A ko ovdje sviju ti govori o mrznji? Ja ne mogu da shvatim da ljudi mogu biti ograniceni k'o balkoni i ne shvatati prioritete/ambicije/zelje drugih ljudi iako njihovo misljenje ne dijele. Ja sam rekao: ne bih mogao biti u braku sa nekim ko je druge vjere. Nikada. Nezamislivo mi je. Da li to znaci da mrzim katolike, pravoslavce, ateiste, agnostike, hinduse, budiste? Ne znaci. Nisam ja neki enciklopedijski primjer muslimana, ali vjerujem i zelim da svoju djecu odgajam kao vjernike (na kraju krajeva, obzirom da sam vjernik - moja mi vjera NALAZE da djecu odgajam u duhu Islama i da sam odgovoran za njih sve dok ne postanu punoljetni). Dakle samim time, brak sa osobom koja je druge vjere ili koja je ateista - nije moguc. Jer problematizira sve: od izbora imena djeteta, preko vjeronauke/mekteba pa eventualno i sunecenja.vedra nebesa wrote:Nek ste doveli politiku i mržnju i na ovaj pdf
Ja razumijem ljude kojima vjera nije bitna, ne smatram ih otpadnicima, ne smatram ih primitivcima, ne smatram ih idiotima. Postujem njihov izbor i uvijek sam ga spreman braniti. Ako ti religija i nije neki faktor u zivotu, sasvim je onda logicno da ti nece predstavljati nista presudno ni pri izboru supruznika. Ali zato imam pravo da zahtjevam da drugi postuju i moj izbor i da ne dolaze sa seljackim, primitivnim i pseudourbanim idiotlucima.
Svi imamo neke svoje prioritete u zivotu, svi zelimo nekoga ko nam je slican, ko dijeli slicne poglede na zivot. Nevjerovatno je to koliko pojedinci ovdje ispoljavaju mrznju prema vjeri i prema osobama koje smatraju vjerom bitnim segmentom u svom zivotu (i samim time vrlo bitnim pri izboru supruznika) a zasigurno deru grla braneci djecu iz mjesovitih brakova i mjesovite brakove. Naravno da tu djecu treba braniti, naravno da treba krivicno goniti svakoga ko ih nazove "kopiladima" (a bilo je takvih slucajeva), itd. Ali treba onda biti principijelan. Ja jesam, dobar dio ucesnika ove teme nije vec direktno i indirektno pokazuje svoje licemjerje i duple arsine.