo uopce u nezavidnoj situaciji pa da moramo pristajati na bilo sta ispod ovoga.SaraFina wrote:Ako se pod nacionalnom drzavom Bosnjaka smatra komadanje BiH, mozemo ali pod uslovima da se pitanja tretiraju regionalno - zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom u paketu. Pa da se granica povuce jednom za sva vremena.Opetja033 wrote:Ako mislis na mene, procitaj sta sam napisao. Slazem se sa tobom da je suludo, imbecilno, nebulozno - u ovom trenutku kusurati se samo bosanskim opcinama i da samo BiH plati ceh.madner wrote:Cuj ako se Hrvatskoj i Srbiji isplati...
Na ovo misliš? Nemamo potencijala nažalost. Dobro zamišljeno u praksi neostvarivo.
Prema tome - neka nas tu gdje jesmo. Rahat patnja, dok se boje ne rastope.
- SaraFina
#148 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
To da. Problem je jedino koliko ćemo moći dugo održati ovu pat poziciju. Jer guraju definitivno federalizaciju. Ako se dese kakvi tektonski politički poremećaji u EU, poput izbora Donalda.. Može se jednostavno velikim silama ćefnuti da nas puste niz vodu... Više ionako nismo u fokusu a HR u EU lobira, dok Srbija hinjski propagira suživot a oštri nacionaliste u RS-U.Opetja033 wrote:Da, ali isto tako nismo uopce u nezavidnoj situaciji pa da moramo pristajati na bilo sta ispod ovoga.SaraFina wrote:
Ako se pod nacionalnom drzavom Bosnjaka smatra komadanje BiH, mozemo ali pod uslovima da se pitanja tretiraju regionalno - zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom u paketu. Pa da se granica povuce jednom za sva vremena.
Prema tome - neka nas tu gdje jesmo. Rahat patnja, dok se boje ne rastope.
- Kejn
#149 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Prvo to nisu nikakve nade već real politika. Jeli Bošnjaci rastu udjelom u sveukupnom stanonivštvu? Rastu. Jeli Bošnjaci rastu udjelom u teritorijalnom učešću? Rastu. To nisu nikakve gluposti. Što se tiče političkog uređenja i mehanizama zaštite, nisam ih uzeo u usta tako da ne znam zašto ih uopšte spominješ.muljator10 wrote: da li ti uopšte znaš kako funkcionišepolitički sistem u zemlji
očito ne znaš, a ja nemam volju da te učim
tvoje nade koje spominješsu čiste gluposti, a apsurodavat ću stvari do koske
da ostane i jedan jedini krvat, uložit će veto na bilo kakvu odluku i povući pitanje ugrožavanja nacionalnog vitalnog interesa i tvoje gluposti tako lako padaju u vodu
o srbima i mehanizmima koje su napravili dejtonom za zaštitu četniteta isuvišno je govoriti
ali nemaš ti o tome pojma
- Sanjarko
#150 Re: Je li vrijeme za nacionalnu državu Bošnjaka?
Ne znam kako misli da pohapsi sve skoro Srbe, Hrvate, Ruse itd. ili samo misli Boshnjake, Bosance hapsit.muha_sa wrote:sa ovakvom dejtonskim uredjenjem to cemo docekat nikad a možda ni taddrunken tiger wrote: Za normalnu državu bez nacionalnih prefiksa u kojoj će se ljudi ponositi onime šta su postigli u profesionalnom smislu a ne da se ponose zbog toga što su rođeni u nekoj religiji, nacionalnom toru i sl. Za državu u kojoj će se poštovati prava svih građana bez obzira na to kojoj religiji pripadaju, kojem toru pripadaju. Za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će oni koji zagovaraju nacionalizam biti u zatvorima na teškoj robiji s fizičkim radom. Eto.
I mi smo svi skoro Boshnjaci, Bosanci za normalnu drzavu i kako znam i nadam se da nismo Sovinisti itd. Mozda ima nekih koji su nacionalisti ali ne mora znaciti da su Sovinisti itd. Ali sta cemo kad drugi nisu za to nego jos nam prijete novi genocidima itd.
Da ce odvojiti i jedni i drugi pola Bosne, da ce Krajinu pripojiti ne samo Hercegovinu i Srednju Bosnu, da ce pobiti ljude u Tuzli, Gorazdu itd.
Jel samo se misle hapsit jedni ili svi, i kako se misli to ostvarit, kad je citav svijet puko i ja sa njim isto tako. I pisao sam da je doslo vrijeme huligana ponovo, ustvari ni to nije pravilno nego horda, jer su izvikani Huligani kao porodica bili ko i Vandali.
Muha
Zalosno ali istina.